Το απόλυτο highlight του Γιώργου Κούδα!
SHARE:
Ο Σταύρος Σαράφης, που είναι πρώτος στη σχετική λίστα, έβαλε τρία (136) παραπάνω. Για την ακρίβεια, ο Γιώργος Κούδας έχει πετύχει 134 γκολ με την ασπρόμαυρη φανέλα στο πρωτάθλημα, αλλά το εγκυρότατο γκολ, που σημείωσε στο 2-2 με τον Εθνικό Πειραιώς στο Καραϊσκάκη στις 19 Νοεμβρίου 1978 δεν καταγράφηκε ποτέ, το ματς ακυρώθηκε και όταν ξαναέγινε, ο Κούδας δεν σκόραρε...
Ένα από τα 133, λοιπόν, γκολ του έχει αφήσει εποχή. Για την γκολάρα στον ασπρόμαυρο θρίαμβο με 4-0 επί του Ολυμπιακού έχουν γραφθεί πολλά, ένας φανατικός συλλέκτης πολύτιμων στοιχείων του ΠΑΟΚ, ο «Πρακτορίνος», έχει αφιερώσει αρκετές αράδες και σπάνιες φωτογραφίες από εφημερίδες και περιοδικά της εποχής, για εκείνο το γκολ που πέτυχε το μεσημέρι της 25ης Σεπτεμβρίου 1983, πριν από 33 χρόνια στις Σέρρες, αφήνοντας... άγαλμα τον Νίκο Σαργκάνη.
Περιγράφοντας την σχέση του με το γκολ ο Κούδας αφηγείται στο βιβλίο του: «Σκεφτόμουν πως μπορεί να έχασα το πέναλτι στον τελικό του 1970 με τον Άρη, αλλά με δύο γκολ δικά μου ήρθε το πρώτο κύπελλο στη Θεσσαλονίκη το 1972. Μπορεί να μπήκα μαζί με όλο τον ΠΑΟΚ, στην περιπέτεια «φεύγω-δεν φεύγω» στον Ολυμπιακό, αλλά τόσο τη χρονιά της επανόδου μου (1968-69), όσο και τη χρονιά του πρωταθλήματος (1975-76) εγώ ήμουν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας. Λες και είχα βαλθεί να σκοράρω και για τις χρονιές που έλειψα από τους αγωνιστικούς χώρους. Το άλλο πάλι; Το ότι τη χρονιά που πήραμε το πρωτάθλημα, σκόραρα και μάλιστα δύο φορές, και νικήσαμε στο Καραϊσκάκη τον Ολυμπιακό με 4-0, στη μεγαλύτερη νίκη μας επί της ομάδας, στην οποία παρά λίγο θα κατέληγα;».
Μαζί με το κύπελλο (70 αγώνες, 27 γκολ), την Ευρώπη (33 αγώνες, 3 γκολ) και την Εθνική ομάδα (43 αγώνες, 5 γκολ) και τα 133 στην Α' Εθνική έχει σημειώσει 168 γκολ στην καριέρα του, αλλά σαν το γκολ, που έβαλε εκείνο το μεσημέρι στο δημοτικό στάδιο των Σερρών, επιμένουμε πως δεν υπάρχει καλύτερο και ομορφότερο.
Η γκολάρα που ελάχιστοι είδαν...
Στην ποδοσφαιρική Ελλάδα, τον Σεπτέμβριο του 1983, ο πρωταθλητής Ολυμπιακός πανηγύριζε για την εκτός έδρας «λευκή ισοπαλία» με τον Αγιαξ, αποτέλεσμα, που μετά από δύο εβδομάδες, του έδωσε την πρόκριση στον επόμενο γύρο του κυπέλλου πρωταθλητριών, αλλά εντός συνόρων θα γευόταν τη δωδέκατη ήττα σε δεκατρείς σερί (είχε μεσολαβήσει η ισοπαλία 1-1 τον Ιανουάριο του '83) αγώνες από τον ΠΑΟΚ. Η γνωστή και τρομερή ασπρόμαυρη υπεροχή και προϊστορία...
Ο «Δικέφαλος» κουβαλούσε ποινή δύο αγωνιστικών της έδρας του, για τα επεισόδια στον τελικό του κυπέλλου με την ΑΕΚ τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, με την κληρωτίδα να του παίζει άσχημο παιχνίδι. Το πρώτο εντός έδρας ματς ήταν με την Ένωση και το δεύτερο με τον Ολυμπιακό! Αγώνες «κεκλεισμένων των θυρών» δεν υπήρχαν τότε, με τη διοίκηση Παντελάκη να επιλέγει για τα δύο ντέρμπι το δημοτικό στάδιο των Σερρών. Κι ως μέτρο αντίδρασης για την ποινή από την ΕΠΟ, ο αείμνηστος Παντελάκης αποφάσισε να μην επιτρέψει την είσοδο τηλεοπτικών συνεργείων (τα τηλεοπτικά δικαιώματα δεν υπήρχαν καν ως σκέψη στην Ελλάδα...) στο γήπεδο. Ο τότε πρόεδρος του ΠΑΟΚ, που κάτι ανάλογο είχε πράξει κι ως γενικός γραμματέας στην ευρωπαϊκή παράσταση το 1973 στο 4-0 επί της Λυών, δεν μπορούσε να γνωρίζει από τι ακριβώς θα στερούσε ολόκληρη την ποδοσφαιρική Ελλάδα.
