«Θα κλείσω κι άλλα πέταλα»
SHARE:
Μετά το χθεσινό πρώτο μέρος της συνέντευξης του Σταύρου Κοντονή στο sportfm.gr και τις σοβαρές καταγγελίες για το περίφημο... διεφθαρμένο διευθυντήριο της ΕΠΟ, το οποίο σύμφωνα με τον Υφυπουργό Αθλητισμού, έχει οικονομικά οφέλη και κλείνει τα μάτια στον «ισχυρό», ήρθε η ώρα να διαβάσετε το δεύτερο.
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού μιλάει για τους μεγαλοπαράγοντες (ορισμένους) και τη συνεχή κόντρα που έχει μαζί τους. Αποκαλύπτει ότι θα κλείσει κι άλλα «πέταλα» στο μέλλον, μετά απ' αυτό της Θύρας 13, αν υπάρξουν ανάλογα επεισόδια, και προσθέτει: «Με τη διαφθορά δεν θα συνεννοηθώ. Θα την πατάξω!». Τι λέει για το πρωτάθλημα της νέας σεζόν.
Αναλυτικά το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του Υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή στο sportfm.gr
Εχετε κόντρα με αρκετούς παράγοντες, κατά καιρούς. Ειδικά με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Υπάρχει, όμως, και το εξής ερώτημα: Σ' αυτό το κακόμοιρο το ελληνικό ποδόσφαιρο πως θα βρεθεί μια λύση για να πάει μπροστά το άθλημα, αν δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης πολιτείας – παραγόντων;
«Ακούστε. Συνεννόηση μπορεί να υπάρξει μεταξύ ανθρώπων, όταν και οι δυο διαπερνώνται από την καλή πίστη. Δεν μπορεί να υπάρξει, όταν κάποιοι έχουν στο νου τους να διατηρήσουν ένα καθεστώς ανέλεγκτο, με παρανομίες και με προκλήσεις στην κοινωνία, με αδικίες και με πρακτικές που δεν αρμόζουν στον χώρο του αθλητισμού. Ετσι πως θα βρεθεί λύση;
Γιατί το λέω αυτό... Ξεκίνησα πρώτα και κύρια με μια έκκληση σε όλους. Και σε προσωπικές επαφές που είχα και σε ευρύτερες συσκέψεις, να υπάρξει συνεννόηση για το καλό του ποδοσφαίρου. Ενώ όλοι στα λόγια ήταν έτοιμοι να συναινέσουν, στην πράξη ουδείς εξ' αυτών, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, το έκανε. Μιλώ για κάποιους μεγαλοπαράγοντες και την ΕΠΟ. Δεν θέλω να πω ονόματα. Οποιος είναι έξυπνος, καταλαβαίνει. Κανείς δεν έβαλε πάνω απ' όλα το συλλογικό συμφέρον και του αθλήματος».
Καταλαβαίνω από τα λεγόμενά σας ότι εδώ δεν μιλάμε απλά για διαφωνίες για το πώς θα φτιάξει το ποδόσφαιρο. Αλλά για άλλου τύπου συμπεριφορές...
«Κοιτάξτε, εγώ έχω στο νου μου κάτι απλό: Συνεννοείσαι με ανθρώπους που διαφωνείς, αλλά βλέπεις ότι έχουν μια καλή πρόθεση να πάει ο αθλητισμός μπροστά. Ασχέτως, αν διαφωνείς με τον τρόπο. Με αυτούς μπορώ να συνεννοηθώ και να βρω και λύση. Με τη βία και τη διαφθορά δεν θα συνεννοηθώ. Θα την πατάξω! Ξεκάθαρα πράγματα».
