«Ο ΠΑΟΚ είναι ιδέα που αποτυπώνεται μέσα στα 90 λεπτά της ταινίας»
SHARE:

Η ιστορία της προσφυγιάς, της ξενιτιάς και το ποδόσφαιρο ως κοινωνικό φαινόμενο με κοινή συνισταμένη τον ΠΑΟΚ σε ένα ντοκιμαντέρ για τους φίλους του «Δικεφάλου» και όχι μόνο.
Το ερχόμενο Σάββατο 5 Νοεμβρίου στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κάνει πρεμιέρα ένα ντοκιμαντέρ που ο δημιουργός του θα ήταν περήφανος αν σήμερα βρισκόταν εν ζωή και μπορούσε να δει το έργο του ολοκληρωμένο.
Το ντοκιμαντέρ «90 χρόνια ΠΑΟΚ – Νοσταλγώντας το μέλλον» που ολοκληρώθηκε από τη σύντροφο του αείμνηστου Νίκου Τριανταφυλλίδη και σκηνοθέτη, Μαρίνα Δανέζη είναι πλέον έτοιμο να κάνει το επίσημο ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη.
Απαιτήθηκαν ένας ολόκληρος χρόνος μεγάλης προσπάθειας από όλους όσους συμμετείχαν σε αυτό και πέντε μήνες γυρισμάτων προκειμένου το ντοκιμαντέρ για τον ΠΑΟΚ να είναι σήμερα έτοιμο για τη δική του πρεμιέρα.
Ένα έργο που με επίκεντρο τον ΠΑΟΚ βαδίζει παράλληλα με ιστορικά γεγονότα και κοινωνικά φαινόμενα για να αναδείξει τη μορφή της «ιδέας» που παίρνει ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος αντιπροσωπεύοντας κοινωνικές ομάδες που έχουν υποφέρει μέσα στον χρόνο και την ιστορία.
Η Μαρίνα Δανέζη, μιλώντας στο SDNA πριν από την πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ, μας βοήθησε να φωτίσουμε περισσότερο τα μηνύματα που αυτό περνάει, για το οποίο ο Νίκος Τριανταφυλλίδης έδωσε όλο του το «είναι» για να εκφραστεί όσο το δυνατόν καθαρότερα η «ιδέα» που πρεσβεύει ο ΠΑΟΚ. Μία «ιδέα» που ο ίδιος περνούσε σε κάθε ευκαιρία μέσα στα έργα του.
«Ο Νίκος πάντα έβρισκε τρόπο να εντάσσει τον ΠΑΟΚ στις ταινίες του»
«Το "Νοσταλγώντας το μέλλον" στον τίτλο είναι αυτός ακριβώς ο μετεωρισμός μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντος και εκφράζει την ιστορική συνέχεια που βιώνει η οικογένειά μας. Ο Νίκος είχε αναμφίβολα στο DNA του τον ΠΑΟΚ. Για τον ίδιο ο ΠΑΟΚ δεν ήταν απλά μια ομάδα, ένα αθλητικό σωματείο. Είναι ιδέα. "Εκπροσωπεί τον νόστο του πρόσφυγα και το δίκαιο της φτωχολογιάς και των κατατρεγμένων". Κοιτώντας πίσω σε όλες τις κινηματογραφικές δουλείες του, παρατηρείς ότι ούτε σε μια ταινία του ο ΠΑΟΚ δεν έλειπε. Πάντα έβρισκε έναν τρόπο να τον "εντάσσει".
Για παράδειγμα στην ταινία του ΤΟ ΠΑΛΤΟ με πρωταγωνιστές τον Ντίνο Ηλιόπουλο και τον Βασίλη Διαμαντόπουλο υπάρχει σκηνή – όπου το ντεκόρ κοσμεί κάδρο με την ομάδα του 70'. Στο ΜΑΥΡΟ ΓΑΛΑ ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης παίζει με τον γιο του ποδόσφαιρο στο σαλόνι και υπόκωφα ακούγεται ο μικρός να πανηγυρίζει φωνάζοντας ΠΑΟΚ-ΠΑΟΚ ενώ στην τελευταία ταινία του ΟΙ ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΕΣ οι δύο πρωταγωνιστές συναντούν έναν πιτσιρικά που φορά φανέλα Γκαρσία και ο βραβευμένος Χάρης Φραγκούλης ουρλιάζει το διαβόητο viral "ΠΑΟΚ ρε μ..νια – ΠΑΟΚ –γ..ώ την Αθήνα σας γ..ώ".
