Εκτός ποδοσφαίρου όσοι έχουν περιοριστικούς όρους!
SHARE:
Πρόκειται για ένα φιλόδοξο νομοσχέδιο, που συντάχτηκε έπειτα από εργασία πολλών μηνών, από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή την οποία συνέστησε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής.
Το νομοσχέδιο επιχειρεί να ενοποιήσει και να κωδικοποιήσει όλες τις διατάξεις που υπάρχουν διάσπαρτες από το νόμο 2725/1999 έως σήμερα και να αποτελέσει το νέο καταστατικό χάρτη για τον ελληνικό αθλητισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Soccerplus στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Για το εκλογικό σύστημα των ομοσπονδιών: Προβλέπεται αναλογικότερο εκλογικό σύστημα ώστε η «πλειοψηφούσα παράταξη» να μην εκλέγει στο ΔΣ το σύνολο των μελών του, αλλά το ποσοστό αυτών που εκλέγει να είναι ανάλογο, βάσει προβλεπόμενων διαβαθμίσεων, των ψήφων που πήρε.
Επίσης υπάρχει πρόβλεψη και για τους εκλέκτορες.
Για τη θητεία στις ομοσπονδίες: Προβλέπεται ο περιορισμός των δύο θητειών σε θέσεις του προεδρείου (π.χ. πρόεδρος) και όχι για την εκλογή ως μέλους στο ΔΣ.
Για τα κωλύματα μελών ΔΣ αθλητικών ομοσπονδιών και σωματείων: Θα εκπίπτουν αυτοδίκαια του αξιώματός τους όσοι παραπέμπονται σε δίκη με απόφαση του συμβουλίου εφετών ή όσοι αντιμετωπίζουν περιοριστικούς όρους από τη δικαιοσύνη. Τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν σήμερα στο ποδόσφαιρο.
Για τα χρέη των ΑΑΕ: Οι οφειλές και οι υποχρεώσεις θα μεταφέρονται στο «νέο σωματείο» που θα προκύψει με την αλλαγή του παλιού ΑΦΜ.
Για το δανεισμό ποδοσφαιριστών: Απαγορεύεται ο δανεισμός ποδοσφαιριστών σε άλλες ομάδες και επιτρέπεται η δημιουργία ερασιτεχνική ομάδας («ομάδα Β») η οποία θα μπορεί να συμμετέχει στα επαγγελματικά πρωταθλήματα έως μια κατηγορία κάτω από αυτήν που αγωνίζεται η επαγγελματική ομάδα.
Υπάρχουν, τέλος, πολλές άλλες σημαντικές διατάξεις, με στόχο τη ρύθμιση παθογενειών και την εμπέδωση της διαφάνειας και της ομαλής λειτουργίας, σ' έναν πολύπαθο χώρο, όπως ο αθλητισμός, που σε κάποιες περιπτώσεις, όπως αυτή του ποδοσφαίρου, όζει από αδιαφάνεια, καθώς και από κατηγορίες και καταγγελίες περί διαφθοράς.