Θα παίξει τελικά στο γήπεδο… φάντασμα
SHARE:
Η Καραμπάχ, αντίπαλος του ΠΑΟΚ στον 10ο όμιλο, φιλοξένησε την Σλόβαν Λίμπερετς στο «Dalga Stadium», του Μπακού, για την 1η αγωνιστική (2-2). Κι αυτό γιατί το εθνικό στάδιο της πρωτεύουσας του Αζερμπαϊτζάν κρίθηκε ακατάλληλο, λόγω προβλημάτων στον χλοοτάπητα, από την ΟΥΕΦΑ.
Σήμερα, οι Αζέροι υποστηρίζουν ότι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα για την αναμέτρηση της πρωταθλήτριας Καραμπάγκ με τον ΠΑΟΚ, στα πλαίσια της 3ης αγωνιστικής στις 20 Οκτωβρίου με ώρα έναρξης τις 18.00 (20.00 τοπική ώρα). Κάτι που επιβεβαιώνει και η ΟΥΕΦΑ.
«Το γήπεδο είναι ξανά πράσινο. Όπου υπήρχαν προβλήματα στο γκαζόν έγινε νέα σπορά και πλέον δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ θα γίνει κανονικά στο Τόφικ Μπαχράμοφ», δήλωσε ο διευθυντής του σταδίου, Σαμίλ Γκουιλίγεφ.
Οι άνθρωποι της Καραμπάχ πίεσαν για την αποκατάσταση του χλοοτάπητα στο εθνικό στάδιο του Μπακού, καθώς το «Ντάλγκα Στάντιουμ» είναι ένα μικρό γήπεδο, χωρητικότητας 6.500 θεατών, που δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες της ομάδας, η οποία έχει συνηθίσει να παίζει τους αγώνες της στο «Τόφικ Μπαχράμοφ», που από το 1993 και μετά, εξαιτίας του πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάγκ έχει «μετακομίσει» στην πρωτεύουσα Μπακού.
Το «Τόφικ Μπαχράμοφ», χωρητικότητας 31.200 θεατών, χτίστηκε το 1951 και θεωρητικά μοιάζει με το κυριλλικό C από το αρχικό γράμμα του ονόματος Στάλιν, όπως και ονομαζόταν το στάδιο μέχρι το 1956 και τη μετονομασία του σε «Στάδιο Λένιν».
Το 2003 πήρε το όνομα «Τόφικ Μπαχράμοφ», στη μνήμη του διάσημου Αζέρου διαιτητή, που όλοι νομίζανε για Ρώσο -για τους Άγγλους έχει μείνει στην ιστορία ως «ο Ρώσος λάιτσμαν»- και ο οποίος πρωταγωνίστησε στον τελικό του 1966, με το γκολ – «φάντασμα» του Τζεφ Χαρστ στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου κόντρα στη Γερμανία.
Ο Μπαχράμοφ λατρεύεται ως εθνικός ήρωας στο Μπακού και είναι ο μοναδικός διαιτητής στον κόσμο που έχει δώσει το όνομά του σε ποδοσφαιρικό γήπεδο, στο οποίο το 2012 φιλοξενήθηκε ο τελικός του Μουντιάλ γυναικών κάτω των 17 ετών.
Εξω από το γήπεδο έχει στηθεί ένα άγαλμα, που δείχνει τον Αζέρο διαιτητή εν δράσει, τα αποκαλυπτήρια του οποίου έγιναν με την ευκαιρία του αγώνα Αζερμπαϊτζάν-Αγγλία το 2004. Όταν ρωτήθηκε λίγο πριν τον θάνατό του από το γιό του, αν στον τελικό του 1966 η μπάλα είχε περάσει τη γραμμή ολόκληρη, απάντησε: Στάλινγκραντ.