Σε δίκη ο Γκιρτζίκης και μέλη της ΕΠΟ για την κάρτα υγείας

Από soccerplus.gr: Σύμφωνα με πληροφορίες του Soccerplus τo Συμβούλιο Εφετών παραπέμπει σε δίκη τον πρόεδρο της ΕΠΟ, μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και του προεδρείου καθώς και παλιότερα μέλη της ΕΠΟ από το 2005 έως το 2012 για την υπόθεση της κάρτας υγείας.
Πηγή: soccerplus.gr
Σε δίκη ο Γκιρτζίκης και μέλη της ΕΠΟ για την κάρτα υγείας

Το αδίκημα αφορά απιστία σε βάρος της ομοσπονδίας, ύψους 29 εκατ. ευρώ για την υπόθεση της κάρτας υγείας, δηλαδή για την καταβολή χρημάτων από την ΕΠΟ, για ένα έργο όπως ήταν ο έλεγχος της υγείας των ποδοσφαιριστών, το οποίο παρότι δεν εφαρμόστηκε η ΕΠΟ συνέχισε να το χρηματοδοτεί.

Υπενθυμίζεται ότι η Εισαγγελέας Εφετών, Ευγενία Κυβέλου, είχε υποβάλλει στο Συμβούλιο Εφετών πρόταση παραπομπής σε δίκη με το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, για την επονομαζόμενη υπόθεση της "κάρτας υγείας". Το Συμβούλιο Εφετών σύμφωνα με πληροφορίες του Soccerplus έκανε δεκτή την πρόταση της Εισαγγελέως και ως εκ τούτου ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γ. Γκιρτζίκης παραπέμπεται σε δίκη!

Σε δίκη παραπέμπονται επίσης ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Τοπολιάτης, ο πρόεδρος της ΚΕΔ, Γιώργος Καραμελίδης, ο β' αντιπρόεδρος Βαγγέλης Μαζαράκης, το μέλος της Football League Σπύρος Καλογιάννης και τα μέλη του ΔΣ της ΕΠΟ Γιάννης Οικονομίδης και Νίκος Προύντζος.

Η πρόταση αφορά εξάλλου τους πρώην προέδρους της ΕΠΟ, Γ. Σαρρή, Β. Γκαγκάτση και Σ. Πιλάβιο καθώς και τα πρώην μέλη του ΔΣ της ΕΠΟ, Βασίλη Χατζηαποστόλου, Γιώργο Σιντόρη, Αριστείδη Σταθόπουλο, Νίκο Φύριο, Γιάννη Σίγαλα, Νίκο Ανασόπουλο, Σωκράτη Παπαδόπουλο, Θόδωρο Φωτίου, Γιάννη Δεσύλα, Γιάννη Καλύβα, Χρήστο Σάββα και Βαγγέλη Μάντζιο.

Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν, βάσει του 390 του Ποινικού Κώδικα, είναι ηθική αυτουργία κατά συναυτουργία σε απιστία, με ενέργεια και παράλειψη, με ζημιά που υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, κατ' εξακολούθηση και κατά συναυτουργία (άρθρα 1, 14, 15, 16, 17, 18, 26 παρ. 1 α', 27, 45, 46 παρ. 1 α', 51, 52, 60, 63, 79, 98 390 εδ. β'-α' Π.Κ.).

Με άλλα λόγια κατηγορούνται ότι προκάλεσαν ζημία στα οικονομικά της ομοσπονδίας που υπερβαίνει τα 29 εκατομμύρια ευρώ, αφού κάλυπταν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις απέναντι στις εταιρείες που τους προμήθευαν με ιατρικά μηχανήματα χωρίς να υλοποιείται ο στόχος που ήταν ο έλεγχος της υγείας των ποδοσφαιριστών μέσω μετρήσεων.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας τέθηκε η πρόταση του υποχρεωτικού ελέγχου υγείας ως απάντηση στο φαινόμενο των ξαφνικών θανάτων ποδοσφαιριστών που αγωνίζονταν κατά κύριο λόγο στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα.

