Πρώτη φορά VAR σε Κύπελλο
SHARE:
Η διαδικασία εφαρμογής για τις ομάδες είναι η εξής:
Nα ζητήσουν επανέλεγχο (challenge) ενεργειών που υπάρχει υποψία σφάλματος που δεν αναγνωρίστηκε και δεν δόθηκε από τους Διαιτητές ή τους Επόπτες του αγώνα.
Nα ζητήσουν επανέλεγχο (challenge) όπως παρακάτω:
Ο προπονητής ή ο αρχηγός της ομάδας κάνει αίτημα στον Α΄ διαιτητή για επανέλεγχο (challenge) της φάσης εφόσον υπάρχει υποψία για παράβαση που δεν έγινε αντιληπτή από τους διαιτητές.
Ο προπονητής ή ο αρχηγός της ομάδας κάνει αίτημα στον Α΄ διαιτητή για επανέλεγχο (challenge) της φάσης εφόσον υπάρχει υποψία για λανθασμένη απόφαση διαιτητών σε φάση.
Κάθε ομάδα έχει δικαίωμα χρήσης για επανέλεγχο (challenge) της φάσης, δυο (2) φορές ανά σετ, ενώ ο Α' Διαιτητής του αγώνα έχει δικαίωμα χρήσης για επανέλεγχο της φάσης, μια (1) φορά ανά σετ και μετά τη συμπλήρωση των 40 συνολικών πόντων για τα τέσσερα πρώτα σετ και των 20 συνολικών πόντων στο πέμπτο σετ.
Οι ομάδες ανανεώνουν το δικαίωμα του επανέλεγχου (challenge) εάν ο επανέλεγχος της φάσης δικαιώσει την ομάδα που το ζήτησε, βάσει των δικαιωμάτων που έχουν στην συγκεκριμένη στιγμή του σετ και μέχρι δυο (2) φορές ανά σετ. Στις περιπτώσεις που ο επανέλεγχος δεν δικαιώσει το αίτημα της ομάδας, το αίτημα χάνεται.
Για ποιες περιπτώσεις ζητείται VAR:
Οι ομάδες έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν επανεξέταση (challenge) της φάσης ΜΟΝΟΝ (περιοριστικά) για τις παρακάτω περιπτώσεις:
Αν η μπάλα είναι εντός ή εκτός των ορίων, του κυρίως αγωνιστικού χώρου. (Μετάδοση ΕΡΤ ή VC)
Πάτημα της τελικής γραμμής κατά την εκτέλεση του σερβίς. (Μετάδοση ΕΡΤ ή VC)
Αντικανονικό πάτημα της επιθετικής ζώνης, από αθλητή της αμυντικής ζώνης. (Μετάδοση ΕΡΤ ή VC)
Αντικανονική επαφή αθλητή με το φιλέ. (Μετάδοση ΕΡΤ ή VC)
Επιπρόσθετα στα παραπάνω δύνανται να ζητούν τη συμβουλή και για τις παρακάτω περιπτώσεις:
Επαφή μπάλας ή αθλητή με την αντένα. (μόνο μέσω VC)
Επαφή αθλητή με τη μπάλα στο μπλοκ (π.χ. από μπλοκερ) (μόνο μέσω VC)
Αντικανονικό (συνολικό) πέρασμα ποδιού αθλητή από τη κεντρική γραμμή (μόνο μέσω VC)
Τέσσερεις επαφές της μπάλας. (μόνο μέσω VC)
Οι ομάδες μπορούν να ζητήσουν επανέλεγχο της φάσης, μέχρι και 8 δευτερόλεπτα μετά το τέλος της φάσης. Στις περιπτώσεις που γίνει αίτημα για επανέλεγχο (Challenge) της φάσης για ενέργειες που δεν μπορεί να ζητηθεί επανέλεγχος, το αίτημα δεν θα γίνεται δεκτό και θα μετράει σαν ένα από τα ανεπιτυχή αιτήματα της ομάδας. Τέτοιου είδους αιτήματα καθώς επίσης και καθυστερημένα αιτήματα χαρακτηρίζονται ως καθυστέρηση και υπάρχουν οι αντίστοιχες ποινές.
Ο επανέλεγχος προηγείται οποιασδήποτε άλλης ενέργειας (π.χ. Time out ή αλλαγή αθλητή), οι οποίες μπορεί να επηρεαστούν από το αποτέλεσμα του επανελέγχου.
Το πρόγραμμα δεν μπορεί να ελέγξει αίτημα που θα γίνει 8 δευτερόλεπτα μετά από την εισαγωγή του πόντου στο ηλεκτρονικό φύλλο αγώνος. (Για τις περιπτώσεις χρήσης tablet)
Όταν γίνεται αίτημα από μια ομάδα για επανέλεγχο, ο 1ος διαιτητής επιβεβαιώνει στον 2ο διαιτητή (ή στον Αναπληρωματικό διαιτητή υπεύθυνο για τη χρήση του Video Check, όπου προβλέπεται), το σφάλμα για το οποίο γίνεται το αίτημα. Ο επανέλεγχος πρέπει να γίνεται χωρίς μεγάλες καθυστερήσεις αλλά πάντα η ακρίβεια στην απόφαση έχει προτεραιότητα από την ταχύτητα.
Στο Final 4 του Κυπέλλου Ελλάδας Ανδρών 2018-2019, προβλέπεται ο ορισμός Αναπληρωματικού Διαιτητή ο οποίος θα διεξάγει τον επανέλεγχο και θα αποφασίζει για τις φάσεις αυτές.
