«Βόμβα» Γραμμένου για Τζήλο
SHARE:
Αναλυτικά τα όσα ανέφερε :
Για το τέλος της θητείας του:
«Παρέδωσα και ενημέρωσα το νέο πρόεδρο, με τον οποίο έχουμε καλή σχέση. Συζητήσαμε για περίπου τέσσερις ώρες και ίσως θα χρειαζόταν και άλλες, αλλά ξέρει ο Θοδωρής πως θα είμαι κοντά του αν χρειαστεί κάτι».
Για το λόγο που δεν δέχθηκε την πρόταση παραμονής του:
«Από την πλευρά της κυβέρνησης δεν εκδηλώθηκε καμιά τέτοια πρόθεση. Έγιναν πολλά στο διάστημα παρουσίας μου στην προεδρία. Προς το τέλος της θητείας μου παρουσιάστηκαν κάποια εμπόδια. Είμαι λίγο πεισματάρης και έμειναν μέχρι το τέλος. Το περιβάλλον είναι τοξικό, αλλά θεωρώ πως ο «Ζαγόρ» μπορεί να αμβλύνει τις αντιθέσεις. Αν δεν το καταφέρει, τότε θα μείνουμε σε μίζερες καταστάσεις...»
Για όσα θεωρεί ότι αφήνει μετά τη θητεία του:
«Η μεγάλη κατάκτηση είναι η έλευση του VAR. Οι παθογένειες του ποδοσφαίρου ξεκινούσε και τελείωσε στην ποδοσφαιρική δικαιοσύνη. Αυτό, δε μεγάλο βαθμό αποκαταστάθηκε. Το VAR λοιδορήθηκε από την πρώτη στιγμή ακόμα και από τον κ. Αυγενάκη. Ήμασταν από τις πρώτες χώρες που το φέραμε και ο κ. Αυγενάκης έλεγε πως είναι εργαλείο και χρειάζεται βελτιώσεις. Αυτή η τοποθέτησή του, με είχε βάλει να κάνω δεύτερες σκέψεις. «Πυροβολούσαν» το VAR που θα αποκαθιστούσε τα λάθη των διαιτητών.
Μια ακόμα κατάκτηση ήταν η έλευση τακτικών δικαστών. Όταν το είχαμε θέσει πρώτη φορά, με βλέπανε σαν γραφικό. Το τρίτο κομμάτι στο οποίο νιώθω ικανοποιημένος είναι η προσπάθεια που γίνεται στην εθνική. Ακόμα και σε αυτό, υπάρχουν κάποιοι που έκαναν τις επιθέσεις τους ακόμα και κατά την διάρκεια αγώνων. Η Ελλάδα προσπαθεί να παίξει δημιουργικό ποδόσφαιρο. Δεν είναι εύκολο αλλά θα το προσπαθήσουμε... Δεν θα μπορούσαμε να παίξουμε επιθετικά με την Ισπανία. Ξέρουμε ποιοι είμαστε. Πήραμε ένα βαθμό, και τώρα, με τη Γεωργία θα πρέπει να πάμε για τη νίκη. Και στο ποδόσφαιρο αλλά και στη δουλειά μου, στη νομική, κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος».
Για όσα δεν πέτυχε:
«Δεν αμβλύναμε την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στο ποδόσφαιρο. Δεν μπορέσαμε με τους big-4 να κάνουμε τη μίνιμουμ συμφωνία. Δεν καταφέραμε απολύτως τίποτα. Όταν έχεις μια επιθυμία, ένα στόχο, και δεν το πετυχαίνεις, τη χρεώνεσαι και εσύ, ασχέτως αν δεν έχεις την ευθύνη. Νομοτελειακά, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα φτάσουμε σε τέτοιο επίπεδο απαξίωσης που κάποια μυαλά θα ξυπνήσουν. Δεν πρέπει να φτάσουμε εκεί και πρέπει να το αντιληφθούν όλοι. Μεσοπρόθεσμα, αν σταματήσει ο συρφετός να δηλητηριάζει το ποδόσφαιρο, θα δούμε καλύτερες μέρες. Η νέα διοίκηση πρέπει να στρέψει εκεί το βλέμμα της. Αν μειωθούν οι εντάσεις, θα αρχίσει να ανακάμπτει. Υπάρχουν τα εχέγγυα για να γίνει έστω και ένα βήμα μπρος.
