Άιντραχτ, με βαριά κληρονομιά και ερωτηματικά στην Τούμπα
SHARE:
Στο... στοίχημα δεν παιζόταν. Φραγή. Ήταν τόσο βέβαιο πως από το α΄γκρουπ δυναμικότητας ο ΠΑΟΚ θα πέσει πάνω στην Άιντραχτ που θα έλεγε κανείς ότι μετριάστηκε κατά κάποιον τρόπο η «ψυχρολουσία» της κλήρωσης. Και για να μείνουμε σε mood... στοιχήματος, οι Γερμανοί φαντάζουν τρίτο φαβορί για την κατάκτηση του Conference League.
Αν και για τους επιτελείς της Άιντραχτ, δεν υπάρχει τίποτα λιγότερο στο μυαλό τους από το τρόπαιο: «Ναι, είμαστε ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης, φαίνεται από την βαθμολογία, οπότε έχουμε στόχο να κατακτήσουμε τον τίτλο». Μερικά λεπτά μετά την κλήρωση, χωρίς ημίμετρα και χωρίς διάθεση να κρατήσουν χαμηλά τη μπάλα, ο Φίλιπ Ρέσκε, μέλος του ΔΣ της γερμανικής ομάδας, έθεσε ξεκάθαρα τον πρώτο στόχο της χρονιάς.
Και γιατί όχι, τα τελευταία χρόνια έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στην Ευρώπη και έχουν... καλομάθει αρκετά τους οπαδούς τους καθώς μόλις πρόπερσι κατέκτησαν το Europa League στον τελικό με την Ρέιντζερς στην Σεβίλλη, έχοντας αποκλείσει νωρίτερα τις Μπέτις, Μπαρτσελόνα και Γουέστ Χαμ ενώ στην συνέχεια ήρθε και η συμμετοχή στους ομίλους του Champions League για πρώτη φορά. Σκαλίζοντας λίγο περισσότερο, τα ευρωπαϊκά ταξίδια των «αετών», τη σεζόν 2018/19 έδωσαν το παρών και στον ημιτελικό της δεύτερης τη τάξει διοργάνωσης αλλά έπεσαν πάνω στην μετέπειτα κάτοχο του τροπαίου, Τσέλσι. Όχι και άσχημα, έτσι;
Στο σήμερα, οι Γερμανοί έχουν φτιάξει ένα πολύ καλό όνομα στην Ευρώπη αλλά είναι σαφές πως βρίσκονται σε μία μεταβατική περίοδο και ψάχνουν πίστωση χρόνου υπό πίεση, από τη στιγμή που πήραν την απόφαση να τα αλλάξουν όλα και όλους. Ακόμη και τον Όλιβερ Γκλάσνερ καθώς οι υπεύθυνοι της Άιντραχτ θεώρησαν ότι ήταν απαραίτητη η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία της ομάδας το καλοκαίρι.
Απόφαση που έφερε μεγάλη... μουρμούρα στις τάξεις των οπαδών, σε συνδυασμό με τις πωλήσεις που έγιναν (Κόστιτς, Κόλο Μουανί, Λίντστρομ, Σο, Ραμάι). Κατηγόρησαν ανοιχτά τη διοίκηση πως φέρει τεράστια ευθύνη για το γεγονός πως μετέβη από τους Κόβατς, Χίτερ και Γκλάσνερ σε έναν άπειρο τεχνικό, όπως ο Ντίνο Τόπμελερ, αλλά κυρίως για το ότι δεν φρόντισε να επενδύσει πάνω σε μία βάση προκειμένου να ενισχύσει και να εξελίξει την ομάδα για να καθιερωθεί σε θέσεις διεκδίκησης εισιτηρίου είτε για το Champions League, είτε για το Europa League.
Στο στόχαστρο της κριτικής μπήκε και ο αθλητικός διευθυντής της ομάδας, Μάρκους Κρέσε, κυρίως για τα αντανακλαστικά που (δεν) έδειξε στο φινάλε των μεταγραφών. Οι Γερμανοί είχαν κάνει σαφές πως όποιος θέλει τον Κολό Μουανί θα πρέπει να... ξηλωθεί, αν και όταν μιλάμε για την Παρί, τα 100.000.000 ευρώ δεν τους «μάτωσαν» αλλά η ουσία είναι πως η Άιντραχτ όχι απλά δεν κατάφερε να καλύψει το κενό του Γάλλου φορ, έδωσε δανεικό και τον μοναδικό διαθέσιμο καθαρό φορ, τον Σάντος Μπορέ, στην Βέρντερ!
Κάπως έτσι, το γκολ έγινε συζήτηση που πονάει για την αντίπαλο του ΠΑΟΚ φέτος, με μόλις τέσσερα τέρματα συγκομιδή σε επτά αγωνιστικές στην Bundesliga. Πέρα από αυτό όμως, οι Γερμανοί χωλαίνουν σε τελικές προσπάθειες εντός και εκτός εστίας, δημιουργώντας ελάχιστες φάσεις και αντιμετωπίζουν προβλήματα στο να διασπάσουν την αντίπαλη άμυνα.
