Η γιορτή μνήμης του Μακεδονικού αγώνα και ο ΠΑΟΚ

Η Ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα τιμάται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή μετά την 13η Οκτωβρίου στη Μακεδονία και τη Θράκη. Από την ημέρα αυτή φυσικά δεν λείπει ο ΠΑΟΚ, το γνήσιο τέκνο της Μακεδονίας με το "Πανθεσσαλονίκειος" και της Ρωμιοσύνης με το "Κωνσταντινουπολιτών" που είναι η ομάδα που τιμάει όλες τις Αλύτρωτες πατρίδες με άρθρα, δράσεις και σημαίες έξω από την Τούμπα.
Ο ιστορικός του μέλλοντος Ο ιστορικός του μέλλοντος
Η γιορτή μνήμης του Μακεδονικού αγώνα και ο ΠΑΟΚ
Photo Credits: @acpaok

Ο Μύθος

Ο Μύθος λέει ότι ο Δίας που είχε την έδρα του, στο βουνό της Μακεδονίας, τον Όλυμπο που από εκεί πήραν το όνομα η Αρχαία Ολυμπία, οι Ολυμπιακοί αγώνες και η Κεκροπία - Ακτική ονομάστηκε Αθήνα από την Θεά Αθηνά που και αυτή ζούσε μυθολογικά στον Όλυμπο της Μακεδονίας απέναντι από την αρχαία Θέρμη, μετέπειτα Θεσσαλο"Νίκη"-ΣτρατοΝίκη επίθετο της Θεάς Αθηνάς, συνώνυμο της Αθήνας, αποφάσισε να στείλει δύο αετούς Μαυραετούς, ("Μελάς-Μαύρος", ο πιο δυνατός, γρήγορος έξυπνος αετός), να ορίσουν το κέντρο του κόσμου. Οι δύο αυτοί Μαυραετοί, ένας Ανατολικά, ένας Δυτικά όρισαν το κέντρο του κόσμου στους Δελφούς. Οι λαοί της σημερινής Στερεάς Ελλάδας και αυτοί γύρω από τους Δελφούς ήταν μαζί με τον Μέγα Αλέξανδρο τους Μακεδόνες, Ηπειρώτες, Θεσσαλούς στην μάχη της Χαιρώνειας απέναντι στους Αθηναίους, Θηβαίους πριν ενωθούν όλοι οι Έλληνες πρώτη φορά για να κάνουν την πρώτη Ελληνική, Μακεδονική αυτοκρατορία του κόσμου. Η Μακεδονία άρρηκτα συνδεδεμένη με όλες τις περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας από σχέσεις καταγωγής μέχρι ονομάτων και κοινών αγώνων.

https://cycladic.gr/ektheseis/chaeronea/?srsltid=AfmBOorO96dPomoZR51wIxfWZpos-lORt5EsXHvxfRotSzLCIl8jbhZA

Ο  Μακεδονικός αγώνας

Το Wikipedia μας λέει ότι ο Μακεδονικός Αγώνας ήταν μία σειρά συγκρούσεων μεταξύ κυρίως ελληνικών και βουλγαρικών ένοπλων σωμάτων που διεξήχθη από το 1904 ως το 1908 στην περιοχή της Μακεδονίας (τότε μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) με σκοπό τον εθνικό προσεταιρισμό των κατοίκων της περιοχής, ιδίως των σλαβόφωνων Χριστιανών. Δευτερευόντως συμμετείχαν στις συγκρούσεις αυτές σερβικές και ρουμανικές ένοπλες ομάδες. Η ελληνική ένοπλη παρέμβαση στη Μακεδονία ξεκίνησε στην ευνοϊκή για την Ελλάδα συγκυρία που προέκυψε μετά την αποτυχία της εξέγερσης του Ίλιντεν το 1903 και εντάθηκε μετά το θάνατο του Παύλου Μελά τον Οκτώβριο του 1904. Σταδιακά τα ελληνικά σώματα κατάφεραν να επικρατήσουν, αλλά η ένοπλη τους δράση τερματίστηκε με την Επανάσταση των Νεοτούρκων το 1908.

Η Ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα

Η Ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα (κινητή εορτή) τιμάται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή μετά την 13η Οκτωβρίου (ημερομηνία θανάτου του Παύλου Μελά το 1904) στη Μακεδονία και τη Θράκη, σύμφωνα με το Βασιλικό Διάταγμα 157 της 25/2/1969 (ΦΕΚ 46/11.3.1969).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων, όπως επίσημες δοξολογίες, επιμνημόσυνες δεήσεις, καταθέσεις στεφάνων και ομιλίες.

Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/319

Το 2024 έχουμε την συγκυρία η πρώτη Κυριακή να είναι 13 Οκτωβρίου, 120 χρόνια μετά τον θάνατο του Παύλου Μελά.

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ Ο ΗΡΩΑΣ

Παύλος Μελάς, ο ήρωας

Πηγή: https://maxmag.gr/afieromata/paylos-melas/

 

Ο Παύλος Μελάς (Μασσαλία, 29 Μαρτίου 1870 – Στάτιτσα (σημ. Μελάς), 13 Οκτωβρίου 1904) ήταν Έλληνας στρατιωτικός, αξιωματικός πυροβολικού του Ελληνικού Στρατού και μακεδονομάχος. Η ζωή του και η δράση του.

Το χαρακτηριστικό με το όνομά είναι του ήρωα είναι ότι είχε το όνομα του Απόστολου Παύλου που ξεκίνησε από την Μακεδονία να διδάξει τον Χριστιανισμό στους Έλληνες και το Μελάς συνδέεται και με τον Μελά-Μαύρο Αετό του Δία αλλά και με το όρος Μελά στον Πόντο της Παναγίας Σου (Μελά). Οι Πόντιοι, Μικρασιάτες, Θρακιώτες, Ηπειρώτες, Κωνσταντινουπολίτες κτλ., παρ' όλο που ήταν υπόδουλοι συμμετείχαν όσο μπορούσαν στον Μακεδονικό αγώνα μαζί με τους υπόλοιπους ελεύθερους Έλληνες (Κρήτες, Αθηναίους, Πελοποννησίους, Θεσσαλούς κτλ.) και η συμμετοχή τους, με την απώλεια της Μακεδονίας από την Οθωμανική αυτοκρατορία ήταν η κύρια αφορμή των μετέπειτα γενοκτονιών τους. Δεν είναι τυχαίο ότι όταν έχασαν τα σπίτια, βρήκαν φωλιά οι πρόσφυγες στην Μακεδονία–Βόρεια Ελλάδα.

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ

Οι δράσεις του Παύλου Μελλά ήταν και η ίδρυση-συμμετοχή του Ελληνομακεδονικού κομιτάτου μαζί με τους Μακεδόνες Δραγούμιδες για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και όλες τις Αλύτρωτες πατρίδες Θράκη, Ήπειρο κτλ. και του Ελληνικού στοιχείου στις περιοχές.

Απόσπασμα του Ελληνομακεδονικού κομιτάτου

Πηγή: Wikipedia Ελληνομακεδονικό Κομιτάτο

 

Έχουμε αναφερθεί ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, ο πολιτιστικός σύλλογος Ερμής 1877, προπομπός του ΠΑΟΚ αγωνίστηκαν στον Μακεδονικό αγώνα.

https://skgsports.gr/football/26-aprilioy-i-gennisi-toy-ermi-stin-konstantinoypoli-kai-o-paok/

Επίσης η Κοινή Ομοσπονδία Αλύτρωτων 1923 του μητρικού σωματείου του ΠΑΟΚ της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών 1923 σε άλλες εποχές αγκάλιαζε όλο τον Ελληνισμό, την Ρωμιοσύνη και τις αλύτρωτες πατρίδες, όπως το Ελληνομακεδονικό Κομιτάτο, 20 χρόνια μετά για άλλους λόγους κυρίως για την προστασία των προσφύγων.

https://skgsports.gr/life/30-ioynioy-mia-simantiki-imerominia-poy-kathorise-to-mellontiko-polysyllektiko-dna-toy-paok/

Ο ΠΑΟΚ και η Μακεδονία

Ο ΠΑΟΚ είναι Οικουμενικός, το όνομα του έχει σχέση με την αδερφή του Μέγα Αλέξανδρου Πανθεσσαλονίκειος αλλά και ευρύτερα με την Ρωμιοσύνη–Βυζάντιο–Ρωμιούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, συνδέει πολλούς πολιτισμούς.

 https://skgsports.gr/football/paok-o-megas-konstantinos-o-megas-alexandros-to-vyzantio-i-romiosyni/

https://www.paokmania.gr/blog/239531-oi-politismoi-toy-paok

Σημαία της Ελλάδας,της Μακεδονίας, σημαία του ΠΑΟΚ

Έχουμε δει ότι η σημαία της Ελλάδας ήταν εμπνευσμένη  από την σημαία των Μακεδόνων επαναστατών του 1821.

