Ο Σβαμπ του 82% στα πέναλτι, οι σπεσιαλίστες κι οι… μοιραίοι
SHARE:
Το καλύτερο ποσοστό παικτών του ΠΑΟΚ στις εκτελέσεις πέναλτι (η σύγκριση αφορά σε παίκτες, που έχουν διψήφιο αριθμό εκτελέσεων -τουλάχιστον δέκα-στα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου) κατέχει ο Πρίγιοβιτς, ο οποίος ευστόχησε στις δώδεκα από τις δεκατρείς εκτελέσεις (ποσοστό 92%). Ακόμη, όμως, και στη μοναδική φορά, που δεν τα είχε καταφέρει (στον τελικό κυπέλλου εναντίον της ΑΕΚ το 2018 είχε νικηθεί από τον Μπάρκα), δεν είχε στοιχίσει στον ΠΑΟΚ, μιας και η ομάδα του Λουτσέσκου είχε επικρατήσει με 2-0.
Το ίδιο εντυπωσιακά υψηλό ποσοστό έχει να επιδείξει κι ο Κούρτιτς (έντεκα στα δώδεκα), που νικήθηκε μόνο από τον Μελίσσα στο περσινό εντός έδρας 2-0 επί του Παναιτωλικού. Την τριάδα των πιο εύστοχων στα πέναλτι συμπληρώνει ο Γιουκούδης, ο οποίος στη θητεία του με την ασπρόμαυρη φανέλα είχε επίσης έντεκα γκολ σε δώδεκα εκτελέσεις. Υπάρχουν, βέβαια, και παίκτες, που δεν έχασαν κανένα πέναλτι, μόνο που οι συνολικές προσπάθειές τους ήταν λιγότερες από δέκα (ο Φρούσος είχε αξιοποιήσει και τα οχτώ πέναλτι).
Η αλήθεια είναι ότι στη μνήμη των περισσοτέρων μένουν τα πέναλτι, που χάνονται κι όχι εκείνα που μετατρέπονται σε γκολ. Κι οι ΠΑΟΚτσήδες μπορούν εύκολα να φέρουν στη μνήμη τους αποτυχημένες εκτελέσεις από την άσπρη βούλα, ειδικά εκείνες που στοίχισαν νίκες (ή και προκρίσεις, σε κύπελλο και Ευρώπη) σε σημαντικά παιχνίδια.
Στη ρεβάνς της 4ης Αυγούστου 2010 με τον Αγιαξ ο Δικέφαλος είχε κερδίσει πέναλτι στο 77΄ κι ο Ιβιτς είχε την ευκαιρία να ισοφαρίσει σε 3-3 (το έκανε ο ίδιος στο 90΄, όταν πλέον ήταν αργά) και να ανανεώσει τις ελπίδες πρόκρισης στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά είχε αστοχήσει.
Την περίοδο 2011-12 ο ΠΑΟΚ είχε υποδεχθεί την Τότεναμ (0-0) στην πρεμιέρα της φάσης ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ. Η ομάδα του Μπόλονι είχε χαμένο πέναλτι στο 31΄ με τον Λίνο (είχε ευστοχήσει στην πρώτη εκτέλεση αλλά ο Σέρβος διαιτητής Μάζιτς διέταξε επανάληψη, επειδή ο Κοντρέρας είχε μπει στην περιοχή). Την ίδια σεζόν, στις 10 Μαρτίου 2012, στο εντός έδρας ματς με τον Αστέρα Τρίπολης (2-3), και πάλι ο Λίνο είχε αστοχήσει στις καθυστερήσεις.
Για τα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ πριν από δύο σεζόν (22 Σεπτεμβρίου 2020), ο Πέλκας είχε χάσει πέναλτι στο εκτός έδρας ματς με την Κράσνονταρ (2-1). Πολύ παλαιότερα, τη σεζόν 1976-77 ο ΠΑΟΚ είχε χάσει με 4-0 στο Κίεβο από την Ντιναμό για το β΄ γύρο του κυπέλλου πρωταθλητριών. Ο κόσμος είχε πιστέψει στο... θαύμα της πρόκρισης, αφού στις εξέδρες της Τούμπας βρέθηκαν 30 χιλιάδες φίλαθλοι. Το χαμένο πέναλτι, όμως, του Κούδα στο 40΄ (ο Γκουερίνο είχε αναλάβει την εκτέλεση, αλλά με υπόδειξη του Στάνκοβιτς το χτύπησε τελικά ο Κούδας) έσβησε και τις τελευταίες ελπίδες (οι Σοβιετικοί νίκησαν με 2-0).
Στη σεζόν κατάκτησης του πρώτου πρωταθλήματος του ΠΑΟΚ (περίοδος1975-76), το εκτός έδρας ντέρμπι με τον Αρη είχε γίνει τη 2η αγωνιστική (19 Οκτωβρίου 1975). Στο 35΄ ο Σαράφης αστόχησε σ' εκτέλεση πέναλτι και το 0-0 παρέμεινε μέχρι το τέλος.
