Προκρίθηκε και... o Τούντορ
SHARE:
Έχει ζήσει μεγάλες βραδιές στην ευρωπαϊκή του ιστορία και έχει κατακτήσει το δικαίωμα να θεωρεί υποχρέωσή του να ξεπερνά τέτοιου επιπέδου ομάδες σε όποια κατάσταση κι αν είναι. Και ειδικά χθες, εμφανίστηκε τόσο ελλιπής, όσο πιθανόν ποτέ ξανά από 'δω και πέρα στη φετινή σεζόν.
Δεν χρειαζόταν καν τον Λούκας για να τα καταφέρει και δεν το γράφω αυτό ως μετά Χριστόν προφήτης, αλλά με βάση την εικόνα του αγώνα. Αν υπήρχε στοιχειωδώς καθαρό μυαλό στις κραυγαλέες ευκαιρίες που και πάλι παρήγαγε, ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να φύγει από το Ζλάτε Μοράβτσε με σκορ 1-3 ή και 1-4. Το ξέρει και ο Μακ που άκουσε τον Τούντορ να του μιάει τετ-α-τετ αμέσως μετά το ματς γι αυτά που δεν έκανε απέναντι από την αντίπαλη εστία, όταν ερχόταν η ώρα της... εκτέλεσης
Καλό ήταν, βέβαια, που ο ΠΑΟΚ πήγε στη Σλοβακία σφιγμένος και σε εγρήγορση λόγω της απουσίας του Ισπανού, αφού η χαλαρότητα ποτέ δεν ωφέλησε κανένα... αλλά μην τρελαθούμε κιόλας. Η Σπάρτακ είχε δύο πραγματικά καλούς παίκτες, τον τερματοφύλακά της, τον Κάμεναρ και τον Σάμπο που ο Άρνεσεν... στρίμωξε στα αποδυτήρια έχοντας ήδη καταθέσει πρόταση στην σλοβακική ομάδα για την απόκτησή του.
Τους νεαρούς ... δεν τους προσπερνάς
Ας κρατήσουμε, λοιπόν, τους πανηγυρισμούς για τα ματς των πλέι οφ στα οποία θα κριθεί ο πρώτος στόχος της σεζόν κι ας δούμε τι μπορεί να κουβαλήσει μαζί του ο Δικέφαλος ως προίκα από τον δεύτερο και τον τρίτο προκριματικό.
Ένα εμφανέστατο όφελος είναι η χρησιμοποίηση-σε ματς κρίσιμα και όχι χωρίς ουσιαστικό διακύβευμα-νεαρών παικτών. Από τον Χαρίση ως τον Κοροβέση, η λίστα είναι αρκετά μεγάλη για να μην την υπογραμμίσει με έντονα γράμματα κανείς. Ο Μυστακίδης μοίρασε γκολ με Λοκομοτίβα (ματς που βοήθησε και ο Χαρίσης) και Σπάρτακ, ο Σαββίδης έκανε το κλέψιμο από το οποίο άρχισε η φάση του γκολ του Λούκας στο πρώτο ματς με τους Σλοβάκους, ο Κοροβέσης και ο Κωνσταντινίδης συνεργάστηκαν άψογα για το καθοριστικό χθεσινό γκολ. Ο Πούγγουρας μπήκε για να βοηθήσει τον Κόστα μετά την αποβολή Σκόνδρα και ο Κουλούρης έδειξε στη ρεβάνς με τη Λοκομοτίβα ότι μπορεί να προσφέρει πολλά, αλλά ήταν και άτυχος γιατί «πλήρωσε το μάρμαρο» των αποβολών του Βίτορ και του Σκόνδρα στα ματς με τους Σλοβάκυς.
Αυτά τα... πολυσυζητημένα παιδιά, για πρώτη φορά, αρχίζουν να χρησιμοποιούνται με πλάνο, σταδιακά και να νιώθουν ότι βάζουν λιθαράκι σε επιτυχίες της ομάδας.
