Aκαδημία ΠΑΟΚ: Τα μυστικά μιας πετυχημένης «επιχείρησης»

Η Ακαδημία του ΠΑΟΚ έχει βγάλει παίκτες για την πρώτη ομάδα, έχει πουλήσει παίκτες σε ομάδες του εξωτερικού αντί μεγάλων ποσών, αλλά όλα αυτά δεν γίνονται… ως δια μαγείας. Αντίθετα, έχουν απαιτηθεί μεγάλες επενδύσεις σε χρήμα, κόπο και οργανωμένες προσπάθειες, προκειμένου τα τμήματα υποδομής του ΠΑΟΚ να χαρακτηρίζονται ως παράδειγμα προς μίμηση.
Πηγή: forzaonline.gr
Aκαδημία ΠΑΟΚ: Τα μυστικά μιας πετυχημένης «επιχείρησης»
Photo Credits: @PAOK FC

Δεν είναι μυστικό ότι ο ΠΑΟΚ επενδύει στην ακαδημία του, έχοντας το πρώτο ή το δεύτερο μεγαλύτερο μπάτζετ στην Ελλάδα (μαζί με τον Ολυμπιακό). Βέβαια, τα αντίστοιχα νούμερα στο εξωτερικό είναι κατά τέσσερις και πέντε φορές μεγαλύτερα…

Εννοείται, βέβαια, ότι και σ’ αυτό το κομμάτι τα πάντα αρχίζουν και τελειώνουν στην παρουσία του Ιβάν Σαββίδη. Η αναδιοργάνωση των τμημάτων υποδομής του ΠΑΟΚ άρχισε από το καλοκαίρι του 2007, όταν ο Θόδωρος Ζαγοράκης ανέλαβε τα ηνία της ΠΑΕ, αναθέτοντας τον κρίσιμο τομέα της Ακαδημίας στον Βαγγέλη Πουρλιοτόπουλο. Πέντε χρόνια αργότερα, όταν ο Σαββίδης απέκτησε τον έλεγχο της ΠΑΕ, υπήρξε η δυνατότητα για τη διάθεση ακόμη περισσότερων χρημάτων, τα οποία χρησίμευσαν για την αγορά παικτών σε μικρή ηλικία από κάθε γωνιά της χώρας και τη βελτίωση των εγκαταστάσεων, αγωνιστικών κι όχι μόνο.

Φυσικά, η μεγάλη επένδυση έγινε στο Σπίτι των Ακαδημιών, το επταώροφο κτίριο των 1.260 τ.μ. (180 τ.μ. κάθε όροφος) επί της Βασιλίσσης Ολγας, το οποίο μισθώθηκε από την ΠΑΕ και παλαιότερα στέγαζε την Εύξεινο Λέσχη. Εκεί διαμένουν οι παίκτες των τμημάτων υποδομών, που προέρχονται από περιοχές λιγότερο ή περισσότερο μακρινές από τη Θεσσαλονίκη. Το Σπίτι δεν καλύπτει, φυσικά, μόνο το ζήτημα της στέγασης των παικτών. Η υπεύθυνη σχολική σύμβουλος παρακολουθεί τα παιδιά στο κομμάτι του σχολείου, η ψυχολόγος της Ακαδημίας είναι πάντα κοντά τους, κάνοντας είτε ομιλίες ομαδικά στα παιδιά, είτε κάποιου τύπου σεμινάρια με θέματα, που έχουν να κάνουν με την ψυχολογία τους.

Για κάποια άλλα παιδιά, που προέρχονται από εκτός Θεσσαλονίκης περιοχές και έρχονται να εγκατασταθούν μόνιμα στην πόλη, που εδρεύει ο ΠΑΟΚ, απαιτείται η μετακόμιση μαζί τους όλης της οικογένειας τους. Και, σ’ αυτές τις περιπτώσεις, στον ΠΑΟΚ είναι υποχρεωμένοι να τακτοποιήσουν επαγγελματικά και τους γονείς τους.

