B΄ ομάδες: Οι ερωτήσεις κι οι απαντήσεις

Από inpaok.com: Κάλλιο αργά, παρά ποτέ. Έστω και με σημαντική χρονική καθυστέρηση αναμένεται να καθιερωθεί και στην Ελλάδα η πρακτική των β΄ ομάδων, που έρχεται να δώσει λύσεις σε μια σειρά από ζητήματα, με κυριότερο αυτό της μετάβασης των παικτών από τις ομάδες νέων προς το αντρικό ποδόσφαιρο.
Πηγή: inpaok.com
B΄ ομάδες: Οι ερωτήσεις κι οι απαντήσεις

Ο ΠΑΟΚ ήταν πρωτοπόρος, ήδη από το 2015, για να δημιουργηθούν β΄ ομάδες, καταθέτοντας ολοκληρωμένες προτάσεις προς τη Super League. Στην ομάδα του Δικεφάλου είχαν διαγνώσει ότι αυτός θα ήταν ο αποδοτικότερος τρόπος, προκειμένου να καλυφθεί το μεταβατικό στάδιο από την ηλικία των 18 ετών μέχρι τα 21 και να βοηθηθεί, σε τελική ανάλυση, το ποδόσφαιρο συνολικά και η εθνική μας ομάδα.

Ολοι οι σύλλογοι είχαν συμφωνήσει με τις προτάσεις του ΠΑΟΚ από την πρώτη στιγμή. Και, μάλιστα, είχαν τύχει της έγκρισης και της Super League, ωστόσο έλειπε η απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση για να μπορέσει ο καθένας να βάλει τη δική του β' ομάδα στην ανάλογη κατηγορία. Ας σημειωθεί ότι στον ΠΑΟΚ είχαν εξετάσει στο παρελθόν την προοπτική συμφωνίας με ομάδα, που θα αγωνίζονταν είτε στη Β΄ είτε στη Γ΄ κατηγορία (είχε γίνει αναφορά για τον Αιγινιακό και τον Αγροτικό Αστέρα), που θα λειτουργούσε ουσιαστικά ως η δεύτερη ομάδα του Δικεφάλου.

Η ΒΑΣΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ, ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ

Τι θα εξυπηρετεί η δημιουργία β΄ ομάδων; Η βασική ανάγκη, που θα καλύπτουν, θα είναι η παροχή ευκαιρίας σε εκείνους τους παίκτες, που ολοκληρώνουν τη θητεία τους στις ακαδημίες, να δείξουν, παίζοντας επίσημα παιχνίδια σε επίπεδο αντρικού και αμιγώς επαγγελματικού ποδοσφαίρου, αν μπορούν να κάνουν το επόμενο βήμα στην καριέρα τους και να ενταχθούν στις αντίστοιχες πρώτες ομάδες. Σήμερα, κι όλα τα προηγούμενα χρόνια, αναγκαστικά πολλοί νεαροί παίκτες, ακόμη κι αν είχαν δυνατότητες και προσόντα, «χάνονταν» ως δανεικοί σε ομάδες Β΄ και Γ΄ κατηγορίας, όπου το εκεί περιβάλλον κάθε άλλο παρά ευνοούσε την περαιτέρω εξέλιξη και πρόοδο τους.

ΜΟΝΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ, ΟΧΙ ΚΥΠΕΛΛΟ

Ποιο είναι το σχέδιο που συζητείται και αναμένεται να υλοποιηθεί; Όπως είναι γνωστό, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός έχουν δηλώσει ότι θα κατεβάσουν β΄ ομάδες στη Super League 2 (ο Βόλος έχει δηλώσει συμμετοχή για τη δεύτερη ομάδα του στη Football League). Η δεύτερη τη τάξει κατηγορία προβλέπεται ότι θα χωριστεί σε δύο ομίλους, βόρειο και νότιο. Συνεπώς, η δεύτερη ομάδα του ΠΑΟΚ δεν θα έχει αντιπάλους τις αντίστοιχες των άλλων τριών, οι οποίες θα συμμετέχουν στο νότιο όμιλο.

Για τις β΄ ομάδες δεν θα υπάρχει δυνατότητα προβιβασμού στη Super League (αν και θα μπορούν να παίρνουν μέρος και στα πλέι οφ), ωστόσο δεν θα... γλιτώνουν τον υποβιβασμό, εφόσον τερματίσουν στις τελευταίες θέσεις. Οσο για τη διοργάνωση του κυπέλλου, εκεί δεν προβλέπεται δυνατότητα συμμετοχής τους.

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΑΙΖΟΥΝ

Το ηλικιακό όριο που τίθεται είναι αυτό των 23 ετών. Συνεπώς, σε ό,τι αφορά την ερχόμενη σεζόν, δικαίωμα συμμετοχής στις β΄ ομάδες θα έχουν ποδοσφαιριστές, που έχουν γεννηθεί από το 1998 και μετά. Επιπλέον, σε κάθε παιχνίδι θα μπορούν κατ΄ εξαίρεση να αγωνίζονται μάξιμουμ πέντε παίκτες, που θα είναι πάνω από 23 ετών και οι οποίοι, φυσικά, θα προέρχονται από τις αντίστοιχες πρώτες ομάδες (με αυτόν τον τρόπο μπορεί να υπηρετηθεί πιο αποδοτικά, παραδείγματος χάρη, η επιστροφή στη δράση ενός παίκτη, που θα προέρχεται από κάποιον, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρό, τραυματισμό). Εννοείται ότι και οι πρώτες ομάδες θα μπορούν ν' αντλούν υλικό από τις δεύτερες ομάδες, εφόσον έτσι κρίνει ο προπονητής. Αυτό που αναμένεται να ξεκαθαριστεί το προσεχές διάστημα είναι και το όριο συμμετοχής ξένων παικτών στις β΄ ομάδες.

ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι η δημιουργία β΄ ομάδων θα επιβαρύνει τον ετήσιο προϋπολογισμό των ΠΑΕ. Και αυτό γιατί καλούνται να δημιουργήσουν επαγγελματικές ομάδες από το μηδέν, κάτι που συνεπάγεται έξοδα για παίκτες, προπονητές, γυμναστές, γιατρούς, φροντιστές και ό,τι άλλο χρειάζεται για να λειτουργήσει μια ομάδα, που θα συμμετέχει σε μια επαγγελματική κατηγορία. Όπως είναι γνωστό, ο Ιβάν Σαββίδης πρότεινε στον Πάμπλο Γκαρσία να αναλάβει, μαζί με όλο το επιτελείο του, την Κ-23 του ΠΑΟΚ. Αν ο Ουρουγουανός τεχνικός αρνηθεί, τότε θ' αναζητηθεί άλλος προπονητής.

ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΔΡΑΣ

Οι β΄ ομάδες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν ως έδρα τα γήπεδα των αντίστοιχων πρώτων. Για τον ΠΑΟΚ το συγκεκριμένο είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, από τη στιγμή που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως έδρα ούτε τις εγκαταστάσεις της Νέας Μεσήμβριας, ούτε τις αντίστοιχες του Λόλα στη Σουρωτή, όπου δίνει τα εντός έδρας παιχνίδια της η Κ-19 (δεν πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές). Η β΄ ομάδα του Ολυμπιακού, πάντως, θα χρησιμοποιεί το Ρέντη και η αντίστοιχη της ΑΕΚ το προπονητικό κέντρο στα Σπάτα.

ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΟ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ

Η δημιουργία β΄ ομάδων δεν επηρεάζει τη διοργάνωση του πρωταθλήματος νέων Κ-19. Στον ΠΑΟΚ, πάντως, θα επιθυμούσαν να κατέβει, στη συγκεκριμένη κατηγορία, το ηλικιακό όριο στα δεκαοχτώ χρόνια, έστω κι αν αυτό χρειαστεί να συμβεί μετά από δύο χρόνια. Είναι λογικό, πάντως, από τη στιγμή που θα δημιουργηθούν β΄ ομάδες, η ανώτατη ηλικιακή κατηγορία σε επίπεδο ακαδημιών να διαμορφωθεί στα δεκαοχτώ χρόνια (παλαιότερα ήταν μέχρι και στα 21 χρόνια).

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Τι συμβαίνει και τι ισχύει με τις β΄ ομάδες σε πρωταθλήματα του εξωτερικού;

Στη Γερμανία δεν επιτρέπεται η συμμετοχή τους στη Β΄ κατηγορία. Φέτος μόνο η Μπάγερν Μονάχου είχε β΄ ομάδα (φωτογραφία) στη Γ΄ κατηγορία κα η οποία τερμάτισε τρίτη από το τέλος.

Στην Ιταλία συναντά κανείς μόνο τη Γιουβέντους Κ-23, η οποία συμμετείχε φέτος στον έναν από τους τρεις ομίλους της Γ΄ κατηγορίας.

Στη Γαλλία υπάρχουν αρκετές β΄ ομάδες, αλλά στη Δ΄ κατηγορία (Καέν, Γκιγκάμπ, Λοριάν, Μετς, Οσέρ, Λανς, Ρεμς, Λιόν, Μονακό, Μαρσέιγ, Ανζέ, Ναντ).

Στην Πορτογαλία η δεύτερη ομάδα της Μπενφίκα τερμάτισε 8η στη Β΄ κατηγορία, στην οποία συμμετείχε και η δεύτερη ομάδα της Πόρτο.

Στην Ολλανδία ακολουθούν ένα διαφορετικό μοντέλο, μια και υπάρχουν ομάδες νέων, που συμμετέχουν ακόμη και στη Β΄ κατηγορία. Αυτές ήταν φέτος της Αϊντχόφεν (τερμάτισε 14η), του Αγιαξ, της Αλκμααρ και της Ουτρέχτης (στη Γ΄ κατηγορία έπαιξαν οι νέοι της Φόλενταμ και της Σπάρτα Ρότερνταμ).

Στη Β΄ κατηγορία της Αυστρίας αγωνίστηκαν οι β΄ ομάδες της Ραπίντ και της Αούστρια Βιέννης, στη Β΄ Βελγίου η Κλαμπ Μπριζ Κ-23, στη Β΄ Κροατίας οι δεύτερες ομάδες της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, της Οσιγιεκ και της Χάιντουκ, στη Γ΄ Πολωνίας οι β΄ ομάδες της Σλασκ Βρότσλαβ και της Λεχ Πόζναν, στη Β΄ Ρωσίας οι β΄ ομάδες της Σπαρτάκ Μόσχας και της Κράσνονταρ και στη Γ΄ Ελβετίας οι β΄ ομάδες της Βασιλείας, της Σιόν και της Ζυρίχης.

πηγή: FORZA

Διαβάστε ακόμη...