Σπάζοντας τα δεσμά των χρεών
SHARE:
Η ημέρα, που ο Ιβάν Σαββίδης κατέβαλλε στο Δημόσιο 10,9 εκ. ευρώ και αποτίναξε τις αλυσίδες των οφειλών, που κρατούσαν για χρόνια όμηρο το Δικέφαλο
Η ημερομηνία της 12ης Μαΐου θυμίζει στους κάπως μεγαλύτερους την προ 20ετίας κατάκτηση του κυπέλλου κόντρα στον Ολυμπιακό με 4-2, ενώ στους νεότερους την προ τριών ετών επιτυχία στον τελικό κυπέλλου εναντίον της ΑΕΚ.
Η συγκεκριμένα ημερομηνία, πάντως, ανεξαρτήτως... γενεών, (θα πρέπει να) θυμίζει την προ έξι χρόνων παρουσία του Ιβάν Σαββίδη στα γραφεία της ΦΑΕ Θεσσαλονίκης για να παραδώσει αποδεικτικό κατάθεσης 10.886.811 ευρώ, αποπληρώνοντας τα χρέη, που εκκρεμοδικούσαν και βάραιναν την ΠΑΕ ΠΑΟΚ από την προηγούμενη δεκαετία. Η 12η Μαΐου 2015 ήταν μια μέρα λύτρωσης για τον ΠΑΟΚ, που, ελεύθερος πλέον από τα δεσμά των χρεών, θα μπορούσε να πατήσει γερά στο έδαφος και να προετοιμάσει την «εκτόξευσή» του για τους τίτλους, που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια.
Βέβαια, όση (τεράστια) αξία είχε εκείνη η κίνηση του Σαββίδη, παρουσιάζει το ίδιο έντονο ενδιαφέρον ν' αναλυθεί και το πώς «έτρεξαν» οι εξελίξεις για να κλείσει οριστικά ένα τόσο μεγάλο ζήτημα για την ΠΑΕ. Όπως, και να θυμηθεί κανείς τις ατέρμονες προσπάθειες των κατά καιρούς διοικήσεων της ΠΑΕ για να δοθεί μια δίκαιη λύση και οι οποίες έπεφταν στον τοίχο της, ουσιαστικά, αδιαφορίας των υπευθύνων.
Ο ΒΕΖΥΡΤΖΗΣ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΑΡΧΗ
Στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΠΑΕ στις 18 Δεκεμβρίου 2006 γίνονταν γνωστό ότι το χρέος της εταιρίας προς το Δημόσιο, με τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα, έφθανε τα 39,4 εκατομμύρια ευρώ. Ο κόμπος είχε φθάσει στο χτένι ή, για να αποδοθεί πλήρως η σκληρή πραγματικότητα της εποχής, απειλούνταν η ίδια ύπαρξη της ΠΑΕ. Συνεπώς ήταν η ώρα για να αναζητηθούν λύσεις, που θα επέτρεπαν στον ΠΑΟΚ να έχει βιώσιμο μέλλον.
Από την πρώτη στιγμή, αλλά και όλα τα επόμενα χρόνια, η οικογένεια του Δικεφάλου κράτησε σταθερή γραμμή. Ζητούσε να πληρώσει το πρωτογενές χρέος και να απαλλαγεί από τις προσαυξήσεις.
Η πρώτη συνάντηση σε υψηλό επίπεδο έγινε την Τρίτη 13 Μαρτίου 2007 στην Αθήνα με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη (κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας). Οι Νίκος Βεζυρτζής και Απόστολος Οικονομίδης, που είχαν τότε την ευθύνη διοίκησης της ΠΑΕ, εξήγησαν στον Αλογοσκούφη τα προβλήματα και τις εκκρεμότητες της ομάδας τους, ζητώντας τη στήριξη της Πολιτείας μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας και της ισονομίας.
