Δίνουμε το αίμα μας για τον ΠΑΟΚ…
SHARE:
Σας περιμένουμε όλους από τις 12.00 μέχρι τις 14.00 να δώσετε αίμα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον τρίτο όροφο του γηπέδου της Τούμπας κι έπειτα να παρακολουθήσετε την τελευταία προπόνηση της ομάδας πριν τον αγώνα με τον Λεβαδειακό.
Οδηγίες για τον αιμοδότη πριν και μετά την αιμοδοσία
Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα 18-62 ετών, μπορεί να δίνει άφοβα αίμα 3-4 φορές το χρόνο.
Ο όγκος αίματος που προσφέρει ο αιμοδότης είναι 450 ml και αποκαθιστάται αμέσως από τον οργανισμό. Το πλάσμα αναπαράγεται σε 24 ώρες και τα ερυθρά σε ένα μήνα.
Η αιμοδοσία είναι τελείως ακίνδυνη και διαρκεί 5-10 λεπτά της ώρας.
Κανένα φάρμακο δεν υποκαθιστά το αίμα ή το πλάσμα που χρειάζονται οι ασθενείς.
Πριν την αιμοδοσία:
Δεν πρέπει να διενεργείται αιμοδοσία πριν περάσουν τρεις μήνες από την προηγούμενη.
Καλό είναι η αιμοδοσία να γίνεται όταν ο αιμοδότης είναι ξεκούραστος και έχει κοιμηθεί την προηγούμενη ημέρα 6-7 ώρες τουλάχιστον.
Πριν την αιμοδοσία πρέπει να προηγείται ελαφρύ πρωινό ή να έχουν περάσει 4 ώρες από το μεσημβρινό γεύμα, που καλό είναι να είναι επίσης ελαφρύ.
Απαγορεύεται η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.
Μετά την αιμοδοσία:
Ο αιμοδότης πρέπει να ακολουθεί τις συμβουλές του νοσηλευτικού προσωπικού.
Να πάρει την τροφή που του προσφέρεται και να μην αποχωρήσει από το Τμήμα αιμοδοσίας πριν του το επιτρέψει το υπεύθυνο προσωπικό.
Να μην καπνίσει για μια (1) ώρα.
Να μην οδηγήσει για μια (1) ώρα.
Να μην κάνει έντονη σωματική άσκηση την ημέρα της αιμοδοσίας.
Να πάρει περισσότερα υγρά και καλό γεύμα την ημέρα της αιμοδοσίας.
Αποφυγή οινοπνευματικών ποτών την ημέρα της αιμοδοσίας.
Σε περίπτωση αιμορραγίας από το σημείο φλεβοκέντησης, ο αιμοδότης θα πρέπει να σηκώσει το χέρι ψηλά και να εφαρμόσει πίεση.
Ο επίδεσμος μπορεί να αφαιρεθεί μετά από 2-3 ώρες.
Για οποιοδήποτε πρόβλημα ή απορία ο αιμοδότης μπορεί να απευθυνθεί στο νοσηλευτικό προσωπικό ή στο γιατρό της αιμοδοσίας.
Τι είναι το αίμα;
Το αίμα είναι ιστός σε ρευστή κατάσταση, που χρησιμεύει ως μέσο επικοινωνίας μεταξύ των διαφόρων οργάνων του σώματος. Πρωταρχικός και αναντικατάστατος ρόλος του είναι η μεταφορά οξυγόνου, που γίνεται με τα ερυθρά αιμοσφαίρια που είναι ένα από τα συστατικά του. Ένας ακόμα κύριος ρόλος του είναι η άμυνα του οργανισμού στα μικρόβια, λειτουργία που επιτελούν τα λευκά αιμοσφαίρια, ένα δεύτερο συστατικό του.
Παράλληλα το αίμα μεταφέρει θρεπτικές ουσίες, ορμόνες και βιταμίνες, διακινεί προϊόντα λειτουργίας του ενός οργάνου προς κάποιο άλλο και λειτουργεί ως αγωγός για την αποβολή από τα νεφρά διαφόρων αχρήστων και βλαβερών στοιχείων.
Τέλος με τα αιμοπετάλια (άλλο συστατικό του αίματος) και τους παράγοντες της πήξης του πλάσματος εξασφαλίζεται η αιμόσταση, δηλαδή σταματάει η αιμορραγία σε περίπτωση τραυματισμού.
Ομάδες αίματος
Το αίμα του ανθρώπου χωρίζεται σε διάφορες ομάδες που καθορίζονται από ορισμένες πρωτεϊνικές ουσίες (αντιγόνα), οι οποίες υπάρχουν στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων, όπως είναι η “A” και η “B”. Οι ουσίες αυτές, τα αντιγόνα, ή υπάρχουν και τα δύο μαζί, ή μόνο το ένα από αυτά, ή κανένα.
Όταν υπάρχουν και τα δύο, η ομάδα λέγεται “AB”
Όταν υπάρχει μόνο το “A” η ομάδα λέγεται “A”
Όταν υπάρχει μόνο το “B” η ομάδα λέγεται “B”
Όταν δεν υπάρχει καμία, η ομάδα λέγεται “O”
Εκτός από τις ουσίες “A” και “B” υπάρχει στο αίμα και στο σύστημα ρέζους, το κυριότερο των οποίον είναι το “D”.
Η παρουσία ή όχι του αντιγόνου “D” του συστήματος αυτού προσδιορίζει την ομάδα του αίματος ως “ρέζους θετικό” ή “ρέζους αρνητικό”.
Είναι σημαντικό ο καθένας μας να ξέρει σε ποια ομάδα αίματος ανήκει το αίμα του. Για κάθε μετάγγιση γίνεται υποχρεωτικά έλεγχος της ομάδας αίματος, τόσο του αιμοδότη, όσο και του αιμολήπτη.