Αυτούς ξέρει, αυτούς εμπιστεύτηκε ο ΠΑΟΚ

Από sport24.gr: Γιατί ο ΠΑΟΚ επέλεξε Αζεβέντο, Μουλέν και Μιχόγεβιτς. Όλο το παρασκήνιο των μεταγραφών που έγιναν κι αυτών που βρέθηκαν κοντά, τι πραγματικά σημαίνει για τη συνέχεια η πώληση Τσίμιροτ και το άνοιγμα στον Παναθηναϊκό.
Πηγή: sport24.gr
Αυτούς ξέρει, αυτούς εμπιστεύτηκε ο ΠΑΟΚ

Κυριάρχησαν στην μεταγραφική ειδησεογραφία οι κινήσεις του ΠΑΟΚ μέσα στον Ιανουάριο, Κυρίως λόγω των δύο σίριαλ με τις παρ' ολίγο μεταγραφές των Μολέντο και Κουρμπέλη από τον Παναθηναϊκό, ασυνήθιστων για τα ελληνικά δεδομένα λόγω του ότι ο Δικέφαλος δεν είχε ξαναβρεί σε θέση ισχύος να επιχειρεί να πάρει παίκτες από έναν από τους τρεις μεγάλους του κέντρου.

Το ότι τελικά δεν τα κατάφερε, δεν αλλάζει ουδόλως το συμπέρασμα ότι, με Σαββίδη στο τιμόνι, ο "Δικέφαλος" αποτελεί έναν πολύ ισχυρό-για αρκετούς τον ισχυρότερο-πόλο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Και πήρε παίκτες με εμπειρία (Αζεβέντο, Μουλέν) και νεανικό ενθουσιασμό (Μιχόγεβιτς) από αγορές γνωστές γι' αυτόν. Μένει να φανεί αν θα τον ενισχύσουν ουσιαστικά.

Ο ΠΑΟΚ απέκτησε τελικά παίκτες στις 3 από τις 4 θέσεις για τις οποίες γινόταν κουβέντα εβδομάδες πριν ανοίξει η μεταγραφική περίοδος. Πήρε στόπερ (Μιχόγεβιτς) και μπακ (Αζεβέντο), απέκτησε μέσο (Μουλέν) για να καλύψει το κενό του Τσίμιροτ και έμεινε χωρίς προσθήκη παίκτη στην επίθεση, εκεί που είναι αλήθεια, ο Λουτσέσκου είχε εισηγηθεί μεταγραφή. Επικράτησε η άποψη ότι μόνο αν πουληθεί ο Πρίγιοβιτς θα έπρεπε να κινηθεί για φορ ο "Δικέφαλος" και ότι Κουλούρης και Μακ είναι επαρκέστατες επιθετικές λύσεις.

Για τον Σέρβο φορ ήρθε μόνο η πρόταση της Ρεν (στα 2,5 εκατ. ευρώ με διάθεση από πλευράς Γάλλων να ανέβουν μέχρι τα 3,5 εκατ.) που δεν έγινε αποδεκτή από την διοίκηση του ΠΑΟΚ. Θα το σκεφτόταν μόνο αν τους γινόταν κρούση για πώληση του "Πρίγιο" σε ποσό που θα έφταναν περίπου τα 6 εκατ. ευρώ και άνω. Όχι, βέβαια, ότι δεν το σκέφτηκαν για επιθετικό ο ΠΑΟΚ.

Ο Μπεργκ ήταν το βασικό όνομα συζήτησης "αν και εφόσον πουλήσουμε τον Πρίγιοβιτς", ο Ραζβάν Λουτσέσκου είχε εισηγηθεί την απόκτηση του Χαμζά Γιουνές με τον οποίο είχε δουλέψει στην Ξάνθη, ενώ "έπαιξαν" και τα ονόματα των συμπατριωτών του προπονητή του ΠΑΟΚ, Κεσέρου και Στάνκου, αλλά και τις τελευταίες μέρες και του Πέδρο Κόντε. Μέχρι και σενάριο για επιστροφή του Κλάους από τη Μακάμπι Χάιφα καλλιεργήθηκε, αλλά το φρέναραν εν τη γενέσει του στον ΠΑΟΚ.

