Η ιστορία του Βυζαντινού Αετού - Μέρος 3ο

Ο ΠΑΟΚ σαν ο κύριος κληρονόμος του συμβόλου του, του Δικέφαλου Αετού, με ιστορικό δεδομένο ότι τον απόκτησε από το Μητρικό σωματείο του Ένωση Κωνσταντινουπολιτών 1923, επίσημα και ανεπίσημα, επαγγελματικά και ερασιτεχνικά έχει γράψει πολλά κείμενα που αγγίζουν την ιστορία του και ευρύτερα την ιστορία της Ρωμιοσύνης. Στα πλαίσια αυτού του εγχειρήματος σας ξαναπαρουσιάζουμε την ιστορία του Βυζαντινού Αετού με την μορφή Τετραλογίας.
Ο ιστορικός του μέλλοντος Ο ιστορικός του μέλλοντος
Η ιστορία του Βυζαντινού Αετού - Μέρος 3ο

Τέσσερα άρθρα-μέρη που διακρίνονται από τις Ελληνικές και τις ξένες πηγές για τον Δικέφαλο Αετό, τα συμπεράσματα και την σύνδεση του Δικέφαλου Αετού με το Τετράφυλλο της Γέννησης μετά πετάλου γιατί πολλές φορές χρησιμοποιούνταν και μαζί σαν σύμβολα.

Μαζί με την Τετραλογία μας για το Δικέφαλο Αετό και το Τετράφυλλο μετά πετάλου, τα κείμενα που έχουν ήδη γραφτεί από ΑΣ ΠΑΟΚ και από άλλες πηγές και συγκεντρώθηκαν στους πολιτισμούς του ΠΑΟΚ ένας φίλαθλος ή ερευνητής μπορεί μάθει αρκετά. Η ιστορική έρευνα είναι δυναμική διαδικασία, πάντα θα υπάρχουν νέα ευχάριστα, εκπλήξεις για ΠΑΟΚ και δυσάρεστα για τους προπαγανδιστές.

https://www.acpaok.gr/el/page/9-istoria

https://www.paokmania.gr/blog/239531-oi-politismoi-toy-paok

.............................................

Θυμηθείτε το 2ο μέρος της σειράς με ένα κλικ ΕΔΩ.

Μέρος 3ο

Συμπέρασμα έρευνας και πιθανές υποθέσεις:

Στηριζόμενοι λοιπόν στις πηγές μπορούμε να συνάγουμε το συμπέρασμα πως επίσημη σημαία της Αυτοκρατορίας κατά την ύστερη περίοδο, ή απλά η «βυζαντινή σημαία» δεν ήταν η κίτρινη με το δικέφαλο αετό, αλλά η κόκκινη/πορφυρή με το χρυσό ισοσκελή ελληνικό σταυρό και τα 4 Β (πυρέκβολα ή βήτα / Βασιλεύς Βασιλέων Βασιλεύων Βασιλευόντων).

Το πιο πιθανό ότι στα τελευταία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας το σύμβολο της ήταν τα 4Β και ο Χρυσός Δικέφαλος σε κόκκινο χρώμα όπως αποδεικνύεται από Ελληνικές και ξένες πηγές από διάφορα κράτη. Οι Γερμανοί πάνω στην κίτρινη σημαία τους με το Μονοκέφαλο αετό που είχαν από το 800μ.Χ από τον Καρλομάγνο έβαλαν το Μαύρο Δικέφαλο Αετό με στόχο να πάρουν το ρόλο της Κωνσταντινούπολης, που τον έφερε ο Ισακιος Κομνηνός το 1057-1059μ.Χ και τον υιοθέτησαν οι κληρονόμοι Κομνηνοί και Παλαιολόγοι χωρίς να τον αλλάξουν σε Χρυσό Δικέφαλο και κόκκινο φόντο, εάν οι Γερμανοί τον έκαναν το Δικέφαλο χρυσό θα έπρεπε να αλλάξουν και το χρώμα της σημαίας για να είναι ευπαρουσίαστο σαν σήμα, αλλά διατήρησαν το ίδιο χρώμα στην σημαία που είχαν από το 800μ.Χ, προφανώς γιατί τους ενδιέφερε να πάρουν το Δικέφαλο και όχι να αλλάξουν το χρώμα της σημαίας τους και δεν διατήρησαν την βυζαντινή παράδοση του Χρυσού Δικέφαλου.

