Να γιατί πρέπει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για το Europa League

Από forzaonline.gr: Το πρωτάθλημα χάθηκε. Η δεύτερη θέση χάθηκε. Άρα, η σεζόν για τον ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα τελείωσε; Όχι, βέβαια! Αδιάφορο παιχνίδι δεν υπάρχει για τον Δικέφαλο. Όσοι (σοβαροί) στόχοι κι αν χάθηκαν, υπάρχει πάντα κάτι πολύ σημαντικό για να κυνηγήσει.
Πηγή: forzaonline.gr
Να γιατί πρέπει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για το Europa League

Και δεν μιλάμε για το γόητρο ή την φόρα που πρέπει να βρει η ομάδα, ώστε να εμφανιστεί σε καλή αγωνιστική κατάσταση στον τελικό κυπέλλου που θα κρίνει ένα τρόπαιο. Υπάρχουν, άλλοι, χειροπιαστοί λόγοι που αποδεικνύουν ότι υπάρχει διακύβευμα και μάλιστα σοβαρό.

ΑΙΣΘΗΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

Φέτος και μόνο για φέτος, η τρίτη από την τέταρτη θέση στο πρωτάθλημα έχει τεράστια διαφορά σε όλα τα επίπεδα. Αν ο ΠΑΟΚ τερματίσει στην τρίτη θέση εξασφαλίζει την παρουσία του στα προκριματικά του Europa League και έναν πολύ πιο βατό δρόμο για τους ομίλους κάποιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Αν την χάσει και τερματίσει τέταρτος, τότε πρέπει υποχρεωτικά να κατακτήσει το κύπελλο, ώστε να βρεθεί σε αυτή την θέση και να αποφύγει το καλοκαιρινό μαρτύριο του Conference League, όπου θα πρέπει να περάσει τρεις γύρους, δίχως περιθώριο λάθους, αν θέλει να βρεθεί σε ομίλους.

Αυτό, από μόνο του μοιάζει αρκετά σοβαρό κίνητρο, αλλά έχει και πολλές επιπλέον προεκτάσεις. Το πιο σημαντικό πράγμα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι τα έσοδα. Διότι με τους αυστηρούς νόμους του Financial Fair Play, που εν αντιθέσει με κολοσσούς όπως η Παρί Σεν Ζερμέν, οι ελληνικές ομάδες δεν μπορούν να ντριμπλάρουν, τα έσοδα είναι αυτά που καθορίζουν τα έξοδα. Τις μεταγραφές, την ενίσχυση, τους στόχους.

Θέλετε ένα απλό παράδειγμα που μαρτυρά την διαφορά ανάμεσα στο Europa και το Conference League, δηλαδή χοντρικά την διαφορά ανάμεσα στην τρίτη και την τέταρτη θέση στο πρωτάθλημα;

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ

Την περασμένη σεζόν, ο ΠΑΟΚ έφτασε στα προημιτελικά του Conference League και ο Ολυμπιακός στους «16» του Europa League. Οι «ερυθρόλευκοι» εισέπραξαν από μπόνους της UEFA το ποσό των 15.131.000 ευρώ, ενώ ο Δικέφαλος 9.525.000 ευρώ! Περίπου 5,5 εκατομμύρια περισσότερα, παρότι έπαιξαν έναν γύρο λιγότερο και παρότι μόχθησαν πολύ λιγότερο στα καλοκαιρινά προκριματικά για να μπουν σε ομίλους!

Πως ερμηνεύεται αυτό; Η μεγάλη διαφορά βρίσκεται στο Market Pool (με απλά λόγια το μπόνους που μοιράζει η UEFA ανάλογα με την τηλεοπτική σημασία του προϊόντος) με τον Ολυμπιακό του Europa League να βάζει στα ταμεία του 4.476.000 ευρώ, απλώς και μόνο επειδή έπαιξε στην δεύτερη τη τάξει διοργάνωση και τον ΠΑΟΚ «μόλις» 1.146.000 ευρώ ως έσοδα από το Market Pool για την συμμετοχή του στους ομίλους της ίδιας διοργάνωσης. Αν κάποιος νομίζει ότι μία τέτοια διαφορά 5,5 εκατομμυρίων είναι αμελητέα για τον στρατηγικό σχεδιασμό μιας ελληνικής ομάδας, τότε μάλλον βρίσκεται εκτός πραγματικότητας.

