Μόνο ο Τζαβέλλας μπορεί να λύσει τον "γόρδιο δεσμό"
SHARE:
Ανακατατάξεις στο ρόστερ, με την προσθήκη μέχρι το τέλος της περιόδου του Χατζηισαΐα (μεγάλη ευκαιρία του να πείσει όσους τον πιστεύουν) και ίσως και του Κάτσε, επιστροφή Τζαβέλλα στις προπονήσεις της πρώτης ομάδας και αλλαγές στο τεχνικό τιμ.
Προφανώς, για να φθάσουμε στις χθεσινές εξελίξεις υπήρξαν ζυμώσεις και αρκετές συζητήσεις εντός ΠΑΕ. Κυρίως για το θέμα Τζαβέλλα, γιατί απ' ότι φαίνεται οι αλλαγές που προώθησε ο Βλάνταν Ίβιτς στο τιμ του είναι εδώ και αρκετό καιρό αποφασισμένες στο μυαλό του.
Το θέμα Τζαβέλλα μπορεί να λυθεί μόνο από τον ίδιο
Ας αρχίσουμε από το πιο εύκολο στην ανάγνωσή του, αλλά πολυσυζητημένο, θέμα Τζαβέλλα. Είναι προφανές ότι η κίνηση να επιστρέψει ο διεθνής αμυντικός στις προπονήσεις της πρώτης ομάδας αποτελούσε μονόδρομο για τον ΠΑΟΚ. Το συμβόλαιό του παίκτη είναι τόσο ισχυρό (λόγω ύψους αποδοχών και διάρκειας), αλλά και τόσο νωπές ακόμη οι υπογραφές του που θα ήταν μεγάλη έκπληξη το να πει ο Ιβάν, χωρίς δεύτερη σκέψη, "δώστε του 2 εκατ. ευρώ και να πάει στην ευχή του Θεού".
Δεν γίνεται έναν άνθρωπό που γούσταρε τόσο πολύ πριν τρεις μήνες ξαφνικά να τον κατατάξει στο αντίθετο άκρο. Από την άλλη, σαφώς και είναι πρόβλημα όταν ένας παίκτης της εμβέλειας του Τζαβέλλα παραμένει στο ρόστερ ανενεργός. Ως εκ τούτου, τη λύση στο γόρδιο δεσμό που έχει δημιουργηθεί μπορεί να τη δώσει μόνον ο ίδιος.
Λόγω (και) της Εθνικής να ψάξει μόνος του ή μαζί με τον Μίχελ ομάδα που να ικανοποιεί τα αγωνιστικά και οικονομικά "θέλω" του, να πάρει μία λογική αποζημίωση από τον ΠΑΟΚ και το κεφάλαιο να κλείσει.
Ο Ίβιτς έχει ξεκάθαρο πλάνο στο μυαλό του
Πιο σύνθετο, για μένα, είναι το θέμα των αλλαγών στο τεχνικό τιμ της ομάδας. Καταρχήν, είναι όντως λογικό να δημιουργείται απορία στον πολύ κόσμο πώς είναι δυνατόν ένας γυμναστής (Δημήτρης Δανιηλίδης) που συνδύασε το όνομά του με την περίοδο που ο ΠΑΟΚ είχε εξαλείψει εντελώς τις θλάσεις να αποχωρεί. Το σκεπτικό της αλλαγής πρέπει να εξηγηθεί από τον προπονητή του ΠΑΟΚ και το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση του Γιάννη Θωμαΐδη που αποτέλεσε έναν από τους πιο στενούς συνεργάτες του Σέρβου κόουτς από την μέρα που ανέλαβε την πρώτη ομάδα πέρσι.
Από την άλλη, όμως, δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίσει το δικαίωμα του κάθε προπονητή να επιλέγει ο ίδιος τους συνεργάτες του. Τον γυμναστή Πέταρ Μιλκάνοβιτς, ο Ίβιτς τον είχε φέρει στην ομάδα από το καλοκαίρι. Προφανώς, επειδή και ο ίδιος δεν είχε ακόμη την ισχύ να τον "περάσει" ως πρώτο γυμναστή από τη διοίκηση τον ενέταξε στο τιμ του ως υπεύθυνο για τις αποκαταστάσεις. Παρόμοια είναι η περίπτωση του βοηθού προπονητή, πλέον, Μίλος Βεσελίνοβιτς.
Το καλοκαίρι είχε έρθει στη Θεσσαλονίκη και συζήτησε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΠΑΟΚ, όμως τότε το "οκ" δεν δόθηκε. Μάλιστα, ο Ίβιτς είχε ανακοινώσει και στους συνεργάτες του ότι σκεφτόταν να φέρει έναν ακόμη προπονητή από τη Σερβία για να αποτελέσει το δεξί χέρι του. Οι σκέψεις έγιναν πράξεις όταν, λόγω της πρόκρισης στους "32" του Europa, ο Ίβιτς ένιωσε ότι πατά καλύτερα και ότι μπορούσε να προωθήσει τα αιτήματά του με επιτυχία στον Ιβάν Σαββίδη.
Ο νεαρός Σέρβος τεχνικός, όπως και στην περίπτωση του Τζαβέλλα, έκανε αυτό που δεν έκαναν προκάτοχοί του όπως ο Γιώργος Γεωργιάδης (σε ορισμένους συνεργάτες που ήθελε) ή ακόμη και ο Άγγελος Αναστασιάδης (στις μεταγραφές που εκείνος είχε εισηγηθεί). Απέφυγε την πολιτiκή των ισορροπιών και έθεσε ευθέως τα "θέλω" του στον μεγαλομέτοχο. Ξέρει προφανώς ότι, όπως κάθε προπονητής που περνά από τον ΠΑΟΚ, θα κριθεί από τα αποτελέσματα-που μειώνουν τον χρόνο ανοχής-και αποφάσισε να τα κυνηγήσει με τους συνεργάτες και το σχέδιο που αυτός πιστεύει περισσότερο. Μένει να φανεί, λοιπόν, αν οι επιλογές του στα πρόσωπα των Βεσελίνοβιτς και Μιλκάνοβιτς θα τον δικαιώσουν.
Φυσικά, δημιουργείται και ένα ηθικό θέμα σε σχέση με τους συνεργάτες που έφυγαν (Δανιηλίδης-Θωμαΐδης), γιατί, μπορεί και οι δύο να παραμένουν σε άλλο ρόλο στον ΠΑΟΚ, όμως στα μάτια του απλού κόσμου που δεν παρακολουθεί στη λεπτομέρεια της την καθημερινότητα της ομάδας μοιάζουν σαν δύο στελέχη που δεν έκαναν όσο καλά χρειαζόταν τη δουλειά τους. Γι' αυτό και είναι υποχρέωση του Ϊβιτς να εξηγήσει δημόσια το σκεπτικό της αντικατάστασής τους.
Σε κάθε περίπτωση, τα όσα ζούμε (και) φέτος στον ΠΑΟΚ μας κάνουν να οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η φετινή σεζόν ξεπερνά σε διδάγματα κάθε προηγούμενη στην εποχή Σαββίδη.