Season Review: Η σεζον-μάθημα της Κ20

Ήταν εξ αρχής μία ιδιαίτερη χρονιά. Πολλά νέα πρόσωπα στο ρόστερ, νέο τεχνικό τιμ και η πρόκληση της ευρωπαϊκής συμμετοχής.
Season Review: Η σεζον-μάθημα της Κ20

Το paokfc.gr σας παρουσιάζει ένα αναλυτικό αφιέρωμα στην σεζόν της Κ20 του Δικεφάλου, η οποία έκλεισε με ένα άκρως θετικό πρόσημο.

Το καλοκαίρι πάρθηκε μία γενναία απόφαση. Αυτή είχε να κάνει με την ριζική ανανέωση του ρόστερ, ενώ και το κενό που άφησε ο Βλάνταν Ίβιτς, με την προαγωγή του στην Α Ομάδα έπρεπε να καλυφθεί. Το σκεπτικό ήταν ξεκάθαρο εξ αρχής. Η ομάδα θα έριχνε αισθητά τον μέσο όρο ηλικίας της και θα στηριζόταν στην περσινή Κ17.

Τα... κλειδιά στον Γκαρσία

Πέρυσι μαζί με τον Άγγελο Ζαζόπουλο οδήγησαν τρίτη τη τάξει ομάδα του Δικεφάλου στην κατάκτηση της Super League. Φέτος ήταν ώρα για το επόμενο βήμα.

Ο Πάμπλο Γκαρσία με τον Απόστολο Παπαβασιλείου στο πλευρό του ανέλαβαν να οδηγήσουν την ομάδα και κυρίως να βελτιώσουν τους ποδοσφαιριστές τους και να τους προετοιμάσουν για το επόμενο βήμα.

Με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο και την ξεχωριστή φιλοσοφία του εστίασε στο να εμφυσήσει το πνεύμα και την νοοτροπία του νικητή, ενώ τους ζητούσε συνεχώς να καταθέτουν την ψυχή του στο γήπεδο κόντρα στον οποιονδήποτε αντίπαλο.

Το χτίσιμο του ρόστερ

Οι παίκτες που τράβηξαν το κουπί στο μεγαλύτερο μέρος της προηγούμενης σεζόν έφυγαν προκειμένου να κάνουν το επόμενο βήμα. Σημαντικά στελέχη όπως οι Κάκκο, Κούστα, Τοπαλίδης, Παντεκίδης, Ρανγκέλοφ, Παναγιωτίδης, Πατράλης, Δημητριάδης, Τσελεπίδης, Παντεκίδης και Κουτογλίδης αποχώρησαν από το ρόστερ, το οποίο στηρίχθηκε σε όσους παρέμειναν αλλά και στην περσινή Κ17. Οι Δημητρίου, Σιαμπάνης, Δοδοντσάκης, Ματθαίου, Μούτσα, Μίσκοβιτς, Γιαλαμούδης, Καπρέτσος και Κραγιόπουλος πλαισιώθηκαν από τους Χατζηδίμπα, Μελετίδη, Χατζηστραβό, Τζοβάρα, Παπαθανασίου, Πολύζο, Αηδονίδη και Νουκάρη που έκανα το επόμενο βήμα, αλλά και από ποδοσφαιριστές που ήρθαν με μεταγραφή, όπως οι Σταθόπουλος, Κόζακ και Παπαδόπουλος, αλλά και αυτούς που αποκτήθηκαν τον Γενάρη, τους Γκιντίδη, Κυριαλάνη, Κανελίδη και Τσίγκο.

Παράλληλα μέσα στην σεζόν βοήθειες προσέφεραν και οι ακόμα νεαρότεροι και γεννημένοι μετά το 2000, Λύρατζης, Γκαργκαλατζίδης, Τσαούσης, Δούμτσης, Μανιώτης και Βουτσάς.

Η περιπέτεια του Youth League

Η περσινή κατάκτηση του πρωταθλήματος της Super League από την Κ17 του Δικεφάλου, έδωσε στον ΠΑΟΚ την δυνατότητα να συμμετάσχει για πρώτη φορά στο Youth League, που διοργανώνεται κάθε χρόνο από την UEFA και αποτελεί το Champions League του αναπτυξιακού ποδοσφαίρου.

