Οταν Γκάλης - Πρέλεβιτς μετέτρεπαν το Αλεξάνδρειο σε ρινγκ (vids & pics)
SHARE:
Το μπάσκετ της δεκαετίας του '90 ήταν πολύ διαφορετικό από το σημερινό σ' όλα τα επίπεδα. Αλλος ο τρόπος παιχνιδιού, διαφορετική η σωματοδομή και τα χαρακτηριστικά των παικτών, άλλες άμυνες, διαφορετική ένταση, ακόμη και το... ξύλο ανάμεσα στους παίκτες ήταν διαφορετικό. Αν τώρα έχουμε το trash talk και μερικά... προειδοποιητικά σπρωξίματα, άντε αγκωνιές, την δεκαετία του '90 δεν ήθελε πολύ για να μετατραπεί το παρκέ σε ρινγκ και να δούμε αγώνες... μποξ παράλληλα με αγώνα μπάσκετ.
Μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτή που θα θυμίσουμε σήμερα, το περιβόητο ξύλο δηλαδή ανάμεσα στον Νίκο Γκάλη και τον Μπάνε Πρέλεβιτς στον μεγάλο τελικό ανάμεσα στον Αρη και τον ΠΑΟΚ που διεξήχθη στις 8 Μαϊου του 1991. Ενας τελικός που έκρινε το πρωτάθλημα υπέρ του Αρη, ένα παιχνίδι που στιγματίστηκε από τις μπουνιές των δύο κορυφαίων στο παρκέ του Αλεξάνδρειου. Σα να βλέπαμε δηλαδή στη σημερινή εποχή τον Βασίλη Σπανούλη και τον Δημήτρη Διαμαντίδη όχι απλά να διαπληκτίζονται, αλλά να δέρνονται μπροστά σε 5.000 οπαδούς και των δύο ομάδων!
Οι δύο εκδοχές του ξύλου της... δεκαετίας
Το περιστατικό λοιπόν που πέρασε στην ιστορία, σημειώθηκε μετά το τέλος του χιτσκοκικού τελικού, στον οποίο ο Αρης επικράτησε με 81-80, κατακτώντας τον 10ο τίτλο στην ιστορία του. Ανατρέχοντας στα δημοσιεύματα του Τύπου της εποχής, διαπιστώνεις πως ο καθένας είχε τη δική του εκδοχή για το πώς ξεκίνησε το επεισόδιο. Αλλοι υποστήριζαν πως με το άκουσμα της κόρνας της γραμματείας, ο Γιώργος Ραμπότας (κουμπάρος του Γκάλη και γυμναστής του Αρη) χτύπησε πισώπλατα τον Μπάνε Πρέλεβιτς, ο οποίος γυρνώντας να δει ποιος τον χτύπησε είδε μπροστά του τον Γκάλη, τον θεώρησε υπεύθυνο κι άρχισε να βαράει.
Η δεύτερη εκδοχή, αυτή που ουσιαστικά επιβεβαίωσαν οι παίκτες του ΠΑΟΚ με τις δηλώσεις τους μετά το τέλος του παιχνιδιού, θέλει τον Γκάλη να έκανε άσεμνη χειρονομία στον πάγκο του «Δικεφάλου» με τη λήξη του αγώνα. Μάλιστα όπως ανέφεραν άλλα δημοσιεύματα της εποχής ήταν μια χειρονομία την οποία είχαν επαναλάβει άλλοι τέσσερις παίκτες του Αρη σε προηγούμενο παιχνίδι των δύο ομάδων. Ο Γκάλης φέρεται να απευθύνθηκε περισσότερο στον Μπάνε, ο οποίος με την σειρά του έγινε έξαλλος, όρμηξε στον μεγάλο του αντίπαλο, με αποτέλεσμα το παρκέ να μετατραπεί σε ρινγκ και να ακολουθήσουν τα χτυπήματα του Ραμπότα, των παρατρεχάμενων και των υπολοίπων παικτών.
Παπαχρόνης: «Μικρός παίκτης ο Γκάλης!»