Τον Ιούνιο που ακολούθησε, τη διοίκηση της ΠΑΕ ανέλαβε ο Θόδωρος Ζαγοράκης, ο οποίος, μέσα στον κυκεώνα των προβλημάτων, που καλούνταν να λύσει, έθεσε ψηλά στην ατζέντα του το θέμα των χρεών (στις 25 Νοεμβρίου 2007 πραγματοποιήθηκε στην Καμάρα συγκέντρωση 15 χιλιάδων οπαδών της ομάδας για το συγκεκριμένο ζήτημα).
ΨΥΧΡΟΛΟΥΣΙΑ ΑΠΟ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Οι επαφές και οι συζητήσεις με το υπουργείο Οικονομίας συνεχίζονταν. Και, μάλιστα, είχε διαφανεί ότι το ζήτημα των χρεών, που «έκαιγε» τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ, θα έβρισκε τη λύση του. Απολύτως κατατοπιστικά ήταν τα όσα είχε αποκαλύψει σχεδόν πριν από ένα χρόνο ο Ανδρέας Μανδρίνος, στέλεχος της διοίκησης Ζαγοράκη, στη FORZA: «Στις 8 Δεκεμβρίου 2008, με την Αθήνα να καίγεται μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, και να μην έχουμε το δικαίωμα να φθάσουμε μέχρι το υπουργείο, έγινε η συνάντηση με τον υφυπουργό οικονομικών, Αντώνη Μπέζα στο ξενοδοχείο Κάραβελ. Και εκεί μας έγινε γνωστή η βούληση της κυβέρνησης να τελειώσει το θέμα των χρεών. Ακολούθησε η συνάντηση στο γραφείο του Γιώργου Αλογοσκούφη, υπουργού Οικονομίας, όπου και ολοκληρώθηκε η συμφωνία μας με την κυβέρνηση. Περάσαμε και από την επιτροπή του υπουργείου οικονομικών, όπου έπρεπε να αποδείξουμε ότι είναι βιώσιμη η εταιρία. Άλλωστε, αν ρυθμίζονταν τα χρέη προς το δημόσιο, η ΠΑΕ δεν θα είχε πουθενά αλλού οφειλές. Ξέραμε ότι στις 12 Ιανουαρίου 2008 θα περνούσε το νομοσχέδιο από τη Βουλή. Μας είχε σταλεί, μάλιστα, και η σχετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία, ΠΑΕ, που έχει κάνει κερδοφόρα χρήση (εμείς είχαμε δύο εκατομμύρια κέρδος στην πρώτη μας χρήση), δύναται να κάνει μείωση χρεών. Όμως ελάχιστες ημέρες πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, άλλαξε ο υπουργός. Όταν ανέλαβε ο Γιάννης Παπαθανασίου και τον ενημερώσαμε για τη συμφωνία που είχε επέλθει με τον προκάτοχό του, η απάντηση που λάβαμε, μέσω τρίτου, ήταν ότι «εγώ είμαι από τον Πειραιά...».
Αλλεπάλληλα ραντεβού και επαφές, αλλά μόνο λόγια και υποσχέσεις
Στον ΠΑΟΚ δεν είχαν άλλη επιλογή από το να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να βρεθεί η πολυπόθητη λύση. Τη Μ. Δευτέρα 13 Απριλίου 2009 ο Ζαγοράκης ενημερώνει σχετικά τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Κι όταν το ΠΑΣΟΚ ανέρχεται στην εξουσία, θ΄ ακολουθήσουν διαδοχικές συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς, χωρίς να υπάρξει συμφωνία. Θυμηθείτε: Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009: συνάντηση Ζαγοράκη και Βρύζα με τον υφυπουργό Οικονομίας Μάρκο Μπόλαρη. Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010: συνάντηση των Ζαγοράκη και Βιολίδη με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011: συνάντηση Ζαγοράκη με τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών Παντελή Οικονόμου. Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011: νέα συνάντηση Ζαγοράκη-Οικονόμου, παρουσία και του Κατσαρή.