Ο Α' διαιτητής δείχνει το αποτέλεσμα του επανελέγχου και ο αγώνας συνεχίζεται με το σκορ να διορθώνεται αν χρειαστεί.
Συνέπειες Επιτυχημένου/Ανεπιτυχούς αιτήματος επανελέγχου:
Μετά το δεύτερο ανεπιτυχές αίτημα , η ομάδα δεν μπορεί να ζητήσει επανέλεγχο για το υπόλοιπο σετ.
Ο 2ος διαιτητής ενημερώνει τον προπονητή της ομάδας για το δεύτερο ανεπιτυχές αίτημα.
Μετά τη συμπλήρωση 40 πόντων στα τέσσερα πρώτα σετ ή 20 πόντων στο πέμπτο σετ, ο 1ος διαιτητής διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει επανέλεγχο της φάσης για την οποία πιστεύει ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη απόφαση. Ο 1ος διαιτητής σφυρίζει, κάνει τη χειροσήμανση του επανελέγχου (challenge) υποδεικνύοντας ότι πρόκειται για δικό του αίτημα. Το δικαίωμα του διαιτητή για επανέλεγχο δίδεται για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας των αγώνων και τη δικαιοσύνη στην απόφαση του διαιτητή.
Πρέπει να σημειωθεί ότι προτεραιότητα δίνεται στο πρώτο χρονικά σφάλμα που παρατηρείται στο βίντεο της φάσης που είναι υπό επανέλεγχο, ακόμα και αν δεν έχει ζητηθεί επανέλεγχος για το εν λόγω σφάλμα. Το πρώτο χρονικά σφάλμα που παρατηρείται έχει προτεραιότητα από οποιοδήποτε άλλο ακολουθήσει και η απόφαση του 1ου διαιτητή διαμορφώνεται ανάλογα, βγάζοντας έτσι μια δίκαιη απόφαση για τον πόντο στη φάση που έγινε.
Εάν μια ομάδα ζητήσει επανέλεγχο για φάση στην οποία κέρδισε το πόντο, το αίτημα θα απορρίπτεται αυτόματα (ως περιττό) χωρίς να μετρήσει στις φορές που έχει δικαίωμα να ζητήσει.
Η ομάδα μπορεί να ζητήσει επανέλεγχο μόνο μια φορά στην ίδια διακοπή (π.χ. δεν μπορεί να κάνει δεύτερο αίτημα στην ίδια διακοπή). Μπορούν όμως και οι δυο ομάδες να κάνουν αίτημα στην ίδια διακοπή.
Εάν και οι δυο ομάδες κάνουν αίτημα για επανέλεγχο στην ίδια διακοπή για ενέργειες που έγιναν στη φάση, προτεραιότητα στην απόφαση του διαιτητή έχει το πρώτο σφάλμα που θα παρατηρηθεί στον επανέλεγχο. Αν υπάρχει σφάλμα που χρονικά προηγείται, αλλά στον έλεγχο της φάσης διαπιστώνεται ότι υπάρχει και η παράβαση για την οποία ζητήθηκε ο επανέλεγχος, το αίτημα δεν χρεώνεται.
Όλοι οι αθλητές πρέπει να παραμείνουν στο γήπεδο όσο διαρκεί ο επανέλεγχος. Δεν επιτρέπονται αλλαγές/αντικαταστάσεις αθλητών/libero ή είσοδος των στελεχών του πάγκου στο γήπεδο γιατί το αποτέλεσμα του επανελέγχου μπορεί να έχει ως επακόλουθο την ανάγκη για αντικατάσταση αθλητή.
Πιθανό σφάλμα το οποίο δεν επιβεβαιώνεται από το video, θεωρείται ως μη γενόμενο και δεν προσμετράται.
Σε περίπτωση βλάβης του συστήματος Video Check, ο 2ος διαιτητής θα επικοινωνήσει στις ομάδες τη βλάβη και ο επανέλεγχος θα γίνεται βάσει των καμερών της ΕΡΤ και των αιτημάτων που προβλέπονται για αυτό. Σε κάθε περίπτωση ο αγώνας θα συνεχιστεί κανονικά, βάσει των κανονισμών παιδιάς (χωρίς τη χρήση Video Check). Εάν επαναλειτουργήσει, θα γίνει ενημέρωση στις ομάδες και τα αιτήματα θα επιτρέπονται από το σημείο αυτό.
Το αποτέλεσμα του επανελέγχου, μόλις ανακοινωθεί από τον 1ο διαιτητή είναι τελικό και δεν επιδέχεται οποιαδήποτε ένσταση.
Ο χώρος που θα τοποθετηθεί το σύστημα Video Check πρέπει να είναι οριοθετημένος και ο χειριστής με τον 2ο διαιτητή ή τον αναπληρωματικό διαιτητή (όπου προβλέπεται) να μπορούν να λειτουργήσουν το σύστημα χωρίς παρενοχλήσεις. Η Αγωνόδικη Επιτροπή είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο.
Σε περίπτωση παρενόχλησης του χειριστή ή του διαιτητή από οποιονδήποτε (αθλητής, παράγοντας, προπονητής, φίλαθλος), γίνεται αναγραφή στο φύλλο αγώνος και παραπέμπεται ο υπαίτιος και το σωματείο του στην Αγωνόδικη Επιτροπή του Final 4 του Κυπέλλου Ελλάδας Ανδρών 2018-2019, βάσει των διατάξεων περί δυσφήμισης του αθλήματος.