Το "μαγικό ραβδάκι" του Ίβιτς
SHARE:
Η πρόσληψή του ήταν μία κίνηση εν μέσω απόγνωσης από τον Ιβάν Σαββίδη που είχε σηκώσει τα χέρια ψηλά από την ραγδαία καθοδική πορεία του Ίγκορ Τούντορ. Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ τον όρισε υπηρεσιακό, αλλά με δέλεαρ να τον μετατρέψει σε μόνιμο αν πετύχαινε πρωτιά στα πλέι οφ, κάτι που στις αρχές Μαρτίου, όταν ανέλαβε, έμοιαζε με mission impossible.
Τελικά, ο υψηλόσωμος (1.91μ.) Βλάνταν Ίβιτς έφτασε στον τελικό στόχο με τρόπο εμφατικό, "αναγκάζοντας" τον Ιβάν Σαββίδη, σε ένα ντελίριο ενθουσιασμού μετά το τελευταίο ματς των πλέι οφ με τον Παναθηναϊκό, να τον κατεβάσει στη μικτή ζώνη και χωρίς να έχει κάνει την παραμικρή συζήτηση για βασικούς όρους συμβολαίου μαζί του να ανακοινώσει ότι θα είναι ο προπονητής του ΠΑΟΚ για πολλά χρόνια.
Πιθανόν, ακόμη και σήμερα, ο 39χρονος κόουτς να κληθεί στα γραφεία της Τούμπας για να υπογράψει το νέο συμβόλαιό του, την ώρα που αρκετός κόσμος προσπαθεί να καταλάβει πώς κατάφερε να μεταμορφώσει μία ομάδα προβληματική σε ένα σύνολο με χαρακτήρα και αξιοσημείωτη αποτελεσματικότητα μέσα σε διάστημα μικρότερο από τρεις μήνες.
Το Sport24.gr επιχειρεί να δώσει απάντηση στο παραπάνω ερώτημα καταγράφοντας δέκα κινήσεις του "Παρτιζάνου" που οδήγησαν τον ΠΑΟΚ στα προκριματικά του Champions League.
Αναλυτικά:
1.Ηρέμησε τα αποδυτήρια, ανέβασε την ψυχολογία: Ο τρόπος με τον οποίο προσέγγισε τους παίκτες, εντός αποδυτηρίων και δημόσια, τους έκανε να αναλογιστούν τις ευθύνες τους νιώθοντας όμως ότι δίπλα τους υπάρχει ένας προπονητής που αναγνωρίζει την προσπάθειά τους. Απόλυτα χαρακτηριστικό παράδειγμα το πώς τοποθετήθηκε μετά το ματς της πρώτης αγωνιστικής των πλέι οφ με την ΑΕΚ σε ερώτηση για το λάθος του Γλύκου που έφερε το γκολ της Ένωσης.
Από τη μία τον κάλυψε λέγοντας πώς δεν έχει δει τη φάση και μετέφερε την άποψη του παίκτη ότι του έγινε φάουλ και από την άλλη υπενθύμισε ότι έχει δύο καλούς τερματοφύλακες. Με απλά λόγια "στο συγχωρώ, αλλά δεύτερο λάθος δεν δικαιολογείται". Και ο Γλύκος ανέβασε κατακόρυφα στροφές και... ανταπόδωσε με την εκπληκτική απόκρουση στο σουτ του Πέτριτς.
2.Άλλαξε την προπόνηση, διαχειρίστηκε κούραση και μείωσε τα κρούσματα τραυματισμών:Αρχικά διαπιστώθηκε ότι η ομάδα είχε έλλειμμα στη δουλειά στις υψηλές εντάσεις και στην ταχυδύναμη και έδωσε έμφαση εκεί, ενώ στα πλέι οφ έριξε το βάρος στη σωστή αποθεραπεία μεταξύ των αγώνων. Έτσι, ο ΠΑΟΚ εμφανίστηκε πιο φρέσκος από τους αντιπάλους του, ενώ κατάφερε να αποφύγει και τους πολλούς τραυματισμούς.