Αρά τόσο οι ξένες πηγές όσο και οι Ελληνικές θεωρούν κρατικά σύμβολα της Ρωμιοσύνης τον Χρυσό Δικέφαλο σε κόκκινη σημαία, τον Ασπρόμαυρο Δικέφαλο του Βασιλιά της Ελλάδας, τον Αυτοκρατορικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας του Πόντου, τα 4Β της Θεσσαλονίκης–Κωνσταντινούπολης και το Τετράφυλλο της Σαμψούντας που παραπέμπει σε Σταυρό σύμφωνα πάντα με την Αγιογραφική παράδοση της Ορθοδοξίας που το ανέπτυξε κυρίως η Μακεδονική σχολή της.

Όλα αυτά τα σύμβολα τα συναντάμε εκεί που υπάρχουν οι τρεις Αγίες Σοφίες Θεσσαλονίκη, Κωνσταντινούπολη, Τραπεζούντα. Επίσης από εκεί που ήρθαν οι πρόσφυγες του 1914-1922 κυριαρχεί στα οικόσημα και εμβλήματα το Μαύρο χρώμα και το Ερυθρό. Οι ξένες πηγές όταν έλεγαν για Μαύρο Δικέφαλο σε κίτρινη σημαία εννοούσαν τον Δικέφαλο της Αγίας Ρωμαικής Αυτοκρατορίας, τον Δικέφαλο των Γερμανών.

Επίσης πιθανό σενάριο οι Μεγαλοκομνηνοί να κράτησαν για οικόσημο τους ασπρόμαυρο Θυρεό με τετάφυλλο Σταυρό με 8 κεφάλια αετών και στον Στόλο τους να έβαλαν ασπρόμαυρο Δικέφαλο αετό, στο κράτος του τον Χρυσό Δικέφαλο με κόκκινο φόντο όπως αποδεικνύεται από ξένες πηγές, οι Παλαιολόγοι όταν πήραν την Κωνσταντινούπολη να έβαλαν σημαία στην Θεσσαλονίκη και στην Κωνσταντινούπολη τα 4 Β και στο οικόσημο τους Χρυσό Δικέφαλο με κόκκινο φόντο, όπως σώζεται και στο Βατοπέδι του Ανδρόνικου ΙΙ και ο Δικέφαλος να κιτρίνισε από επιγαμία Λασκαρίδων και Γερμανών και μετά να άρχισε η προπαγάνδα περί αυθεντικότητας του κίτρινου χρώματος σε Μαύρο Δικέφαλο ότι ήταν Βυζαντινός και Ελληνικός και χρησιμοποιήθηκε ως σημαία του Βυζαντίου που αυτό δεν έγινε ποτέ με βάση τα ιστορικά ντοκουμέντα ερευνών.

άσπρος σταυρός σε μαύρο φόντο
άσπρος δικέφαλος αετός σε μαύρο φόντο
σημαίες και εμβλήματα με τα 4 Β
σημαίες και εμβλήματα του Ανδρόνικου
διάφορες σημαίες με δικέφαλο αετό
διάφορες σημαίες με δικέφαλο αετό
διάφορες σημαίες με δικέφαλο αετό
Χάρτης με Ρωμαϊκά εμλήματα
χάρτης Βυζαντίνου


Αρκετά από αυτά επιβεβαιώνονται και στο Wikipedia στην ενότητα «Βυζαντινές σημαίες και εμβλήματα».

Και τελικά πώς η Εκκλησία της Ελλάδας έχει Μαύρο Δικέφαλο Αετό σε κίτρινο φόντο σε ναούς;

Το σήμα της Εκκλησίας της Ελλάδας δεν είναι αυτό, επίσημα είναι ο κόκκινος Αετός σε άσπρο φόντο και στις πρόσφατες επιστολές Χριστόδουλου, Ιερώνυμου είναι ή στέμμα ή μπλε Δικέφαλος.

Μια λογική εξήγηση είναι ότι η Ελλάδα όταν έγινε κράτος, είχε βασιλιά Γερμανό-Βαυαρό τον Όθωνα, ήταν ένα μικρό, προτεκτοράτο της Αγίας Γερμανικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αυτός υπέγραψε το 1833 την Ανεξαρτησία της Εκκλησίας της Ελλάδας από το Οικουμενικό πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης και η αναγνώριση της Εκκλησίας της Ελλάδας από το Οικουμενικό πατριαρχείο έγινε το 1850. Τι πιο λογικό να μην υιοθετήσει την σημαία με τα 4 Β της Θεσσαλονίκης και της Κωνσταντινούπολης και το Χρυσό Δικέφαλο σε κόκκινο χρώμα της Τραπεζούντας, η Εκκλησία της Ελλάδας που τότε δεν ήταν στο κράτος ούτε η Μακεδονία, ούτε η Κρήτη, κτλ.

