Η ντιρεκτίβα της UEFA και η κίνηση της λίγκας
SHARE:
Πολύ κουβέντα έγινε αυτές τις ημέρες για το πρωτόκολλο στο ελληνικό ποδόσφαιρο όσο αφορά τον Covid και τα κρούσματα σε μία ομάδα που θα μπορέσουν να οδηγήσουν σε αναβολή ένα παιχνίδι. Ήδη την τρέχουσα σεζόν έχουν αναβληθεί 6 αγώνες λόγω covid, ενώ χρωστάμε και δύο ντέρμπι είτε λόγω του τελικού κυπέλλου, είτε λόγω των ευρωπαϊκών αναμετρήσεων ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού.
Τα 6 παιχνίδια που έχουν αναβληθεί λόγω κρουσμάτων αφορούσαν το μέχρι πρότινος πρωτόκολλο των τριών κρουσμάτων σε μία ομάδα παραμονές του αγώνα. Τι σημαίνει αυτό όμως για τον κόσμο;
Στο πρωτόκολλο της λίγκας τα τεστ γίνονται μετά από κάθε αναμέτρηση και πριν την επόμενη. Με άλλα λόγια μία ομάδα που παίζει Κυριακή και μετά Σάββατο, θα πρέπει να κάνει τεστ το πρωί της Τρίτης μετά τον αγώνα και το πρωί της Παρασκευής, πριν την επόμενη αναμέτρηση. Όποιοι παίκτες βγουν θετικοί στα τεστ, τότε θα απομονωθούν και έτσι θα προστεθούν στην λίστα που μέχρι πρότινος αφορούσε τρία κρούσματα και τώρα 5. Την επόμενη εβδομάδα από τα τεστ, η λίστα σβήνεται και θα πρέπει να βρεθούν θετικοί άλλοι 5 παίκτες της κάθε ομάδας για μπούμε στη διαδικασία αναβολής. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι σε διάστημα 2 ή 3 εβδομάδων, μία ομάδα μπορεί να έχει 8 ή και 12 ενεργά κρούσματα και απομονωμένα, αλλά να παίξει κανονικά όσους παίκτες κι αν έχει στο ρόστερ της.
Μία τέτοια πρακτική, ούτε εύκολα κατανοητή είναι, ούτε λογική έχει στην καθημερινή τριβή των παικτών. Άλλες ομάδες έχουν ρόστερ 22 παικτών, άλλες 25 κι άλλες 40 κάτι που σημαίνει ότι δεν μπαίνει διαχωρισμός στους παίκτες που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο κάθε προπονητής από το ρόστερ του. Παρόλα αυτά δεν έχει και πολλές διαφορές από το πρωτόκολλο της UEFA που κάνει λόγο για 13 ποδοσφαιριστές ενεργούς στο ρόστερ της ομάδας, καθαρούς από τα covid test και φυσικά την παρουσία ενός τερματοφύλακα.
Με άλλα λόγια η UEFA δεν μιλά για τα covid test των παικτών την εβδομάδα του αγώνα, αλλά για την γενική ετοιμότητα του ρόστερ που είναι και η πλέον σημαντική για μία ομάδα. Και αν οι ομάδες που συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις σημαίνει ότι έχουν τα κεφάλαια που πρέπει για να έχουν ένα μεγάλο ρόστερ στην ομάδα τους, στην ελληνική Superleague 1 το πρόβλημα είναι οι ημερομηνίες με τις καλομαθημένες ελληνικές ομάδες.
Εάν παραμείνει το πρωτόκολλο που έχουν συμφωνήσει όλες, θα πρέπει οι αγώνες που έχουν αναβληθεί ήδη να διεξαχθούν μέσα στην εβδομάδα και ενδιάμεσα από τα ήδη προγραμματισμένα παιχνίδια της λίγκας. Με άλλα λόγια ομάδες όπως η ΑΕΛ, ο Αστέρας Τρίπολης, ο ΟΦΗ, ο ΝΠΣ Βόλος ή ο Παναιτωλικός μπορεί να έχουν και έξτρα μεσοβδομάδα ταξίδια που σημαίνει περισσότερη έκθεση σε κίνδυνο διάδοσης του ιού και μεγαλύτερη ταλαιπωρία. Δεν θα θυσίαζαν μία τέτοια ταλαιπωρία για έναν αγώνα με 5-6 απουσίες παικτών τους; Τι θα γινόταν δηλαδή εάν οι παίκτες τους απουσίαζαν για μυϊκούς τραυματισμούς, ή ιώσεις όπως συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια.
Το καλεντάρι φέτος είναι ιδιαίτερα αυστηρό λόγω του EURO που αναμένεται να διεξαχθεί το καλοκαίρι, αλλά θα πρέπει κιόλας όλες οι ομάδες να δουν και με άλλο μάτι και τις διακοπές των Χριστουγέννων ή του Πάσχα που παραδοσιακά κρατάμε στην Ελλάδα και δεν γίνονται αγώνες ποδοσφαίρου.