Η κυβέρνηση αλλάζει και την πρωθυπουργία αναλαμβάνει ο Αντώνης Σαμαράς, με τον οποίο ο Ιβάν Σαββίδης συναντάται τρεις (!) φορές: Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012, Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013 (παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα) και Κυριακή 9 Ιουνίου 2013. Ο Σαββίδης εισπράττει υποσχέσεις και τίποτα περισσότερο...
Η ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΙ Η ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΗ ΛΥΣΗ
Δεν ήθελε μαύρη κηλίδα
Με την ιδιότητά του ως προέδρου της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας, ο Σαββίδης παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014 στην Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής. «Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ έχει οφειλές προ δεκαπενταετίας και δεν τις πληρώνει, στην Ελλάδα υπάρχει τέτοια παράδοση. Εγώ λέω, είναι 11 εκατομμύρια ευρώ και είμαι έτοιμος αύριο να τα καταβάλλω Στείλτε αυτά τα χρήματα για την στήριξη των παλιννοστούντων και διαγράψτε τις προσαυξήσεις του αέρα, τις οποίες προσάπτετε σε αυτό το χρέος εδώ και τόσα χρόνια, αλλά κανένας δεν με ακούει» τονίζει στην ομιλία του. Αλλά και πάλι, καμία ανταπόκριση.
Τον Ιανουάριο του 2015 τη διακυβέρνηση της χώρας αναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και την Παρασκευή 27 Μαρτίου του ίδιου έτους δίνεται οριστική λύση στο θέμα των χρεών μέσω τροποποίησης παραγράφου σε άρθρο του σχετικού νόμου, που προβλέπει τη δυνατότητα καταβολής του πρωτογενούς χρέους (μια εβδομάδα νωρίτερα είχε προηγηθεί συνάντηση των Γκαγκάτση και Γκοντσάρεβα με τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών Δημήτρη Μάρδα).
«Αυτή η κυβέρνηση έδωσε λύση σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια όχι μόνο την ΠΑΕ ΠΑΟΚ αλλά και αμέτρητες επιχειρήσεις στη χώρα και αποτελούσε τροχοπέδη στην ανάπτυξη, που είναι και το ζητούμενο αυτή την εποχή. Πλέον ανοίγει ο δρόμος για έναν ισχυρό, αυτάρκη και αυτόνομο ΠΑΟΚ» ήταν η πρώτη αντίδραση από πλευράς Σαββίδη.
Μέχρι που παρουσιάστηκε στις 12 Μαΐου 2015 στη ΦΑΕ Θεσσαλονίκης, προσκομίζοντας το αποδεικτικό κατάθεσης των 10.886.811 ευρώ. «Από σήμερα ο ΠΑΟΚ είναι καθαρός. Θέλω να συγχαρώ όλους εμάς, όλους όσοι πίστευαν, αλλά και τους δύσπιστους. Θα μπορούσαμε να πτωχεύσουμε και να μη δώσουμε τίποτα. Αυτή η λύση θα ήταν η πιο συμφέρουσα από οικονομική άποψη. Αλλά δεν ήθελα σε καμία περίπτωση να υπάρχει μαύρη κηλίδα στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Πολύ δε περισσότερο αν εμφανιζόταν αυτή στη δική μου παρουσία. Θέλω όλη η Ελλάδα να γνωρίζει ότι ο ΠΑΟΚ είναι πάντα έτοιμος να πληρώσει τις οφειλές του. Όλα όσα χρωστά» είχε δηλώσει. Και χαριτολογώντας πρόσθεσε: «Μόλις ήπια ένα ποτήρι τσάι, το οποίο κόστισε 10.886.811 ευρώ». Ο Σαββίδης είχε αποδείξει και πάλι τη συνέπεια λόγων και πράξεων του. Άλλωστε, από τις πρώτες του τοποθετήσεις του, έχοντας αναλάβει το τιμόνι της ομάδας, ήταν: «Τα χρέη του ΠΑΟΚ είναι και δικά μου χρέη».