1968: Η πρώτη νίκη του ΠΑΟΚ επί της ΑΕΚ στην Αθήνα

Από gazzetta.gr:Οι ομοιότητες ΑΕΚ και ΠΑΟΚ είναι γνωστές, οι αριθμοί το ίδιο, ωστόσο υπάρχουν ουκ ολίγες «κρυφές» ιστορίες, που πάντα θα μας συντροφεύουν πριν από τις «αετομαχίες» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Πηγή: gazzetta.gr
1968: Η πρώτη νίκη του ΠΑΟΚ επί της ΑΕΚ στην Αθήνα

Η προϊστορία, πιάνοντας τη μεριά των αριθμών, σαφώς και δεν ευνοεί τον ΠΑΟΚ, το αντίθετο μάλιστα, καθώς σε 60 αγώνες, στις ουκ ολίγες έδρες (Ν. Φιλαδέλφεια, Καραϊσκάκη, Πάτρα, Κόρινθο, ΟΑΚΑ) που φιλοξενήθηκε από την ΑΕΚ, «η μπίλια έχει κάτσει» στο... κίτρινο 43 φορές και μόλις 7 στο άσπρο - μαύρο. Υπάρχουν και 10 αναμετρήσεις, που δεν ανέδειξαν νικητή.

Το «Νίκος Γκούμας» έμοιαζε με ένα απόρθητο κάστρο, εκεί πάνω στο γαλατικό χωριό των γνήσιων Ενωσιτών, όπως το περιέγραψε ο Γιώργος Τσακίρης στο μπλογκ του, για το «Δικέφαλο του Βορρά», που χρειάσθηκε να περάσουν εννιά χρόνια προσμονής και ισάριθμων ηττών, από την σύσταση της Α' Εθνικής κατηγορίας μέχρι τη σεζόν 1968-'69 για να γευτεί μια νίκη.

Μέχρι, τότε, η Ένωση τον είχε φιλοδωρήσει με κάτι ξεγυρισμένες «εξάρες» (6-2 στις 13 Μαΐου του 1962) και «πεντάρες» (5-1 στις 5 Μαΐου του 1963)...

Πότε αξιώθηκε να κερδίσει ο ΠΑΟΚ; Όταν επέστρεψε ο Κούδας στα πάτρια εδάφη και η σειρά για «τεχνικούς λόγους» (έργα αντικατάστασης χλοοτάπητα, που κρατούσαν μήνες...) πήγε στο στάδιο Καραϊσκάκη.

Στις 20 Οκτωβρίου του 1968, για να ακριβολογούμε, όταν όλη η χώρα ζούσε το δικό της παραμυθάκι δίχως να ασχολείται με τις λασπομαχίες στα βουρκωμένα τερέν. Η λάμψη και τα μεγαλεία για το γάμο του Αριστοτέλη Ωνάση με τη Ζακλίν Κένεντι στον Σκορπιό, γοήτευαν την υψηλή και μη ελληνική κοινωνία, καθώς αποτελούσαν «βόμβα εις τους διεθνείς κοσμικούς κύκλους» και «παγκόσμιον θαυμασμόν»! Πού μυαλό για μπάλα...

Την ίδια ημέρα στην Πόλη του Μεξικού, έπεφτε η αυλαία των Ολυμπιακών Αγώνων, με την ομάδα σκυταλοδρομίας 4x100 των Η.Π.Α., αποτελούμενη από τους Γκριν, Πέντερ, Χάινς και Σμιθ, να καταρρίπτουν το παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 38.24, παίρνοντας τη... σκυτάλη από τον Μπομπ Μπίμον, ο οποίος 24 ώρες νωρίτερα είχε... προσγειωθεί στα 8,90μ.! Στους ίδιους Αγώνες ο τεράστιος Έλληνας άλτης, Χρήστος Παπανικολάου άγγιξε το ολυμπιακό μετάλλιο και οι Αμερικανοί σπρίντερ, Τόμι Σμιθ και Τζον Κάρλος, στις 16 Οκτωβρίου, έμειναν στην ιστορία όταν εμφανίστηκαν ξυπόλητοι και ύψωσαν γαντοφορεμένη τη γροθιά τους προς τον ουρανό χαιρετώντας με τον τρόπο - σύνθημα της ριζοσπαστικής οργάνωσης των εγχρώμων αθλητών «Μαύρη Δύναμη».

Την παραμονή του ντέρμπι ο Γιώργος Κούδας συνάντησε στο αεροδρόμιο της Μίκρας την αποστολή του Ολυμπιακού και ευχήθηκε «καλή επιτυχία» στους παραλίγον συμπαίκτες του, οι οποίοι θα έπαιζαν στην Τούμπα κόντρα στον Ηρακλή. Ο φωτογραφικός φακός «έπιασε» το δίδυμο Σιδέρη και Κούδα να συνομιλεί στην αίθουσα του αεροδρομίου, αμφότεροι έκριναν, κατά διαβολική σύμπτωση, τα ματς της επομένης ημέρας!

