Και τώρα Σλόβαν Μπρατισλάβας!

Από forza: Το ξενέρωμα, το άδειασμα, είναι λογικό. Μετά τον Άγιαξ, η Σλόβαν Μπρατισλάβας. Είναι σαν να έχεις γυρίσει από διακοπές στην Καραϊβική και πρέπει να πας στο χωριό. Δύσκολη η προσαρμογή στα νέα δεδομένα.
Πηγή: forza
Και τώρα Σλόβαν Μπρατισλάβας!

Ο περισσότερος κόσμος δεν «βλέπει» καν τους Σλοβάκους. Θεωρεί ότι από την στιγμή που ο ΠΑΟΚ κοίταξε στα μάτια κοτζάμ Άγιαξ και αποκλείστηκε με τον τρόπο που αποκλείστηκε, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να μην κάνει περίπατο με την Σλόβαν. Είναι έτσι; Όχι ακριβώς...

Καταρχήν μιλάμε για την μοναδική ομάδα της πρώην ενωμένης Τσεχοσλοβακίας που έχει πάρει ευρωπαϊκό! Ήταν το Κύπελλο Κυπελλούχων του 1969 στο απίθανο 3-2 επί της Μπαρτσελόνα στον τελικό της Βασιλείας. Όταν η Τσεχοσλοβακία κατέκτησε το Euro του 1976, επτά παίκτες της προέρχονταν από την Σλόβαν, που υπήρξε ένα πολύ σημαντικό μέγεθος, το σλοβακικό αντίβαρο στην κυριαρχία της Πράγας με Σπάρτα και Σλάβια.

Έχει κατακτήσει τα 9 από τα 25 πρωταθλήματα Σλοβακίας από το 1994 μέχρι σήμερα, όμως την τελευταία τριετία κάνει μία τεράστια προσπάθεια να ξεφύγει από τα στενά σύνορα και να γίνει ξανά υπολογίσιμο ευρωπαϊκό μέγεθος.

Το νεότευκτο «Tehelné pole» που εγκαινιάστηκε στις 3 Μαρτίου είναι ένα πραγματικό κομψοτέχνημα, χωράει 22.500 θεατές (τεσσάρων αστέρων της ΟΥΕΦΑ), κόστισε 75 εκατομμύρια ευρώ και απεικονίζει την διάθεση για εκτόξευση, που γίνεται ακόμα πιο έντονη από το γεγονός ότι φέτος η Σλόβαν συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής σε μία επετειακή σεζόν που οι άνθρωποι της θα ήθελαν να συνοδευτεί με μία ιστορική επιτυχία.

Θα ήθελαν να είναι κάτι καλό στο Champions League, όμως οι Σλοβάκοι γνώρισαν οδυνηρό αποκλεισμό στα πέναλτι από την Σουτιέσκα (1-1, 1-1 με γκολ ισοφάρισης στις καθυστερήσεις), τον οποίο ακολούθησαν δύο εύκολες προκρίσεις ως τα πλέι-οφ του Europa League, με τέσσερις νίκες επί της Φερονικέλι και της Ντάνταλκ.

Εκτός όμως από 6 ευρωπαϊκά ματς μες την σεζόν, η Σλόβαν μετρά ήδη και άλλα 4 για το πρωτάθλημα της (ισάριθμες νίκες με τέρματα 13-1) που μαρτυρούν ότι έχει ρυθμό, αλλά και ότι δεν έχει αντίπαλο εντός συνόρων, κάτι που έδειξε και πέρσι με την επιστροφή στους τίτλους μετά από 5 χρόνια, κατακτώντας το πρωτάθλημα με 17 βαθμούς διαφορά και 25 νίκες σε 32 αγώνες.

Παρόλα αυτά, η κατάκτηση του τίτλου δεν στάθηκε αρκετή για να κρατήσει στο τιμόνι της ομάδας τον πολύ πετυχημένο Μάρτιν Σέβελα, ο οποίος μετά από δύο χρόνια συνεχούς ανοικόδομησης απολύθηκε μετά τον αποκλεισμό από την Σουτιέσκα και έδωσε την σκυτάλη στον (ρούκι) Γιάν Κοζάκ, ο οποίος πέρασε ως παίκτης για ένα φεγγάρι από την Λάρισα και μέχρι νεοτέρας έχει αναλάβει να κρατήσει το πηδάλιο.

Τα παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ θεωρούνται τα σημαντικότερα στην σύγχρονη ιστορία του συλλόγου που μετρά μόλις δύο παρουσίες σε φάση ομίλων του Europa League (χωρίς νίκη σε 12 ματς) και γι' αυτό έχει σημάνει συναγερμός στους φιλάθλους της ομάδας, που ενώ έκοψαν μόλις 9.500 εισιτήρια απέναντι στην Ντάνταλκ περιμένουν τον Δικέφαλο με πολύ πιο άγριες ορέξεις.