3. Άλλαξε τη διάταξη της ομάδας: Από το 3-5-2 του Τούντορ ο ΠΑΟΚ πήγε στο 4-2-3-1 με Ίβιτς. Αυτή η κίνηση βελτίωσε αμυντικά τον ΠΑΟΚ έφερε ισορροπία μεταξύ των γραμμών και βοήθησε να αξιοποιηθούν παίκτες που είχαν πρόβλημα αγωνιστικής προσαρμογής. Πιο πειστικό παράδειγμα, αυτό του Μαρίν Λέοβατς που ήταν άλλος παίκτης από τότε που αγωνίστηκε ως καθαρόαιμος αριστερός μπακ.
4."Ανέβασε" τους έμπειρους παίκτες της ομάδας: Ο Κλάους αποτελεί την πιο πειστική περίπτωση. Από το "μπες-βγες" χωρίς πλάνο αξιοποίησής του επί Τούντορ, κατάφερε να γίνει ο βασικός άξονας για τις επιθετικός προσπάθειες του ΠΑΟΚ. Ο Μαλεζάς είναι μία άλλη περίπτωση, όπως φυσικά και ο Τζιόλης.
5. "Έκοψε" την κακή συνήθεια των υπερβολικών διαμαρτυριών για τη διαιτησία: Οι παίκτες του ΠΑΟΚ ήταν προσηλωμένοι στον στόχο τους σε κάθε παιχνίδι, δεν μπήκαν παραπάνω απ' όσο έπρεπε σε αντιπαραθέσεις με τους διαιτητές, οι διαμαρτυρίες τους ήταν πάντα εντός ορίων.
6. Αξιοποίησε σωστά το ρόστερ: Από το πρώτο παιχνίδι με τον Παναιτωλικό μέχρι το τέλος των πλέι οφ, ο Βλάνταν Ίβιτς χρησιμοποίησε, έστω και λίγο 23 παίκτες της πρώτης ομάδας και δύο πιτσιρικάδες της Κ20 (Δημητριάδης και Κούστα). Κατάλαβε σε ποιους έπρεπε να στηριχθεί παραπάνω και μέσα από αυτούς πήρε τις λύσεις που ζητούσε.
7. Συμμάζεψε την άμυνα: Ο ΠΑΟΚ, επί Ίβιτς έγινε η ομάδα που δεν δεχόταν εύκολα γκολ. Στα πλέι οφ, ειδικά, είχε τα μισά γκολ (3) από τους αντιπάλους της και από αυτά ένα ήρθε με το γλίστρημα της μπάλας από τα χέρια του Γλύκου και άλλο ένα από την αλλαγή πορείας μπάλας όταν βρήκε στο πόδι του Βίτορ.
8. Έκανε σωστό κοουτσάρισμα: Από το πρώτο ματς των πλέι οφ όταν η είσοδος του Μυστακίδη του έδωσε την ευκαιρία να γίνει ο σκόρερ της ανατροπής κόντρα στην ΑΕΚ, μέχρι το τελευταίο ματς με τον Παναθηναϊκό που οι τρεις παίκτες που ήρθαν από τον πάγκο βοήθησαν τα μέγιστα, ο Ίβιτς έκανε ως επί το πλείστον σωστό "διάβασμα" των αγώνων.
9. Έδωσε χαρακτήρα σε μία ομάδα που πήγαινε χωρίς πυξίδα: Ο ΠΑΟΚ του Τούντορ είχε μία μοναδική ικανότητα ακόμη και σε ματς που έπαιζε καλό ποδόσφαιρο, όπως στην Ξάνθη ή στα δύο παιχνίδια με τον Ηρακλή, να μην παίρνει αποτελέσματα. Αυτό άλλαξε άρδην με Ίβιτς που έβαζε στο μυαλό των παικτών του καθαρές σκέψεις για τα παιχνίδια.
10. Χαμηλοί τόνοι, καμία κόντρα με τον πρώην: Αν και ο προκάτοχός του είχε τη συνήθεια να "ανοίγει" συνεχώς θέματα στο εσωτερικό της ομάδας με όσα δήλωνε, ο Ίβιτς έκανε άψογη επικοινωνιακή διαχείριση, δεν άνοιξε μέτωπο κατά του Τούντορ και έτσι πέτυχε χ