Μάλιστα, η επιθετική δυστοκία της Άιντραχτ τέθηκε και από τους ρεπόρτερ της ομάδας ως προς συζήτηση στην συνέντευξη Τύπου της Τούμπας, με τον Τόπμελερ να θέτει άπαντες στην εξίσωση: «Τα γκολ της ομάδας είναι μια κοινή εργασία, θα πρέπει όλοι να επιτίθενται για να σκοράρουν οι επιθετικοί, υπάρχουν αρκετοί νέοι παίκτες στην ομάδα, θα πρέπει ο Λάρσον να αισθάνεται σιγουριά για αυτούς που έχει από πίσω του, θα πρέπει να υπάρχει σιγουριά, ώστε να καταλάβουν οι παίκτες ότι είναι αυτοί που είναι υπεύθυνοι και θα πρέπει να τραβήξουν το κάρο».
«Κουβαλώντας» ένα βαρύ επίθετο, ο Ντίνο Τόπμελερ διαφοροποίησε τον σχηματισμό, μονιμοποίησε το 3-4-3 και πέρα από λύσεις στο γκολ, θα πρέπει να διαχειριστεί και ένα γκρουπ αρκετών νεαρών, με μέσο όρο ηλικίας τα 24.1 χρόνια που συνιστούν το δεύτερο μικρότερο στο γερμανικό πρωτάθλημα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως στην παρούσα φάση ο κορυφαίος παίκτης της είναι ο Κέβιν Τραπ, ο οποίος με εντυπωσιακές επεμβάσεις έχει σταματήσει αντιπάλους και έχει γλιτώσει την Άιντραχτ από μεγαλύτερα σκορ. Ο 33χρονος τερματοφύλακας ειναι πλέον και ο ρέκορντμαν συμμετοχών στην Ευρώπη με 54 ματς και μετά τον τραυματισμό του Ρόντε, φιγουράρει και με το περιβραχιόνιο του αρχηγού.
Στο ματς της Τούμπας, ο ΠΑΟΚ δεν θα βρει απέναντί του τον Μάριο Γκέτσε, ο οποίος εξασφάλισε ειδική άδεια προκειμένου να βρίσκεται στο πλευρό της συζύγου του που θα φέρει στον κόσμο το δεύτερο παιδί της οικογένειας. Κάτι που σχολιάστηκε πάντως αρκετά από τους Γερμανούς, τουλάχιστον βάσει των ερωτήσεων που δέχθηκε ο 42χρονος τεχνικός, ο οποίος υπεραμύνθηκε της απόφασής του, απλώνοντας πέπλο προστασίας στον παίκτη του: «Μίλησα με τους συνεργάτες μου για τον Γκέτσε, εξήγησε την απόφασή του και δεν υπάρχει κανένα θέμα». Μάλιστα, σε συνέχεια της ερώτησης για το σκεπτικό της άδειας, σημείωσε: «Για να ηρεμήσει ο ίδιος και να γυρίσει πίσω στην ομάδα με ορμή. Είναι ένας σημαντικός παίκτης, είναι πολύ κρίσιμος για την ομάδα, αυτή του η απουσία θα είναι μια καλή ευκαιρία για τα νέα παιδιά, ώστε να δείξουν πράγματα».
Μια απουσία που «πονάει» τον Τόπμελερ, αναγκάζοντας τον 42χρονο τεχνικό να επιστρατεύσει τον Φαρές Σαΐμπι στη θέση του. Με σταθερά το 3-4-3 λοιπόν, θα παρατάξει στην Τούμπα τον Τραπ κάτω από τα δοκάρια, τους Τούτα, Κοχ και Πάτσο από τα δεξιά προς τα αριστερά στην αμυντική τριάδα. Δεξί μπακ χαφ θα παίξει ο Μπούτα, αριστερά ο Ενκουνκού, ενώ το δίδυμο στα χαφ θα είναι ο Σκίρι με τον Λάρσον. Σε ό,τι αφορά την επιθετική τριάδα, εκτός του Σαΐμπι που θα πάρει την θέση του Γκέτσε, θα αγωνιστούν ο Εμπιμπέ στο αριστερό φτερό και ο Μαρμούς σε ρόλο σέντερ φορ.
Ναι, η Άιντραχτ δικαιωματικά έρχεται με τον αέρα του απόλυτου φαβορί, και με την ορμή μιας νεανικής ομάδας που θέλει να κάνει το χρόνο σύμμαχό της. Η φετινή της έκδοση όμως είναι ακόμη ένα μεγάλο ερωτηματικό. Δεν είναι άτρωτη, δείχνει ευάλωτη αλλά μία ομάδα, από τη μεγάλη των Γερμανών σχολή, είναι πάντα μία σπουδαία πρόκληση. Για κάθε αντίπαλ