ΠΑΟΚ–Asvel: Η ιστορία ξεκίνησε πριν από 29 χρόνια

Μπορεί για τον Μπάνε Πρέλεβιτς εκείνο το παιχνίδι με τη Villeurbanne στις 12 Οκτωβρίου του 1988 να είχε ιστορική σημασία, καθώς ήταν το πρώτο του επίσημο παιχνίδι με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, ωστόσο η ιστορία των
ΠΑΟΚ–Asvel: Η ιστορία ξεκίνησε πριν από 29 χρόνια

αναμετρήσεων του «Δικεφάλου» με την Asvel ξεκίνησε έναν χρόνο νωρίτερα. Πριν από 29 χρόνια δηλαδή...

Ο ΠΑΟΚ που είχε ήδη αποκλείσει στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Κυπέλλου Κόρατς την Antibes, βρήκε μπροστά του μία ακόμη Γαλλική ομάδα, την Asvel από το Villeurbanne, ένα μικρό προάστιο της Lyon και την αντιμετώπισε στη φάση των ομίλων της διοργάνωσης. Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε τους αγώνες του με δύο εντός έδρας αγώνες, κερδίζοντας με 88-86 την Estudiantes, αλλά γνωρίζοντας την ήττα στο επόμενο ματς στο Αλεξάνδρειο με 88-93 από τον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου, στον οποίο εκείνη την χρονιά αγωνιζόταν ο Μπάνε Πρέλεβιτς (πέτυχε και 7 πόντους σε εκείνο το ματς που έγινε στη Θεσσαλονίκη).

Την 3η αγωνιστική των ομίλων, ο ΠΑΟΚ ταξίδεψε ξανά στη Γαλλία, για να αντιμετωπίσει για πρώτη φορά την Villeurbanne. Ο Delaney Rudd, που ήταν η βασική αιτία της πρόκρισης του ΠΑΟΚ επί της Antibes στα προκριματικά σημειώνοντας 62 πόντους στα δύο παιχνίδια, έγινε εφιάλτης ξανά για τους Γάλλους, αυτή την φορά της Villeurbanne. Πέτυχε 26 πόντους (με 2/3 τρίποντα) στο πρώτο ημίχρονο, ταλαιπωρώντας αφάνταστα τον νυν προπονητή της Εθνικής Γαλλίας, Vincent Collet και οδήγησε τον ΠΑΟΚ σε μία εντυπωσιακή εμφάνιση και προβάδισμα 10 πόντων (45-55). «Ήταν μία εποχή που δεν υπήρχε το ίντερνετ και ουσιαστικά ήταν ένας παίκτης που δεν τον ξέραμε», ανέφερε ο τότε προπονητής της Asvel, Allain Giles, σε αφιέρωμα της ιστοσελίδα "Buzzer" με αφορμή το πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων για το Basketball Champions League. Οι Γάλλοι πάντως βρήκαν την λύση... «Παίξαμε άμυνα box-one με τον Αμερικανό Bell πάνω στον Rudd και τον περιορίσαμε». Πράγματι, ο Rudd πέτυχε μόλις 10 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο, συνολικά έφτασε στους 36 και ο ΠΑΟΚ που δεν είχε τον ίδιο ρυθμό στο δεύτερο ημίχρονο, έχασε με 5 φάουλ τον Φασούλα από το 28ο λεπτό και τον Σταυρόπουλο στο 38', δέχθηκε 64 πόντους στο διάστημα αυτό και ηττήθηκε με 109-99. Εκτός από τον Rudd που πέτυχε 36 πόντους, σκόραραν ακόμη οι: Κόρφας 17, Petway 12, Φασούλας 11, Μ.Κατσούλης 10, Μακαράς 8, Σταυρόπουλος 5, ενώ πρώτος σκόρερ της Asvel ήταν ο Willie Redden με 31 πόντους. Ήταν 16 Δεκεμβρίου του 1987 κι αυτός ήταν ο πρώτος αγώνας του ΠΑΟΚ με την Asvel Villeurbanne.

Το επόμενο ραντεβού των δύο ομάδων επί Γαλλικού εδάφους ήταν τον Οκτώβριο του 1988. Στο πρώτο παιχνίδι του Μπάνε Πρέλεβιτς με την φανέλα του ΠΑΟΚ. Ντεμπούτο σε αυτό το ματς έκανε και ο Mike Jones, ενώ ήταν εκεί και ο Νίκος Σταυρόπουλος! Ξανά! Ο ΠΑΟΚ πραγματοποίησε μία μαγική εμφάνιση και νίκησε με διαφορά 10 πόντων (83-93), βάζοντας τις βάσεις για την πρόκρισή του στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Πρέλεβιτς και Jones πέτυχαν από 29 πόντους, ενώ ακολούθησαν οι: Σταυρόπουλος (16 πόντοι), Φασούλας (9), Μακαράς (8) και Μέλις (2).

Το τρίτο και τελευταίο μέχρι ραντεβού των δύο ομάδων επί Γαλλικού εδάφους έγινε για την Ευρωλίγκα την σεζόν 1998-99. Με τον Delaney Rudd να είναι πλέον παίκτης της Villeurbanne με την οποία πραγματοποίησε μαγικές εμφανίσεις, αποθεώθηκε και ήδη έχει αποσυρθεί η φανέλα του! Το τρίτο ματς των δύο ομάδων και πρώτο στο Astroballe έγινε στις 30 Σεπτεμβρίου 1998 και η Asvel επικράτησε με 80-66, έχοντας προηγηθεί με 40-30 στο ημίχρονο. Για τον ΠΑΟΚ αγωνίστηκαν οι: Frankie King (24), Μπαλογιάννης (18), Berry (7), Νικολαΐδης (7), Morales (6), Γιαννούλης (4), Coldebella, Μασλαρινός, Δέσπος. Πρώτος σκόρερ για την Asvel σε εκείνο το παιχνίδι ήταν ο Alain Digbeu με 15 πόντους, ενώ ο Delaney Rudd πέτυχε 12 πόντους.

Διαβάστε ακόμη...