Ίσως του Όθωνα να του άρεζε να βλέπει έξω από τις εκκλησίες την σημαία της δικιάς του Αγίας Γερμανικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με το Μαύρο Δικέφαλο και το κίτρινο φόντο στην Νότια Ελλαδα που έτσι και αλλιώς ακόμα και σήμερα οι Νέες χώρες (Βόρεια Ελλάδα και Κρήτη) υπάγονται στο Οικουμενικό πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης πνευματικώς. Υπήρχε ρήξη τότε με την Κωνσταντινούπολη και δεν ήθελαν ίσως σημαία με τα 4 Β ή την Αυτοκρατορία του Πόντου. Μην ξεχνάμε πως ο Όθωνας επέλεξε πρωτεύουσα την Αθήνα αντί για το Ναύπλιο μετά την δολοφονία Καποδίστρια, γιατί κάποιοι στην Ελλάδα τον θεωρούσαν Ρώσικο παράγοντα.

Φυσικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης δεν έχει Μαύρο Δικέφαλο σε κίτρινο φόντο, ούτε καν τα 4 Β, ίσως για να μην προκαλέσει τους Τούρκους..

Μην αμελούμε και ο πρώτος Μητροπολίτης των Αθηνών ο Νεόφυτος Έ Μεταξάς πήγε να σπουδάσει Ιταλία πριν πάει και Κωνσταντινούπολη και ο τελευταίος ο Ιερώνυμος σπούδασε Γερμανία, άρα επηρεαζόταν και από την Δύση και τα χρώματα των συμβόλων τους.

Ο Νεοέλληνας που δεν αναλύει τα γεγονότα, βλέποντας την κίτρινη σημαία με το Μαύρο Δικέφαλο έχει κλειδώσει μέσα του ότι αυτή είναι η Βυζαντινή σημαία της Αυτοκρατορίας της δικιάς του και λίγοι γνωρίζουν ότι δεν ισχύει αυτό αλλά είναι της Αγίας Γερμανικής, Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας σε στυλ Δικέφαλου Βυζαντινό, νεωτερίστικο.

Ίσως και η επίσημη Εκκλησία της Ελλάδας-Αθηνών να πρέπει να αιτιολογήσει σε κάποιον αυτήν την απόφαση της, πχ ότι ο Ισάκιος Κομνηνός την επανάφερε το 1057μ.Χ σε Κίτρινο φόντο και Μαύρο Δικέφαλο και όχι σε κόκκινο φόντο όπως ήταν η Ρωμαική και να βρει στα αρχεία της ντοκουμέντα, την αιτία σε παλιά έγγραφα ή σε μνημεία σε μοναστήρια από εκείνη την εποχή... ή τον λόγο και ποιος το αποφάσισε αυτό να μπει μια σημαία που δεν ήταν η τελευταία του Βυζαντίου το 1453-1461.

Υπάρχει και το σενάριο αυτή η σημαία να χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα λένε από τον Χριστόδουλο και κύκλοι της Εκκλησίας για τους δικούς της λόγους να την επέβαλαν, Φυσικά μαύρο Δικέφαλο σε κίτρινο φόντο συναντάμε σε οικόσημα δυναστειών όπως συναντάμε και ασπρόμαυρα, κόκκινα με κίτρινα, πράσινα κτλ, όχι όμως σε επίσημα κρατικά σύμβολα όπως είδαμε. Κρατικά σύμβολα μόνο χρυσό Δικέφαλο σε κόκκινη σημαία, ασπρόμαυρο Δικέφαλο σε μαύρη ή άσπρη σημαία, τα 4 Β Χρυσό και κόκκινο και Τετράφυλλο.