Επίσης, ο "Δικέφαλος" δεν έψαξε τερματοφύλακα, παρά το γεγονός ότι οι Τούρκοι προσπάθησαν να... πασάρουν και πάλι τον Ντένις Μπόικο


ΑΖΕΒΕΝΤΟ ΜΕ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΙΧΟΓΕΒΙΤΣ ΜΕ ΤΑΛΕΝΤΟ

Στην άμυνα, ο ΠΑΟΚ ενισχύθηκε με δύο παίκτες. Αρχικά, για την θέση του αριστερού μπακ, αφού ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να βάλει "στοπ" στην καλή χρονιά του Γιαννούλη στον Ατρόμητο, διαπίστωσε ότι ο Σταφυλίδης (και οι απαιτήσεις της Φράιμπουργκ) ήταν άφταστες και ότι ο Χατζησαφί είχε καπαρωθεί από τον Ολυμπιακό ψάχτηκε για τον Ρότσα του Παναιτωλικού και τον Αλίν Τόσκα της Μπέτις (πήγε τελικά στην Μπενεβέντο).

Γρήγορα προέκυψε η λύση Αζεβέντο που η Σαχτάρ δεν υπολόγιζε και τον πήρε δανεικό για έξι μήνες. Πλήρωσε νοίκι στην Σαχτάρ που καλύπτει το συμβόλαιο του Βραζιλιάνου (επιλογή Ραζβάν Λουτσέσκου με εισήγηση Μιρτσέα που τον είχε παίκτη), αφού πρώτα τον ξεψάχνισε στις ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστώσει την κατάσταση του γονάτου του.

Για την θέση του στόπερ που άρχισε να ψάχνει μετά τον παραγκωνισμό του Σαμπράνο, υπήρχαν επίσης αρκετές λύσεις (από τον Τζουρού και τον Γκράνγκβιστ, μέχρι νεαροί όπως ο Μιχάι που παραμένουν πάντα στο στόχαστρο), αλλά από την αρχή ο ΠΑΟΚ έδειξε διάθεση να επικεντρωθεί σε δύο εναλλακτικές. Μολέντο ή Χατσερίντι. Πάλεψε , αρχικά με πρόταση αγοράς (800.000 ευρώ και τρεις παίκτες) και όταν διαπίστωσε ότι υπήρχε συμφωνία του Βραζιλιάνου με την Ιντερνασιονάλ ως το καλοκαίρι με πρόταση δανεισμού στον Παναθηναϊκό (400.000 συν παίκτες), όμως ο έμπειρος στόπερ έβλεπε μόνο την πατρίδα του.

Παράλληλα, δούλευε την υπόθεση Χατσερίντι που είχε δύο σκέλη. Οι συζητήσεις με τον παίκτη που γρήγορα κατέληξαν σε προφορική συμφωνία για το καλοκαίρι και οι επαφές με την Ντιναμό Κιέβου που δεν έριξαν όσο ήθελε ο ΠΑΟΚ τις απαιτήσεις της, αφού επέμενε να ζητά περίπου 2.000.000 ευρώ για να παραχωρήσει παίκτη που το καλοκαίρι μένει ελεύθερος. Εφόσον ο ΠΑΟΚ τον έκλεισε (με απολαβές αρκετά πάνω από 1.000.000 ετησίως) για τη νέα σεζόν, μένει να φανεί αν θα υλοποιηθεί η συμφωνία στην πράξη.

Πάντως, ο "Δικέφαλος" πήρε τον Μιχόγεβιτς με μικρό κόστος (κάτω από 300.000 ευρώ) από την Σαράγεβο, αφήνοντάς της και ένα μικρό ποσοστό μεταπώλησης και θα δώσει στον ίδιο 150.000 ευρώ ετησίως

Ο ΜΟΥΛΕΝ ΤΟΥΣ... ΚΑΤΑΠΙΕ ΟΛΟΥΣ

Η ξαφνική πώληση του Γκόικο Τσίμιροτ στη Σταντάρ Λιέγης έναντι 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, μετά το ματς Κυπέλλου με τον Ατρόμητο έβαλε ξανά μπρος τη μεταγραφική μηχανή του ΠΑΟΚ και για το θέμα του ξένου. Γρήγορα από τις διαδοχικές συσκέψεις παρέλασαν αρκετά ονόματα. Ο Γκαστόν Μπρούγκμαν της Πεσκάρα χαρακτηρίστηκε εξαιρετική περίπτωση, αλλά και με τεράστιο κόστος απόκτησης (3 εκατομμύρια).