Για το μέχρι πότε θα έχουμε ξένο αρχιδιαιτητή:
«Η σύμβαση του Κλάτενμπεργκ έχει διάρκεια δυο χρόνια και θα είναι και το τέλος των ξένων αρχιδιαιτητών. Πρέπει να βρούμε τις ισορροπίες. Είχαμε φτάσει σε ένα σημείο που το κάθε λάθος του Έλληνα διαιτητή έφερνε την κόλαση. Θα πρέπει κάποια στιγμή να επιστρέψουμε στους Έλληνες διαιτητές. Δεν μπορείς να πεις πως είμαστε ανίκανοι να βρούμε Έλληνες διαιτητές. Έχουμε μπροστά μας 1,5 χρόνο μέχρι τη λήξη της θητείας Κλάτενμπεργκ. Είναι αρκετός χρόνος για να βάλουμε τις βάσεις. Στην εποχή Περέιρα, κάποιοι διαιτητές μηνύθηκαν και πήγαν στο αυτόφωρο. Δεν είναι κατάσταση αυτή...».
Για την ποιότητα των ξένων διαιτητών το τελευταίο διάστημα:
«Υπάρχουν ομοσπονδίες που τους ζητάς διαιτητές και εκείνες τους θέλουν για το πρωτάθλημα τους. Κάποιοι νομίζουν οτι με ένα τηλέφωνο, φέρνεις όποιον θέλεις εσύ. Δεν είναι έτσι. Αν πεις στις ομάδες να έχουν ξένους διαιτητές σε όλα τα ματς, θα σου που «ναι». Δεν γίνεται αυτό. Θα πρέπει να πάμε σε Ελληνοποίηση».
Για τη μη διαλεύκανση της υπόθεσης Τζήλου:
«Υπήρχαν οι δυνατότητες να προχωρήσει αυτή η υπόθεση αλλά δεν ξέρω για ποιο λόγο έγινε αυτό. Μόνο εικασίες μπορώ να κάνω...»
Για το ρόλο της πολιτείας:
«Διαχρονικά επιχειρούσε να επιβάλει δικές της θέσεις. Και μιλάω για το αυτοδιοίκητο για το οποίο έχω πλήρη εικόνα. Τα τελευταία χρόνια, αυτό παραβιάζεται ωμά. Δεν μπορώ να καταλάβω τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν και πηγαίνουν να βγάλουν το Ελληνικό ποδόσφαιρο εκτός Ευρώπης. Είμαι απόλυτος σε αυτό και συντάσσονται σε αυτή και η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ».
Αν θα έκανε κάτι διαφορετικό στη θητεία του:
«Θα ξεκαθάρισα το τοπίο που αφορά το αυτοδιοίκητο. Θα πάλευα όσο μπορούσα για να μειωθεί η τοξικότητα. Και θα έκανα κάποιες παρεμβάσεις για την εθνική όσον αφορά ένα προπονητικό κέντρο. Θα μου έδινε μεγάλη ικανοποίηση αν τα είχα πετύχει».
Για την οικονομική κατάσταση που παρέλαβε, και αυτή που αφήνει:
«Κάναμε αυτό που έπρεπε. Μειώσαμε το χρέος όμως η κατάσταση δεν είναι η καλύτερη. Είχαν μπλοκαριστεί κάποια προγράμματα των δυο ομοσπονδιών (ΟΥΕΦΑ και ΦΙΦΑ) και δώσαμε μεγάλη μάχη για να απελευθερωθούν αυτά τα κονδύλια. Η πανδημία μας δυσκόλεψε και οι χορηγίες μειώθηκαν».
Για το γεγονός ότι στο τέλος της θητείας του, κάποιοι που δεν τον ήθελαν, προσπαθούσαν να κάνουν κινήσεις για να μείνει:
«Ήταν και αυτό ένα από τα περίεργα, τι να πω;».