Εκτός αυτού, εκτός από την Εκκλησία, το κίτρινο χρώμα των Γερμανών το υιοθέτησαν και κάποιες σημαίες του Ελληνικού στρατού, τον Χρυσό Δικέφαλο της Ρωμιοσύνης σε κόκκινο φόντο τον έβαλε το Μαυροβούνιο στην σημαία 12 Ιουλίου του 2004, τα 4 Β και το Δικέφαλο οι Σέρβοι τον έβαλαν 17 Αυγούστου του 2004, χωρίς να αντιδράσουμε όπως με το Σκοπιανό, όταν η Ελλάδα γλεντούσε για το Euro στο ποδόσφαιρο και τους Ολυμπιακούς αγώνες των Αθηνών παραδώσαμε τα 2 Original, Βυζαντινά μας σύμβολα σε γείτονες Σλαβικούς λαούς και μείναμε με το κίτρινο δυτικό χρώμα των Γερμανών και μετέπειτα Ρώσων, οι Αλβανοί Μαύρο Δικέφαλο σε κόκκινο φόντο και οι Ρώσοι τριχρωμία με Δικέφαλο.

μαύρος δικέφαλος αετός σε κίτρινο φόντο από τον Ελληνικό στρατό
Δικέφαλος αετός στη σημαία του Μαυροβουνίου
μαύρος δικέφαλος αετός σε κίτρινο φόντο της σημαίας Ελληνικής Ορθοδοξίας
Λογότυπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου
σφραγίδα σε γράμμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών
σφραγίδα με δικέφαλο αετό σε γράμμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών
Κόκκινος δικέφαλος αετός, έμβλήμα της Εκκλησίας της Ελλάδος


Η περίπτωση της Γερμανίας σε συνδυασμό με τον ανταγωνισμό με την Ρωσία.

Η Κωνσταντινούπολη ήταν η Νέα Ρώμη, Γερμανοί και Ρώσοι είχαν ανταγωνισμό για την 3Η Ρώμη, είδαμε πως η Αγία Ρωμαική Αυτοκρατορία των Γερμανών έβαλε Δικέφαλο σε κίτρινο φόντο το 1433 και τον έβγαλε το 1848!

Οι Ρώσοι που είχαν σχέσεις με τους Παλαιολόγους έβαλαν Δικέφαλο σε σημαία μπλε, κόκκινη, άσπρη μετά το 1693 μετά λίγο ασπρόμαυρη, μετά το 1703 Μαύρη σε κίτρινο φόντο ,1835 -1857 ασπρόμαυρη και μετά μέχρι την Επανάσταση των Μπολσεβίκων 1917 είχαν πάλι Μαύρο Δικέφαλο σε κίτρινο φόντο. Αρά για πολλά χρόνια Γερμανική και Ρωσική αυτοκρατορία είχαν κοινό έμβλημα, λες και συμφώνησαν οι Ρώσοι και Γερμανοί να βάλουν στην Εκκλησία μας το κοινό έμβλημα τους για να ξεκόψει μια και καλή η Ελλαδική Εκκλησία από την επιρροή της Κωνσταντινούπολης.

Γερμανικές σημαίες με μαύρο δικέφαλο αετό σε κίτρινο φόντο
Γερμανικές σημαίες με μαύρο δικέφαλο αετό σε κίτρινο φόντο
Ρωσσική σημαία με δικέφαλο αετό το 1701
Ρωσσική σημαία με μαύρο δικέφαλο αετό σε κίτρινο φόντο το 1703
Ρωσσική σημαία με μαύρο δικέφαλο αετό το 1835
Ρωσσική σημαία με μαύρο δικέφαλο αετό σε κίτρινο φόντο το 1857
Η εξέλιξη των Ρωσσικών σημαιών ανά τα χρόνια, με έμβλημα μαύρο δικέφαλο αετό σε κίτρινο φόντο
Ρωσσική σημαία με μαύρο δικέφαλο αετό σε κίτρινο φόντο


"Η περίπτωση της ΑΕΚ Αθηνών"