Εχει προκαλέσει εντύπωση το εξής: Πολλές φορές κάνατε συναντήσεις με παράγοντες σ' αυτό εδώ το γραφείο. Όταν βγαίνατε έξω για να γίνουν οι καθιερωμένες δηλώσεις στην κάμερα, φαινόταν ένα κλίμα θετικό. Μια μέρα αργότερα ή ακόμη και λίγες ώρες μετά, υπήρχαν διαρροές από τις ομάδες και πληροφορίες για το αντίθετο. Τι, πραγματικά, έχει συμβεί;
«Ποιες μέρες; Ωρες, όπως το λέτε. Μη ρωτάτε εμένα. Οι περισσότεροι παράγοντες έχουν συνηθίσει όταν συζητούν για τέτοια θέματα να νομίζουν ότι η συζήτηση αυτή αφορά τους άλλους. Και δεν αφορά τους ίδιους...».
Δηλαδή; Θα το κάνετε πιο συγκεκριμένο;
«Θα σας πω. Όλοι οι παράγοντες που ήρθαν και με συνάντησαν, μου έθεσαν πολλά κακώς κείμενα του ποδοσφαίρου, τα οποία, όμως, αφορούν τους άλλους. Όταν τους λέω, όμως, ότι σκοπός μας είναι η πάταξη της βίας και της διαφθοράς, η οποία δεν αφορά μόνο τους άλλους, αλλά όλους, τα αλλάζουν!
Ε, όταν έρχεται η ώρα των αποφάσεων, για τη βία, για παράδειγμα και κάποιος παράγοντας αισθάνεται ότι θίγονται τα οικονομικά συμφέροντα της ομάδας του, τότε αντιδρά. Εάν την ίδια απόφαση την είχα πάρει για τον ανταγωνιστικό παράγοντα, τότε θα συμφωνούσε και θα έβγαζε ανακοινώσεις υποστήριξης. Εδώ είναι το όλο θέμα. Θα πρέπει, λοιπόν, να καταλάβουν ότι αυτή η κυβέρνηση δεν ήρθε για να κάνει τα χατίρια σε μερικούς και να εφαρμόζει τον νόμο με αυστηρότητα και μεροληψία σε άλλους. Θα εφαρμόζει τον νόμο έναντι όλων, με την ίδια ένταση, όπως πρέπει και όπως περιγράφεται στον νόμο».
Υπάρχουν, όμως, ομάδες που σας κατηγορούν ότι δεν το κάνετε αυτό που περιγράφετε. Για παράδειγμα ο Παναθηναϊκός, μετά και την εξοντωτική τιμωρία και το περίφημο κλείσιμο της Θύρας 13. Υποστηρίζει ότι εξαντλείτε την αυστηρότητα του σ' αυτόν και στους άλλους δεν λειτουργείτε με τον ίδιο τρόπο...
«Ένα λεπτό. Εάν έχουν να μου υποδείξουν στον Παναθηναϊκό ανάλογα επεισόδια αλλού, με αυτά που συνέβησαν στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, να τα ακούσω και να το συζητήσουμε. Ο Παναθηναϊκός αυτούς τους ισχυρισμούς του προέβαλλε και ενώπιον του τριμελούς εφετείου Αθηνών και ζήτησε την ακύρωση της απόφασης. Απορρίφθηκε.
Από εκεί και πέρα. Η στάση μου έναντι όλων θα πρέπει να μετρηθεί όταν έχουμε ίδιας... ποιότητας παραβάσεις. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, για έναν καφέ που πετάχτηκε να κλείνεις μια θύρα, ούτε μπορείς από την άλλη να βάζεις πρόστιμο 10.000 ευρώ για εισβολή οπαδών στον αγωνιστικό χώρο. Επομένως, σε βάθος χρόνου θα κριθεί η στάση μου απέναντι σε αυτές τις παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου και σε βάθος χρόνου θα πρέπει να περιγραφούν τέτοιες καταστάσεις και συμπεριφορές.
Θέλω να πω το εξής: Ο Παναθηναϊκός τονίζει ότι μόνο αυτός τιμωρείται. Σας πληροφορώ ότι έχει τιμωρηθεί μια φορά και οι άλλες ομάδες περισσότερες. Βέβαια, έχει τιμωρηθεί με αυστηρό τρόπο, ο οποίος περιγράφεται στον νόμο, διότι υπήρχαν πολύ σοβαρά επεισόδια. Πράγματι ήταν μεγάλη η τιμωρία. Και ακολούθησαν τα προληπτικά μέτρα με το κλείσιμο της Θύρας 13...».
