Ντομινίκ Κοτάρσκι: Ακόμα και οι αριθμοί λένε την αλήθεια!

Ο 24χρονος Κροάτης γκολκίπερ ολοκληρώνει μια ονειρεμένη χρονιά, όπου ανάγκασε ακόμα και τα "άδικα" νούμερα να αποτυπώσουν την αξία του.
Πηγή: sdna.gr
Ντομινίκ Κοτάρσκι: Ακόμα και οι αριθμοί λένε την αλήθεια!
Photo Credits: @PAOKFC

Ξέρετε ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα με τους τερματοφύλακες; Ότι οι αριθμοί δεν μπορούν να αποτυπώσουν ούτε καν λίγο την προσφορά τους σ’ ένα ματς. Ούτως ή άλλως το ποδόσφαιρο είναι δύσκολα «μετρήσιμο» σπορ με νούμερα, αλλά η μοναχική αυτή θέση έχει ένα παραπάνω ζήτημα. Αυτός είναι ο κανόνας, αλλά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Κι έχουν ονοματεπώνυμο: Ντομινίκ Κοτάρσκι.

Οι αριθμοί γράφουν ότι η ομάδα του 24χρονου τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ ηττήθηκε χθες από την ΑΕΚ, η εστία του παραβιάστηκε. Άρα τα… βασικά νούμερα δεν βγαίνουν! Βεβαίως, αν ρίξει κανείς μια ματιά γενικότερα, θα διαπιστώσει ότι ο Κροάτης γκολκίπερ έχει κάνει ακόμα και τα δύσκολα για γκολκίπερ νούμερα να δουλεύουν για λογαριασμό του.

Πάρτε μολύβι και χαρτί για λίγο. Ο αγώνας της “OPAP Arena” ήταν το 120ο παιχνίδι του Κοτάρσκι με τη φανέλα του ΠΑΟΚ σε όλες τις διοργανώσεις. Στα 43 απ’ αυτά έχει κρατήσει ανέπαφη την εστία του. Γνωρίζετε πολλούς τερματοφύλακες που σε τόσο μεγάλο αριθμό αγώνων έχουν αυτό τον αριθμό clean sheets;

Οι «επεμβάσεις» (saves) είναι ένα στατιστικό παρεξηγημένο, δεδομένου ότι δεν μετράει βαθμό δυσκολίας, αλλά τις φορές που η ενέργεια του γκολκίπερ παρεμβάλλεται σε μια προσπάθεια εντός εστίας και την αποσοβεί. Μπορεί να είναι και κάτι απλό, δηλαδή. Αλλά όταν υπάρχει μεγάλη διαφορά, τότε κάτι λέει. Ο Κοτάρσκι είναι μακράν ο πρώτος σε επεμβάσεις από τους Big-4 φέτος ως τώρα, έχει 43 σε 13 ματς. Ο Ντραγκόφσκι του ΠΑΟ έχει 34, ο Τζολάκης του Ολυμπιακού 25, ο Στρακόσα της ΑΕΚ 23, οι δύο τελευταίοι και μ’ ένα ματς περισσότερο.

Αν σ’ αυτό προσθέσουμε και το εξωπραγματικό ποσοστό «άρνησης» στα πέναλτι (αποκρούσεις, δοκάρια και άουτ των αντιπάλων), που είναι 10/21, καταλαβαίνουμε γιατί ο Κοτάρσκι έχει εξελιχθεί σε X-factor του ΠΑΟΚ, γενικά και ειδικά. Τον τελευταίο καιρό δεν χρειάζονται καν τα νούμερα για να πιστοποιήσουν την αγωνιστική του άνοδο. Η χρονιά που τελειώνει φαίνεται ότι είναι κομβική για τον γκολκίπερ, ο οποίος κλήθηκε στην εθνική Κροατίας και είδε το step-up που έκανε να αναγνωρίζεται.

Γεννημένος στο Ζάμποκ, στα σύνορα της Κροατίας με τη Σλοβενία, ο Κοτάρσκι ερωτεύθηκε τη μπάλα ήδη από το 2006, όταν η εθνική της χώρας του έπαιξε στην τελική φάση του Μουντιάλ της Γερμανίας. Ζήτησε να μάθει μπάλα, τον έγραψαν στην τοπική ομάδα Τόντας Μπεντεκόβτσινα και τον δοκίμασαν σε διάφορες θέσεις. Ο προπονητής Ιβάν Νόβακ, παλαίμαχος γκολκίπερ ο ίδιος, ήδη από τις πρώτες προπονήσεις που τον έβαλε κάτω από τα δοκάρια είπε στον πατέρα του ότι ο μικρός είναι «θείο δώρο». Παρά τις αρχικές αντιρρήσεις του Κοτάρσκι, που ήθελε να παίζει σέντερ φορ (λέει ότι πετύχαινε πολλά γκολ!) καθιερώθηκε στη θέση του τερματοφύλακα και το άστρο του έλαμψε πολύ νωρίς.