Στην Αθήνα το 1922 κατέφθασαν πολλοί λιγότεροι πρόσφυγες του σύγχρονου Βυζαντίου σε σχέση με Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με την απογραφή του 1928 κοντά στο 10-15% επί συνόλου. Εκεί 18-20/9/1924 ιδρύθηκε η ΑΕΚωνσταντινοπόλεως-Αθηνών που αρχικά είχε σκοπό να συγκεντρώσει Κωνσταντινοπολίτες από Αθήνα και Πειραιά, δεν ξεκαθαρίζεται εάν είχε στο αρχικό καταστατικό δυνατότητα να έρθουν Πόντιοι, Θρακιώτες, Μικρασιάτες, γηγενείς Αθηναίοι, λογικά αυτό θα άνοιξε σύντομα. Στο ιδρυτικό καταστατικό του 1924 της είχε σφραγίδα Φοίνικα προς πάσα απόδειξη, όχι Δικέφαλο αετό. Ο Φοίνικας ήταν και οικόσημο της Οικογένειας Μαυροκορδάτων και χρησιμοποιήθηκε στην ίδρυση του Νεοελληνικού κράτους. Μια εφημερίδα εμφάνισε αντίγραφο καταστατικού του 1924 χωρίς να το υιοθετήσει επίσημα ο σύλλογος ακόμα και η εφημερίδα δεν ξεκαθάρισε εάν ο Δικέφαλος αετός στο εξώφυλλο είναι σύγχρονο Photoshop της εφημερίδας ή του 1924, η λογική λέει για να μην το διευκρινίζει είναι σύγχρονο αντίγραφο για σκοπούς marketing. Επίσης στο ιδρυτικό καταστατικό δεν δήλωσε τα κιτρινόμαυρα χρώματα της. Στην αρχή η ΑΕΚ Αθηνών φορούσε μαύρα και λεπτές γραμμές σε κίτρινο, έμβλημα έβαζε τα αρχικά της ΑΕΚ ή ΕΚ στρόγγυλα.

Το 1928 έστειλε κιτρινόμαυρη επιστολή στον Βενιζέλο όπως ο ΠΑΟΚ το 1929, δεν είχε σήμα Δικέφαλο Αετό, πάνω στη επιστολή παρά μόνο σφραγίδα Φοίνικα, τον Οκτώβριο του 1928 υπάρχει άρθρο σε εφημερίδα που λέει ότι έκαναν παρέλαση κρατώντας σημαία Δικέφαλο Αετό και το Μάιο του 1929 με αφορμή την προσπάθεια δημιουργία γηπέδου της εμφανίστηκε πορφυρό αντίγραφο καταστατικού με Δικέφαλο με 2 σπαθιά στα χέρια και στη πλάτη κάτι σαν θήκες αυτών, το οποίο η πηγή ήταν από κρατικό φορέα και το υιοθέτησε και η ομάδα της ΑΕΚ Αθηνών αφού το παρουσίασε επίσημα στο κοινό. Εικάζουμε ότι το αντίγραφο του καταστατικού είναι φωτοτυπία, αντίγραφο μεταγενέστερο του 1933-1934 όταν το έδωσε στο υπουργείο για το γήπεδο το 1934 γιατί μέχρι τότε δεν υπάρχουν επιστολές με υπογραφή Σπανούδη και έμβλημα Δικέφαλο Αετό. Αξιοσημείωτο ότι στον ημιτελικό ΑΕΚ Αθηνών–ΠΑΟΚ το 1931 στη φανέλα Δικέφαλο φορά μόνο ο ΠΑΟΚ.

Το 1930 παρουσιάστηκε μια επιστολή με Δικέφαλο Αετό έμβλημα η οποία δεν φέρει την υπογραφή Σπανούδη προς ΑΣ ΠΕΡΑ 1923 και πιθανόν θα υπέγραψε άλλος από ιδιωτική συλλογή και δεν γνωρίζουμε εάν την υιοθέτησε επίσημα η ομάδα ή εάν ο Δικέφαλος που υπάρχει μπήκε μετά. Ούτε στο καταστατικό του 1929 δήλωσε κιτρινόμαυρα χρώματα και Δικέφαλο με αναγνώριση σε πρωτοδικείο, το συγκεκριμένο έγγραφο ήταν φωτοτυπία-αντίγραφο καταστατικού του πρωτοδικείου, δεν γνωρίζουμε εάν το έκανε το 1953 να δηλώσει Δικέφαλο Αετό, λογικά όχι με βάση αυτά που έχουν δημοσιευτεί. Σταδιακά προς τα τέλη της δεκαετίας του 1930 λίγο πριν τον πόλεμο του 1940, εμφανίζονται με Δικέφαλο αετό στη φανέλα σε ματς με Άρη στην Θεσσαλονίκη το 1939 από το επίσημο site της ΠΑΕ.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα δήλωσε τον Δικέφαλο Αετό και πιθανόν χρώματα 4/7/1969 όταν η Χούντα υποχρέωσε σε όσες ομάδες δεν δήλωναν μέχρι τότε χρώματα και έμβλημα να το δηλώσουν όπως έκανε ο ΠΑΟΚ από το 1926 και στην αναθεώρηση του το 1931, η ΒΑΕ1923, η ΑΕΚΘ1925 χωρίς να τους υποχρεώνει κάποιος διαχωρίζοντας το έμβλημα–σήμα και σφραγίδα που και στις 3 περιπτώσεις ήταν ίδιο. Στις περισσότερες μεγάλες ομάδες όταν δεν ξεχωρίζουν στο καταστατικό την έννοια σφραγίδα και έμβλημα, η σφραγίδα είναι σχεδόν πάντοτε το έμβλημα τους στις φανέλες.

