Η ιστορία του Βυζαντινού Αετού - Μέρος 1ο

Ο ΠΑΟΚ σαν ο κύριος κληρονόμος του συμβόλου του, του Δικέφαλου Αετού, με ιστορικό δεδομένο ότι τον απόκτησε από το Μητρικό σωματείο του Ένωση Κωνσταντινουπολιτών 1923, επίσημα και ανεπίσημα, επαγγελματικά και ερασιτεχνικά έχει γράψει πολλά κείμενα που αγγίζουν την ιστορία του και ευρύτερα την ιστορία της Ρωμιοσύνης. Στα πλαίσια αυτού του εγχειρήματος σας ξαναπαρουσιάζουμε την ιστορία του Βυζαντινού Αετού με την μορφή Τετραλογίας και 4 άρθρων-μερών που διακρίνονται από τις Ελληνικές και τις ξένες πηγές για τον Δικέφαλο Αετό, τα συμπεράσματα και την σύνδεση του Δικέφαλου Αετού με το Τετράφυλλο της Γέννησης μετά πετάλου γιατί πολλές φορές χρησιμοποιούνταν και μαζί σαν σύμβολα.
Ο ιστορικός του μέλλοντος Ο ιστορικός του μέλλοντος
Η ιστορία του Βυζαντινού Αετού - Μέρος 1ο

Μαζί με την Τετραλογία μας για το Δικέφαλο Αετό και το Τετράφυλλο μετά πετάλου, τα κείμενα που έχουν ήδη γραφτεί από ΑΣ ΠΑΟΚ και από άλλες πηγές και συγκεντρώθηκαν στους πολιτισμούς του ΠΑΟΚ ένας φίλαθλος ή ερευνητής μπορεί μάθει αρκετά. Η ιστορική έρευνα είναι δυναμική διαδικασία, πάντα θα υπάρχουν νέα ευχάριστα, εκπλήξεις για ΠΑΟΚ και δυσάρεστα για τους προπαγανδιστές.

https://www.acpaok.gr/el/page/9-istoria

https://www.paokmania.gr/blog/239531-oi-politismoi-toy-paok

.............................................

Μέρος 1ο

"Ο Ασπρόμαυρος Δικέφαλος του ΠΑΟΚ με Χρυσό περίβλημα, αναζητά τον Χρυσό Δικέφαλο Αετό της Ρωμιοσύνης σε κόκκινη σημαία, τα 4Β της Βασιλεύουσας και Συμβασιλεύουσας, τον Ασπρόμαυρο Δικέφαλο του Αυτοκρατορικού στόλου του Πόντου, το Τετράφυλλο της Γέννησης της Ορθοδοξίας, του κόσμου όλου και τον πολλαπλό συμβολισμό του Πετάλου Αλόγου!"

Σημαίες του Βυζαντίου και της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας
Το Τετράφυλλο της Γέννησης της Ορθοδοξίας, Σημαίες του Βυζαντίου και της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας


Ο Δικέφαλος αετός από την εποχή της έμπνευσής του υπήρχαν πολλοί διεκδικητές του. Μια θεωρία λέει ότι εμπνευστές του ήταν οι Χετταίοι που ζούσαν στην Μικρά Ασία.

Χάρτης της αυτοκρατορίας των χετταίων


Φυσικά στη Μικρά Ασία και ευρύτερα δυτικά της, την εποχή των Χετταίων ζούσαν συγχρόνως και Προελληνικά φύλλα όπως πχ οι Μινωίτες, Αχαιοί, Ίωνες, Δωριείς κτλ. Άλλωστε ο Τρωικός πόλεμος ήταν στην ουσία ένας Ελληνικός εμφύλιος πόλεμος από λαούς που πίστευαν στους ίδιους θεούς του Ολύμπου της Μακεδονίας, είχαν τα ίδια ήθη, έθιμα, γλώσσα και τρόπο σκέψης.

Τα Πρωτοελληνικά φύλα

Χάρτης της περιοχής συγκέντρωσης πρωτο-ελληνικών φύλλων 2200/2100-1900 π.Χ


Με καταγωγή από Εύξεινο Πόντο, Κασπία, Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία κατέβηκαν νότια πήγαν ανατολικά στα παράλια της Μικράς Ασίας και στην Τροία, στη Κάτω Ιταλία - Μεγάλη Ελλάδα, Ρώμη από Τροία κυρίως σύμφωνα με την Αινειάδα, αποίκησαν σε όλη την Μεσόγειο.

