Τα ballboys 'γίναν άντρες.
SHARE:
Ανεξάρτητα από το βεληνεκές της αντιπάλου, η είσοδος στα play-offs του Europa League κατακτήθηκε μετά από μία κοπιώδη προσπάθεια δύο "κλειστών" αναμετρήσεων (1-0, 1-1) με δεδομένες και τις συγκυρίες της σειράς. Το σφύριγμα της λήξης του επαναληπτικού της Σλοβακίας βρήκε το νεανικό σύνολο του Τούντορ να πανηγυρίζει δικαιωμένο από τη συνολική προσπάθεια σε μία αφιλόξενη έδρα από κάθε άποψη.
Αυτού του είδους επιτυχίες χτίζουν το μέταλλο της ομάδας. Τα κενά στο ρόστερ και οι βασικές απουσίες έδωσαν την ευκαιρία στους backup παίκτες να αποδείξουν την αξία τους. Μέσα από ένα αναγκαστικό rotation ο Τούντορ διαπίστωσε πως η nouvelle vague αξίζει πέρα από ευκαιρίες, σωστή διαχείριση και προσοχή. Ο Πέλκας, ο Κων/νίδης, ο Κοροβέσης, ο Σαββίδης, ο Κάτσε ως αθόρυβη, σταθερή μονάδα πλέον, ο Κίτσιου. Και οι νέοι κέρδισαν την προσοχή του Κροάτη με τη δική τους πρόκριση κόντρα στο παιχνίδι των Σλοβάκων που άγγιζε τα όρια του αντιαθλητικού, στην κακή έως εχθρική διαιτησία του Γερμανού διαιτητή, στο αριθμητικό μειονέκτημα – και στα δύο παιχνίδια. Αυτή ήταν και η πρώτη – επιτυχημένη εν τέλει- δοκιμασία.
Την επομένη της πρόκρισης τα ευχάριστα αποδυτήρια υποδέχονται τους "νέους". Με ένα Αυγουστιάτικο μεταγραφικό κρεσέντο, μετά τους Χαρίση – Κοροβέση και Όλσεν, στα ασπρόμαυρα ντύνονται και οι Ροντρίγκες, Ζάιρο, Σάμπο, Μαλεζάς, Λέοβατς – ζυγώνουν και οι Άντονις, Τσίμιροτ. Όλοι πλην του Ροντρίγκες που έρχεται ως ελεύθερος, αποκτήθηκαν αντί καταβολής αντιτίμου στις ομάδες τους. Όλοι έρχονται στην πιο παραγωγική φάση της καριέρας τους. Η λογική της αγοράς των παραπάνω ποδοσφαιριστών καταδεικνύει μία προεργασία. Η έρευνα αγοράς αποβλέπει σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που έλειπαν από την ομάδα μέχρι και σήμερα. Ταχύτητα, αθλητικότητα, φιλοδοξία, χαρακτήρα. Επιπλέον, οι μεταγραφικές προσθήκες έχουν για πρώτη φορά potential (=μεταπωλητική προοπτική). Από το ρόστερ αυτό, βέβαια, για την ώρα απουσιάζει η προσωπικότητα ως σταθερά, αλλά μηδένα προ τέλους της μεταγραφικής περιόδου μακάριζε. Σε συνέχεια της παραπάνω λογικής, ωστόσο, δύσκολα θα αποκλίνει το budget, ακόμη και σε ιδιαίτερη περίπτωση. Η ομάδα θα βρει τις σταθερές της μέσα από τη λειτουργία της ως σύνολο στην προπόνηση και στους αγώνες. Πλέον, έχει τη σωστή μαγιά για να το πράξει. Και ο προπονητής καλείται να ωριμάσει – μαζί με – τους μικρούς του.
Είναι κεφάλαιο ο Τούντορ για τον ΠΑΟΚ και ο ΠΑΟΚ για τον ίδιο. Για την ώρα η ατμόσφαιρα συνηγορεί υπέρ του. Είναι θετικό πως δείχνει να μην επηρεάζεται από το φάγκο (χαρμολύπη) της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο. Σ' αυτό, βεβαίως, συμβάλλει και η παρουσία του Άρνεσεν που έχει αναλάβει ηγετική θέση στο αγωνιστικό τμήμα και θα στηρίξει μέχρις εσχάτων την επιλογή του. Δε χρειάζεται να τονίσουμε το αυταπόδεικτο, το πόσο, δηλαδή, ο Δανός πιστεύει στα προσόντα και στο potential του 37χρονου coach. Γιατί στο τέλος τέλος ο ΠΑΟΚ μόνο κερδισμένος θα βγει από αυτό το δίδυμο.
Σύσσωμος ο ΠΑΟΚ ως οργανισμός καλείται να στηρίξει ένα πολύ ενδιαφέρον τριετές πλάνο. Η πρώτη γεύση από το ορεκτικό κέρδισε την προσοχή του κόσμου που οσμίζεται με ενδιαφέρον το κυρίως πιάτο και περιμένει καρτερικά το επιδόρπιο. Σε κάθε περίπτωση, από ποδοσφαιρικής άποψης τουλάχιστον, η πρόβλεψη είναι πως από θέαμα "θα φάμε καλά". Η αύρα της έδρας είναι πάλι θετική. Έτσι ώστε η Τούμπα να ανακτήσει την υστεροφημία που παρένθετα απώλεσε την τελευταία τριετία και η φανέλα να επανακτήσει το ειδικό βάρος που της προσέδωσε η ιστορία.
ΥΓ.1. Το να ασκούμε κριτική είτε στον προπονητή – Τούντορ – είτε στον παίκτη – Μυστακίδη για το "out, go out" στο ΦΙΛΙΚΟ παιχνίδι της Βέροιας είναι εντελώς άσκοπο. Στο πλαίσιο της συνδιαλλαγής προπονητή – παίκτη σε επίπεδο προετοιμασίας, ιδίως όταν ο πρώτος έχει απαιτήσεις από το δεύτερο, όλα επιτρέπονται. Δε διαπίστωσα δε, καμία υπερβολική συμπεριφορά. Ο Μυστακίδης έχει ταλέντο και ο προπονητής του αποδεδειγμένα τον στηρίζει χρησιμοποιώντας τον. Και ο Βλαχοδήμος είχε ταλέντο και έπαιξε πέρυσι κάπου στη Β' Γαλλίας. Και φυσικά το αμελητέο αυτό συμβάν έγινε είδηση γιατί α) πουλάει η ίντριγκα των αποδυτηρίων και β) η Α-ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ήταν λέξη ταμπού μέχρι πρότινος.