Αξιοσημείωτο πως 04/07, είναι η μέρα που γιορτάζουν οι ΗΠΑ την ανεξαρτησία τους.

Ο πρώτος Δικέφαλος της ΑΕΚ Αττικής την δεκαετία του 30 είναι με 2 σπαθιά, μεταγενέστερο σχέδιο, μέσα δεκαετίας του 70 είναι αυτό με το σπαθί και την σφαίρα και αφού πρώτα το συναντήσαμε με σφαίρα και Σταυρό από ΑτΕΚ1924 της Ένωσης Κωνσταντινοπολιτών 1923, με σφαίρα και σπαθί ΑΕΚΘ1925, με σφαίρα και σπαθί ΠΑΟΚ1949, σφαίρα και σπαθί Κούδας–Κρόιφ 1973, όλα στην Θεσσαλονίκη.

παίκτες του ΠΑΟΚ με έμβλημα τον δικέφαλο αετό
σφραγίδα της ΑΕΚ με έμβλημα μαύρο δικέφαλο αετό
ομάδα ποδοσφαίρου με έμβλημα δικέφαλο αετό
επιστολή της ΑΕΚ με σήμα μαύρο δικέφαλο αετό σε κίτρινο φόντο
επιστολή της ΑΕΚ
γενική διάταξη για σφραγίδες και εμβλήματα ομάδων
σφραγίδα ΑΕΚΘ 1924
πειθαρχικές διατάξεις ΑΕΚΘ
έμβλημα ΑΕΚΘ δεκαετία 1930


Ο ΠΑΟΚ ο μεγαλύτερος κληρονόμος του Βυζαντίου ο κύριος συνεχιστής του Δικέφαλου Αετού.

Ένωση Κωνσταντινουπολιτών 1923-Κοινή Ομοσπονδία Αλύτρωτων 1923-ΒΑΕ1923-ΑτΕΚ1924 

Μετά τις Γενοκτονίες των Θρακιωτών 1914, των Ποντίων 1919, των Μικρασιατών το 1922, το 70% των Βυζαντινών προσφύγων που ήταν Χριστιανοί εγκαταστάθηκε στην Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στην Θεσσαλονίκη, ένα οικείο για αυτούς μέρος σε σχέση με την Νότια Ελλάδα.

Ιδρύθηκε 15/01/1923 στη Θεσσαλονίκη ο πολιτικός φορέας Ένωση Κωνσταντινουπολιτών 1923 με σήμα την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης και μέρος πρώτης συνάντησης την Αγία Σοφία της Θεσσαλονίκης, 30/6/1923 η Κοινή Ομοσπονδία Αλύτρωτων όλοι μαζί Θρακιώτες, Κωνσταντινοπολίτες, Πόντιοι, Θρακιώτες αποφάσισαν να παλέψουν για τα δικαιώματα τους, 24/11/1923 η πρώτη Αθλητική ομάδα της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών με το όνομα Βυζαντινή Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπολιτών, ΒΑΕ και σήμα, σφραγίδα δηλωμένα στο καταστατικό τον Δικέφαλο αετό. 6/04/1924 σε μια διεργασία που ξεκίνησε από τον Φεβρουάριο του 1924 και πριν ιδρυθεί ομάδα στην Αθήνα από Κωνσταντινουπολίτες, η Ένωση Κωνσταντινουπολιτών 1923 απορροφά την ΒΑΕ 1923 και στην ουσία δημιουργείται το ενιαίο Αθλητικό-Κοινωνικό ΑτΕΚ 1924 (άρθρο 27) που εν συντομία το έλεγαν ΑΕΚ με έδρα Θεσσαλονίκη, χωρίς να έχει σχέση με Αθήνα, ήταν η δεύτερη ομάδα της Ένωσης Κωνσταντινοπολιτών 1923, δηλαδή το "Αθλητικό τμήμα της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών". Στο πορφυρό καταστατικό του 1924 υπήρχε ο Μαύρος Δικέφαλος σε κόκκινο φόντο. Ο Δικέφαλος θύμιζε τον Δικέφαλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης.