Το πρώτο ντέρμπι με την ΑΕΚ κρίθηκε, χάρη σ' ένα γκολ του Γιώργου Κωστίκου, υπέρ της ομάδας του Παλ Τσερνάι, του Ούγγρου προπονητή, ο οποίος πήγε στην Τούμπα, το καλοκαίρι του 1983, από την Μπάγερν Μονάχου (με την οποία κατέκτησε δύο πρωταθλήματα και ένα κύπελλο!) και ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα που έχουν καθίσει στον πάγκο του ΠΑΟΚ. Στην Τούμπα δεν έμεινε περισσότερο από μια σεζόν, καθώς στο πρωτάθλημα της σεζόν 1983-'84, ο «Δικέφαλος» τερμάτισε στην 5η θέση. Υπάρχουν ωστόσο, πολλοί που του πιστώνουν, ότι εκείνος προετοίμασε την ομάδα η οποία την επόμενη χρονιά, υπό τις οδηγίες του Αυστριακού, Βάλτερ Σκότσικ, κατέκτησε το δεύτερο πρωτάθλημα.
Το απόλυτο highlight
Ο Τσερνάι πέρασε στην ιστορία ως ο τελευταίος προπονητής του Γιώργου Κούδα και στα χέρια του ο 37άρης, πια, βιρτουόζος των γηπέδων έκανε καταπληκτικά πράγματα. Ένα από τα highlights της καριέρας του «Μεγαλέξανδρου» ήταν το γκολ-ποίημα που πέτυχε στις Σέρρες στο 4-0 επί του Ολυμπιακού λίγους μήνες πριν κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του.
Ο ΠΑΟΚ είχε ανοίξει από νωρίς το σκορ με τον Χρήστο Δημόπουλο (10') πριν φτάσουμε στη στιγμή, που ένα ολόκληρο γήπεδο σηκώθηκε και όρθιο αποθέωσε τον Κούδα για την γκολάρα. Όσοι ήταν παρόντες (είχαν κοπεί 13.138 εισιτήρια) έχουν να λένε για το πόσο τυχεροί αισθάνονται που είδαν «ζωντανά» ένα από τα πιο ωραία γκολ στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το τρίλεπτο (και βάλε...) standing ovation φαντάζει λίγο για να περιγράψει τις εικόνες, που ελέω Παντελάκη, δεν υπάρχουν πουθενά, πέρα από το μυαλό όσων το έζησαν.
Ας προσπαθήσουμε να τη μεταφέρουμε, όσο μπορούμε καλύτερα, στο... χαρτί. Η φάση ξεκίνησε από τον Κυριάκο Αλεξανδρίδη, ο οποίος από τα δεξιά είδε τον Κούδα έξω από τη μεγάλη περιοχή. Με την ποδοσφαιρική ευφυΐα του το «δεκάρι» του ΠΑΟΚ, έριξε ένα απροσδόκητο χάδι στην μπάλα με το τακουνάκι, περνώντας την πάνω από τα κεφάλια των αμυντικών (Μίχος και Παπαδόπουλος) που τον πλησίαζαν και οι οποίοι κυριολεκτικά έμειναν «άγαλμα» και πριν η μπάλα αναπηδήσει στο χόρτο εκτέλεσε με «βολ πλανέ» τον Νίκο Σαργκάνη από μικρή απόσταση.
«Να βγούμε και να ξαναπληρώσουμε εισιτήριο...»
Ο Γιώργος Σιδέρης παρακολουθούσε μαζί με τον πατέρα του Κούδα, Γιάννη, το παιχνίδι από τις εξέδρες, αφού εκείνο το διάστημα εργαζόταν ως σχολιογράφος για την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ». Με το που είδε την μπάλα στα δίχτυα πετάχτηκε σαν ελατήριο από τη θέση του. Χειροκροτούσε ασταμάτητα το γκολ. Έδειχνε το θαυμασμό του για ένα μεγάλο αντίπαλο. «Εδώ σταματάει το ποδόσφαιρο. Τι περιμένουμε να δούμε, πλέον, μετά από αυτό το γκολ; Η απαράμιλλη τεχνική του σε χορταίνει ποδόσφαιρο. Πρέπει να το βλέπουν τα μικρά παιδιά για να κατανοήσουν πως παίζεται, τέλος πάντων, το μεγάλο ποδόσφαιρο και να διδάσκονται απ' αυτόν. Χαλάλι τα χιλιόμετρα που έκανα για να έρθω από την Αθήνα», είπε ο «Φώτακας» και σύμφωνα με τον μύθο της εποχής αποχώρησε από το γήπεδο. Κατά άλλους, γύρισε στον μπαρμπά-Γιάννη, πατέρα του Κούδα, και του είπε: «Τώρα, μπορούμε να βγούμε από το γήπεδο και να ξαναμπούμε πληρώνοντας δεύτερο εισιτήριο για να δούμε το υπόλοιπο παιχνίδι...».
Στο περιθώριο του πρόσφατου ευρωπαϊκού αγώνα με τη Φιορεντίνα, με αφορμή το πρώτο ευρωπαϊκό γκολ στην ιστορία του ΠΑΟΚ, που είχε σημειώσει ο Κούδας σε ηλικία 18 ετών και 10 μηνών εναντίον της Βίνερ, ανοίγοντας την κουβέντα μαζί του στα επίσημα της Τούμπας, θυμήθηκε τη γκολάρα στις Σέρρες για την οποία έχει πει:
«Το μεγαλύτερό μου παράπονο κι απωθημένο είναι ότι μας αδίκησε η τεχνολογία. Δεν υπάρχουν αρχεία της τότε εποχής. Έβαλα ένα γκολ στις Σέρρες με τον Ολυμπιακό κι άλλο ένα στην Τούμπα, όπου έκανα δύο φορές περίπατο την άμυνα. Εκπληκτικά από έμπνευση και δημιουργία. Τα έχω στο βίντεο του μυαλού μου...».