Να σας διακόψω και συγνώμη. Μα θεωρείτε ότι το κλείσιμο μιας θύρας είναι προληπτικό μέτρο και όχι κατασταλτικό;
«Σαφώς και είναι προληπτικό...»
Και τι κερδίζετε με αυτό; Κλείνετε μια θύρα και όποιος θέλει να κάνει επεισόδια, απλώς... μετακινείται σε άλλη θύρα; Ποιο το κέρδος μιας τέτοιας απόφασης;
«Όταν υπάρχει διασπορά αυτών των θερμόαιμων οπαδών σε όλο το υπόλοιπο γήπεδο, στο οποίο η πλειοψηφία του κόσμου είναι σοβαροί φίλαθλοι και μετρημένοι, δεν θα μεταφερθεί και το φαινόμενο των επεισοδίων. Διότι δεν μπορούν να τα κάνουν, αφού δεν λειτουργούν όλοι μαζί».
Ναι, αλλά σ' αυτή την περίπτωση δεν υπήρχε διασπορά. Απλώς μεταφέρθηκαν σε ένα άλλο χώρο. Στο απέναντι πέταλο...
«Μα αποδείχθηκε ότι τα επεισόδια αυτά που έγιναν δεν επαναλήφθηκαν».
Μα δεν γίνονται κάθε εβδομάδα τόσο σοβαρά επεισόδια. Δεν θεωρείτε ότι απλά δεν έγιναν επεισόδια, καθαρά από συγκυρία, και δεν το γεγονός αυτό δεν έχει να κάνει με αυτή τη... μεταφορά των οπαδών;
«Μην ξεχνάτε ότι σε ένα χρόνο έγιναν επεισόδια δυο φορές σ' αυτό το γήπεδο. Στο περσινό πρωτάθλημα και στο φετινό. Στο ίδιο ημερολογιακό έτος. Με τον ίδιο τρόπο θα προσεγγίσουμε ανάλογα ζητήματα και σε άλλη ομάδα. Ξέρετε ότι έχει κληθεί σε απολογία η ΠΑΕ ΠΑΟΚ για τα επεισόδια που έγιναν στον αγώνα Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό».
Υπάρχει η πληροφορία ότι η ΔΕΑΒ προτείνει τιμωρία 4 αγωνιστικών με κλειστή τη Θύρα 4 στον ΠΑΟΚ και είστε έτοιμος να τιμωρήσετε και την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Αληθεύει;
«Δεν έχω πάρει την άποψη της ΔΕΑΒ ακόμα. Δεν ξέρω αν έχει συνεδριάσει και τι έχει αποφασίσει. Δεν επεμβαίνω στο έργο της ΔΕΑΒ και της επιτροπής επαγγελματικού αθλητισμού και δεν γνωρίζω. Όταν έρθει στα χέρια μου η άποψη τη ΔΕΑΒ, θα προχωρήσουμε στα υπόλοιπα. Θα δούμε...».
Αν υπάρχουν στο μέλλον πάλι φαινόμενα βίας, σε οποιοδήποτε γήπεδο, θα ξανακλείσετε «πέταλα»;
«Βεβαίως και το θα το κάνω αν προκύψει κάτι ανάλογο. Θα ξανακλείσουμε "πέταλα" και κερκίδες αν χρειαστεί. Ως προληπτικό μέτρο για να αποφευχθούν τα χειρότερα».
Υπάρχει, πάντως, και μια άποψη που λέει ότι η λογική «πονάει χέρι, κόψει χέρι», δεν φέρνει λύσεις. Κι εσείς, σύμφωνα με αυτή την άποψη, το κάνατε. Λένε, για παράδειγμα, ότι σκέφτεστε το εξής: Αφού δεν μπορείτε να λύσετε το πρόβλημα της βίας και της διαφθοράς, βάζετε λουκέτο στο πρωτάθλημα ή στο Κύπελλο, όπως κάνατε, μέχρι νεωτέρας...