Το πρόγραμμα ονομάστηκε «κάρτα υγείας». Στις 22 Σεπτεμβρίου 2005, μέσω διαγωνισμού, η ΕΠΟ σύναψε συμφωνία με την εταιρεία «PC SYSTEMS» για τη χρήση του λογισμικού προγράμματος τηλεϊατρικής. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το πρόγραμμα αποτελείτο από ένα κεντρικό και ένα περιφερειακό σύστημα. Η ΕΠΟ είχε επιχορηγηθεί από την UEFA με 1 εκατομμύριο ευρώ.

Το κεντρικό σύστημα θα έπρεπε να βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της ΕΠΟ, ενώ το περιφερειακό να εκτείνεται σε όλη την Ελλάδα, με 53 σταθμούς - έναν σε κάθε Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων (ΕΠΣ) της χώρας. Τα δύο αυτά συστήματα θα έπρεπε να συνδέονται μεταξύ τους μέσω Διαδικτύου.

Το σχέδιο επίσης προέβλεπε ότι στο κεντρικό σύστημα θα γίνεται η αποθήκευση των ιατρικών δεδομένων και ο έλεγχός τους από αρχίατρο, προκειμένου να γίνει η έκδοση της «Κάρτας Υγείας Αθλητή». Τα δεδομένα θα συλλέγονταν, θα καταχωρούνταν και θα αποστέλλονταν στο Κεντρικό Σύστημα από κάθε ΕΠΣ ξεχωριστά.

Κάθε ένας από τους περίπου 250.000 αθλητές της ΕΠΟ θα έπρεπε να κάνουν κάθε χρόνο έναν συγκεκριμένο αριθμό ιατρικών εξετάσεων και όλα τα ιατρικά δεδομένα αυτομάτως να αποθηκεύονται στη βάση δεδομένων, που θα βρίσκεται στο κεντρικό σύστημα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Οι αρχίατροι θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση σε όλα τα ιατρικά δεδομένα από τον υπολογιστή τους και να αποφασίζουν αν ο κάθε αθλητής είναι υγιής και συνεπώς αν μπορεί να συμμετάσχει σε επίσημους αγώνες ποδοσφαίρου.

Τι έγινε από όλα τα παραπάνω; Σχεδόν τίποτα!

Στη συνέχεια η επίμαχη εταιρία απορροφήθηκε και η σύμβαση παρέμεινε σε ισχύ με την εταιρία PC SYSTEMS, και παρά το πρόβλημα της μη υλοποίησης του σχεδίου υπογράφηκε καινούργια σύμβαση στις 19/2/2010 για την αξιόπιστη μεταφορά βιολογικών δειγμάτων των αθλητών και την διενέργεια ειδικών εξετάσεων.

Το Μάρτιο του 2013 η διοίκηση της ΕΠΟ «κατόπιν εισήγησης του κ. Σαρρή, αποφάσισε να καταγγελθούν η από 22/9/2005 και η από 18/2/2010 τροποποίηση αυτής, καθώς και η από 19/2/2010 συμβάσεις με την εταιρεία PC Systems, οι οποίες δεν έχουν υλοποιηθεί χωρίς την ευθύνη της ΕΠΟ».

Ωστόσο ήδη έπειτα από ανώνυμη καταγγελία είχε κινητοποιηθεί η Οικονομική Εισαγγελία και είχε προχωρήσει σε προκαταρκτική έρευνα που κατέληξε στην άσκηση ποινικών διώξεων. Στο πόρισμά της η Εισαγγελέας αναφέρει ότι η ΕΠΟ υπέστη ζημία συνολικού ποσού 29.037.500.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, έπρεπε να πραγματοποιηθούν 1,5 εκατομμύρια μετρήσεις αλλά τελικά έγιναν 15.530, αν και η ΕΠΟ συνέχιζε να πληρώνει την εταιρεία για ένα έργο που δεν υλοποιούνταν.

Όταν καταγγέλθηκε η σύμβαση η εταιρεία που ανήκει σε μεγάλο όνομα του εφοπλιστικού χώρου προσέφυγε στη Δικαιοσύνη εναντίον της ΕΠΟ αφού σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της δεν είχε καμία ευθύνη για τη υλοποίηση του προγράμματος και κατάφερε να δεσμεύσει λογαριασμούς της ομοσπονδίας και να προβεί σε συντηρητική κατάσχεση.

Διαβάστε ακόμη...