Οι «ερυθρόλευκοι» περνούσαν από την Τούμπα, επικρατώντας 1-0 του Ηρακλή, με γκολ του Σιδέρη, με τον Κούδα να σκοράρει το μοναδικό γκολ στο ντέρμπι του Φαλήρου.

Η πρωταθλήτρια ΑΕΚ είχε επιλέξει για έδρα το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και παρά την ήττα-σοκ από τον Βύζαντα με 2-1, τέσσερις ημέρες νωρίτερα, επέμενε να αγωνιστεί στο ίδιο γήπεδο, καθώς η διοίκηση της προσδοκούσε υψηλά έσοδα... Το φαληρικό στάδιο, όντως γέμισε από 30.000 κόσμο, αλλά στην πλειοψηφία τους ήταν φίλοι του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού!

Με την εκδρομή για την Αθήνα να κοστίζει 110 δρχ. περισσότεροι από 6.000 ΠΑΟΚτσήδες κατηφόρισαν στον Πειραιά, «καταλαβόντες μιαν ολόκληρον πτέρυρα του γηπέδου, έκαμαν αισθητήν την παρουσίαν των», με τον Γιώργο Κούδα να πετυχαίνει στο 67ο λεπτό ένα απίστευτης έμπνευσης και εκτέλεσης γκολ.

Σ' ένα ματς, μάλιστα, που κινδύνεψε να μην αγωνιστεί!

Παραμονές του ντέρμπι ανακλήθηκε η τιμωρία του από την Ομοσπονδία για τη μη συμμετοχή του στον αγώνα της εθνικής ομάδας με την Ελβετία. Αιτία; Ένα από τα γνωστά καπρίτσια του Κούδα, που δεν εμφανίστηκε στο ξενοδοχείο της αποστολής, πριν αυτή «πετάξει» για την Ελβετία.

«'Όντως ήταν ένα γκολ σπάνιας ομορφιάς», θυμάται ακόμη και σήμερα ο κορυφαίος των κορυφαίων του «Δικεφάλου του Βορρά», με την περιγραφή στις εφημερίδες της εποχής να εξιτάρει από μόνη τη φαντασία... «Ο Σαράφης έδωσε μιαν "μαγικήν" μπαλλιά εις τον σκόρερ του ΠΑΟΚ και εκείνος αφού έστειλε με έναν απίθανον ελιγμόν τον σωματοφύλακά του Βασιλείου, να ψάχνη να βρή μπάλλα και αντίπαλο έξι μέτρα μακριά προχώρησε πλαγίως προς την εστίαν της ΑΕΚ. Ο Σεραφείδης έτρεξε να πέση στα πόδια του και πράγματι πλονζάρησε, αλλά στο κενό, διότι ο Κούδας τον είχε ξεγελάσει ήδη με ένα απότομο στοπάρισμα. Απ' εκεί και ύστερα οι παίκται και οπαδοί της ΑΕΚ έμειναν "παγωμένοι" αναμένοντες την εξ ύψους σωτηρίαν η οποία δεν ήλθε. Ο Κούδας ψύχραιμος, σουτάρησε προς την κενήν εστίαν και η σφαίρα αφού προσέκρουσεν εις το εσωτερικόν της απέναντι καθέτου δοκού και κατέληξε εις τα δίκτυα...».

Χάρη σ' εκείνο το ιστορικής σημασίας «διπλό», οι «ασπρόμαυροι» έπιασαν στη δεύτερη θέση τον Ολυμπιακό, ένα πόντο πίσω από τον Παναθηναϊκό, με τους παίκτες του να πανηγυρίζουν τη νίκη κουβαλώντας στις πλάτες τους τον τότε γενικό γραμματέα, Γιώργο Παντελάκη.

Ιδού οι συνθέσεις των δυο ομάδων σε αυτό το ιστορικό (για τα δεδομένα του ΠΑΟΚ) ματς:

ΑΕΚ: Σεραφείδης, Βασιλείου, Κεφαλίδης, Σταθόπουλος, Μπαλλόπουλος, Καραφέσκος, Καρακίδης (Σεβαστόπουλος), Σκευοφύλαξ, Νικολαϊδης, Παπαϊωάννου, Βεντούρης.

ΠΑΟΚ: Σαββουλίδης, Μακρής, Κατσικάρης, Φουντουκίδης, Παπαχριστούδης, Μουρατίδης, Λάζος, Σαράφης, Κούδας, Ασλανίδης.

Διαβάστε ακόμη...