σφραγίδα Ένωσις Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκη 1923
καταστατικό ΑΕΚΘ
καταστατικό Ένωσις Κωνσταντινουπολιτών 1923
Εξώφυλλο καταστατικού της ΕΚ 1923 με σήμα δικέφαλο αετό


ΑΕΚΘ1925 (Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης 1925) 

Επειδή έπρεπε να διαχωριστεί το 1925 το πολιτικό με το αθλητικό τμήμα να γίνει ανεξάρτητο για να παίξουν ποδόσφαιρο στην ΕΠΣΜ δημιουργήθηκε από τους ποδοσφαιριστές του ΑτΕΚ1924, 27/12/1925 η 3η ομάδα της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών 1923 η ΑΕΚΘ1925, χρώματα δηλωμένα στο καταστατικό κιτρινόμαυρα, σφραγίδα, σήμα Μαύρος Δικέφαλος αετός.

Το παράδοξο είναι ότι η σημαία της Εκκλησίας που υπάρχει στα προαύλια είναι ακριβώς η ίδια με της ΑΕΚΘ1925 και στο καταστατικό της λέει Μαύρος Δικέφαλος σε κίτρινο ύφασμα. Φυσικά η ΑΕΚΘ1925, τον Δικέφαλο αετό σαν ιδέα δεν τον πήρε από ομάδα της Αθήνας πχ ΑΕΚ Αθηνών 1924 αφού τότε η συγκεκριμένη ομάδα όπως είδαμε δεν είχε καν δηλωμένα χρώματα, Δικέφαλο σήμα στο καταστατικό της και είχε Φοίνικα προς πάσα απόδειξη, αλλά τον πήρε τον Δικέφαλο από την Θεσσαλονίκη από τις προηγούμενες ομάδες της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτων 1923, δηλαδή την ΒΑΕ 1923 και το ΑτΕΚ1924. Επίσης αυτό το σχέδιο υπάρχει σε επιστολή του Φανουρίου Βυζάντιου το 1949 και σε φανέλα ομάδας την δεκαετία του 70, πιο συγκεκριμένα στο φιλικό του ΠΑΟΚ με Άγιαξ.

Άρα ο Μαύρος Δικέφαλος σε κίτρινο φόντο ακριβώς το ίδιο ή τον πήρε από την Εκκλησία της Ελλάδος, η ΑΕΚΘ1925 εάν τον είχε η Εκκλησία πριν το 1925, δηλαδή από το 1833 ή η Εκκλησία της Ελλάδας και Αθηνών αντέγραψε το σχέδιο από την ΑΕΚΘ1925 και τον έβαλε πρόσφατα στα προαύλια.

Το 1917 η Ρωσία, μετά την επανάσταση των Μπολσεβίκων, τον είχε καταργήσει τον Μαύρο Δικέφαλο σε κίτρινο φόντο και έβαλε το σφυρί και το δρεπάνι. Θυμίζουμε ξανά ότι ο Δικέφαλος της ΑΕΚ Αθηνών μπήκε με σπαθί και σφαίρα στα μέσα της δεκαετίας του 70 και κατοχυρώθηκε το 1969, ο πρώτος της Δικέφαλος ήταν με δύο σπαθιά και δεν έμοιαζε καθόλου με της Εκκλησίας και για αυτούς που προσέχουν τις λεπτομέρειες ούτε τώρα μοιάζει, ίδιος με της Εκκλησίας είναι της ΑΕΚΘ1925 στην Θεσσαλονίκη. 

καταστατικό ΑΕΚΘ
σφραγίδα ΑΕΚΘ με δικέφαλο αετό
Έμβλημα της ΑΕΚΘ 1925


Στην Θεσσαλονίκη πρωτακούστηκε ορθά γραμματικά η λέξη ΑΕΚ και ήταν στην ουσία το αθλητικό τμήμα της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών  1923. Νοηματικά και ουσιαστικά ΒΑ31912=ΑτΕΚ1924=ΑΕΚΘ1925=ΠΑΟΚ γιατί η λέξη-έννοια  Βυζάντιο, Νέα Ρώμη –Κωνσταντινούπολη για όσους γνωρίζουν είναι μία.

