Ο ΠΑΟΚ την μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή πορεία όλων των εποχών

Από το βράδυ της Πέμπτης 29 Αυγούστου 2024, ο ΠΑΟΚ έχει σπάσει ένα Πανελλήνιο, Πανευρωπαϊκό ίσως και παγκόσμιο ρεκόρ διεθνώς.
Ο ιστορικός του μέλλοντος Ο ιστορικός του μέλλοντος
Ο ΠΑΟΚ την μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή πορεία όλων των εποχών

Είναι αυτό της μεγαλύτερης Ευρωπαϊκής πορείας με κριτήριο τον αριθμό των ομάδων που θα παίξει σε μια σεζόν και θα είναι σίγουρα 11 διαφορετικές ομάδες, με 11 διαφορετικές πόλεις της Ευρώπης σε μια διοργάνωση του Europa League.

Έχουμε αναφερθεί σε αρκετά μοναδικά ρεκόρ του ΠΑΟΚ όπως:

1) Η πρώτη Ελληνική ομάδα που έφτασε στο UEFA ranking θέση 15 το 1978.

2) Η μοναδική ομάδα στην Ελλάδα και από τις ελάχιστες στην Ευρώπη που είχε αήττητο πρωτάθλημα μαζί με Double και έναρξη σεζόν με -2 το 2019 και ειλικρινά δεν γνωρίζουμε εάν το έσπασε καμία ομάδα στην Ευρώπη από τότε που το έκανε ο ΠΑΟΚ το 2019.

Λίστα με τις ομάδες που βγήκαν αήττητες πρωταθλήτριες

3) Μοναδικός πολυαθλητικός σύλλογος στον κόσμο με 10 ομάδες ανδρών και γυναικών στην Α εθνική, 9 ομάδες βγήκαν στην Ευρώπη στα 5 ομαδικά, Ολυμπιακά αθλήματα πόλο, χάντμπολ, βόλεϊ, ποδόσφαιρο, μπάσκετ συν το φούτσαλ ανδρών που ανέβηκε φέτος, έχει πλέον 11 ομάδες.

https://www.paokmania.gr/blog/242351-ta-2-pagkosmia-olympiaka-rekor-toy-paok-sta-omadika-athlimata

4) Μοναδικός πολυαθλητικός σύλλογος που έχει στα 5 ομαδικά, Ολυμπιακά αθλήματα Πανελλήνιο, ή Πανευρωπαϊκό τρόπαιο σε επίπεδο ανδρών, γυναικών, νέων και νεανίδων και 715 μετάλλια σε ένα χρόνο σε όλα τα αθλήματα.

https://www.paokmania.gr/ypoloipa-athlimata/242115-o-paok-o-megalyteros-polyathlitikos-syllogos-me-apodeixeis-kai-715

5) Σύγχρονο παγκόσμιο ρεκόρ χωρητικότητας με πάνω από 100.000 εντός γηπέδου στις 19/05/2024.

https://www.paokmania.gr/podosfairo/242555-paoktsidiko-pagkosmio-rekor-horitikotitas-se-podosfairiko-gipedo-syllogoy 

6) Έχουμε αναφερθεί αναλυτικά με επιχειρήματα σε άρθρο ότι ο ΠΑΟΚ σαν πολυποδοσφαιρικός Σύλλογος, δηλαδή Σύλλογος που έχει τμήματα ενεργά σε άνδρες, γυναίκες, νέους και νέες ήταν πιο επιτυχημένος το 2024 από τον ΟΣΦΠ παρόλο που κατέκτησε το Ευρωπαϊκό στο Conference και το Youth league (το συγκεκριμένο τρόπαιο, έδωσε αξία στα τρόπαια των νέων και γυναικών του ΠΑΟΚ αφού πλέον δεν θα τα υποτιμούν οι αντίπαλοι και κυρίως οι Ολυμπιακοί). Επιπρόσθετα είναι η μόνη Ελληνική ομάδα που έχει ΠΑΟΚ Α και ΠΑΟΚ Β και στους άνδρες και στις γυναίκες συμμετέχοντας σε εθνικές κατηγορίες, σε τοπικές κατηγορίες με μικρότερες ηλικίες αλλά και δίκτυο συνεργαζόμενων ακαδημιών σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο σε άνδρες και γυναίκες!

https://www.paokmania.gr/podosfairo/241396-o-paok-pio-petyhimenos-apo-olympiako-2024-sto-podosfairo-synolika

7) Είναι η πιο πετυχημένη Ελληνική ομάδα συνολικά σε Ευρωπαϊκούς ομίλους, 10 συμμετοχές και 6 προκρίσεις και πιο ειδικά στο Europa 4 προκρίσεις στις 7 συμμετοχές και στο Conference 2 προκρίσεις στις 2 συμμετοχές. Πλέον συμμετέχει 11η φορά σε φάση ομίλων.