Μία διοργάνωση που έδωσε την δυνατότητα σε παίκτες και τεχνικό τιμ να συλλέξουν πληθώρα πολύτιμων εμπειριών και να μετρήσουν τις δυνάμεις τους σε δύο παραδοσιακές δυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου στο κομμάτι των Ακαδημιών.

Η κλήρωση του πρώτου γύρου έφερε στο δρόμο των παικτών του Δικεφάλου την Ακαδημία Πούσκας. Οι Ούγγροι διαθέτουν μία εξαιρετική ακαδημία, η οποία παρά το γεγονός ότι η πρώτη ομάδα δεν αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία του πρωταθλήματος, βρίσκεται σταθερά στην ελίτ των εγχώριων διοργανώσεων.

Το ευρωπαϊκό ταξίδι των νεαρών παικτών του ΠΑΟΚ ξεκίνησε από την πόλη Φελκούστ της Ουγγαρίας, λοιπόν όπου σε ένα γήπεδο-κόσμημα πήρε πολύτιμη ισοπαλία με 1-1 με γκολ του Σταθόπουλου στο δεύτερο μέρος. Στον επαναληπτικό που διεξήχθη στο Καυτανζόγλειο, ο ΠΑΟΚ αν και καλύτερος σε όλη την αναμέτρηση δεν σημείωσε κάποιο τέρμα και με την λευκή ισοπαλία πανηγύρισε την πρόκριση.

Επόμενος αντίπαλος ο Άγιαξ. Ο ΠΑΟΚ κλήθηκε να αντιμετωπίσει μία από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης σε επίπεδο τμημάτων υποδομής, που ο τρόπος λειτουργίας της αποτελεί πρότυπο. Ενδεικτικό είναι ότι πολλοί ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν απέναντι στον ΠΑΟΚ στα παιχνίδια του Youth League, αγωνίστηκαν λίγους μήνες μετά στον τελικό του Europa League με την Α Ομάδα, αποτελώντας βασικά στελέχη της.

Οι Ολλανδοί ήρθαν στην Θεσσαλονίκη και κατάφεραν να πάρουν σημαντικό προβάδισμα από τον πρώτο κιόλας αγώνας, επικρατώντας με 0-2 στο Καυτανζόγλειο. Ο ΠΑΟΚ ταξίδεψε στο Άμστερνταμ για το θαύμα και κατάφερε να βάλει δύσκολα στα φημισμένα ταλέντα του Αίαντα.

O Δικέφαλος μπήκε εξαιρετικά στο παιχνίδι και στα πρώτα δέκα λεπτά έχασε ανεπανάληπτες ευκαιρίες για το 0-1, με αποκορύφωμα το διπλό δοκάρι του Γκαργκαλατζίδη δευτερόλεπτα μετά την σέντρα του αγώνα. Οι παίκτες του Γκαρσία άντεξαν στην πίεση του αντιπάλου και στο 63′ έχασαν νέα απίθανη ευκαιρία με τον Σταθόπουλο να μην μπορεί να μην μπορεί να σκοράρει σε τετ α τετ. Ο Άγιαξ πήρε το προβάδισμα στο 71′ με αυστηρό πέναλτι, ενώ λίγα λεπτά ο Σιράζ με το δεύτερο προσωπικό του τέρμα έκανε το 2-0, για να μειώσει στο 86′ ο Δημητρίου μετά από φάση διαρκείας.

Ο ΠΑΟΚ πάλεψε αλλά δεν κατάφερε να κάνει το θαύμα και επέστρεψε στην έδρα του, έχοντας στις αποσκευές του σπουδαίες εμπειρίες.

Η πορεία στην Super League

O ΠΑΟΚ αγωνίστηκε στο φετινό πρωτάθλημα με το νεανικότερο ρόστερ μεταξύ των ομάδων που συμμετείχαν. Μάλιστα σε κάποιους αγώνες η διαφορά του μέσου όρου ηλικίας έφτανε και τα δύο χρόνια.

Η συνειδητή επιλογή που έκανε ο οργανισμός είχε συνέπειες στην αγωνιστική σταθερότητα της ομάδας. Η εμπειρία αλλά και το γεγονός της ύπαρξης πολλών νέων προσώπων στο ρόστερ κόστισε σε πολλές περιπτώσεις σε βαθμούς. Ειδικά στο ξεκίνημα της σεζόν η ομάδα δεν κατάφερε άμεσα να βρει χημεία και έχασε πολύτιμο έδαφος στην μάχη της κορυφής. Με τον καιρό όμως η ομάδα έδεσε και κατά συνέπεια άρχισε να έρχεται και η αγωνιστική βελτίωση, που ήταν άλλωστε και το κύριο ζητούμενο.

