Ποιος θα «ντυθεί» Κρέσπο;
SHARE:
Ο Χοσέ Κρέσπο τέθηκε εκτός μάχης μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε την περασμένη Δευτέρα (3/2) καθώς η εξέλιξη της αποθεραπείας του τραυματισμού που είχε υποστεί πριν από σχεδόν ένα μήνα δεν ήταν η επιθυμητή.
Οι αγωνιστικές και χρονικές ισορροπίες ήταν λεπτές, καθώς οι τελευταίες εξετάσεις που οδήγησαν στην απόφαση για επέμβαση στον Κρέσπο πάρθηκε στο φινάλε του Ιανουαρίου, και κατ' επέκταση, στο φινάλε της «εμβόλιμης» μεταγραφικής περιόδου. Η επόμενη μέρα βρίσκει τον ΠΑΟΚ να στερείται των υπηρεσιών ενός ποδοσφαιριστή που είχε ένα αξιοπρόσεκτο σερί εμφανίσεων, που συνδυάστηκε με την απουσία ήττα στους αγώνες πρωταθλήματος. Για μια θέση όπως αυτή του κεντρικού αμυντικού, που έχει αποδειχθεί πως η χημεία ανάμεσα στο δίδυμο που παίρνει θέση μπροστά από τον τερματοφύλακα είναι κομβικής σημασίας. Οι αριθμοί έρχονται απλά να επιβεβαιώσουν το γεγονός αυτό, με τον Χοσέ Κρέσπο να έχει μετρήσει 112 αγώνες με τον Φερνάντο Βαρέλα ως συμπαίκτη, που μεταφράζονται σε 9.117 αγωνιστικά λεπτά. Το δίδυμο αυτό αρχικά «έσπασε» στο ξεκίνημα της σεζόν λόγω του προβλήματος τραυματισμού που αντιμετώπισε ο Φερνάντο Βαρέλα, και πλέον αυτός που δεν είναι σε θέση να αγωνιστεί είναι ο Χοσέ Κρέσπο.
Σε αναζήτηση της «χημείας»
Το σημαντικότερο κομμάτι της «χημείας» ανάμεσα σε ένα αμυντικό δίδυμο δεν είναι άλλο από τον τρόπο με τον οποίο οι δυο ποδοσφαιριστές μοιράζονται τα καθήκοντά τους, ανάλογα και με τις αγωνιστικές τους ικανότητες. Μπορεί να μην μιλάμε με καθαρά ποδοσφαιρικούς όρους, αλλά και μόνο τα «παρατσούκλια» που έχουν δοθεί σε Κρέσπο και Βαρέλα, σκιαγραφούν κατά κάποιον τρόπο και τα καθήκοντά τους. Ο Βαρέλα έχει το παρατσούκλι «τέρας» καθώς ήταν εκείνος που αναλάμβανε τις ατομικές μονομαχίες με τον επιθετικό περιοχής της αντίπαλης ομάδας. Ο Κρέσπο έχει το παρατσούκλι «εγγύηση» καθώς είναι εκείνος που υποδεχόταν μπροστά από τον Βαρέλα τον ποδοσφαιριστή που κινούταν προς τη μεγάλη περιοχή του ΠΑΟΚ, καθώς είχε πιο γρήγορα πόδια.