«Ποιος το λέει αυτό; Αυτό είναι βλακώδες. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο που παράγει επουσιώδη αρνητικά φορτία. Αλλά με ένα φαινόμενο που παράγει κατά κύριο λόγο αρνητικό φορτίο. Δεν μπορεί η Πολιτεία να κάθεται να τα κοιτάζει αυτά. Τα μέτρα, δε, που παίρνουμε εφαρμόζονται παγκοσμίως. Από τη ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ, μέχρι όλες τις πολιτισμένες ομοσπονδίες. Δεν κάνουμε, υπό αυτή την έννοια, κάτι πρωτότυπο. Αλλά επεμβαίνουμε με άμεσο τρόπο όπου διαπιστώνουμε ότι η κατάσταση ξεφεύγει. Και έχω τονίσει ότι εάν δεν εφαρμοστεί ο νόμος, σε ό, τι αφορά το ηλεκτρονικό εισιτήριο δεν ξεκινήσει κανένας αγώνας με θεατές».
Τώρα τι λέτε; Έχουμε και μια νέα σεζόν να περιμένουμε...
«Λέω ότι αν δεν εφαρμοστούν όλα αυτά τα συστήματα συν η κάρτα φιλάθλου, όπως περιγράφονται στον νόμο, δεν θα γίνονται αγώνες με θεατές στο νέο πρωτάθλημα. Ο νόμος θα εφαρμοστεί. Ας το καταλάβουν όλοι. Νησίδες παρανομίας δεν νοούνται σε ένα κράτος δικαίου.
Θέλω, επίσης, να προσθέσω ότι είναι η πρώτη φορά επί των ημερών μας που υπάρχουν συλλήψεις, παραπομπές, ακόμα και προσωρινές κρατήσεις ανθρώπων που εμπλέκονται σε επεισόδια. Και είναι η πρώτη φορά που έχουμε ταυτοποιήσεις από την αρμόδια διεύθυνση πάταξης της αθλητικής βίας συγκεκριμένων ανθρώπων, οι οποίοι, κατά σύστημα, προκαλούσαν επεισόδια και έμεναν ατιμώρητοι. Πλέον, υπάρχει άλλη στάση και βοηθάει πολύ η όλη αυτή διαδικασία στην πάταξη της βίας».
Εχετε σκεφτεί ότι ίσως να είχε καλύτερα αποτελέσματα για την πάταξη της βίας κάτι διαφορετικό απ' όλα αυτά; Τι εννοώ... Οι παράγοντες, κατά πλειοψηφία γνωρίζουν ποιοι κάνουν τα επεισόδια. Γιατί δεν απαιτείτε από τους παράγοντες αυτούς τους 200-300 που κάνουν τα επεισόδια να μην τους ξαναβάλουν στα γήπεδα;
«Εχετε απόλυτο δίκιο, αλλά δυστυχώς με τους λεγόμενους μεγαλοπαράγοντες δεν βρισκόμαστε σε αυτό το επίπεδο. Τους είχα καλέσει να πάρουν μέτρα και να λύσουν το πρόβλημα. Τα προηγούμενα χρόνια είχαν φτάσει ομάδες σε σημείο να στέλνουν νομικούς συμπαραστάτες σε αυτούς τους παρανομούντες, οι οποίοι είχαν συλληφθεί. Αυτές οι συμπεριφορές δείχνουν ότι οι περισσότεροι παράγοντες των ομάδων δεν είναι τόσο αθώοι. Και τους ξέρουν και τους γνωρίζουν και τους υποστηρίζουν. Που σημαίνει ότι δεν έχουν τόσο πολύ τη διάθεση να λύσουν το πρόβλημα αυτό. Να το λύσουν, δηλώνοντάς τους, ότι το γήπεδο της ομάδας δεν μπορεί να γίνει εκκολαπτήριο παρανομιών και επεισοδίων.
