Το μεγάλο πρόβλημα για το δεύτερο εισιτήριο του Τσάμπιονς Λιγκ

Από gazzetta.gr : Το gazzetta.gr αναλύει με παραδείγματα γιατί μειώνονται οι πιθανότητες για την ελληνική ομάδα που θα πάρει το δεύτερο εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.
Πηγή: gazzetta.gr
Το μεγάλο πρόβλημα για το δεύτερο εισιτήριο του Τσάμπιονς Λιγκ

Οπως γράφουμε και στο βασικό κομμάτι μπορεί το ECA μέσω του Καρλ Χάιντς Ρουμενίνγκε να διαψεύδει τα δημοσιεύματα που θέλουν τους... μεγάλους να γίνονται μεγαλύτεροι και οι... μικροί να γίνονται μικρότεροι όμως εάν κοιτάξει κανείς τις αλλαγές θα καταλάβει πως δεν υπάρχει μόνο τυρί αλλά και φάκα!

Ομως το να αναλύσουμε όλες τις αλλαγές στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο χώρα προς χώρα θα χρειαστούν χιλιάδες λέξεις κι αρκετά κείμενα θα σταθούμε στο πόσο επηρεάζει τις ελληνικές ομάδες.

ΤΟ ΤΥΡΙ
Μέχρι πρότινος αλλά και την επόμενη σεζόν (2017/18) ο δευτεραθλητής θα έμπαινε στον τρίτο προκριματικό. Ακόμα και αν πέρναγε η ελληνική ομάδα (ο ΠΑΟΚ για παράδειγμα το προηγούμενο καλοκαίρι) και προκρινόταν στα play off θα έπεφτε κατά πάσα πιθανότητα με τις ομάδες που είχαν τερματίσει στην 4η θέση των μεγάλων χωρών (Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία). Τι σου λέει η UEFA πλέον;

Οτι αυτές τις ομάδες δεν πρόκειται να τις πετύχει ελληνική ομάδα (και όχι μόνο ελληνική) γιατί πολύ απλά αυτές δεν θ' αγωνίζονται στην προκριματική φάση. Αρα; Θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να προκριθείς στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Η ΦΑΚΑ
Ωραίο το τυρί, αλλά έχει φάκα. Με το νέο σύστημα την τριετία 2018-2021 ο δευτεραθλητής Ελλάδος θα πηγαίνει στον δεύτερο προκριματικό γύρο και όχι στον τρίτο. Για να μπει στους ομίλους θα χρειαστεί τρεις (!) προκρίσεις και όχι δύο. Ναι, αλλά δεν θα είναι αποκλεισμένος από... χέρι θα πει κάποιος μιας και δεν θα πετύχει κάποια Αρσεναλ, κάποια Σεβίλλη ή κάποια Ρόμα. Σωστά; Οχι ακριβώς.

Γιατί στα προκριματικά των μην πρωταθλητών θα μπουν ΜΟΝΟ 11 ΟΜΑΔΕΣ από τις χώρες που βρίσκονται στην κατάταξη 5-15 και θα περάσουν στους ομίλους ΜΟΝΟ ΟΙ ΔΥΟ (ενώ και του χρόνου θα προκριθούν πέντε). Για την ακρίβεια στον τρίτο προκριματικό (πάντα όπως είναι τώρα η βαθμολογία των χωρών) θα μπουν οι δευτεραθλήτριες από Ρουμανία, Ελλάδα, Τσεχία, Ελβετία, Τουρκία και Ολλανδία.

Δηλαδή εάν μπαίναμε τώρα στο νέο σύστημα και τα πρωταθλήματα τελείωναν σήμερα οι ομάδες αυτές θα ήταν οι εξής:
Αγιαξ
Μπουγιουκσεχίρ
Γιουνγκ Μπόις
Σλάβια Πράγας
Ολυμπιακός/ΠΑΟΚ/Παναθηναϊκός/ΑΕΚ
Στεάουα

Οι τρεις που θα πέρναγαν στον τρίτο προκριματικό γύρο θα έπεφταν πάνω στις δευτεραθλήτριες Βελγίου, Ρωσίας, Ουκρανίας και στις τρίτες από Γαλλία και Πορτογαλία. Αυτές (πάντα με το ίδιο κριτήριο) θα ήταν αυτές:
Σπόρτινγκ Λισαβώνας (3η)
Νις (3η)
Ζενίτ
Ντιναμό Κιέβου
Μπριζ

Από τις οκτώ ομάδες θα πέρναγαν οι τέσσερις στα Play off του Τσάμπιονς Λιγκ και από εκεί ΜΟΝΟ ΟΙ ΔΥΟ για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Εύκολο; Σκεφτείτε κι αυτό. Πως μέσα σ' ένα μήνα η ελληνική ομάδα θα πρέπει να δώσει έξι (προκριματικούς) ευρωπαϊκούς αγώνες για να μπει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο δεύτερος προκριματικός θα διεξαχθεί στις 24/25 Ιουλίου το πρώτο ματς η ρεβάνς στις 31/1.
Ο τρίτος προκριματικός (εκεί που θα μπει και ο πρωταθλητής) θα διεξαχθεί στις 7/8 Αυγούστου και η ρεβάνς στις 14/15 Αυγούστου.
Τα play off θα διεξαχθούν στις 21/22 Αυγούστου και η ρεβάνς στις 28/29 Αυγούστου.

Βάλτε στην εξίσωση και τούτο. Πως πλέον είναι μεγάλος ο κίνδυνος εάν η ελληνική ομάδα αποκλειστεί από τον δεύτερο προκριματικό θα χρειαστεί έναν επιπλέον προκριματικό για να μπει στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Για παράδειγμα πέρσι ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε στον πρώτο του προκριματικό γύρο (τον 3ο δηλαδή) και πήγε κατευθείαν στα play off του Γιουρόπα. Την τριετία 2018-21 εάν αποκλειστεί από τον δεύτερο προκριματικό η ελληνική ομάδα (διόλου απίθανο) θα πάει στον τρίτο προκριματικό του Γιουρόπα.

* Η UEFA έδωσε τα συγκεκριμένα παραδείγματα με την βαθμολογία της σεζόν 2017-18

Διαβάστε ακόμη...