Ο Μύθος λέει ότι Δίας που είχε την έδρα του, στο βουνό της Μακεδονίας, τον Όλυμπο που από εκεί πήραν το όνομα η Αρχαία Ολυμπία, οι Ολυμπιακοί αγώνες και η Κεκροπία - Ακτική ονομάστηκε Αθήνα από την Θεά Αθηνά που και αυτή ζούσε μυθολογικά στον Όλυμπο της Μακεδονίας απέναντι από την αρχαία Θέρμη, μετέπειτα Θεσσαλο"Νίκη" - ΣτρατοΝίκη επίθετο της Θεάς Αθηνάς, συνώνυμο της Αθήνας, αποφάσισε να στείλει δύο αετούς Μαυραετούς, ("Μελάς - Μαύρος", ο πιο δυνατός, γρήγορος έξυπνος αετός), να ορίσουν το κέντρο του κόσμου. Οι δύο αυτοί Μαυραετοί, ένας Ανατολικά, ένας Δυτικά όρισαν το κέντρο του κόσμου τους Δελφούς.

Όποια από τις δύο θεωρίες είναι αληθινή το σίγουρο είναι ότι ο Δικέφαλος αετός έχει έδρα σε περιοχή που κατοικούσαν Έλληνες από τα προϊστορικά χρόνια στην σημερινή Ελλάδα και στην Ανατολία ή Μικρά Ασία.

Επιπρόσθετα υπάρχουν και ευρήματα που χρονολογούνται από 1600 π.Χ. στις Μυκήνες.

Ο δικέφαλος αετός των Ελλήνων από το 1600 π.Χ την Μυκηναϊκή περίοδο


Όπως και πιο παλιά στην Κνωσό.

Σχεδιο από το παλάτι της Κνωσού - Μινωικό


"Ο Δικέφαλος αετός στο Βυζάντιο"

Ο Δικέφαλος σταδιακά ατόνησε σαν σύμβολο, σαν έμβλημα και κάνει δυναμική εμφάνιση στα Βυζαντινά χρόνια και πιο συγκεκριμένα την εποχή του Ισαάκιου Κομνηνού 1057-1059 μΧ με δεδομένο ότι στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και τα πρώτα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας δεν τον χρησιμοποιούσαν, αλλά χρησιμοποιούσαν εμβλήματα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, το Χριστόγραμμα μετά το Εν τούτω Νίκα κτλ.

Εδώ θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι άλλο Οικόσημο, δηλαδή σήμα, σφραγίδα, έμβλημα μιας οικογένειας-δυναστείας βασιλιάδων που τον φορούσαν στα βασιλικά άμφια τους, υποδήματα ή το είχαν σαν χαρακτηριστικό, σφραγίδα της δυναστείας τους και άλλο επίσημο έμβλημα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας με έδρα την Κωνσταντινούπολη ή κάποιου βυζαντινού κράτους πχ Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας-Πόντου ή σημαία του Ναυτικού της. Σαν Οικόσημα συναντάμε Δικέφαλους μαύρους σε χρυσό φόντο, ασπρόμαυρους, χρυσούς σε κόκκινο φόντο, πράσινους, μπλε, λιοντάρια, κάστρα διάφορα σχέδια κτλ, οι πηγές είναι σπάνιες γιατί καταστράφηκαν λόγω της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ότι σώζεται είναι κυρίως από ναούς, μουσεία στο εξωτερικό και πολλά σχέδια είναι μεταγενέστερα σχεδιασμένα στη νεώτερη εποχή ή στους ναούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο μύθος που έφτασε μέχρι τις μέρες μας που δυστυχώς δεν αποδεικνύεται από Ελληνικές πηγές λέει ότι Ισάκιος Κομνηνός έβαλε πάνω σε κίτρινο φόντο τον αετό που ήταν μαύρος και φυσικά ενισχύεται από το γεγονός ότι στις μέρες μας η Εκκλησία της Ελλάδας με έδρα την Αττική αποφάσισε να έχει κίτρινη σημαία με Μαύρο Αετό στα προαύλια των Ναών (κάποιοι λένε ότι ήταν απόφαση του Χριστόδουλου, κάποιοι λένε ότι ίσχυε από παλιά η ύπαρξη αυτής της σημαίας).

Υποτιθέμενη σημαία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας με μαύρο δικέφαλο αετό σε κίτρινο φόντο


Στην πράξη αυτό δεν ίσχυε ποτέ να αποτελούσε η Κίτρινη σημαία με Μαύρο Αετό επίσημη σημαία του Βυζαντίου, ή έστω των βυζαντινών κρατών που δημιουργήθηκαν μετά την πρώτη Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204 (Αυτοκρατορία της Νίκαιας, το Δεσποτάτο της Ηπείρου) εκτός της Τραπεζούντας, αυτό τουλάχιστον λένε οργανισμοί όπως το Wikipedia που το παρακολουθεί το 80% του κόσμου μέσω πηγών.

Υποτιθέμενη σημαία της αυτοκρατορίας της Ρωμανίας Εν Νίκαια


Στην πράξη λένε ο Δικέφαλος Αετός του Βυζαντίου ήταν κυρίως Χρυσός και χρησιμοποιούνταν σε Κόκκινο φόντο, αυτό γινόταν γιατί έτσι με το Χρυσό Αετό διασφαλιζόταν η συνέχεια της Βασιλικής Δυναστείας, το δε κόκκινο χρώμα ήταν το χρώμα της πρώτης Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Ελληνικές πηγές –πουθενά Μαύρος Δικέφαλος σε κίτρινο φόντο

Τα παρακάτω ιστορικά ντοκουμέντα που προέρχονται από Ελληνικές πηγές αποδεικνύουν ότι στην πράξη δεν υπήρχε ποτέ Μαύρος Δικέφαλος σε κίτρινο φόντο σε σημαία, ακόμα και σε άμφια.