Διότι, στην τελική, με αυτό τον τρόπο καταστρέφεται η ομάδα. Απ' ότι φαίνεται δεν τους ενδιαφέρει. Όχι όλους. Γνωρίζω προέδρους ΠΑΕ, οι οποίοι έχουν έρθει σε σύγκρουση με αυτά τα στοιχεία, έχουν επιβάλλει τον νόμο και έχουν πει ότι εάν δεν τηρείται η ευταξία και η κοινωνική ειρήνη σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου, δεν έχετε θέση στο γήπεδο της ομάδας μας. Και μπράβο τους. Δυστυχώς, δεν είναι πολλοί».
Γιατί, όμως, οι υπόλοιποι δεν θέλουν, όπως λέτε, να λύσουν το πρόβλημα;
«Είναι προφανές ότι θέλουν να έχουν αγαστές σχέσεις με αυτά τα κυκλώματα του τυφλού οπαδισμού, τα οποία κατευθύνουν λίγοι. Και λίγοι ζουν απ' αυτό τον οπαδισμό, φτάνοντας στο σημείο μέχρι να έχουν θέση σε συλλόγους. Θέλουν, λοιπόν, να τους μεταχειρίζονται, ανάσα πάσα ώρα και στιγμή, ως μοχλό πίεσης είτε απέναντι στην κυβέρνηση, είτε έναντι άλλων κύκλων. Εγώ το έζησα. Νόμιζαν μερικοί ότι με την ενεργοποίηση αυτών των υποκειμένων, εγώ θα φοβηθώ και θα πάρω πίσω αποφάσεις. Ε, κατάλαβαν ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Δεν ενδίδουμε σε πιέσεις».
Αρα, λοιπόν, συμφωνείτε ότι η βία στους αθλητικούς χώρους συνδέεται με τη διαφθορά και τους παράγοντες που λειτουργούν ως γκάγκστερ;
«Φυσικά και ισχύει αυτό. Η διαφθορά και η διαπλοκή πηγαίνουν χέρι – χέρι με τη βία και φτάνουμε στα σημερινά επίπεδα. Δεν είναι τυχαίο ότι σε σύγκριση με άλλα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αντιμετωπίζουμε μόνο εμείς τόσο σοβαρά προβλήματα. Δεν λέω ότι αλλού δεν υπάρχουν. Εδώ κινδυνεύουν ζωές. Αλλά εδώ η κατάσταση ξέφυγε και κάποιοι έκαναν ό, τι ήθελαν. Αυτό θα σταματήσει και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε όλο αυτό το διάστημα. Αυτά που ήξεραν, όλοι αυτοί, να τα ξεχάσουν».
Η Αριστερά για πολλά χρόνια είχε στην ατζέντα της τον περίφημο μαζικό αθλητισμό. Τι κινήσεις έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση;
«Το όραμα αυτής της κυβέρνησης είναι ο μαζικός αθλητισμός. Μας ενδιαφέρει τα ελληνόπουλα για παράδειγμα να ξέρουν να κολυμπούν και να μην κινδυνεύουν να πνιγούν. Γι' αυτό εφαρμόσαμε φέτος για πρώτη φορά το πρόγραμμα εκμάθησης κολύμβησης για τις τάξεις τρίτης και τετάρτης δημοτικού και του χρόνου θα το επεκτείνουμε σε ακόμη περισσότερους δήμους. Εχουμε το πρόγραμμα "Αθλητισμός για όλους" που κι εκεί ευελπιστούμε σε ακόμη μεγαλύτερη συνεργασία με τους δήμους για να αθλούνται όλοι. Φέτος, υπογράψαμε σειρά συμβάσεων με δήμους για αθλητικές εγκαταστάσεις. Βάζουμε τους δήμους στη διαδικασία αυτών των προγραμμάτων. Και όλα αυτά σε συνθήκες στενότητας».