Αυτό που συμφωνούν όλοι είναι πως αν δεν υπήρχε ο Παναγιώτης Γιαννάκης κατά πρώτο λόγο και ο Παναγιώτης Φασούλας κατά δεύτερο, ενδεχομένως το επεισόδιο να μην είχε τερματιστεί αναίμακτα. Ο «Δράκος» ήταν ο άνθρωπος που εκείνη τη χρονιά εκτέλεσε τον ΠΑΟΚ και μετά το παιχνίδι ήταν αυτός που μπήκε ανάμεσα κι έσωσε την κατάσταση. Μετά το παιχνίδι, ο Πρέλεβιτς μιλώντας για το περιστατικό έπλεξε το εγκώμιο του Γιαννάκη, αφήνοντας βεβαίως σαφέστατες αιχμές για τον Νικ. «Ποιος Αρης μας κέρδισε; Εμείς του το χαρίσαμε. Ο Γιαννάκης είναι ο μόνος που του αξίζουν συγχαρητήρια, είναι πάντοτε κύριος κι έχει άλλο επίπεδο», είπε ο μεγάλος αρχηγός του ΠΑΟΚ, την ώρα που ο Πιτ Παπαχρόνης έκανε τη δήλωση της... δεκαετίας, λέγοντας πως «ο Γκάλης είναι μικρός παίκτης και αθλητής, ας τον έχει ο Αρης να τον χαίρεται!».
Από λάθος έφεραν στον Μπάνε τον Γκάλη!
Αυτό που ενδεχομένως λίγοι να θυμούνται και πολλοί λιγότεροι να ξέρουν είναι πως εκείνο το επεισόδιο ανάμεσα στον Πρέλεβιτς και τον Γκάλη δεν τελείωσε στο παρκέ. Αρκετή ώρα μετά το παιχνίδι, όταν πια είχαν πέσει οι τόνοι, οι δύο μεγάλοι άσοι παραλίγο να πλακωθούν για δεύτερη φορά! Ο Πρέλεβιτς ήθελε να δώσει συγχαρητήρια στον Γιαννάκη και ζήτησε από κάποιον παράγοντα του Αρη να ειδοποιήσει τον «Δράκο» να βγει έξω για να του δώσει το χέρι του. Είτε από λάθος, είτε επίτηδες προκειμένου να υπάρξει προσπάθεια συμφιλίωσης, αντί για τον Γιαννάκη ειδοποιήθηκε ο Γκάλης, ο οποίος άπλωσε μεν το χέρι του για να αποκατασταθεί η τάξη, αλλά επενέβησαν ο Παπαχρόνης και κάποιοι οπαδοί του ΠΑΟΚ και η... συμφιλίωση δεν ήρθε ποτέ!
Η αλλεργία του Γκάλη και το αξύριστο γούρι
Ο Γκάλης αντί δήλωσης για το επεισόδιο προτίμησε να μιλήσει για τα όσα άκουγε η μάνα του σε κάθε παιχνίδι. «Το αφιερώνω στη μάνα μου που έχει ακούσει τόσα κι αυτό τον τίτλο δεν τον αλλάζω με τίποτα», είπε ο «Γκάνγκστερ» που σ' εκείνο το ματς έπαιξε αξύριστος για... γούρι, θυμίζοντας τον Γιάννη Ιωαννίδη που κρατούσε τις παραδίσεις πριν από τα μεγάλα ματς. Σ' εκείνο μάλιστα το παιχνίδι μάθαμε για πρώτη φορά πως ο Νικ ταλαιπωρούνταν συχνά - πυκνά από την αλλεργία της ανοιξης που του προκαλούσε πυρετό και δύσπνοια!
22 χρόνια μετά στο ίδιο σημείο
Από τότε βεβαίως μπήκε πολύ νερό στο αυλάκι. Η αμοιβαία εκτίμηση και αναγνώριση του Μπάνε προς τον Γκάλη και του Γκάλη προς τον Μπάνε ήταν δεδομένη και η μεταξύ τους σχέση αποκαταστάθηκε πολύ σύντομα. Πριν από την μεγάλη συνάντηση στο Αλεξάνδρειο προς τιμήν του Νικ το 2013, οι δυο τους είχαν συναντηθεί αρκετές φορές, όπως για παράδειγμα σε εκδήλωση των παλαιμάχων το 2001.
Η παρουσία του Μπάνε στην μεγάλη εκδήλωση για το Νικ και μάλιστα στο γήπεδο όπου έπεσαν οι περιβόητες μπουνιές, ήταν η απόδειξη πως ο σεβασμός, η αναγνώριση και το μεγαλείο δεν σβήνει από μια κακιά στιγμή. Μάλιστα τα έφερε έτσι η μοίρα να επιστρέψουν στο ίδιο γήπεδο ακριβώς 22 χρόνια, μετά το περιστατικό. 8 Μαϊου 1991 τότε, 7 Μαϊου 2013 η... ρεβάνς, αυτή τη φορά με δάκρυα και αγκαλιές για το «αντίο» στον μεγαλύτερο Ελληνα μπασκετμπολίστα όλων των εποχών και το «ποτέ, ποτέ» να ακούγεται από την εξέδρα...