Όλοι οι τεχνικοί διευθυντές στην εποχή Σαββίδη!
SHARE:
Ένα από τα σύγχρονα επαγγέλματα στο χώρο του ποδοσφαίρου είναι αυτό του τεχνικού διευθυντή. Η επίδραση της θέσης μπορεί να μην έχει εμφανή παρουσία, ωστόσο αποτελεί το κομβικότερο σημείο για την ορθή λειτουργία του αγωνιστικού τμήματος ενός κλαμπ.
Είναι αυτός που οριοθετεί το πως θα στηθεί το project μιας ομάδας και επιλέγει το ανθρώπινο δυναμικό, αυτούς δηλαδή που θα το φέρουν εις πέρας. Με άλλα λόγια, ο τεχνικός διευθυντής μιας ομάδας, είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον προπονητή για τη διαμόρφωση του ρόστερ και όχι μόνο.
Στην εποχή Σαββίδη, από τον Αύγουστο του 2012 δηλαδή έως και σήμερα, ο Δικέφαλος έχει αλλάξει 7 τεχνικούς διευθυντές, με τον Ζοσέ Μπότο να αποτελεί τον 8ο που αναλαμβάνει την «καυτή καρέκλα», ελπίζοντας πως θα τα πάει καλύτερα από τους προκατόχους του.
Ο Γιώργος Γεωργιάδης που «βρήκε» ο Ιβάν και η έλευση Τσιστιακόφ
Όταν ο Ιβάν Σαββίδης ανέλαβε τα ηνία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ βρήκε ως τεχνικό διευθυντή τον Γιώργο Γεωργιάδη και πρόεδρο τον Ζήση Βρύζα. Λίγους μήνες αργότερα ο «Γ.Χ» αποτέλεσε παρελθόν και τον Νοέμβριο του 2012 ήρθε στη Θεσσαλονίκη με εντολή Σαββίδη ο Γέρμαν Τσιστιακόφ με τον τίτλο του στρατηγικού συμβούλου σε θέματα ποδοσφαίρου. Ο Ρώσος τεχνοκράτης μπορεί να βοήθησε σε τομείς όπως το επικοινωνιακό τμήμα, με την αναμόρφωση της ιστοσελίδας και γενικότερας της δημόσιας εικόνας του κλαμπ, όμως στο αγωνιστικό κομμάτι μπορεί να πει κανείς πως πέρασε και δεν... ακούμπησε.
Αποχώρησε το 2014 μετά την συντριβή από τον Παναθηναϊκό στον τελικό κυπέλλου (4-1). Διάδοχος του Τσιστιακόφ ήταν ο Ζήσης Βρύζας, ο οποίος μάλιστα για λίγους μήνες διετέλεσε ταυτόχρονα πρόεδρος και τεχνικός διευθυντής μέχρι την έλευση του Τζακ Αγγελίδη, όταν και περιορίστηκε στον δεύτερο ρόλο.
Στις 13 Φεβρουαρίου 2015 ο Ζήσης Βρύζας υπέβαλλε την παραίτηση του μετά από μία περίοδο έντονης αρνητικής κριτικής, αλλά κυρίως λόγω των σχέσεων του με τον τότε προπονητή της ομάδας, Άγγελο Αναστασιάδη.
Το πρότζεκτ του Φρανκ Άρνεσεν
Τον Μάιο του 2015 αναλαμβάνει το πόστο του αθλητικού διευθυντή ο Φρανκ Άρνεσεν, ο οποίος ήρθε μετά... βαϊων και κλάδων στην Θεσσαλονίκη και όχι άδικα, καθώς ο Ολλανδός αποτελεί μέχρι σήμερα ένα αρκετά βαρύ όνομα στην ποδοσφαιρική παγκόσμια κοινότητα. Στο βιογραφικό του Ολλανδού υπήρχαν ομάδες όπως η Τότεναμ, η Τσέλσι, το Αμβούργο, η Αιντχόβεν και η Μέταλιστ. Ο Άρνεσεν εφάρμοσε την λογική των εξελίξιμων παιχτών φέρνοντας στην Τούμπα παίχτες από πρωταθλήματα δεύτερης ταχύτητας αλλά με το βλέμμα στο μέλλον (π.χ. Όλσεν, Τσίμιροτ, Ροντρίγκες). Στα θετικά του, ο άψογος χειρισμός της υπόθεσης «Λούκας Πέρεθ», η οποία απέφερε στον Δικέφαλο έξι εκατομμύρια ευρώ από τα 15 συνολικά που έφερε στα ταμεία του Δικεφάλου ο Ολλανδός.
Στην περίπτωση του Φρανκ Άρνεσεν το γλυκό δεν έδεσε εξαιτίας της άστοχης επιλογής προπονητή, με τον Ιγκόρ Τούντορ να μην δικαιώνει τον τότε αθλητικό διευθυντή της ομάδας, ο οποίος μετά την ήττα με 0-1 από τον Ηρακλή (16/02/16) αποτέλεσε παρελθόν από τον ΠΑΟΚ.
Από τον πρώην αρχιδιαιτητή στον... δημοσιογράφο και τον Ρέμπε!
Τη θέση του Άρνεσεν πήρε ο πρώην διεθνής διαιτητής, Λούμπος Μίχελ, ο οποίος δημιούργησε σε μεγάλο βαθμό την ομάδα που μετέπειτα κατέκτησε το νταμπλ. Ο Λούμπος Μίχελ έχοντας καθήκοντα προέδρου και τεχνικού διευθυντή μέχρι να αναλάβει την προεδρία ο μεγαλομέτοχος, είχε καλές και κακές στιγμές, με τον Σλοβάκο να δίνει την σκυτάλη στον Μάριο Μπράνκο τον Σεπτέμβρη του 2018.
Ο Μάριο Μπράνκο, δημοσιογράφος στο επάγγελμα έχοντας μάλιστα δουλέψει σε μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Πορτογαλίας, την O Jogo, στέφθηκε νταμπλούχος με τον δικέφαλο. Ο δανεισμός του Σέρτζιο Ολιβέιρα και η μεταγραφή του Κάρολ Σβιντέρσκι χρεώνονται στον ίδιο, με την φθορά ωστόσο να μην αργεί να έρθει και να δίνει το καλοκαίρι του 2020 την σκυτάλη στον Όλαφ Ρέμπε.
Ο Γερμανός τεχνικός διευθυντής περιορίστηκε στον άχαρο ρόλο του οικονομικού εξορθολογιστή και αποτέλεσε παρελθόν πριν καν ολοκληρωθεί η σεζόν και συγκεκριμένα στις 26 Μαρτίου 2021.
Εποχή Ζοσέ Μπότο
Ο Δικέφαλος από τις 29/12/21 έχει περάσει στην εποχή του Ζοσέ Μπότο, ο οποίος πρόκειται για τον υπ' αριθμόν 8 τεχνικό διευθυντή στην εποχή του Ιβάν Σαββίδη στον ΠΑΟΚ και δείχνει να διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να αποτελέσει και τον πιο πετυχημένο της σχετικής λίστας. Θα φανεί...