Την πρώτη φορά που έβαλε "κάμερα" μέσα στην Τούμπα ήταν για την σειρά της ΕΡΤ "Τα Στέκια-Ιστορίες Αγοραίου Πολιτισμού" και συγκεκριμένα για το επεισόδιο ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ. Η ΕΡΤ τότε δεν προέβλεπε budget για εκτός έδρας γυρίσματα. Όμως ο Νίκος δεν άντεχε να μην συμπεριληφθεί ο ΠΑΟΚ στο ντοκιμαντέρ αυτό. Παραιτήθηκε λοιπόν από την αμοιβή του επεισοδίου προκειμένου να ταξιδέψει το συνεργείο και να συμπεριληφθεί το γήπεδο της Τούμπας στο ντοκιμαντέρ! Τόσο παθιασμένος ήταν», εξιστορεί στο SDNA η Μαρίνα Δανέζη.
«Ο πολιτισμός της Θεσσαλονίκης μέσα σε 90 λεπτά»
Μέσα από το ντοκιμαντέρ για τα 90 χρόνια ΠΑΟΚ προβάλλεται λοιπόν αυτή η «ιδέα» που εκπροσωπεί τον νόστο του πρόσφυγα, το δίκαιο της φτωχολογιάς και των κατατρεγμένων. Ένα ντοκιμαντέρ που η ιστορία του συλλόγου βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης.
«Η ταινία αποτελεί ένα ταξίδι στο χωροχρόνο. Είναι μια αφήγηση για την ιστορία του ΠΑΟΚ σε παράλληλη δράση με την ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης. Ξεκινώντας από το πρώτα χρόνια της ομάδας τότε που τα "τσαμούρια" (λασπωμένοι στα ποντιακά) κατέβαιναν με τα πόδια στο γήπεδο του σιντριβανιού από τις 11.00 το πρωί να δουν την αγαπημένη τους ομάδα με το κολατσιό τους φτάνουμε μέχρι την σημερινή εκσυγχρονισμένη ΠΑΕ . Ένα ταξίδι που τα περιέχει όλα. Αγάπη, πάθος, επιτυχίες και αποτυχίες, χαρά, μελαγχολία... όλα. Ο Νίκος κατάφερε να αποσπάσει από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές μοναδικές "εξομολογήσεις" αλλά και να αναδείξει τον πολιτισμό μια ολόκληρης πόλης μέσα σε 90 λεπτά ταινίας», υπογραμμίζει η Δανέζη.
«Άνθρωποι κάθε τάξης με κοινό την αγάπη για τον ΠΑΟΚ»
Η αποτύπωση του ποδοσφαίρου ως κοινωνικού φαινομένου μέσα από το ντοκιμαντέρ «90 χρόνια ΠΑΟΚ – Νοσταλγώντας το μέλλον» διαφαίνεται και μέσα από τον τρόπο που οι Έλληνες της ξενιτιάς αντιλαμβάνονται την ομάδα του ΠΑΟΚ. Τα πλάνα από τον σύνδεσμο του ΠΑΟΚ στο Ντίσελντορφ και το ταξίδι της κάμερας του ντοκιμαντέρ στην Κωνσταντινούπολη και τη Λισσαβώνα αναδεικνύουν, σύμφωνα με τη Δανέζη, τον τρόπο με τον οποίο άνθρωποι από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα συνδέονται αρμονικά με συνδετικό κρίκο την αγάπη τους για τον «Δικέφαλο».
«Η επίσκεψη μας στους φίλαθλους του Ντίσελντορφ ήταν ιδιαίτερα συγκινητική! Ο σύνδεσμος εκεί αποτελείται από ανθρώπους ετερόκλητους μεταξύ τους. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, κάθε κοινωνικής τάξης με ένα και μόνο κοινό. Την αγάπη για την ομάδα μας. Και αυτή η αγάπη τους κρατά ενωμένους. Στην αρχή της ταινίας θα δείτε την σκηνή όπου φίλαθλος του ΠΑΟΚ παίζει ξεχασμένα τραγούδια της ομάδας με την λύρα του με ποντιακό στίχο. Τόσα χιλιόμετρα μακριά και οι μνήμες ζουν».
«Το ρητό του Πάμπλο Γκαρσία ήταν η φιλοσοφία του Νίκου για τον ΠΑΟΚ»
Μέσα στο έργο, το ρητό του πρώην άσου του ΠΑΟΚ, Πάμπλο Γκαρσία, «επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς», είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το ντοκιμαντέρ. Όπως αναφέρει η Δανέζη, τα συγκεκριμένα λόγια ήταν η φιλοσοφία με την οποία ο Νίκος Τριανταφυλλίδης προσέγγιζε την ομάδα του ΠΑΟΚ.
«Το ρητό που έκανε γνωστό ο Πάμπλο Γκαρσία, για τον Νίκο ήταν ακριβώς η φιλοσοφία του για την ομάδα. Η νίκη και η ήττα, οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Η ζωή και ο θάνατος. Το μαύρο και το άσπρο. Η δύναμη όμως του να συνεχίζεις ζώντας πάντα στα άκρα αντλείται από τα ιδανικά, από "μια ουτοπία, μια διαρκής ανταρσία που δεν ολοκληρώνεται ποτέ" όπως χαρακτηριστικά είχε και ο ίδιος δηλώσει».
