Ευρωπαϊκές διοργανώσεις: Στόχος της Ελλάδας η 12η θέση

Το Ελληνικό πρωτάθλημα, αυτή την εποχή, είναι πιθανότατα το πιο ανταγωνιστικό στην Ευρώπη. Εχουμε την ευτυχή συγκυρία οι τέσσερις μεγάλοι σύλλογοι του ποδοσφαίρου μας, να έχουν στο τιμόνι τους δυνατούς επιχειρηματίες που την δεδομένη χρονική στιγμή έχουν αποφασίσει να στηρίξουν έμπρακτα τις ομάδες τους.
Πηγή: paok24.com
Ευρωπαϊκές διοργανώσεις: Στόχος της Ελλάδας η 12η θέση

Οι ξένοι διαιτητές, το VAR, ο έλεγχος της UEFA, αλλά και οι ισχυρές διοικήσεις που λέγαμε παραπάνω, έχουν δημιουργήσει ένα περιβάλλον ισονομίας που επιτρέπει και στους τέσσερις να κάνουν πρωταθλητισμό. Γκρίνιες και φωνές υπάρχουν πάντα, αλλά παράλληλα υπάρχει και η γενική πεποίθηση ότι το παιχνίδι παίζεται δίκαια και οι τίτλοι είναι διεκδικήσιμοι από όλους. Αυτό δείχνει και η κατανομή τους τα τελευταία χρόνια.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει κατά καιρούς καταγράψει αξιόλογες ευρωπαϊκές πορείες, αλλά τέσσερις, χονδρικά εξίσου δυνατές ομάδες, σε αυτό το αγωνιστικό επίπεδο, δεν είχαμε ποτέ. Πιθανότατα του χρόνου τέτοια εποχή, να μιλάμε και για πέντε ομάδες αφού η ενδυναμωση του Άρη είναι εμφανής και δεν είναι καθόλου τυχαίο πως μετά από τις πρώτες επτά πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος, φιγουράρει στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας. Επιπλέον, είναι και η μόνη ομάδα πέρα των τεσσάρων που συμπεριλαμβάνεται από ξένες στοιχηματικές εταιρίες στις αποδόσεις για κατάκτηση του πρωταθλήματος, έστω και σαν ξεκάθαρο αουτσάιντερ.

Αναρρίχηση στο ranking της UEFA

Οι δυνατές ομάδες και το ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, δεν θα μπορούσε να μην άφηναν το αποτυπωμα τους και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η κατάκτηση του Κόνφερενς Λιγκ από τον Ολυμπιακό, ήταν βέβαια το κερασάκι στην τούρτα, κάτι που δεν περίμενε κανείς ότι θα μπορούσε να έρθει. Αλλά η δυνατή παρουσία συνολικά των ομάδων μας, είναι λογική και απόλυτα εξηγήσιμη. 

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ δεν έχουν σταματήσει να μαζεύουν βαθμούς την τελευταία δεκαετία αλλά μόνοι τους δεν μπορούσαν να διατηρήσουν το ranking της χώρας ψηλά. Η ενδυνάμωση της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού ήρθε την κατάλληλη στιγμή και αυτό αποτυπώθηκε αμέσως και στην θέση της Ελλάδας στην κατάταξη της UEFA. 

Πέρσι παρά τα ζόρικα προκριματικά, καταφέραμε να βάλουμε τέσσερις από τις πέντε ομάδες μας (έμεινε έξω και πάλι ο Αρης) σε ομίλους. Για να γίνει αυτό χρειάστηκε να πάρουμε οκτώ στις δέκα προκρίσεις στα καλοκαιρινά προκριματικά. Μεταξύ άλλων, να περάσει η ΑΕΚ την Ντιναμό Ζάγκρεμπ, ο Παναθηναϊκός την Μαρσέιγ, ο Ολυμπιακός την Γκενκ, ΠΑΟΚ την Χάιντουκ κλπ. Ακόμα και στους ομίλους, είχαμε καλή συγκομιδή βαθμών. Ο ΠΑΟΚ πέρασε πρώτος με πέντε νίκες και μια ισοπαλία σε έξι παιχνίδια, ο Ολυμπιακός ως τρίτος υποβιβάστηκε από το Γιουρόπα στο Κόνφερενς, ενώ ΑΕΚ και ΠΑΟ πάλεψαν μέχρι και την τελευταία αγωνιστική για να μεταπηδήσουν και αυτοί από τους ομίλους του Γιουρόπα στα νοκ άουτ του Κόνφερενς.

Ακολούθησε η είσοδος του ΠΑΟΚ στους “8” του Κόνφερενς Λιγκ και βέβαια η πρωτοφανής για την χώρας μας επιτυχία της κατάκτησης ευρωπαϊκού Κυπέλλου από τον Ολυμπιακό. Αυτές οι πορείες μας έδωσαν αρκετούς βαθμούς, μας έφεραν στην 15η θέση του ranking και μας εξασφάλισαν πέντε ευρωπαϊκά εισιτήρια για την σεζόν 2025-26. Φέτος οι ομάδες μας θα “δουλέψουν” για την σεζόν 2026-27.