Η σημαία των επαναστατών της Κεντρικής Μακεδονίας το 1822

Πηγή: Wikipedia, σημαία της Ελλάδος

 

Επίσης Δικέφαλο αετό από αξιόπιστες πηγές (Καταλονικό Άτλα, Βιβλίο όλων των Βασιλειών) είχε ο η Αυτοκρατορία του Πόντου, το τελευταίο προπύργιο της Ρωμιοσύνης και του Ελληνισμού που έπεσε το 1461. Ο Αυτοκρατορικός στρατός των Κομνηνών είχε ασπρόμαυρο Δικέφαλο Αετό. Ίσως πριν τους Κομνηνούς στο Βυζάντιο Δικέφαλο αετό να είχε η Βυζαντινή Μακεδονική Δυναστεία. Το σίγουρο είναι ότι Θεσσαλονίκη και Κωνσταντινούπολη μαζί με μια περιοχή του Πόντου πιθανόν Ηράκλεια είχαν Σημαία Σταυρό όπως μετέπειτα των Μακεδόνων επαναστατών και της Ελλάδας μας. 

Σημαίες του Βυζαντίου και της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας

Πηγές: https://www.paokmania.gr/blog/224129-i-istoria-toy-byzantinoy-aetoy
https://cognoscoteam.gr/archives/7805
Καταλονικός Άτλας, Βιβλίο όλων των Βασιλειών

 

Οι σημαίες των Αλύτρωτων πατρίδων

Όλες οι αλύτρωτες πατρίδες της Ελλάδας είχαν κατά κύριο λόγο την σημαία των Μακεδόνων Επαναστατών του 1821 μαζί με Δικέφαλο Αετό.

Έλληνες Μικρασιάτες καθηγητές και απόφοιτοι της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης το 1878 με την σημαία της Ελλάδας
Έλληνες Μικρασιάτες στρατιώτες με την σημαία της Ελλάδας
μαύρος δικέφαλος αετός σε άσπρο φόντο

Πηγές: Wikipedia, σημαία της Ελλάδος
https://www.pemptousia.gr/2021/02/i-ierarches-pou-ipsosan-ti-simea-tis-aftonomis-voriou-ipirou/
https://cognoscoteam.gr/archives/44097

 

Μετέπειτα σχέδια

Μετά την θετική έκβαση του Μακεδονικού αγώνα έδιναν βραβεία, μετάλλια με Δικέφαλους αετούς (1938). Εταιρείες που κατασκευάζουν σημαίες (προφανώς γνώστες) έκαναν την σημαία του Μακεδονικού αγώνα και του Παύλου Μελά σαν την Ελληνική (ασπρόμαυρο σταυρό), ή κιτρινόμαυρη σαν την σημαία της Εκκλησίας της Ελλάδος, της ΑΕΚΘ του ΠΑΟΚ, των σχεδίων του ΠΑΟΚ. Επίσης το ίδιο σχέδιο έκαναν σε ασπρόμαυρο στο Μακεδονικό Άγιο Όρος.

Δίπλωμα απονομής μεταλλίου Μακεδονικού αγώνα

Πηγή: https://www.searchculture.gr

Σημαία Παύλος Μελάς Μακεδονικός Αγώνας

Πηγή: https://kokkonis-flags.gr/product/simaies/syllogi-1/simaia-eleftheria-i-thanatos-mayri/

Σημαία Παύλος Μελάς

Πηγή: https://kokkonis-flags.gr/product/simaies/syllogi-1/eleftheria-i-thanatos-vyzantinos-aetos-mafri/

Δικέφαλος αετός σε μαύρο φόντο, γράφει "Άγιον Όρος" από κάτω
Δικέφαλος αετός σε μαύρο φόντο


Πηγές: https://www.athonian.gr/handiwork-and-souvenirs/wallets-purses-bags/mayro-agioreitiko-portofolaki-dikefalos-aetos-1713-sil/
https://psomiadisflags.gr

 

ΠΑΟΚ –ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ

Σε όλα αυτά φυσικά δεν λείπει ο ΠΑΟΚ, το γνήσιο τέκνο της Μακεδονίας με το Πανθεσσαλονίκειος και της Ρωμιοσύνης με το Κωνσταντινουπολιτών που είναι η ομάδα που τιμάει όλες τις Αλύτρωτες πατρίδες με άρθρα, δράσεις και σημαίες έξω από την Τούμπα.

Σημαία του ΠΑΟΚ πάνω στα χρώματα της Ελληνικής σημαίας

Πηγή: acpaok

Σημαίες του ΠΑΟΚ και της Μακεδονίας στην Τούμπα


https://www.paokmania.gr/podosfairo/240341-poylise-o-paok-tin-makedonia-gia-na-parei-ena-protathlima-podosfairoy-2018-2019

Διαβάστε ακόμη...