Σέντρα μετ' εμποδίων και με ανοιχτούς λογαριασμούς
SHARE:
Μόλις τέσσερις ημέρες πριν την έναρξη ξεκαθάρισε ότι η Κέρκυρα θα είναι η τέταρτη ομάδα που θα υποβιβαστεί για λόγους νομιμότητας και όχι αγωνιστικούς. Τη θέση της στο νέο πρωτάθλημα σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη στο τελευταίο ΔΣ του συνεταιρισμού θα πάρει ο Λεβαδειακός και "επιβεβαιώθηκε" από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ.
Το νέο πρωτάθλημα αρχίζει με την εκκρεμότητα της στελέχωσης όλων των πειθαρχικών και δικαιοδοτικών οργάνων με τακτικούς δικαστές δυνάμει του νέου αθλητικού νόμου που ψηφίστηκε την περασμένη Άνοιξη στο κοινοβούλιο. Η συμπεριφορά της ΕΠΟ που έσπευσε να ορίσει συνταξιούχους δικαστικούς και δικηγόρους αντί τακτικών δικαστών στο Διαιτητικό Δικαστήριο που αποτελεί τον τρίτο και τελευταίο βαθμό στο δικαϊκό σύστημα του ποδοσφαίρου, όχι μόνο παραβιάζει το πνεύμα του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου αλλά και πλήττει την αξιοπιστία της «ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης» που μαζί με τη διαιτησία αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες διασφάλισης της ομαλότητας.
Η υπόθεση αυτή προκάλεσε, παραμονές της έναρξης του πρωταθλήματος, την πρώτη ένταση της σεζόν ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του αθλητισμού και την ΕΠΟ, μέρος της οποίας έγιναν οι πέντε ομάδες που αγωνίζονται στις διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA και προειδοποιήθηκαν από το κ. Κοντονή ότι σε περίπτωση μη εφαρμογής του νόμου θα υπάρξουν κυρώσεις που ενδέχεται να επηρεάσουν την παρουσία τους σε αυτές.
Σε εκκρεμότητα είναι επίσης και η στελέχωση με τακτικούς δικαστές του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού οργάνου της Σούπερ Λίγκας.
Η άλλη προϋπόθεση του νόμου προκειμένου ν' αρχίσει το πρωτάθλημα απρόσκοπτα και χωρίς κυρώσεις ήταν η τοποθέτηση του συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου, τουρνικέ και κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης (κάμερες) σε όλα τα γήπεδα των ομάδων της Σούπερ Λίγκας, βάσει συγκεκριμένων προβλέψεων. Σε αντίθετη περίπτωση για λόγους ασφαλείας ο νόμος προβλέπει ότι οι αγώνες θα διεξάγονται χωρίς την παρουσία θεατών. Η Σούπερ Λίγκα ζήτησε και πήρε από τον αρμόδιο για τον αθλητισμό υπουργό παράταση στην εφαρμογή του νόμου για τις δύο πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος όσον αφορά στο ηλεκτρονικό εισιτήριο, ενώ για τα τουρνικές και την κάρτα φιλάθλων δόθηκαν μεγαλύτερες παρατάσεις.
Ανοιχτές σε επίπεδο ποινικής δικαιοσύνης είναι δύο υποθέσεις με κατηγορούμενους, μεταξύ άλλων, προέδρους ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας. Η πρώτη είναι η υπόθεση των «στημένων αγώνων» της περιόδου 2008 – 2011 που με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών οδηγείται στο ακροατήριο. Κατηγορούμενοι σε βαθμό πλημμελήματος είναι μεταξύ των 93 φυσικών προσώπων είναι δύο πρόεδροι ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας που κατέχουν πόστα στο ΔΣ του συνεταιρισμού καθώς και ο μεγαλομέτοχος της μιας εκ των δύο ΠΑΕ.
Στην υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» που αφορά παραβιάσεις του νόμου σε σχέση με την ποδοσφαιρική δραστηριότητα κατά την περίοδο 2012 – 2014, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος σε τρεις προέδρους ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας, ενώ στους δύο εξ αυτών έχει επιβληθεί ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο.
Σε εκκρεμότητα είναι και οι προτεινόμενες στην ΕΠΟ ποινές για τις ομάδες που δεν θα αδειοδοτηθούν το 2016. Στο τραπέζι του ΔΣ της Σούπερ Λίγκας έπεσε η επαναφορά της ποινής του υποβιβασμού αντί του περιορισμού των μεταγραφών που ισχύει τα τελευταία χρόνια και που στο φετινό πρωτάθλημα θα υποστούν οι ΠΑΣ Γιάννινα, Πανθρακικός και Πανιώνιος.
Στο πρωτάθλημα που αρχίζει και το οποίο δεν έχει κεντρικό χορηγό αφού διεκόπη η συνεργασία με τον ΟΠΑΠ, η επιστροφή της ΑΕΚ έπειτα από δύο χρόνια απουσίας και του Ηρακλή έπειτα από τέσσερα, αναμένεται να τονώσουν το ενδιαφέρον και να διαφοροποιήσουν εν μέρει, τουλάχιστον όσον αφορά στην ΑΕΚ, του συσχετισμούς δυνάμεων που τα τελευταία χρόνια έχουν παγιωθεί στο κόλπους του συνεταιρισμού διατηρώντας όλες τις παθογένειες που παραδοσιακά έχουν συνδεθεί με τον ποδόσφαιρο και οφείλονται στον τρόπο διοίκησής του από τα θεσμικά όργανα.
Τέλος μετά από δύο σεζόν -λόγω διατήρησης εσωτερικών ισορροπιών την πρώτη και λόγω του αποτυχημένου πειράματος με την έλευση του Ντάλας τη δεύτερη - πραγματοποιήθηκαν εκτενείς αλλαγές στον πίνακα διαιτητών της Super League.
Νέοι διαιτητές στην κατηγορία είναι οι Βάτσιος (Δυτικής Αττικής), Καραντώνης (Ημαθίας), Σελίμος (Λακωνίας), Παπαδόπουλος (Μακεδονίας), Κιοτζένης (Ξάνθης), Φωτιάδης (Σερρών) και Τζήλος (Λάρισας).
Εκτός πίνακα βρέθηκαν οι Ιωαννίδης, Κάμπαξης, Αμπράρκιολης (τους έχει επιβληθεί από τον ανακριτή διαφθοράς περιοριστικός όρος απαγόρευσης να διαιτητεύουν αγώνες λόγω των κατηγοριών που αντιμετωπίζουν στο πλαίσιο της υπόθεσης της «εγκληματικής οργάνωσης»,
Μαντάκης, Τοπούζης, Δασκαλόπουλος, Ζαχαριάδης (ο μόνος που διαμαρτυρήθηκε δημόσια για την καρατόμησή του), Λιαχούδης και Ντίτσος.