Το μεγάλο μυστικό του ΠΑΟΚ
SHARE:
νο" που δεν κάνει πουθενά στάση αποδεικνύεται ο ΠΑΟΚ από τον αγώνα με την Σλόβαν Λίμπερετς και έπειτα. Μετρά έντεκα νίκες σε δώδεκα ματς και αν δεν είχε εκείνο το απίστευτο "0 γκολ σε 28 τελικές" στο παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννινα στην Τούμπα, τότε θα είχε πετύχει το απόλυτο καταγράφοντας ένα τρομερό ρεκόρ.
Το... ritiro στο "Μακεδονία Παλλάς" μετά την μίζερη εμφάνιση και την ήττα από τον Παναθηναϊκό (πολλοί θεωρούν πιο καταλυτικό γεγονός την αποπομπή Τζαβέλλα) έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εικόνα που βγάζει εντός αγωνιστικών χώρων ο Δικέφαλος και η απάντηση στο "γιατί συνέβη αυτό" συμπυκνώνεται σε μία ατάκα του Γκάρι Ροντρίγκες, σε συνέντευξή του εκείνες τις μέρες: "εμείς οι παίκτες νιώσαμε ότι ήρθε η ευθύνη πάνω μας, όλοι έδειχναν εμάς ως υπαίτιους και αυτό μας συσπείρωσε".
Οι παίκτες του βγήκαν ΠΑΟΚ μπροστά και αντέδρασαν με υποδειγματικό τρόπο στην πίεση που είχε συσσωρευτεί γύρω τους. Τι έχουν καταφέρει μετά από 18 αγώνες στο πρωτάθλημα; Όχι ακόμη τον μεγάλο πόθο τους, που είναι να σκαρφαλώσουν εκείνοι στην κορυφή της βαθμολογίας, αλλά ορισμένες επιδόσεις που καθιστούν την ομάδα του Βλάνταν Ίβιτς την καλύτερη της πενταετίας Σαββίδη στον ΠΑΟΚ. Το ρεκόρ των πέντε συνεχόμενων εκτός έδρας νικών δείχνει ότι οι προσδοκίες από αυτόν τον ΠΑΟΚ πρέπει να είναι πολύ μεγάλες, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχει μία σειρά στατιστικών κατηγοριών στις οποίες το σύνολο που έχει δημιουργήσει ο Βλάνταν Ίβιτς... σπάει τα κοντέρ.
Κάνοντας τη σύγκριση με τις ομάδες Δώνη, Στέφενς, Αναστασιάδη (και τον Γεωργιάδη να "κλείνει" και τις τρεις πρώτες σεζόν), αλλά και του Τούντορ, διαπιστώνουμε ότι η ομάδα του Ίβιτς συνδυάζει μεγαλύτερη παραγωγή φάσεων και παράλληλα καλύτερη ανασταλτική λειτουργία. Ο Σέρβος τεχνικός έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα σύνολο με υποδειγματική ισορροπία στο παιχνίδι του και αυτό είναι το μυστικό των διαδοχικών νικών. Αποδεικνύεται από τα εξής δύο στοιχεία:
Μέσος όρος τελικών ανά παιχνίδι
2016-2017: 14,8
2015-2016: 11,7
2014-2015: 11,2
2013-2014: 12,5
2012-2013: 10,7
Μέσος όρων τελικών αντιπάλων ανά παιχνίδι
2016-2017: 5,9
2015-2016: 8,4
2014-2015: 8,2
2013-2014: 8,4
2012-2013: 8,4
Ο Ίβιτς θα γίνει ο μακροβιότερος στο ματς με την Ξάνθη
Με απλά λόγια, ο ΠΑΟΚ απειλεί περισσότερο και απειλείται λιγότερο και όσο θα βελτιώνει τα ποσοστά σκοραρίσματος τόσο αυτό θα αποτυπώνεται στα αποτελέσματα. Στο σύνολο του πρωταθλήματος ο Δικέφαλος βάζει ένα 1,4 γκολ ανά ματς (ένα γκολ ανά 10,2 τελικές προσπάθειες), επίδοση που είναι η χειρότερη της πενταετίας Σαββίδη.
Προσέξτε όμως την εξής λεπτομέρεια: Στα ματς μετά το... ririro, έχει πιάσει την επίδοση της περιόδου Στέφενς (δύο γκολ ανά ματς μέσο όρο) που είναι και η καλύτερη σ' αυτό το διάστημα. Αν συνεχίσει έτσι θα λύσει το μόνο μεγάλο πρόβλημα που είχε από την αρχή της σεζόν και προφανώς θα πετύχει κάτι πραγματικά μεγάλο.
Όλα αυτά, βέβαια, δεν μπορεί να τα προσπεράσει ο Ιβάν Σαββίδης που στήριξε τον Ίβιτς (και τις επιλογές του) σε μία πολύ δύσκολη περίοδο, μετά την ήττα σοκ από τον Ατρόμητο, και τώρα τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση.
Κάπως έτσι ο Βλάνταν Ίβιτς, στο ματς Κυπέλλου με την Ξάνθη την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει ο μακροβιότερος προπονητής του ΠΑΟΚ στην εποχή Σαββίδη.
Δείτε τις επιδόσεις όλων προπονητών που πέρασαν αυτό το διάστημα από τον "ασπρόμαυρο" πάγκο
Βλάνταν Ίβιτς (μέχρι σήμερα) 44 ματς: 26 νίκες, 9 ισοπαλίες, 9 ήττες.
Ίγκορ Τούντορ 45 ματς: 17 νίκες, 17 ισοπαλίες, 11 ήττες.
Αγγελος Αναστασιάδης 37 ματς: 18 νίκες, 6 ισοπαλίες, 13 ήττες.
Χουμπ Στέφενς 45 ματς: 26 νίκες, 9 ισοπαλίες, 10 ήττες.
Γιώργος Γεωργιάδης 35 ματς: 15 νίκες, 8 ισοπαλίες, 12 ήττες
Γιώργος Δώνης 42 ματς: 26 νίκες, 9 ισοπαλίες, 7 ήττες.
Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω, έρχεται στο μυαλό όλων και η ατάκα του Ιβάν Σαββίδη στο πρώτο του δ.σ. ως πρόεδρος της ΠΑΕ: "Εγώ πιστεύω ότι με τον Ίβιτς μπορούμε να αποδείξουμε ότι ο ΠΑΟΚ μπορεί να βγάλει χρήματα και από τους προπονητές! Αυτός θα έχει ρήτρα αποχώρησης και πιστεύω ότι μπορεί να περάσει ένα μεγάλο σχολείο και να φέρει στον ΠΑΟΚ επιτυχίες"...