Ιωάννης ο ΣΤ' ο Κατακουζηνός σύνοδος Βλαχερνών 1351 μ.Χ
διπλή εικόνα από τοιχογραφία του 14ου αι. σε ναό και βυζαντινό χειρόγραφο
δικέφαλος αετός σε κόκκινο φόντο
Το οικόσημο του Δημήτριου Παλαιολόγου
Απεικόνιση αυτοκρατόρων και βασιλέων του Βυζαντίου, Κωνσταντινούπολη 1403-05, Μουσείο του Λούβρου, Παρίσι
Το πλοίο που μετέφερε τον Ιωάννη Παλαιολόγο
Από τα αρχαιότερα σχέδια, δικέφαλος αετός σε μεταξωτό ύφασμα, 11ος αιώνας
Ανδρόνικος Β΄ Παλαιολόγος
Χρυσή λεπτομέρεια ρουχισμού του Βυζαντίου σε κόκκινο ύφασμα
Ανδρόνικος Β΄ Παλαιολόγος
Λάβαρο της Βορείας Ηπείρου
Ιωάννης ο ΣΤ' ο Κατακουζηνός
Όλα τα μονογράμματα των Παλαιολόγων και τους δικέφαλους αετούς
Δικέφαλος αετός
Ο Μανουήλ Β΄ Παλαιολόγος
Λεπτομέρειες του ρουχισμού του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου Σεβαστοκράτωρ
Κωνσταντίνος Παλαιολόγος Σεβαστοκράτωρ αδερφός του Μιχαήλ Β με την σύζηγό του Ειρήνη Κατακουζηνή
Ο Θεώδωρος Β' Παλαιολόγος, στο ρουχισμό του οι χρυσοκέντητοι δικέφαλοι αετοί
Ο δικέφαλος αετός από ζωγραφική λεπτομέρεια σε ναό της Λίμνης Πρέσπας


Οι Βασιλικοί κληρονόμοι του Ισάκιου Κομνηνού οι Μεγαλοκομνηνοί υιοθέτησαν Ασπρόμαυρο Θυρεό για τον Οίκο τους, κάποιες πηγές του εξωτερικού το αποδίδουν και με Λατινικό σήμα, το Ναυτικό της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας είχε Ασπρόμαυρο λάβαρο με Ασπρόμαυρο Δικέφαλο Αετό όταν έλεγχε όλη την Μαύρη Θάλασσα σε Βορρά-Νότο-Ανατολή και Δύση.

Μετά την επανακατάληψη της Κωνσταντινούπολης το 1261 μΧ η σημαία της Αυτοκρατορίας της Νίκαιας όπως είδαμε στην εισαγωγή  δεν ήταν Μαύρος Δικέφαλος σε κίτρινη σημαία, το ίδιο και οι Παλαιολόγοι οι διάδοχοι των Κομνηνών Χρυσό Δικέφαλο σε κόκκινο φόντο σύμβολο του Οίκου και σημαία με τα 4Β. Εάν λοιπόν μπήκε και Δικέφαλος στην Κωνσταντινούπολη μετά την επανακατάληψη του 1261 μΧ θα ίσχυε η παράδοση να ήταν χρυσός πάνω σε κόκκινο πανί, και όχι Μάυρος σε κίτρινο πανί.

Επίσης η μόνη Ελληνική Αυτοκρατορία που φαίνεται από πολλές πηγές κυρίως του Εξωτερικού που έχει Δικέφαλο Αετό πρώτη σαν έμβλημα στη σημαία της, είναι η Αυτοκρατορία του Πόντου, της Τραπεζούντας, πάλι Χρυσό Δικέφαλος σε κόκκινο φόντο(εικόνα 26-32).

Χρυσός δικέφαλος αετός σε κόκκινο φόντο
Οικόσημα των αρχοντικών Οίκων της βορείου Μικράς Ασίας και του Βασιλείου του Καρθλίου
Εικόνα χειρόγραφου οικοσήμων, Αυτοκράτωρ Τραπεζούντας
Ένα από τα εμβλήματα της Αυτοκρατωρίας της Τραπεζούντας
Αυτοκρατορικός Δικέφαλος Αετός
Έμβλημα της Αυτοκρατορίας πάσης Ανατολής Ιβήρων και Περατείας στην Περίοδο Β' (1282-1461)
Ναυτική σημαία της Τραπεζούντας με άσπρο δικέφαλο αετό σε μαύρο φόντο

 

Η συνέχεια στο δεύτερο μέρος..

Διαβάστε ακόμη...