Όπως όλες οι ομάδες της Κεντρικής Ευρώπης, έτσι και η Σλόβαν Μπρατισλάβας βασίζεται πολύ στο physical παιχνίδι, με έντονο ρυθμό, επιλέγει συνήθως το 4-2-3-1 ως τακτικό σχεδιασμό, όμως δυσκολεύεται, δεν έχει συνηθίσει να παίζει πίσω από την μπάλα απέναντι σε πιο ισχυρούς αντιπάλους, το περσινό 4-0 από την Ραπίντ Βιέννης στον τρίτο προκριματικό του περσινού Europa League μαρτυρούν του λόγου το αληθές.

Ένας αντίπαλος, πάντως, με ολοένα αυξανόμενη δυναμική που απαγορεύεται να υποτιμηθεί από τον ΠΑΟΚ...

* Αστέρι και πιο ακριβή μεταγραφή της Σλόβαν (2 εκατομμύρια ευρώ το 2018 από την Βασιλεία) είναι ο 25χρονος Σλοβένος φορ Άντραζ Σπόραρ (είχε ακουστεί έντονα για τον ΠΑΟΚ το 2015), ο οποίος τερμάτισε την περσινή σεζόν με 29 γκολ στο ενεργητικό του!

Ρόστερ σαν... Πύργος της Βαβέλ!

Στο modern football οι εθνικότητες δεν παίζουν κανένα ρόλο. Ωστόσο, μαρτυρούν την ταυτότητα και το status μιας ομάδας. Στα δύο πιο πρόσφατα παιχνίδια με την Ντάνταλκ για τον τρίτο προκριματικό του Europa League, ο μοναδικός Σλοβάκος στην ενδεκάδα στη Σλόβαν ήταν ο θηριώδης τερματοφύλακας Ντόμινικ Γκρέιφ!

Στο ρόστερ της μπορεί να βρει κανείς 20 ξένους παίκτες από 14 διαφορετικές χώρες (!), ανάμεσα τους τρεις Ολλανδούς (Ντε Καμπς, Απάου, Αμπένα), έναν πρώην συμπαίκτη του Κάνιας στην Μπέτις (Νόνο), έναν Μαροκινό εξτρέμ (Μοχά) που είχε βρει ο ΠΑΟΚ απέναντι του κόντρα στην Ολιμπίκ Ντόνετσκ, τους ποιοτικούς μέσους Λιούμπισιτς (Κροάτης), Χόλμαν (Ούγγρος), με σταρ της ομάδας τον Σλοβένο φορ Άντραζ Σπόραρ (29 γκολ πέρσι στο πρωτάθλημα), ο οποίος έχει ήδη σκοράρει 4 φορές φέτος. Μία πολυσυλλεκτική ομάδα, που προσπαθεί με κάθε τρόπο να βελτιώσει το ρόστερ της και να ανέβει επίπεδο.

Δεν περνάει καλά στην Ελλάδα

Η Σλόβαν ήταν ένα από τα πολύ ηχηρά ονόματα που απέκλεισε ο Παναθηναϊκός την σεζόν 1970-71 στην ιστορική του πορεία προς το Γουέμπλεϊ (3-0, 1-2) κάτι που αποτέλεσε υπέρβαση πρώτου μεγέθους για την εποχή, αφού δύο χρόνια νωρίτερα οι (τότε) Τσεχοσλοβάκοι είχαν κατακτήσει το Κύπελλο Κυπελλούχων. Άσχημη ήταν η εμπειρία της Σλόβαν και από το αντάμωμα με τον Ολυμπιακό στον τρίτο προκριματικό του Champions League της σεζόν 2009-10, όπου οι ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν με δύο εύκολες νίκες (2-0, 2-0). Θετικό είναι και το πρόσημο του ΠΑΟΚ απέναντι σε ομάδες από την Σλοβακία, με δύο αποκλεισμούς της Σπάρτα Τρνάβα το 1997 (5-3, 1-0) και το 2015 (1-0, 1-1).

Η Σλόβαν έχει τον δικό της Ιβάν!

Ο πολυεκατομμυριούχος Ιβάν Κμότρικ φιλοδοξεί να αναβιώσει τον μύθο της Σλόβαν και να την κάνει ξανά με μεγάλη στην Ευρώπη.