ΠΑΟΚ

Ο Δικέφαλος των Παλαιολόγων εμφανίστηκε σε τέλεια μορφή τη δεκαετία του 1960 στον ΠΑΟΚ και έκανε αφιέρωμα για αυτόν ο ΑΣ ΠΑΟΚ.

https://www.acpaok.gr/el/article/7071-gia-na-thymoyntai-oi-palioi...-kai-na-mathainoyn-oi-neoteroi?fbclid=IwAR3mTrDFwZC9KakFrDgs-2_jwHVRkiSiSYR2aSl9QThSR4Aq83XsXnDC-BY

Μάλωσαν διοικητικά οι ποδοσφαιριστές με τους υπόλοιπους αθλητές στίβου κτλ για το πώς έπρεπε να γίνει η ομάδα, φεύγουν σχεδόν όλοι οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚΘ1925 και κάνουν τον ΠΑΟΚ, την 4η ομάδα της Ένωσης Κωνσταντινοπολιτών 1923 με σήμα το Τετράφυλλο μετά πετάλου και χρώματα τα ασπρόμαυρα.

20/03/1929 ο Δικέφαλος αετός επιστρέφει στις φανέλες των ποδοσφαιριστών του ΠΟΥ ΤΟ ΦΟΡΟΥΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ 1923, όταν ο ΠΑΟΚ απορροφά την ΑΕΚΘ1925 του Πετρόπουλου με πρωτοβουλία της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών 1923 και συγκεκριμένα του Καραμαούνα, άλλες πηγές λένε ότι από το 1928 είχαν φορέσει Δικέφαλο οι αθλητές του ΠΑΟΚ στο μπάσκετ ξανά γιατί τότε ιδρύθηκε το μπάσκετ του ΠΑΟΚ και με τη μία έβαλαν Δικέφαλο αετό στην φανέλα.

Όλοι μαζί πλέον Πόντιοι, Θρακιώτες, Κωνσταντινουπολίτες, Μικρασιάτες, Μακεδόνες, Πανθεσσαλονίκειοι αντιρατσιστές , ΠΑΟΚ–ΑΕΚΘ και άλλα προσφυγικά σωματεία στέλνουν επιστολή στο Βενιζέλο 11/12/1929 για το γήπεδο στο Συντριβάνι, με Δικέφαλο αετό παρόμοιο με του Πατριαρχείου και του ΑτΕΚ1924, με μοναδικό εκπρόσωπο τον ΠΑΟΚ.

19/04/1931 ο ΠΑΟΚ βάζει και επίσημα στο καταστατικό του τον Δικέφαλο Αετό δηλωμένο σε πρωτοδικείο και όχι απλά φωτοτυπία σε εξώφυλλο, γιατί ο Δικέφαλος ιστορικά ανήκει στο Βορρά, στον Πόντο, στην Νίκαια, στην Βόρεια Μικρά Ασία, Βόρεια Ελλάδα που κυριαρχεί το ασπρόμαυρο. Φυσικά το Βυζάντιο είναι πολύχρωμο και ο ΠΑΟΚ σέβεται όλα τα χρώματα του που τα φόρεσε όπως είδαμε και η ΑΕΚΘ1925 κτλ.

https://skgsports.gr/football-insider/i-varia-fanela-toy-paok-me-ta-vyzantina-chromata/

Χάρτης κατανομής προσφύγων στην απογραφή του 1928
Έμβλημα του ΠΑΟΚ το τετράφυλλο τριφύλλι και το πέταλο, 1926
Η ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ την χρονιά ίδρυσής του, 1928
Παλιό σήμα του ΠΑΟΚ
καταστατικό ΠΑΟΚ
άρθρο από το καταστατικό του ΠΑΟΚ στην ίδρυσή του
επιστολή του ΠΑΟΚ με σήμα τον δικέφαλο αετό
παίκτες του ΠΑΟΚ με σήμα τον δικέφαλο αετό στην φανέλα
The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
Ο Γιώργος Κούδας και ο Γιόχαν Κρόιφ στην Τούμπα


Η συνέχεια στο τέταρτο και τελευταίο μέρος..

Διαβάστε ακόμη...