Ο Κάρλος Σάντσες της Φιορεντίνα ήταν στο στόχαστρο του ΠΑΟΚ μόνο για δανεισμό κάτι που δεν κάλυπτε τα "θέλω" των βιόλα, ο Τομά Μανγκανί κρίθηκε πολύ επιθετικογενής από τον Λουτσέσκου, αν και μπορούσε να αποκτηθεί με λιγότερα από 800.000 ευρώ από τη Ανζέ, ενώ στις συζητήσεις έπεσε και το όνομα του Ούρος Μάτιτς της Κοπεγχάγης.

Όπως και με τον Μολέντο, ο ΠΑΟΚ είχε "κολλήσει" στον Κουρμπέλη (άφησε πίσω και τον Μάντσον του Ατρομήτου) που είχε αξιολογηθεί πολύ ψηλά από τους σκάουτερ της ομάδας και περίμενε μέχρι την προτελευταία μέρα των μεταγραφών το "ναι" που όμως έγινε "όχι, παρότι ο Παναθηναϊκός είχε συμφωνήσει στα ανταλλάγματα (1,5 εκατομμύριο ευρώ και τρεις παίκτες). Το μόνο όφελος η τηλεφωνική επικοινωνία Σαββίδη-Αλαφούζου που τους βγάζει από τα χαρακώματα.

Ο Τιμπό Μουλέν ήρθε ως η λύση στον γρίφο (θα μπορούσε μάλιστα να είχε αποκτηθεί μαζί με τον Κουρμπέλη, αφού ο Σαββίδης είχε "ψηθεί" και μένει να φανεί αν θα συνεχιστεί το πετυχημένο πείραμα με πρώην παίκτες της Λέγκια (Πρίγιοβιτς). Ο ΠΑΟΚ έδωσε 1,3 εκατομμύρια ευρώ στους Πολωνούς, χωρίς ποσοστό μεταπώλησης και 600.000 ευρώ στον παίκτη ετησίως. Μένει να δικαιώσει τον... Μπέσνικ Χάσι (τον οποίο είχε πάει στη Λέγκια) που δημοσίως είπε ότι είναι καλύτερος του Κάτσε. Επαιξε, βέβαια, πολύ και το όνομα του Μπίμπρας Νάτχο, καθώς βρίσκεται στο τελευταίο εξάμηνο του συμβολαίου του με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αλλά από τον ΠΑΟΚ διέψευδαν αυτό το σενάριο.

ΛΕΟΒΑΤΣ ΚΑΙ ΜΠΡΚΙΤΣ ΔΕΝ ΕΦΥΓΑΝ

Πέρα από την ενίσχυση υπήρξε και η προσπάθεια για αποχωρήσεις. Κάτσε και Μυστακίδης πήγαν στον Παναθηναϊκό ( ο δεύτερος με εισιτήριο επιστροφής για το καλοκαίρι), ο Κωνσταντινίδης πήγε στην Μπρέσια με τον ΠΑΟΚ να κρατά 30%, όμως ο Δικέφαλος δεν μπόρεσε να απαλλαγεί από μεγάλα συμβόλαια όπως του Λέοβατς (η Ριέκα έκανε πρόταση να τον πάρει δανεικό ως το καλοκαίρι καλύπτοντας το 30% των απολαβών του και απορρίφθηκε) ή του Μπρκιτς που έχει σοβαρό πρόβλημα με τη μέση του και δυσκολεύει την εξεύρεση λύση για να βάλει τέλος στο συμβόλαιό του. Κι αν ρωτάτε για τον Λεβέκ, ο Γάλλος, μετά την χειρουργική επέμβασή του, κάνει ειδικό πρόγραμμα και υποστηρίζει ότι τον Μάρτιο θα είναι έτοιμος να παίξει.

Κοντολογίς ο ΠΑΟΚ πήρε μεν καλούς παίκτες, πρέπει όμως να δει αν "δέσουν" γρήγορα με την ομάδα. Ειδικά, για τον αντι-Τσίμιροτ, Μουλέν, ο ρόλος του είναι ο πιο κομβικός γιατί θα πρέπει να κατανοήσει γρήγορα σε όλη του λεπτομέρεια το αγωνιστικό στυλ του ΠΑΟΚ και του Λουτσέσκου.

Διαβάστε ακόμη...