Ψηφοφορία της... κωλοτούμπας στη Super League!
SHARE:
Για δεύτερη σερί χρονιά δύο ιστορικοί σύλλογοι της Superleague, πέρυσι ο Ηρακλής και φέτος ο Παναθηναϊκός απευθύνθηκαν στη Λίγκα προκειμένου να ανοιχτεί ένα "παράθυρο" στους υπάρχοντες κανονισμούς, προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες παραμονής τους στη μεγάλη κατηγορία.
Αν και πρόκειται για διαφορετικές περιπτώσεις, αμφότερες είχαν ως βάση τα οικονομικά προβλήματα των δύο ομάδων και την αναγκαιότητα συνδρομής της Superleague στην προσπάθειά τους να αποφύγουν την καταστροφή του υποβιβασμού.
Υπενθυμίζεται ότι ο Γηραιός πέρυσι δεν κατάφερε να αδειοδοτηθεί κι έτσι τη θέση του στη μεγάλη κατηγορία κατέλαβε ο Λεβαδειακός, παρ' ό,τι είχε πέσει αγωνιστικά. Τον ίδιο όμως κίνδυνο αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή, τέσσερις μέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την κατάθεση των φακέλων αδειοδότησης, και ο Παναθηναϊκός, που καλείται να κάνει αγώνα δρόμου αλλά και να διαθέσει ένα πολύ σημαντικό ποσό (τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ) για να κλείσει τα ανοιχτά μέτωπα.
Βέβαια ο λόγος για τον οποίο τέθηκε σε ψηφοφορία το θέμα του Ηρακλή -που εν τέλει υποβιβάστηκε λόγω μη αδειοδότησης- δεν ήταν η αλλαγή κάποιου κανονισμού, αλλά η υπόθεση του Πορτουλίδη, η οποία αφορούσε εκπρόθεσμη εξόφληση του παίκτη και για τη συγκεκριμένη περίπτωση είχαν αφαιρεθεί αρχικά τρεις βαθμοί από τον Γηραιό. Μετά την αποπληρωμή του ποδοσφαιριστή, ο Ηρακλής ζήτησε από τη Λίγκα την επιστροφή των τριών βαθμών, κάτι που αν γινόταν θα σήμαινε την αγωνιστική σωτηρία της ομάδας.
Ο παίκτης ωστόσο πληρώθηκε εκπρόθεσμα κι έπειτα από καταγγελία του Λεβαδειακού τέθηκε προς ψήφιση στο Δ.Σ. της Λίγκας και με ψήφους 9-2 παρέμεινε το -3, στη συνέχεια όμως δικαιώθηκαν οι Θεσσαλονικείς από το Διαιτητικό, παίρνοντας πίσω τους βαθμούς.
Σε ό,τι αφορά την περίπτωση του Παναθηναϊκού κλήθηκαν και πάλι οι ΠΑΕ να ψηφίσουν, αυτή τη φορά για την αλλαγή ή μη του κανονισμού περί υποβιβασμού στις μη αδειοδοτημένες ομάδες. Οι ΠΑΕ της Superleague τελικά υπερψήφισαν το "ναι", ωστόσο δεν συμπληρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός των ομάδων (χρειάζονταν τα 3/4), με αποτέλεσμα η κατάσταση να μείνει ως έχει.
Τι ψήφισαν πέρυσι και τι φέτος
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση που κράτησαν οι ομάδες της Λίγκας στο ενδεχόμενο υποβιβασμού για δύο από τους ιστορικότερους -παρ' ό,τι βέβαια διαφορετικού μεγέθους- συλλόγους του ελληνικού ποδοσφαίρου, αμφότεροι μάλιστα με 110 χρόνια ιστορίας.
Ποια στάση κράτησαν οι (14) ομάδες της Superleague πέρυσι και ποια φέτος; Συνοπτικά εννιά είναι οι ομάδες που κράτησαν διαφορετική στάση φέτος σε σχέση με πέρυσι, είτε δίνοντας διαφορετική ψήφο (υπέρ/κατά/λευκό), είτε δηλώνοντας παρών/απών. Συγκεκριμένα πρόκειται για τους Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, ΑΕΚ, Πανιώνιο, Λάρισα, Παναιτωλικό, Λεβαδειακό, Ξάνθη, Πλατανιά και Κέρκυρα.
Οι μοναδικοί που κράτησαν κοινή στάση πέρυσι και φέτος είναι ο ΠΑΟΚ, ο Αστέρας Τρίπολης, ο ΠΑΣ Γιάννινα, ο Ατρόμητος και η Ξάνθη. Οι τρεις πρώτοι καταψηφίζοντας και στις δύο περιπτώσεις, οι Περιστεριώτες υπερψηφίζοντας και οι Ακρίτες κρατώντας ουδέτερη στάση.
Ας δούμε αναλυτικά ποιοι τάχθηκαν πέρυσι υπέρ της αλλαγής κανονισμού και ποιοι φέτος:
Παναθηναϊκός: Πέρυσι - Κατά. / Φέτος - Υπέρ
Ολυμπιακός: Πέρυσι - Κατά. / Φέτος - Υπέρ
ΠΑΟΚ: Πέρυσι - Κατά. / Φέτος - Κατά
ΑΕΚ: Πέρυσι - Απούσα. / Φέτος: Υπέρ
Ατρόμητος: Πέρυσι - Υπέρ. / Φέτος - Υπέρ
Πανιώνιος: Πέρυσι - Κατά. / Φέτος - Υπέρ
Αστέρας Τρίπολης: Πέρυσι - Κατά / Φέτος - Κατά
ΠΑΣ Γιάννενα: Πέρυσι - Κατά. / Φέτος - Κατά
Λάρισα: Πέρυσι - Κατά. / Φέτος - Υπέρ
Παναιτωλικός: Πέρυσι - Λευκό. / Φέτος - Κατά
Λεβαδειακός: Πέρυσι - Κατά. / Φέτος - Απών
Ξάνθη: Πέρυσι - Λευκό. / Φέτος - Παρούσα
Πλατανιάς: Πέρυσι - Απών. / Φέτος - Κατά
Κέρκυρα: Πέρυσι - Κατά. /Φέτος - Λευκό