Tactis Analysis: ΠΑΟΚ - βάζελος 3-0
SHARE:
Σε ένα ματς που όλα πήγαν ρολόι, ο ΠΑΟΚ πήρε τους 3 πολύτιμους για τη συνέχεια βαθμούς, εδραιώθηκε στη 2η θέση του πρωταθλήματος και τονώθηκε ψυχολογικά, ρίχνοντας στο καναβάτσο την ομάδα του βάζελου εν όψει της αναμέτρησης για το Κύπελλο Ελλάδας. Ο ΠΑΟΚ στο τακτικό κομμάτι ήταν άψογος, αφού για ακόμα μια φορά, η ομάδα του Ίβιτς μπήκε στον αγωνιστικό χώρο, γνωρίζοντας τι ψάχνει από το παιχνίδι και έχοντας συγκεκριμένο πλάνο.
Οι συνθέσεις :
ΠΑΟΚ : Γλύκος, Μatos, Varela (Μαλεζάς 56'), Crespo, Leovac (Κίτσιου 81'), Cimirot, Shakhov, Warda, Enrique (Campos 71'), Πέλκας, Αθανασιάδης
Βάζελος : Steele, Mesto, Thelander, Ευαγγέλου, Χουχούμης, Ζeca, Reis (Moledo 81'), Βλαχοδήμος (M'Boku 64'), Boumal, Κλωναρίδης (Mαρινάκης 55'), Molins
Το πρώτο ημίχρονο
O ΠΑΟΚ κατέβηκε με το γνωστό πλέον 4-2-3-1, ενώ ο βάζελος με 4-4-2. Κάτι τέτοιο τακτικά σημαίνει πως ο ΠΑΟΚ διέθετε έναν παραπάνω παίκτη στον άξονα, δημιουργώντας έτσι υπεραριθμία από το πρώτο λεπτό στο χώρο του κέντρου. Έτσι ο Δικέφαλος, από την αρχή του αγώνα κέρδισε την κατοχή της μπάλας και είχε αυτός τον πρώτο ρόλο στο παιχνίδι. Ο ΠΑΟΚ πήγε στις γνωστές του πλαγιοκοπήσεις, αφού στην ουσία ρόλο οργανωτή είχε ο Cimirot και όχι ο Warda, διότι ο τελευταίος πολλές φορές έβγαινε στην πτέρυγα που παιζόταν η μπάλα για να δημιουργήσει ένα νοητό τρίγωνο με τον πλάγιο μπακ και τον εξτρέμ. Από την στιγμή που ο βάζελος, όπως είπαμε και παραπάνω είχε μόνο 2 παίκτες στο κέντρο, και τα εξτρέμ του δεν βοηθούσαν στο ανασταλτικό κομμάτι, δημιουργήθηκε υπεράριθμία και στις πλευρές και έτσι ο Ίβιτς κατάφερε να αποσυντονίσει τον βάζελο στα ανασταλτικά του καθήκοντα.
Σε φάση άμυνας ο ΠΑΟΚ ήταν συνεπέστατος, ενώ ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στον Henrique, ό οποίος πολλές φορές λειτούργησε σαν εσωτερικός μέσος και βοήθησε την ομάδα σε φάση άμυνας, τόσο με τις τοποθετήσεις του, όσο και με τα μαρκαρίσματα του. Ο βάζελος έψαχνε τις αντεπιθέσεις, αλλά η ταχυδύναμη της αμυντικής γραμμής, όσο και του Cimirot, ανέκοψαν κάθε προσπάθεια για κόντρα, κάνοντας τον βάζελο πλήρως ακίνδυνο επιθετικά. Στην επίθεση ο ΠΑΟΚ έπαιξε πάλι με άμεση κυκλοφορία, ενώ τα μπακ μας ήταν αυτά που πήραν τα περισσότερα γεμίσματα μέσω των overlap, κάνοντας πολύ γρήγορο το επιθετικό transition, αφού τα εξτρέμ μας λειτουργούσαν περισσότερο σαν κρυφοί-εσωτερικοί επιθετικοι, πλαισιώνοντας μέσα στην περιοχή τον Αθανασιάδη. Παρ'όλα αυτά στα πρώτα 20 λεπτά παρατηρήθηκε μια αδυναμία ανάπτυξης αφού ο Cimirot γυρνώντας πίσω για την πρώτη πάσα, έκανε τον ΠΑΟΚ κάπως νωθρό, στα πρώτα μέτρα της επίθεσης. Στη συνέχεια αυτό βελτιώθηκε, καθώς ο Ίβιτς γύρισε τον Shakhov σ'αυτόν τον ρόλο, μετατοπίζοντας τον Bόσνιο πιο μπροστά, απελευθερώνοντάς τον.
Το δεύτερο ημίχρονο
Ο ΠΑΟΚ μετά το 3-0 ήλεγχε απόλυτα το αγώνα, όπως και το tempo του, και αποφάσιζε αυτός πότε θα αυξομειώσει τον ρυθμό. Έτσι στα 20 πρώτα λεπτά του 2ου ημιχρόνου, ο Δικέφαλος εγκατέλειψε την άμεση κυκλοφορία, και συμβιβάστηκε σε κοντινό passing game, κάνοντας μ'αυτόν τον τρόπο άμυνα μέσω κατοχής. Ο βάζελος άλλαξε την διάταξη του σε 4-2-3-1, αλλά η απουσία ενός καθαρού φορ περιοχής στη σύνθεση του, τόν έκανε ανήμπορο να φτιάξει κάποια ιδιαίτερη φάση, όντας πολύ φλύαρος. Η ομάδα του Ίβιτς, μετά το 65' αύξησε ξανά τον ρυθμό, ξαναγύρισε στην άμεση κυκλοφορία της μπάλας και ξαναέγινε επιθετικός. Ο Ίβιτς στήριξε την ανάπτυξη της ομάδας κυρίως στο δεξί άκρο, αφού ο Matos ήταν ο κύριος εκφραστής των περισσότερων πλαγιοκοπήσεων. Οι αλλαγές δεν είχαν ιδιαίτερο τακτικό πρόσημο, αφού έγιναν περισσότερο για φρεσκάρισμα και όχι για να αλλάξουν το σύστημα ή τον τακτικό προσανατολισμό της ομάδας.
Συμπέρασμα
Ο Ίβιτς πήρε την ταυτότητα και του Ουζουνίδη, πετυχαίνοντας μια νίκη ψυχολογίας. Ο Σέρβος τεχνικός έστησε φοβερά την ομάδα του και έβγαλε από νωρίς τον βάζελο από το παιχνίδι. Ο ΠΑΟΚ έκανε το συνηθισμένο του παιχνίδι, ενώ αξίζει να αναφέρουμε, πως δεν απειλήθηκε παρά την απουσία ενός καθαρού κόφτη. Ο Ίβιτς φαίνεται πως βρίσκεται σε πολύ καλό φεγγάρι, ενώ ενισχύει την άποψη μας, πως το ντεφορμάρισμα του προηγούμενου διαστήματος ήταν επιτηδευμένο, θέλοντας να έχει φρέσκια και φορμαρισμένη την ομάδα του στα δύσκολα παιχνίδια που ακολουθούν.