ΟΙ ΣΚΑΟΥΤΕΡ ΚΑΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ

Οι σκάουτερ του ΠΑΟΚ (Γιάννης Αβραμίδης, Κώστας Λαγωνίδης, Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, Ηλίας Γαλανόπουλος), μαζί και με τους Κυριάκο Αλεξανδρίδη και Κώστα Μαλιούφα φροντίζουν για την ανεύρεση ταλαντούχων παικτών σε νεαρή ηλικία. Σ΄ αυτό συμβάλλει κι η λειτουργία των εννέα προπονητικών κέντρων σε πολλές περιοχές της χώρας (Bόρειος Εβρος, Κομοτηνή-Ξάνθη, Κιλκίς, Καβάλα, Δράμα, Κοζάνη, Κατερίνη, Λαμία, Ρόδος) για παίκτες ηλικίας οχτώ μέχρι δώδεκα χρόνων. Μέσα από τα κατά τόπους προπονητικά κέντρα γίνεται καλύτερος ο έλεγχος των παιδιών που ξεχωρίζουν ανά νομό και, την ίδια ώρα ο ΠΑΟΚ εξαπλώνει την αγωνιστική φιλοσοφία του σε όλη την Ελλάδα.

Φυσικά, δεν είναι κι όλα τέλεια στην «ασπρόμαυρη» Ακαδημία. Η έλλειψη αγωνιστικών χώρων για τις καθημερινές προπονήσεις είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα, και το οποίο πρόκειται να λυθεί, μια και καλή, όταν θα έχει παραδοθεί προς χρήση το νέο αθλητικό κέντρο του ΠΑΟΚ, το οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί στην περιοχή των Ταγαράδων. Αυτό θα είναι και το τελευταίο βήμα για να χαρακτηρίζεται πλέον άρτια η Ακαδημία του Δικεφάλου από κάθε άποψη.

«ΕΞΑΓΩΓΗ» ΠΑΙΚΤΩΝ… ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Δεν είναι μόνο οι Τζόλης, Κούτσιας, Κουλούρης, Πέλκας κλπ. (πλέον κι ο Κουλιεράκης, αύριο-μεθαύριο πολύ πιθανό ν’ ακολουθήσουν οι Κωνσταντέλιας, Τζίμας κ. ά.), που έχουν φύγει για το εξωτερικό και έχουν φέρει χρήματα στον ΠΑΟΚ.

Πριν από ένα χρόνο, ο τερματοφύλακας Σπύρος Αγγελίδης  αποδέχτηκε την πρόταση της Βέρντερ και εντάχθηκε στο δυναμικό της ομάδας της Βέρντερ, υπογράφοντας διετές συμβόλαιο συνεργασίας.

Toν Ιανουάριο του 2022 είχε αποχωρήσει από την ακαδημία του ΠΑΟΚ ο Γκουστάβο Βαρέλα με προορισμό τη Λισαβόνα και την ομάδα της Μπενφίκα (τον περασμένο Μάρτιο επέκτεινε για άλλα τέσσερα χρόνια τη συνεργασία του με τη φημισμένη πορτογαλική ομάδα).

Tον περασμένο Φεβρουάριο ο Μηνάς Βασιλειάδης μετακόμισε στη Βαρσοβία για λογαριασμό της Λέγκια, το ίδιο χρονικό διάστημα ο Βασίλι Γκορντεζιάνι εντάχθηκε στο δυναμικό της Ντινάμο Τιφλίδας, ενώ φέτος το καλοκαίρι ο Αργύρης Δαρέλας υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την ολλανδική Ναϊμέγκεν.

Ακόμη, ο Παναγιώτης Παναγιώτου συνεχίζει πλέον την καριέρα του στην Κύπρο και στην ομάδα του Εθνικού Άχνας.

Διαβάστε ακόμη...