Το “μαξιλαράκι” της 15ης θέσης και ο στόχος της 12ης

Η τρέχουσα χρονιά φάνταζε από την αρχή ως μια καλή ευκαιρία για να κερδίσουμε κι άλλες θέσεις στην κατάταξη της UEFA. Με δεδομένο ότι ο Αρης τα τελευταία χρόνια, σταθερά αποτυγχάνει στα καλοκαιρινά προκριματικά, το οτι θα είχαμε τέσσερις ομάδες (και άρα βαθμοί που θα κατακτούσαν θα διαιρούνταν με το τέσσερα και όχι με το πέντε) ήταν πλεονέκτημα.

Τα καλοκαιρινά προκριματικά όμως, πάντα είναι ιδιόμορφα. Οι ομάδες δεν είναι ακόμα έτοιμες και οι ποιοτικές διαφορές, σε αυτή την φάση της σεζόν, αμβλύνονται. Εξού και κάθε χρόνο, σε αυτό το στάδιο των διοργανώσεων, βλέπουμε αρκετές εκπλήξεις. Σε αυτή την λογική, χάσαμε από τους ομίλους την ΑΕΚ, που αποκλείστηκε από την πολύ κατώτερη της αρμένικη Νόα, αλλά είχαμε και την σπουδαία πρόκριση του Παναθηναϊκού επί της Λανς. Αυτοί οι δυο άλλωστε, έχουν χαμηλή συγκομιδή βαθμών τα τελευταία χρόνια (μετράει η τελευταία πενταετία) και ως εκ τούτου πιο δύσκολες κληρώσεις.

Με τρεις από τις τέσσερις ομάδες μας να συνεχίζουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, η χώρα μας, σε μεγάλο βαθμό, δείχνει να έχει “καβατζώσει” την 15η θέση και άρα τα πέντε ευρωπαϊκά εισιτήρια και για την μεθεπόμενη σεζόν. Μετά τις δύο πρώτες αγωνιστικές της League Phase σε Τσάμπιονς και Γιουρόπα Λιγκ και την πρώτη αγωνιστική της ίδιας φάσης στο Κόνφερενς Λιγκ, είμαστε στην 13η θέση, παρότι η μέχρι τώρα συγκομιδή είναι κατώτερη του αναμενομένου. Μια νίκη (το 3-0 του Ολυμπιακού επί της Μπράγκα) μια ισοπαλία και τρεις ήττες, στα πρώτα πέντε παιχνίδια.

Ρίχνοντας μια ματιά στα UEFA rankings, διαπιστώνει κανείς ότι η Ελλάδα έχει σκαρφαλώσει στην 13η θέση, έχοντας ακριβώς από πάνω της το Ισραήλ που όμως συνεχίζει με μόλις μια από τις συνολικά τέσσερις ομάδες που είχε και ως εκ τούτου, δύσκολα θα καταφέρει να κρατηθεί εκεί. Εφικτός μοιάζει και ο στόχος της 11ης Νορβηγίας, καθότι συνεχίζει με δύο από τις τέσσερις ομάδες της.

Η πρώτη δεκάδα μοιάζει άπιαστο όνειρο προς το παρόν, ενώ ελπιδοφόρα είναι η κατάσταση που έχουν βρεθεί οι χώρες που είναι κάτω από την 13η θέση. Εκεί έχουμε την 15η Αυστρία, με τέσσερις από τις πέντε ομάδες της να είναι ακόμα μέσα στο κόλπο, που βάση λογικής αποτελεί σοβαρή απειλή για την χώρα μας. Οι υπόλοιπες θα πρέπει να κάνουν σοβαρή υπέρβαση για να μας ξεπεράσουν. Η 14η Δανία, η 16η Ελβετία και η 17η Σκωτία έχουν τρεις από τις πέντε ομάδες τους να συνεχίζουν, ενώ και παρακάτω αν κοιτάξουμε δεν υπάρχουν χώρες με καλύτερο συντελεστή από το δικό μας ¾.

Εκτός σοβαρού απροόπτου λοιπόν, η χώρα μας έχει καβατζώσει θέση στις πρώτες 15 και πέντε ομάδες για την σεζόν 2026-27. Υπάρχουν όμως και ρεαλιστικές πιθανότητες για θέση στην πρώτη δωδεκάδα, που δίνει και πάλι πέντε, αλλά καλύτερα εισιτήρια από αυτά που δίνουν οι θέσεις 13-15.

Αν η Ελλάδα μπει στο γκρουπ 7-12, θα έχει επίσης δύο ομάδες στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, με την πρωταθλήτρια όμως να πηγαίνει απευθείας στα πλέι οφ. Δυο αντί για μια ομάδα στο Γιουρόπα, με την Κυπελλούχο να ξεκινάει κι αυτή από τα πλέι οφ και μια αντί για δύο ομάδες στο Κόνφερενς.

Παρότι η σεζόν είναι ακόμα στο ξεκίνημα της, μπορούν να γίνουν βάσιμοι υπολογισμοί που μας δίνουν το πιθανό εύρος θέσεων της χώρας μας στο UEFA ranking. Απομένουν βέβαια πάρα πολλά παιχνίδια και σίγουρα κάποιες απροσδόκητα καλές ή κακές πορείες ομάδων. Αλλωστε η κατάταξη μας, θα εξαρτηθεί και από τα αποτελέσματα των ομάδων των άλλων χωρών. Οπως και έχει η σεζόν θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, τόσο για την πορεία των τριών εκπροσώπων μας ξεχωριστά, όσο και για το τελικό πλασάρισμα της χώρας μας στο UEFA ranking.

Διαβάστε ακόμη...