Ένας άλλος παράγοντας που επηρέασε σημαντικά την ομάδα ήταν και η...ατυχία. Η ομάδα υπέφερε από πολλούς τραυματισμούς μέσα στην διάρκεια της σεζόν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι αναγκάστηκε να παίξει στα περισσότερα παιχνίδια του πρωταθλήματος χωρίς τους δύο βασικούς κεντρικούς της αμυντικούς, Δημητρίου και Δοδοντσάκη.

Παρόλα αυτά όμως ο ΠΑΟΚ κατάφερε να πρωταγωνιστήσει και να είναι ανταγωνιστικός μέχρι το φινάλε. Τερμάτισε στην τρίτη θέση της βαθμολογίας, πίσω από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό και τον δεύτερο Παναθηναϊκό, τον οποίο κέρδισε και στις δύο αναμετρήσεις που έδωσαν οι δύο ομάδες.

O Δικέφαλος σε 30 αγώνες συγκέντρωσε 61 βαθμούς, πετυχαίνοντας 18 νίκες, ενώ είχε επτά ισοπαλίες και μόλις πέντε ήττες. Είχε μαζί με τον Ατρόμητο την τρίτη καλύτερη επίθεση με 56 τέρματα, ενώ βρέθηκε μαζί με τον Παναθηναϊκό στην δεύτερη θέση όσων αφορά το αμυντικό κομμάτι, δεχόμενος 29 γκολ. Μάλιστα αν στο φινάλε δεν ερχόταν η βαριά ήττα από τον Ατρόμητο στην Αθήνα, η επίδοση θα ήταν σαφώς καλύτερη, για μία ομάδα που παρουσίασε ένα άκρως σοβαρό πρόσωπο στο αμυντικό κομμάτι, παρά τα πολλά προβλήματα και τις απουσίες.

Οι κορυφαίοι σε αριθμούς

Πρώτος σκόρερ της ομάδας συνολικά στην σεζόν αναδείχθηκε ο Αντώνης Σταθόπουλος με 10 γκολ. Ο νεαρός φορ που ήρθε φέτος στην ομάδα με μεταγραφή από την Τβέντε, βρήκε εννιά φορές τον δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα στο πρωτάθλημα της Super League, ενώ σημείωσε και ένα γκολ στο Youth League.

Ένα τέρμα λιγότερο μέτρησε ο Γιώργος Τζοβάρας, ο οποίος με ένα ντεμαράζ στο φινάλε έφτασε τα εννιά γκολ, σκοράροντας πέντε φορές στις τελευταίες πέντε αναμετρήσεις της χρονιάς. Ο νεαρός εξτρέμ ήταν παράλληλα ο κορυφαίος της ομάδας σε ασίστ, φτάνοντας τις 10, με τον Χατζηστραβό να έρχεται δεύτερος με τέσσερις.

Όσον αφορά τον χρόνο συμμετοχής, ο Σταθόπουλος πήρε τα περισσότερα παιχνίδια, έχοντας 30 συμμετοχές κατά την διάρκεια της σεζόν σε Ελλάδα και Ευρώπη, με τον Παπαθανασίου να είναι πρώτος σε λεπτά συμμετοχής με 2.861.

Τα τελικά συμπεράσματα

Το φινάλε βρίσκει τους ανθρώπους της ομάδας ικανοποιημένους από την δουλειά που έγινε μέσα στην σεζόν, η οποία λειτούργησε προπαρασκευαστικά για την επόμενη. Τα «μωρά» του Δικεφάλου ωρίμασαν μέσα από τις επιτυχίες τους αλλά και τις αποτυχίες τους και όλοι περιμένουν η επόμενη χρονιά να τους βρει ακόμα πιο δυνατούς και έτοιμους για το επόμενο βήμα. Οι απαιτήσεις από αυτούς θα είναι σαφώς περισσότερες, οι στόχοι πιο υψηλοί και οι ίδιοι θα κληθούν μέσα από την σκληρή δουλειά να δικαιώσουν όσους έχουν μεγάλες προσδοκίες από αυτούς.

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...