Η κατάρρευση του τείχους του Βερολίνου το 1989 φέρνει την είσοδο του καπιταλισμού στην κεντρική Ευρώπη και συγκλονιστικές αλλαγές στην οικονομία. Οι «ξύπνιοι» βλέπουν πια το πεδίο ανοιχτά για να ορμήσουν στο ιδιωτικό επιχειρείν, οι ευκαιρίες είναι ατέλειωτες. Εκείνη την εποχή, ο Ιβάν Κμότρικ είναι ήδη 30 ετών και δουλεύει σε μία εκδοτική εταιρία που φυσικά ελέγχεται από το κράτος: «Μπορεί να ήμασταν ενήλικες, όμως σκεφτόμασταν σαν παιδιά. Το πιο μακρινό ταξίδι που είχα πάει ήταν ως την γειτονική Ουγγαρία. Κανείς μας δεν ήξερε μία ξένη γλώσσα. Όπως όλοι, όταν ήρθε η επανάσταση ήμασταν στους δρόμους για να πανηγυρίσουμε, πιστεύοντας ότι έρχονταν οι Αμερικάνοι και όλα πια θα ήταν όμορφα για εμάς».

Το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να ιδρύσει μία εκδοτική εταιρία και να δοκιμάσει την τύχη του στην ελεύθερη αγορά. Σιγά – σιγά η Mediaprint Kappa γίνεται κυρίαρχος παίκτης στην χώρα και η δύναμη του Σλοβάκου επιχειρηματία αυξάνεται ραγδαία.

Σύντομα μπαίνει στον χώρο των media με δικό του τηλεοπτικό σταθμό και εφημερίδα και σταδιακά γίνεται ένας από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους στην χώρα: «Θαρρώ πας πρέπει να είμαι ευγνώμων για αυτό που έγινε το 1989, που με βοήθησε να αποκτήσω χρήματα που αλλιώς δεν θα μπορούσα να βγάλω, όμως δεν μπορώ να πω ότι είμαι πιο ευτυχισμένος από τότε», είπε σε μία συνέντευξη του στους Financial Times.

Σήμερα θεωρείται ο πλουσιότερος Σλοβάκος, με 41 επιχειρήσεις, που πλέον επεκτάθηκαν σε Λιθουανία, Τσεχία, Βουλγαρία, ενώ η διασύνδεση του με την κυβέρνηση τον βοήθησε να είναι στρατηγικός παίκτης σε εξοπλιστικά προγράμματα στα ανατολικά σύνορα με την Ουκρανία, αλλά και την αποκλειστική διαχείριση δικαιωμάτων σημαντικών τηλεοπτικών event.

Η εμπλοκή του στο ποδόσφαιρο με την απόκτηση της Σλόβαν Μπρατισλάβας είναι αρχικά επιφανειακή, όμως «ζεσταίνεται» πριν από τρία χρόνια, όταν το τιμόνι αναλαμβάνει ο εγγονός του, Ιβάν Κμότρικ ο νεότερος. Ενθουσιώδης, παρορμητικός, ευέξαπτος, κυκλοθυμικός, ανυπόμονος, βάζει πλάνο να επαναφέρει την Σλόβαν στην ελίτ και το καταφέρνει. Η κατάκτηση του πρωταθλήματος πέρσι μετά από πέντε χρόνια λένε πως ήταν μόνο η αρχή αφού ο στόχος είναι να φτιάξουν ξανά την Σλόβαν του παρελθόντος και την κάνουν μία υπολογίσιμη ευρωπαϊκή δύναμη!

Το πιο απίστευτο; Εκτός από εκατομμυριούχο ιδιοκτήτη Ιβάν, η Σλόβαν έχει και την δική της Γκοντσάρεβα, αφού το γενικό κουμάντο στα οικονομικά κάνει κι εκεί μία... Μαρία (Κοζακόβα)!

Ο ΜΑΚ, Ο ΛΟΥΧΟΒΙ ΚΑΙ Ο... ΤΖΟΒΑΡΑΣ!

Στην Σλόβαν ανήκει από το καλοκαίρι κι ένα παιδί του ΠΑΟΚ, γέννημα – θρέμμα των ακαδημιών του! Ο Γιώργος Τζοβάρας δεν κατάφερε να μονιμοποιηθεί στην πρώτη ομάδα του Δικεφάλου και ο 19χρονος επιθετικός αποκτήθηκε το καλοκαίρι από τους Σλοβάκους ως επένδυση για το μέλλον, δίχως ωστόσο να έχει κάνει ακόμα το επίσημο ντεμπούτο του. Στην Σλόβαν έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα ο Ρόμπερτ Μακ, ενώ συνδέεται με τον Δικέφαλο και με την ανάδειξη του Μίλαν Λούχοβι, ο οποίος πέρασε για λίγο από την Τούμπα.

Διαβάστε ακόμη...