Σημαντικό κομμάτι, που συνδέεται με τον μαζικό αθλητισμό είναι οι εγκαταστάσεις. Μια μεγάλη εγκατάσταση που μέχρι πρόσφατα κινδύνευε να χαθεί είναι ο Αγιος Κοσμάς. Τι γίνεται με αυτό το θέμα;
«Μου δίνετε την ευκαιρία να πω κάτι νέο και ευχάριστο. Πετύχαμε οι εγκαταστάσεις να παραμείνουν στο μητροπολιτικό πάρκο. Κατ' εμέ είναι ένα επίτευγμα, διότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υπογράψει να απομακρυνθούν εντελώς και να μην πουν που θα πάνε. Οι εγκαταστάσεις παραμένουν. Θα μετακινηθούν σε άλλο σημείο του μητροπολιτικού πάρκου και μέχρι να ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση, οι αθλητές θα παραμένουν στην ήδη υφιστάμενη. Αυτό μας διασφαλίζει την άθληση των αθλητών, την άθληση ευρύτερου αριθμού πολιτών, αλλά και σωματείων. Επίσης, μέσω αυτής της συμφωνίας διασφαλίσαμε διεθνείς συμφωνίες που είχε κάνει η χώρα για άθληση σ' αυτό τον χώρο ξένων αθλητών. Σας λέω ότι ο αθλητικός οργανισμός Κύπρου, με τον οποίο συνδεόμαστε με προγραμματική σύμβαση που περιλαμβάνει και αυτό είχε ανησυχήσει από το θέμα της κατάργησης του αθλητικού κέντρου».
Σ' αυτή τη μέχρι τώρα θητεία σας, ποια είναι τα λάθη που έχετε κάνει και ποιες οι κινήσεις, για τις οποίες πιθανότατα να έχετε μετανιώσει;
«Οποιοσδήποτε βρίσκεται σε μια τόσο έντονη διαδικασία θα κάνει λάθη και μετά μπορεί να μετανιώσει για κάτι που θα μπορούσε να κάνει καλύτερα. Δεν έχει έρθει ακόμα η στιγμή του απολογισμού. Είναι σύντομο το διάστημα 1,5 χρόνου. Ορισμένα θα τα έκανα λίγο διαφορετικά, αλλά θα κατέληγα στο ίδιο αποτέλεσμα, όμως. Όταν θα έρθει η ώρα του απολογισμού θα τα πούμε».
Η καθημερινότητά σας ως Υφυπουργός Αθλητισμού πως είναι; Δεν μπορώ να πιστέψω ότι οι μέρες σας να είναι ίδιες, με αυτές προ του αξιώματός σας...
«Η καθημερινότητά μου είναι ένα θέμα που θα το θυμάμαι για πολλά χρόνια (γέλια). Διότι ενώ ο τομέας του αθλητισμού είναι τομέας απασχόλησης με ενδιαφέροντα και ευχάριστα πράγματα είναι δε ένα εξώστρεφος τομέας. Δεν είναι κάτι που διεκπεραιώνεις σε ένα γραφείο. Εδώ έχουμε να αντιμετωπίσουμε εξαιτίας αυτής της κατάστασης στο ποδόσφαιρο, σοβαρά προβλήματα καθημερινά. Ορισμένοι δεν θέλουν να καταλάβουν ότι αυτό που λέμε το εννοούμε. Είχαν μάθει αλλιώς, σε ένα επίπεδο πελατειακών σχέσεων».
Πιο δύσκολη ή πιο «βρώμικη», αν θέλετε, είναι η πολιτική ή ο επαγγελματικός αθλητισμός;
«Η πολιτική διαμορφώνει το σύνολο της κοινωνικής ζωής και τους όρους της κοινωνικής συνύπαρξης. Εάν εμείς βλέπουμε πιο καθαρά τα προβλήματα διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αυτό έχει γίνει τα χρόνια που διογκώθηκε η διαφθορά στην κοινωνία. Αν η κοινωνία είχε αντιμετωπίσει διαφορετικά αυτά τα φαινόμενα από την αρχή, τα πράγματα θα ήταν αλλιώς. Συνδέονται όλα αυτά. Διότι ο αθλητισμός και το ποδόσφαιρο είναι κομμάτι της κοινωνίας. Ο, τι ισχύει στην κοινωνία, ισχύει και στο ποδόσφαιρο».