Χρόνια Πολλά, Μπάνε, παικταρά! (Pics+Vids)

Τα 49α του γενέθλια γιορτάζει σήμερα ο Μπάνε Πρέλεβιτς, ο για πολλούς, κορυφαίος μπασκετμπολίστας που φόρεσε τη φανέλα του ΠΑΟΚ.
Χρόνια Πολλά, Μπάνε, παικταρά! (Pics+Vids)

Ένα μπασκετικό σύμβολο γύρω από τον οποίο χτίστηκε μια τρομερή ομάδα στα τέλη της δεκαετίας του '80 και στις αρχές του '90 πρωταγωνίστησε σε Ελλάδα και σε Ευρώπη.

Αυτός είναι...

Ο πατέρας του, Μίσκο Πρέλεβιτς, έπαιξε μπάσκετ στον Ερυθρό Αστέρα, ομάδα με την οποία, όπως διαβάζουμε στο gazzetta.gr, έκανε όλα τα βήματα (παιδικό, εφηβικό) μέχρι που σε ηλικία 19 ετών αγωνίστηκε με την πρώτη ομάδα.

Κατέκτησε 1 πρωτάθλημα και 2 κύπελλα Γιουγκοσλαβίας, ενώ με την ομάδα κάτω των 17 της ενιαίας εθνικής ομάδας της Γιουγκοσλαβίας κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Γερμανίας, παρέα με τους Πάσπαλι, Ζντβοτς, Παβίσεβιτς, Νάκιτς και Πετσάρσκι.

Το καλοκαίρι του 1988 η διοίκηση του Νίκου Βεζυρτζή έκανε το «κόλπο γκρόσο». Αποκτά τον Πρέλεβιτς από τον Ερυθρό Αστέρα και ξεκινάει τις διαδικασίες για την ελληνοποίηση του. Ερχεται στη Θεσσαλονίκη τον Αύγουστο του '88, αλλά για κακή του τύχη το θέμα του θα «κολλήσει», λόγω των εκλογών, οπότε έβλεπε τα ματς από την κερκίδα του «Αλεξανδρείου» και περίμενε. Ο αγώνας του Βεζυρτζή δικαιώθηκε λίγους μήνες μετά, το ελληνικό διαβατήριο εκδόθηκε και ο Μπάνε άρχισε να αγωνίζεται με την ασπρόμαυρη φανέλα και το «7» στην πλάτη.

Θα την βγάλει για πρώτη φορά, το καλοκαίρι του 1996, για να φορέσει τα ασπρόμαυρα της Κίντερ Μπολόνια, αγωνίστηκε και στον άλλο «Δικέφαλο» του ελληνικού μπάσκετ, την ΑΕΚ, πριν επιστρέψει το 1999 για να κλείσει την καριέρα του στον ΠΑΟΚ.

Με τον ΠΑΟΚ κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης το 1991, το Κύπελλο Κόρατς το 1994, το Πρωτάθλημα Ελλάδας το 1992, καθώς και το Κύπελλο Ελλάδας το 1995. Επίσης αγωνίστηκε στους τελικούς του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1992 και 1996 και στο final four της Ευρωλίγκα το 1993.

Ο πέμπτος τίτλος καριέρας ήταν το Κύπελλο Ιταλίας το 1997 με την Κίντερ, ενώ έπαιξε σε δύο final four της Ευρωλίγκα (ΠΑΟΚ 1993, ΑΕΚ 1998), καθώς και σε δύο ακόμη τελικούς Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης με τον ΠΑΟΚ (1992, 1996).

Στα πλέι οφ του 1990 πέτυχε με τον ΠΑΟΚ στο Ιβανώφειο κόντρα στον Ηρακλή (124-106) 40 πόντους με 10/14 τρίποντα, ενώ σε ηλικία 19 ετών πέτυχε 58 πόντους με τον Ερυθρό Αστέρα

Πάρτε μια γεύση από τον τεράστιο Μπάνε Πρέλεβιτς:

Διαβάστε ακόμη...