Εκτός από το οικονομικό κομμάτι, η συμμετοχή στα προκριματικά του Europa εν αντιθέσει με το Conference League, έχει μία ακόμα σημαντική παράμετρο. Ο ελληνικός εκπρόσωπος στο Europa League θα ξεκινήσει από τον 3ο προκριματικό (υπάρχει ένα μικρό παραθυράκι να κερδίσει έναν γύρο και να ξεκινήσει από τα πλέι-οφ), κάτι που σημαίνει ότι θα παίξει πρώτο ματς στις 10 Αυγούστου, δύο εβδομάδες αργότερα από την ομάδα που θα ξεκινήσει στον 2ο προκριματικό του Conference League. Αυτές οι 15 ημέρες μπορούν να παίξουν μεγάλο ρόλο σε επίπεδο προετοιμασίας, μεταγραφικού σχεδιασμού, αλλά και αγωνιστικής ετοιμότητας. Σε αυτό το επίπεδο, ακόμα και η παραμικρή λεπτομέρεια μπορεί να παίξει ρόλο.

ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΣΤΟ EUROPA LEAGUE!

Αν ο ΠΑΟΚ βρεθεί στον 3ο προκριματικό του Europa League θα παίξει δεδομένα με τους εκπροσώπους πολύ συγκεκριμένων χωρών (Ελβετίας, Ουκρανίας, Βελγίου)

Για την οικονομία της συζήτησης, ας πάρουμε ως σενάριο εργασίας πως ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Europa League θα ξεκινήσει από τον 3ο προκριματικό και όχι από τα πλέι-οφ (αν επιβεβαιωθεί το σενάριο που αναλύσαμε) της διοργάνωσης.

Η δεξαμενή των πιθανών αντιπάλων του είναι εξαιρετικά μικρή και τα δεδομένα πάνω κάτω γνωστά. Κι αυτό γιατί θα είναι οι ομάδες που θα αποκλειστούν από τον 2ο προκριματικό του Champions League, όπου θα συμμετάσχουν είτε ο Παναθηναϊκός είτε η ΑΕΚ!

Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας θα είναι σίγουρα στο γκρουπ των ισχυρών (μαζί με τον Κυπελλούχο Τσεχίας που θα είναι είτε η Σπάρτα είτε η Σλάβια Πράγας και αντίπαλος θα είναι ο χαμένος των ζευγαριών που θα περιλαμβάνουν τον 2ο στο πρωτάθλημα Βελγίου, τον 2ο της Ελβετίας ή τον 2ο της Ουκρανίας!

Στο γκρουπ των ανίσχυρων στην κλήρωση για τον 3ο προκριματικό του Europa League ενδέχεται να βρεθεί και ο Παναθηναϊκός ή η ΑΕΚ (σε περίπτωση που αποκλειστούν από τον 2ο προκριματικό του Champions League) και τότε φυσικά δεν θα έχουμε κλήρωση, αλλά ορισμό, αφού δεν μπορούν να τεθούν αντίπαλες ομάδες από την ίδια χώρα.

Με άλλα λόγια, αν ο ΠΑΟΚ πάρει το εισιτήριο για το Europa League, πάνω-κάτω ξέρει ήδη τους πιθανούς αντιπάλους του!

Στο Βέλγιο, τα πλέι-οφ τίτλου ξεκινάνε την Κυριακή (6 αγωνιστικές) και στην δεύτερη θέση δύναται να τερματίσει μία εκ των Γκενκ (38), Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ (38) ή Αντβερπ (36), αφού η τέταρτη Μπριζ (30) έχει μείνει αρκετά πίσω.

Στην Ελβετία γίνεται ο κακός χαμός, αφού 7 στροφές πριν το τέλος, η Γιουνγκ Μπόις περιμένει την μαθηματική της στέψη ως πρωταθλήτρια και έξι ομάδες (Λουκέρνη 42, Σερβέτ 41, Λουγκάνο 40, Γκρασχόπερς 37, Σεντ Γκάλεν 36, Βασιλεία 36) διεκδικούν το δεύτερο εισιτήριο για το Champions League! Το μεγάλο όνομα, πάντως, η Βασιλεία που βρίσκεται στα ημιτελικά του φετινού Conference League, θα χρειαστεί ένα θαύμα για να προλάβει την δεύτερη θέση!

Στην Ουκρανία το ιστορικό δίπολο, φαίνεται ότι θα σπάσει φέτος. Ακριβώς 8 στροφές πριν το φινάλε, η Σαχτάρ Ντόνετσκ (53) δύσκολα θα χάσει το πρωτάθλημα, ενώ η Ντιναμό Κιέβου βρίσκεται στην 4η θέση και στο -12. Φαβορί για την 2η θέση είναι η Ντνίπρο (48) και η Ζόρια Λουχάνσκ (46), που μοιάζουν πολύ πιο βατοί αντίπαλοι για κάθε ελληνική ομάδα από ότι η Ντινάμο Κιέβου με το βαρύ όνομα που στο παρελθόν έχει αποτελέσει κακό δαίμονα.

Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι εκπρόσωπος της Ελλάδας στον 3ο προκριματικό του Europa League θα είναι ο ΠΑΟΚ, τότε θα αρκεί μία πρόκριση επί ενός εκ των αντιπάλων που αναφέραμε, ώστε να περάσει στα πλέι-οφ και ως εκ τούτου να εξασφαλίσει ευρωπαϊκούς ομίλους.

ΤΟ CONFERENCE LEAGUE ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

Κάπου εδώ πρέπει να εξετάσουμε και το χειρότερο σενάριο. Το ενδεχόμενο που θέλει τον ΠΑΟΚ να τερματίζει στην τέταρτη θέση στο πρωτάθλημα και να χάνει το κύπελλο στον τελικό απέναντι στην ΑΕΚ.

Σε αυτή την περίπτωση, ο Δικέφαλος θα ξεκινήσει την ευρωπαϊκή του πορεία από τον 2ο προκριματικό γύρο του Conference League και θα πρέπει να περάσει τρία καλοκαιρινά προκριματικά, δίχως περιθώριο λάθους, αν θέλει να βρεθεί στους ομίλους.

Θα μάθει τον αντίπαλο του (που μάλλον θα πρόκειται για ζευγάρι από τον 1ου προκριματικού) το διήμερο 20-21 Ιουνίου και θα ξεκινήσει τις επίσημες υποχρεώσεις του από τις 27 Ιουλίου.

Πρόκειται για το χειρότερο σενάριο για πάρα πολλούς λόγους. Στην ιστορία των ευρωπαϊκών διοργανώσεων είναι ελάχιστοι οι ελληνικοί σύλλογοι που κατάφεραν να προκριθούν από τρία καλοκαιρινά προκριματικά, όπου οι συνθήκες είναι πάρα πολύ ρευστές και οι ομάδες ακόμα ανέτοιμες, αφού το ελληνικό πρωτάθλημα δεν θα έχει ξεκινήσει ακόμα.

Το παράδειγμα του καταστροφικού αποκλεισμού από την Λέφσκι Σόφιας που ναρκοθέτησε την φετινή σεζόν είναι ήδη πολύ νωπό, ενώ πολλές ελληνικές ομάδες έπεσαν θύματα πολύ ηχηρών εκπλήξεων σε ανάλογη περίσταση τα τελευταία χρόνια, όπως η ΑΕΚ από την Βέλεζ Μόσταρ, ο Άρης από την Κόλος Κοβάλιβκα και την Αστάνα, αλλά και τους παλιότερους οδυνηρούς αποκλεισμούς του ΠΑΟΚ από Έστερσουντ και Σλόβαν Μπρατισλάβας.

Για την ιστορία, χάρη στο πολύ υψηλό συλλογικό του ranking (25.000), o ΠΑΟΚ αν βρεθεί στα προκριματικά του Conference League θα βρίσκεται σε όλες τις κληρώσεις σχεδόν σίγουρα στο γκρουπ των ισχυρών, κάτι που σημαίνει πιο βατούς αντιπάλους, αν και αυτό δεν παύει να εγκυμονεί κινδύνους, όπως έχει δείξει το πρόσφατο παρελθόν.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΕΝΑ ΓΥΡΟ!

Υπάρχει ένα σενάριο που φέρνει τον εκπρόσωπο του ελληνικού ποδοσφαίρου στο Europa League απευθείας στα πλέι-οφ και ως εκ τούτου με εξασφαλισμένο εισιτήριο για τους ομίλους είτε του Europa είτε του Conference. Ποιο είναι αυτό; Η ομάδα που θα κατακτήσει το φετινό Conference League να εξασφαλίσει εισιτήριο για το Champions ή το Europa League και μέσω του πρωταθλήματος ή του εγχώριου κυπέλλου, ώστε να απελευθερωθεί μία θέση. Από τις τέσσερις ομάδες που συνεχίζουν (Γουέστ Χαμ, Φιορεντίνα, Βασιλεία, Άλκμααρ) ρεαλιστικές ελπίδες έχουν μόνο οι δύο τελευταίες, αλλά και η Φιορεντίνα που θα παίξει τελικό κυπέλλου Ιταλίας είτε με Γιουβέντους είτε με Ίντερ.

Διαβάστε ακόμη...