Στις 4 Φεβρουαρίου 1987 ο ΠΑΟΚ υποδέχονταν τον Πανιώνιο στη ρεβάνς του 3-0 της Ν. Σμύρνης για τους «32» του κυπέλλου. Και στην πιο κομβική φάση του αγώνα, στο 44΄ της αναμέτρησης, ο τερματοφύλακας του Πανιωνίου, Αντώνης Μανίκας απέκρουσε πέναλτι του Σκαρτάδου, κόβοντας τα «φτερά» των γηπεδούχων (1-0).
Παρά τη φανταστική επίδοσή του στις εκτελέσεις φάουλ, ο Φρατζέσκος είχε αστοχήσει και στα τρία πέναλτι, όντας παίκτης του ΠΑΟΚ. Ένα από εκείνα ήταν και στο εκτός έδρας 3-3 με την Προοδευτική το 1997 (αμέσως μετά την πρόκριση επί της Αρσεναλ, όταν είχε νικηθεί από τον Βούλγαρο γκολκίπερ των γηπεδούχων, Κράσιμιρ Κόλεφ).
Ο Τουρσουνίδης θα θυμάται το εντός έδρας 3-1 επί της Βέροιας της 21ης Δεκεμβρίου 1997, όταν στο πέναλτι, που εκτέλεσε, η μπάλα είχε βρει και τα δύο κάθετα δοκάρια της εστίας του Δέλλιου!. Σχεδόν ενάμισι μήνα πριν (9ης Νοεμβρίου 1997) ο ίδιος παίκτης είχε πέναλτι, που μπλόκαρε ο Πουρλιοτόπουλος, στην εκτός έδρας ήττα με 3-2 από τον Ιωνικό.
Στην πρεμιέρα της σεζόν 2003-04 ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε τον Ολυμπιακό. Ο Δικέφαλος είχε χάσει με 2-0, «πληρώνοντας» και το χαμένο πέναλτι του Γιασεμάκη, που νικήθηκε από τον Κατεργιαννάκη.
Το εντός έδρας παιχνίδι της 13ης Ιανουαρίου 2008 κόντρα στην Ξάνθη (0-1) μνημονεύεται κυρίως για το ότι ο ΠΑΟΚ είχε κερδίσει το πρώτο του πέναλτι μετά από 22 μήνες! Μόνο που ο Γεωργιάδης έστειλε την μπάλα άουτ. Ακολούθησαν άλλες δύο σερί άστοχες εκτελέσεις: από τον Γκονζάλες στην ήττα από τον ΟΦΗ με 2-0 στο Ηράκλειο (13 Φεβρουαρίου 2008) και από τον Κονσεϊσάο στο 1-1 με τον Ολυμπιακό είκοσι ημέρες μετά.
Πάνε επτάμισι χρόνια από το ματς στο Καυτανζόγλειο εναντίον του Ηρακλή, όταν στο 90΄, κι ενώ η ομάδα του Τούντορ, προηγούνταν με 3-2, ο Μπερμπάτοφ αστόχησε από την άσπρη βούλα. Και στις καθυστερήσεις οι γηπεδούχοι έκαναν το 3-3.
Τέσσερα χρόνια μετά (29 Σεπτεμβρίου 2019), ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε δύο φορές απέναντι στην ΑΕΚ στο Ολυμπιακό στάδιο με τον Σφιντέρσκι (16΄, 58΄), είχε χαμένο πέναλτι με τον Μπίσεσβαρ (25΄) και τελικά έμεινε στο 2-2.
Πριν ενάμισι χρόνο-17 Οκτωβρίου 2021-ο Βεϊρίνια είχε την ευκαιρία στο 80΄ του αγώνα με το Βόλο να κάνει το 5-3 και να «τελειώσει» το ματς. Δεν το έκανε, όμως, και στο τέλος οι φιλοξενούμενοι ισοφάρισαν σε 4-4.
Υπήρξαν στο παρελθόν και σημαδιακά παιχνίδια, στα οποία ο ΠΑΟΚ είχε χαμένο πέναλτι, το οποίο, όμως, τελικά, δεν του είχε στοιχίσει. Τέτοιο ήταν το ιστορικό ματς της 2ας Μαΐου 1976 με την ΑΕΚ στην Τούμπα, που είχε κρίνει τον τίτλο υπέρ της ομάδας του Λόραντ (σκόρερ ο Γκουερίνο στο 89΄). Στο 18΄ της αναμέτρησης οι γηπεδούχοι κέρδισαν πέναλτι, αλλά ο Σαράφης το είχε χάσει.
Εξάλλου, όχι ένα, αλλά δύο χαμένα πέναλτι είχε ο Στοχ στο εντός έδρας 3-2 επί της Μακάμπι Χάιφα της 24ης Οκτωβρίου 2013.