Βέβαια, υπάρχει και το δεδομένο ότι πήραν αρκετό χρόνο συμμετοχής και λόγω της λειψανδρίας που υπάρχει και όταν έρθουν οι μεταγραφές, αυτό δεν θα είναι το ίδιο εφικτό. Όπως και να το δει κανείς, απέδειξαν ότι έχουν ρόλο στον ΠΑΟΚ που χτίζεται και ο Τούντορ γνωρίζει ότι ο Σαββίδης θα εκτιμήσει ιδιαίτερα αν ο Κροάτης του ανεβάσει την αξία ορισμένων νεαρών παικτών του.
Ο Ίγκορ, το κεντρικό πρόσωπο
Και πάμε και στον προπονητή. Αυτός είναι το μεγάλο κέρδος μέχρι στιγμής στον ΠΑΟΚ. Όλοι ομολογούν ότι έχει καταφέρει να αλλάξει, χωρίς να είχε πολύ χρόνο μπροστά του, το στυλ παιχνιδιού του ΠΑΟΚ. Η μπάλα παίζεται κάτω και δεν σηκώνεται χωρίς λόγος. Μία φορά τη σήκωσε ο Τζαβέλλας γεμίζοντας στον Μακ και ο 37χρονος τεχνικός του ζήτησε σε αυστηρό ύφος να μην το ξανακάνει. Πέρυσι, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, η ίδια φάση γινόταν αρκετές φορές από διάφορους παίκτες στη διάρκεια ενός αγώνα και κανείς δεν αντιδρούσε γιατί το έβλεπε ως κάτι συνηθισμένο.
Με ελάχιστα νέα υλικά, ο Τούντορ κατάφερε, λοιπόν, να παρουσιάσει μία ελκυστική ομάδα που δεν κουράζει τον κόσμο. Το αντίθετο. Σε κάθε ματς δημιουργούνται κλασικές ευκαιρίες, οι επιθέσεις εκδηλώνονται με ποικιλία και, κυρίως, πλάνο και αυτό είναι οφθαλμοφανές στον απλό οπαδό του ΠΑΟΚ.
Ο Τούντορ του δημιουργεί έμπνευση ότι γεννιέται ένας προπονητής που μπορεί να χαράξει τη δική του εποχή στον ΠΑΟΚ, αν και είναι νωρίς να γίνονται τόσο «ηχηρές» προβλέψεις.
Τα μεγάλα τεστ μπορεί να μην ήρθαν ακόμη για τον νεαρό τεχνικό (το ζευγάρι των αγώνων πλέι οφ είναι το πρώτο από αυτά), όμως αρχίζει και «κερδίζει» τον κόσμο του ΠΑΟΚ. Αυτό είναι δεδομένο
Μαζί και την εμπιστοσύνη του Σαββίδη που πλέον έχει και ένα λόγο παραπάνω να βάλει το χέρι στην τσέπη για να στηρίξει την προσπάθεια οικοδόμησης μίας ομάδας που δείχνει να βάζει σωστά θεμέλια.
Το μεγαλύτερο κριτήριο όταν γεμίσει το ρόστερ
Όλα αυτά που αναφέρουμε πιο πάνω δεν σημαίνουν ότι ο Τούντορ θα πάψει να υπόκειται καθημερινά σε κριτική. Αυτή είναι η φύση του επαγγέλματός του και ιδιαίτερα από τη στιγμή που επέλεξε να το ασκήσει στον ΠΑΟΚ.
Το επόμενο μεγάλο τεστ για τον 37χρονο τεχνικό και το τιμ του είναι η διαχείριση της ομάδας μετά την προσθήκη των μεταγραφών. Πως θα διατηρηθεί η πειθαρχία και η συνοχή των αποδυτηρίων, όταν γεμίσει και πάλι το ρόστερ. Είμαι σίγουρος πώς ο Τουντορ με την εμπειρία των αποδυτηρίων της Γιουβέντους ξέρει τι κάνει και το πράττει ήδη από τις επιλογές των παικτών που θα έρθουν.
Θυμηθείτε ότι ο Κροατης έβαλε ως βασικό κριτήριο επιλογής το χαρακτήρα που θα εγγυάται ότι δεν θα χαθεί το πνεύμα ομάδας.