Σ’ ένα παιχνίδι U12 με τη Ντινάμο Ζάγκρεμπ ο Κοτάρσκι κατέβασε τα ρολά και ήδη από το ημίχρονο οι άνθρωποι της Ντινάμο πλησίασαν τον πατέρα του και του ζήτησαν να τον πάει για προπόνηση. Το 2011, λοιπόν, πήρε την πρώτη του μεταγραφή. Επειδή η οικογένεια διαφωνούσε με το να φύγει τόσο νωρίς από το σπίτι, ο πατέρας του τον πήγαινε για προπόνηση καθημερινά με το αυτοκίνητο, έστω κι αν το Ζάμποκ απέχει από το Ζάγκρεμπ πάνω από μία ώρα. Βεβαίως αργότερα έμενε στο «σπίτι της Ντινάμο», στους ξενώνες που διατηρεί η ομάδα για να φιλοξενεί ταλέντα απ’ όλη τη χώρα, και στα 15 του μετακόμισε σε διαμέρισμα, όπου ζούσε με δύο συμπαίκτες του.

Αυτή η πρόωρη ωρίμανση τον οδήγησε και στο εξωτερικό. Το 2017 υπέγραψε στον Άγιαξ, του οποίου οι ειδικοί της ακαδημίας έλεγαν ότι τα σωματικά προσόντα και η αντίληψη ήταν στο ίδιο επίπεδο που είχε ο Έντβιν Φαν ντερ Σάαρ όταν ήταν σε ανάλογη ηλικία. Για να υπογράψει το επαγγελματικό του συμβόλαιο χρειάστηκε να περιμένει μέχρι να συμπληρώσει τα 18 του χρόνια.

Οι προοπτικές φαίνονταν εξαιρετικές, όμως στην ανδρική ομάδα του Άγιαξ δεν έκανε ούτε μία εμφάνιση για δύο χρόνια, παρέμεινε τρίτος γκολκίπερ πίσω από τον Ονάνα και τον Έλληνα Κώστα Λάμπρου. Ευκαιρίες πήρε στη Β’ ομάδα, αλλά δεν τον κάλυπταν. Και βλέποντας ότι στην Κροατία ακόμα τον θεωρούσαν τοπ (σημάδι ότι πέρασε ως βασικός απ’ όλες τις ηλικιακές εθνικές ομάδες), αποφάσισε να ψάξει λεπτά συμμετοχής. Έτσι έγινε η μετακίνησή του στη Γκόριτσα, μια ομάδα Α’ κατηγορίας της Κροατίας που εδρεύει ουσιαστικά σε μια πόλη-δορυφόρο του Ζάγκρεμπ.

Με τη Γκόριτσα το 2021-22 έπαιξε 24 ματς και επανήλθε σε αγωνιστικό ρυθμό, έτσι λοιπόν η κροατική ομάδα έβαλε ένα μεγάλο χρέος με δόσεις για να τον αγοράσει από τον Άγιαξ έναντι 1 εκ. ευρώ. Βεβαίως, όπως αποδείχτηκε, το κίνητρο δεν ήταν αγωνιστικό, αλλά οικονομικό. Με το που ολοκληρώθηκε η αγορά, σχεδόν αμέσως ανακοινώθηκε και η μετακίνησή του στον ΠΑΟΚ, με το διπλάσιο αντάλλαγμα.

Παρά την μικρή του ηλικία για γκολκίπερ, ο Κοτάρσκι έχει ψυχραιμία και αντιδράσεις που δεν συμβαδίζουν με τα χρόνια του κάτω από τα δοκάρια. Έχει παίξει και το ρόλο του, βέβαια, ότι όλα τα’ ζησε μικρός, έμεινε μόνος του, πήρε μεταγραφή στο εξωτερικό και παντρεύτηκε σε ηλικία μόλις 21 ετών. Η Μπερνάρντα Τσούλινα, μπασκετμπολίστρια και μοντέλο, του στάθηκε πολύ ειδικά στα δύσκολα χρόνια που περίμενε την ευκαιρία στην Ολλανδία, και της το αναγνωρίζει.

Οι πρώτες του συμμετοχές στην εθνική, που καταγράφηκαν αυτή τη χρονιά, δείχνουν ότι έχει ανοιχτή πόρτα για να καθιερωθεί σε μια θέση που την υπερασπίστηκαν ονόματα πολύ σπουδαία για το σύγχρονο κροατικό ποδόσφαιρο (Σούμπασιτς, Λιβάκοβιτς κτλ.).

Διαβάστε ακόμη...