Φιλικό μεταπολεμικό ντόρτι στον συμπολίτη (1947)
SHARE:
Ο Δικέφαλος με τον Αριστοτέλη Αρμάση (πρώην παίκτη μας) στον πάγκο του, σε ένα κατάμεστο γήπεδο, πήρε εντυπωσιακή νίκη με 4-1, ενθουσιάζοντας τους οπαδούς του!
Εκείνη τη σεζόν είχε τεθεί σαν προτεραιότητα από τη διοίκηση, η δημιουργία μιας νεανικής ομάδας, που τα επόμενα χρόνια θα έπαιρνε τα σκήπτρα στη Θεσσαλονίκη και θα διεκδικούσε Πανελλήνιους τίτλους.
Όπως συμβαίνει συχνά σε ανάλογες περιπτώσεις, τέθηκε εξ αρχής θέμα υπομονής από την πλευρά του κόσμου, καθώς όπως αναμενόταν η πορεία της νεανικής ομάδας στο τοπικό πρωτάθλημα δεν θα ήταν πορεία τίτλου...
Ο ΠΑΟΚ τερμάτισε στο τοπικό πρωτάθλημα 5ος (!), όμως το μεγάλο κέρδος εκείνης της σεζόν, ήταν το μπόλιασμα της ομάδας με νεαρούς και ελπιδοφόρους παίκτες, οι οποίοι τα επόμενα χρόνια θα δημιουργούσαν την ομάδα της «Χρυσής Εποχής».
Παπαδάκης, Μουρατίδης, Τζινόπουλος και Γεντζής ήταν το νέο αίμα που προστέθηκε στη βασική ενδεκάδα, στη θέση κάποιων παικτών που είχαν αρχίσει να ολοκληρώνουν τις ποδοσφαιρικές διαδρομές τους.
Σαν σήμερα λοιπόν (στις 1/6/1947, ο ανανεωμένος ΠΑΟΚ αντιμετώπισε σε φιλικό τον συμπολίτη και τον φιλοδώρησε με τέσσερα τέρματα, τα οποία σημειώθηκαν όλα στην επανάληψη!
Η αρχή έγινε στο 52' με κεφαλιά του Εμμανουηλίδη, το 2-0 το σημείωσε ο Κρεμέζης στο 57', το 3-0 ο Βασιλειάδης στο 62'.
Ο Άρης μείωσε σε 3-1 στο 71' με πέναλτι του Αμπραχαμιάν, ένα πέναλτι που καταλόγισε ο διαιτητής Ιωαννίδης, για να κλείσει το σκορ ο Βασιλειάδης στο 81', γράφοντας το τελικό 4-1.
Στα παιχνίδια του πρωταθλήματος Θεσσαλονίκης ο ΠΑΟΚ τερμάτισε στην 5η θέση, πίσω από Μακεδονικό, Ηρακλή, Μέγα Αλέξανδρο και Άρη, συγκεντρώνοντας 18 βαθμούς. Η ομάδα είχε 3 νίκες, 2 ισοπαλίες, 5 ήττες, με τέρματα 16-13.
Τα 16 γκολ του Δικεφάλου τα σημείωσαν οι: Παπαπαναγιώτου 5, Βασιλειάδης 5, Παπαδάκης 3, Κωστόπουλος – Μουρατίδης – Χατζηαντωνίου από 1.
Το ρόστερ της ομάδας στα 10 συνολικά επίσημα παιχνίδια του πρωταθλήματος Θεσσαλονίκης, της περιόδου 1946-1947, αποτελούσαν οι: Φελούρης, Αρβανίτης, Μάρκοβιτς, Χαταζηιωάννου, Μουρατίδης, Πανίδης, Γκοτζαμάνης, Εμμανουηλίδης, Βασιλειάδης, Παπαπαναγιώτου, Παπαδάκης, Κωστόπουλος, Κρεμέζης, Χατζηαντωνίου.
Από αυτούς σε 9 παιχνίδια αγωνίστηκαν οι: Χατζηιωάνου, Παπαπαναγιώτου, Παπαδάκης...
* Στην αρχική εικόνα διακρίνονται ποδοσφαιριστές και τους παράγοντες του ΠΑΟΚ στο γήπεδο του Σιντριβανίου το 1945. Πίσω από τα παραπήγματα του γηπέδου είναι το παλιό κτίριο της Φιλοσοφικής σχολής. Πολλοί από αυτούς τους παίκτες, ανήκαν και στην ομάδα της περιόδου 1946-1947, η οποία αγωνίστηκε σαν σήμερα 1/6/1947 με αντίπαλο τον Άρη.
Διακρίνονται από αριστερά όρθιοι: Πάγκαλος, Διαμαντής, Μήτσος (φροντιστής), Χατζηαντωνίου, Ανδρεάδης (έφορος), Κανταρτζή (υπεύθυνη γυναικείου τμήματος του ΠΑΟΚ), Καλπακτσόγλου (πρόεδρος), Παπαδόπουλος (μέλος διοίκησης), Τσαρπανάς, Παπαγιαννόπουλος, Κρίτας, Πανίδης, Παπαϊωάννου.
Καθιστοί: Εμμανουηλίδης, Μποσταντζόγλου, Παπαδάκης, Βασιλειάδης, Μάρκοβιτς, Αρβανίτης, Καλογιάννης, Μουρατίδης και μπροστά τους ξαπλωμένος ο τερματοφύλακας Φελούρης που αντικατάστησε τον Σωτηριάδη!