O ΠΑΟΚ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ 

Συνήθως οι Παναθηναϊκοί μιλούσαν για πορείες στην Ευρώπη, αμελώντας ότι παλιά πήγαινες τελικό αποκλείοντας 4 ομάδες όπως η πορεία τους στο Γουέμπλεϊ.

Οι Ολυμπιακοί πάνω στην δικαιολογημένη χαρά τους για το κύπελλο του Conference και αφού κατάφεραν να περάσουν τις δύο πορείες σε διάρκεια του ΠΑΟΚ σε 3 τρία χρόνια σε μια διοργάνωση του Conference, δηλαδή ότι ο ΠΑΟΚ έπαιξε δύο φορές το 2022, 2024 με 8 ομάδες από 16 αγώνες την φορά, (που μέχρι πρόσφατα ήταν οι δύο μεγαλύτερες πορείες Ελληνικών ομάδων σε διάρκεια αγώνων) έβγαλαν το συμπέρασμα με άρθρα τους ότι ο Ολυμπιακός έκανε την μεγαλύτερη πορεία στην Ευρώπη με 19 αγώνες και 10 διαφορετικές ομάδες! Αυτό που δεν τόνισαν είναι ότι αυτό το ρεκόρ έγινε σε δύο διοργανώσεις και στην ουσία υποβιβάστηκαν από το Europa league στο Conference League. Ο ΠΑΟΚ έπαιξε δύο φορές στην ίδια διοργάνωση 16 αγώνες με 8 αντιπάλους το 2022 και 16 αγώνες με 8 αντιπάλους το 2024, μάλιστα το 2024 επειδή βγήκε πρώτος στον όμιλο του δεν έπαιξε πλέι οφ για τους 16 της διοργάνωσης (τα πλέι οφ της συγκεκριμένης φάσης δεν μετρούν στην βαθμολογία της UEFA) όπως ο Ολυμπιακός με την Φερεντσβάρος, θεωρητικά δηλαδή o ΠΑΟΚ το 2024 έπαιξε με 9 ομάδες-φάσεις και 18 αγώνες. Φυσικά το ρεκόρ του Ολυμπιακού έχει αξία όπως και να έχει.

https://www.gavros.gr/article/athlhtikh-diaplokh/375239-h-megalyterh-eyrwpaikh-poreia-ellhnikhs-omadas-olwn-twn-epoxwn

https://www.gavros.gr/article/athlhtikh-diaplokh/378411-olympiakos-h-megalyterh-eyrwpaikh-poreia-sthn-istoria-olwn-twn-katoxwn-eyrwpaikwn-titlwn

Έρχεται λοιπόν ο ΠΑΟΚ και 29/08/2024 σπάει το Ευρωπαϊκό ρεκόρ που μας παρουσίασαν με άλλο κριτήριο, αφού έπαιξε με 3 ομάδες προκριματικά, play off Europa και με 8 διαφορετικές ομάδες στο League phase, σύνολο 11 ομάδες, μία ομάδα παραπάνω από Ολυμπιακό!

Συμπέρασμα

Άρα αυτή η πορεία του ΠΑΟΚ θα είναι η μεγαλύτερη Ευρωπαική πορεία σε σύγκριση με όλες τις Ελληνικές και ίσως με Ευρωπαικές ομάδες με βάση το κριτήριο τον αριθμό των ομάδων που θα παίξει σε μία σεζόν.

Το μόνο που μένει πλέον είναι εάν οι 11 διαφορετικές ομάδες γίνουν παραπάνω εάν συνεχίσει ο ΠΑΟΚ μετά στους 16. Ίσως εκτός από Ευρωπαϊκό ρεκόρ να είναι και παγκόσμιο για μια σεζόν σε διεθνή διοργάνωση, ίσως μεγαλώσει εάν ο ΠΑΟΚ παίζει και πλέι οφ για τους 16, 8 της διοργάνωσης, με 12 ή 14 ομάδες σε μια σεζόν και ξεπεράσει το ρεκόρ και των 19 Ευρωπαϊκών αγώνων σε μία αγωνιστική περίοδο.

Άρα το γνωστό Θεατρικό έργο "Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ" παίρνει σάρκα και οστά και γίνεται "Εκεί που έχει ταξιδέψει ο ΠΑΟΚ και οι οπαδοί του”.

Διαβάστε ακόμη...