«Καθοριστική η συμβολή του Ιβάν Σαββίδη»
Για την ολοκλήρωση του ντοκιμαντέρ καθοριστική ήταν φυσικά και η συμβολή του Ιβάν Σαββίδη. Ενός ανθρώπου που εκτός από ιδιοκτήτης και πρόεδρος του συλλόγου αποτελεί έναν απλό φίλαθλο της ομάδας, ο οποίος πίστεψε στο όραμα του Νίκου Τριανταφυλλίδη και βοήθησε οικονομικά προκειμένου το έργο να πάρει σάρκα και οστά, αντιλαμβανόμενος ότι το ποδόσφαιρο εκτός από άθλημα αποτελεί μορφή πολιτισμού.
«Ο Ιβάν Σαββίδης αγκάλιασε την προσπάθεια μας από την πρώτη στιγμή. Πίστεψε σε εμάς και στο όραμα του Νίκου. Η παραγωγή του ντοκιμαντέρ χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από την ΠΑΕ ενώ ο ίδιος μας άφησε πλήρη καλλιτεχνική ελευθερία. Μάλιστα για τις ανάγκες των γυρισμάτων ταξίδεψε στην Θεσσαλονίκη μόνο για δύο ώρες για να μας συναντήσει και να μας μιλήσει. Η συνέντευξη του είναι πράγματι εγκάρδια και συγκινητική. Είναι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα μια αθλητική ομάδα να επενδύει όχι μόνο στα αθλητικό κομμάτι αλλά και στον πολιτισμό. Γιατί το ποδόσφαιρο είναι μια μορφή πολιτισμού, και σε αυτό ο Ιβάν Σαββίδης πρωτοστατεί. Πρωτοστατεί επιδεικνύοντας έργο», τονίζει η Δανέζη.
«Ο Νίκος θα είναι μαζί μας εκεί»
Το Σάββατο, δυστυχώς, ο Νίκος Τριανταφυλλίδης δεν θα είναι στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» για να δει ολοκληρωμένο το ντοκιμαντέρ που ο ίδιος έβαλε όλο του το καλλιτεχνικό μεράκι για να προβληθεί στη μεγάλη οθόνη. Ωστόσο, όπως προσθέτει η Δανέζη, όλοι θα αισθάνονται την παρουσία του εκεί και την περηφάνια του γι' αυτό το ξεχωριστό δημιούργημα.
«Είμαι σίγουρη πως θα είναι εκεί μαζί μας. Περήφανος. Γιατί όπως λέει και ο αείμνηστος Βασίλης Διαμαντόπουλος στην ταινία του Νίκου, ΤΟ ΠΑΛΤΟ – "οι μεγάλοι καλλιτέχνες ποτέ δεν πεθαίνουν"».
Το ντοκιμαντέρ «90 χρόνια ΠΑΟΚ – Νοσταλγώντας το μέλλον» αναμένεται με μεγάλη ανυπομονησία στις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας μέσα στον επόμενο μήνα.
Για όλους όσους θέλουν να νιώσουν τα κοινωνικά μηνύματα που αυτή περνάει, αλλά και για τους αισθηματίες φίλους του «Δικεφάλου». Άλλωστε όπως επισημαίνει η Δανέζη: «Μόνο ένας ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΑΣ μπορεί να είναι ΠΑΟΚ».
90 χρόνια ΠΑΟΚ – Νοσταλγώντας το Μέλλον
Σενάριο – Σκηνοθεσία: Νίκος Τριανταφυλλίδης
Διεύθυνση Παραγωγής / Second Unit Σκηνοθέτης: Μαρίνα Δανέζη
Διευθυντής Φωτογραφίας: Παντελής Μαντζάνας
Μοντάζ: Χρήστος Γάκης
Ήχος: Κώστας Κουτελιδάκης
Πρωτότυπη Μουσική: Alex K & Costas C aka Digital Alkemist
Βοηθός Σκηνοθέτη: Χρήστος Σαρρής
Sound Design – Μίξη Ήχου: Δημήτρης Μυγιάκης
Έρευνα Αρχειακού Υλικού: Ηλιάνα Δανέζη – Βασίλης Κοσμόπουλος – Κώστας Πάλλης
Motion Graphics Design – Vfx: Κωνσταντίνα Στεφανοπούλου
Εκτέλεση Παραγωγής:
Μαρίνα Δανέζη για την ΝΙΜΑ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Δημήτρης Παπανδρέου για την Fairplay
Η ταινία θα προβληθεί δύο φορές κατά την διάρκεια του φεστιβάλ. Αναλυτικά:
OΛYMΠION: Σάββατο, 5 Νοεμβρίου, 20:00
TΩNIA MAPKETAKH: Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου, 22:30