Από την ΠΟΛΗ στην ΤΟΥΜΠΑ...

Κάθε φορά που έρχεται στο μυαλό από που ξεκίνησε ο ΠΑΟΚ μας κατακλύζουν ανάμεικτα συναισθήματα. Από την Πόλη των Πόλεων. Ένας τόπος που ευημερούσε, που κυριαρχούσε το ελληνικό στοιχείο πριν απο τους διωγμούς, πλέον ξυπνά μνήμες και θύμησες του ένδοξου παρελθόντος.
Από την ΠΟΛΗ στην ΤΟΥΜΠΑ...

Τόπος μαρτυρίου. Αέναος πόνος για όσους έφυγαν και άφησαν τα πάντα πίσω. Μάζεψαν τα κομμάτια τους και κουβάλησαν μαζί τους τα βιώματα τους και τα μεταλαμπάδευσαν στην Νέα Γη που τους φιλοξένησε.

Προσπάθησαν να ενσωματωθούν και να αφομοιωθούν από τοπικές κοινωνίες που στην αρχή τους έβλεπαν διστακτικά και καχύποπτα. Υπήρχε άρνηση αποδοχής της πολιτιστικής διαφορετικότητας που προερχόταν απο την Πόλη απο τους γηγενείς κατοίκους της Μάνας Σαλονίκης και του ευρύτερου Ελλαδικού χώρου (αίσθημα ανωτερότητας Παλαιάς Ελλάδας-ισχύει ακόμα και σήμερα ως έναν βαθμό).

Χλευάστηκαν, λοιδορήθηκαν, αμφισβητήθηκαν οι πρόσφυγες της Πόλης. Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα προβλημάτων, την αγωνία της επιβίωσης και την κληρονομιά που κουβαλούσαν, κατάφεραν να αναγεννηθούν. Ανταποκρίθηκαν στις προκλήσεις που αντιμετώπισαν.

Κοινωνική απομόνωση, επαρχιωτισμός, αποξένωση. Μεγάλο ταξικό και τοξικό χάσμα. Κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες κατάφεραν και κράτησαν άσβεστη την φλόγα του Μεγάλου ΠΑΟΚ. Ήταν το αποκούμπι τους. Ήταν το σημείο αναφοράς που και να μην υπήρχε θα έπρεπε να δημιουργηθεί ώστε να βρούνε κουράγιο να συνεχίσουν μετά τον ξεριζωμό.

Και τα κατάφεραν. Με τα χρονια έγιναν αποδεκτοί. Το αρχικό σοκ των γηγενών λόγω και γλωσσικής ιδιομορφίας (π.χ Ποντιακής Διαλέκτου, Σμύρνη) είχε ξεπεραστεί. Η κουλτούρα τους και το ‘’πάντρεμα’ στοιχείων ανατολής και δύσης δημιούργησε ενα ‘’χωνευτήρι’’ πληθυσμών τοπικής μορφής. Σταδιακά άλλαξε η πολιτισμική και πολιτιστικη σύσταση της Ελλάδας.

Έτσι λοιπόν φτάσαμε να γιγαντωθεί και ο ΠΑΟΚ μέσα από αγώνες δεκαετιών!

O ΠΑΟΚ όταν αγωνίζεται δεν παίζει απλά το παιχνίδι.

Παίζει για την τιμή του! Για την μακραίωνη ιστορία του! Παίζει για όλους αυτούς που έχασαν τις εστίες τους βίαια!

Παίζει για αυτούς που είναι στην κερκίδα! Παιδιά που σίγουρα κάποια εξ αυτών θα είναι εγγόνια και δισέγγονα ξεριζωμένων και προσφύγων!

Παίζει για το ένδοξο παρελθόν του. Παίζει για τις ιστορίες που διηγούνται σημερινοί παππούδες και γονείς στα εγγόνια και δισέγγονά τους!

Παίζει για τις χαμένες πατρίδες!

Παίζει για το ΑΙΜΑ που ΧΥΘΗΚΕ στις αποβάθρες της Σμύρνης και για αυτούς που έμειναν πίσω!

Ειδικά όταν παίζει και μέσα στην Τούμπα που μεταβολίζει τους πάντες! Αυτή η αύρα της! Ο παλμός της! Έκρηξη συναισθημάτων! Αυτή η μυστηριακή ενέργεια που αναδύεται απο τα έγκατα της σαν ηφαιστιακή λάβα και παρασέρνει στον διάβα της τους αντιπάλους! Παλιρροκό κύμα, τσουνάμι που τους πνίγει!Παραλύουν μπροστά στο μεγαλείο της! Καμίνι και κόλαση για αυτούς λοιπόν! Τόπος μαρτυρίου που δεν λέει να τελειώσει!

Στον αντίποδα,

Το ωραιότερο μέρος της Γης για τον οπαδό του ΠΑΟΚ...

Υ.Γ. Μπιζίμ ΠΑΟΚ! Και ΠΑΟΚ να μην υπηρχε πάλι ΠΑΟΚ θα ’μασταν…

Αετοί πάνω από την Αγία Σοφία

 

Αρθρογράφος: Unbroken

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...