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΚΑΝΑΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ
Από τη στιγμή που ο Χοσέ Κρέσπο τέθηκε εκτός μάχης, η αρχική συζήτηση είχε να κάνει με τα αγωνιστικά στοιχεία που θα πρέπει να διαθέτει ο αντικαταστάτης του Ισπανού κεντρικού αμυντικού. Το κύριο στοιχείο που είχε ο Κρέσπο αφορούσε τη συμμετοχή του στο «χτίσιμο» παιχνιδιού από την πίσω ζώνη. Ο Ισπανός αμυντικός είχε αξιοπρόσεκτα ποσοστά τόσο σε κοντινές όσο και μακρινές μεταβιβάσεις ενώ το ποσοστό σε σωστές πάσες πάνω από τη μεσαία γραμμή - τις φορές που ο ΠΑΟΚ πίεζε τον αντίπαλο και τον «έκλεινε» στο μισό γήπεδο – ήταν επίσης θετικό, με τους συμπαίκτες του να τον εμπιστεύονται και να τον χρησιμοποιούν ως στήριγμα στην κυκλοφορία της μπάλας και στη διαδικασία αλλαγής πλευράς στο παιχνίδι. Μέχρι τώρα, σε επίπεδο ατομικών μονομαχιών, οι κεντρικοί αμυντικοί του ΠΑΟΚ είχαν παρόμοια ποσοστά (και μάλιστα υψηλά). Μπορεί ο ΠΑΟΚ να έχει δεχθεί σχεδόν διπλάσια τέρματα στους 22 φετινούς αγώνες πρωταθλήματος (20) σε σχέση με πέρυσι την ίδια αγωνιστική (11) όμως τα περισσότερα τέρματα οι «ασπρόμαυροι» τα έχουν δεχθεί στην αδυναμία τους γρήγορης απάντησης στη μετάβαση του αντιπάλου προς τη δική τους άμυνα.
Το «ο κύριος εγγύηση» δεν δόθηκε τυχαία στον Χοσέ Κρέσπο, καθώς ήταν εκείνος που εγγυόταν και την καθοδήγηση της άμυνας αλλά και την σωστή μετάβαση της μπάλας στο «χτίσιμο» των επιθέσεων κάτι που σημαίνει πως ο αντικαταστάτης του θα πρέπει να σηκώσει στις πλάτες του ένα σημαντικό «βάρος». Ειδικά για μια ομάδα που παίζει ποδόσφαιρο κατοχής, η δυνατότητα «εμπλοκής» στην κυκλοφορία της μπάλας είναι κάτι πολύ σημαντικό καθώς εφόσον ο κεντρικός αμυντικός είναι σε θέση να αντεπεξέλθει, τότε μεγαλώνει ο αριθμός παικτών που μπορούν να δώσουν λύσεις.
ΟΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΙ ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ
Σε ποιους θα πέσει το βάρος
Οι Σβέριρ Ίνγκασον, Φερνάντο Βαρέλα, Ενέα Μιχάι και Γιάννης Μιχαηλίδης είναι οι διαθέσιμοι κεντρικοί αμυντικοί, με τους δυο πρώτους να έχουν ήδη σηκώσει το βάρος και τους δυο νεαρούς να καλούνται να δώσουν λύσεις καθώς θα πρέπει να γίνει σωστή διαχείριση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί. Αυτό που έχει διαφανεί είναι πως οι Ινγκασον και Βαρέλα θα πρέπει να ανεβάσουν τα ποσοστά τους στο τομέα της πρώτης πάσας και της δημιουργίας παιχνιδιού από τη πίσω γραμμή, τομέα στον οποίο ο Κρέσπο έβαλε ψηλά τον πήχη στο διάστημα που αγωνιζόταν. Ο Ίνγκασον έμεινε για καιρό στον πάγκο μέχρι να βρει θέση στην 11άδα μετά τους τραυματισμούς Βαρέλα και Κρέσπο, ενώ ο Αφρικανός κεντρικός αμυντικός δεν έχει καταφέρει να φτάσει στα αγωνιστικά επίπεδα της περσινής σεζόν όταν και ήταν ο καλύτερος του πρωταθλήματος. Οι Μιχάι και Μιχαηλίδης έχουν πάρει χρόνο συμμετοχής στις αναμετρήσεις της προηγούμενης φάσης του κυπέλλου με τον ΟΦΗ και θα πρέπει να «ενεργοποιηθούν» καθώς οι Ινγκασον και Βαρέλα θα χρειαστούν «ανάσες».