«Ο ΠΑΟΚ μπορεί να παίρνει κάθε χρόνο το πρωτάθλημα»
SHARE:
Τι λέει για Ουάρντα, Βουλινό και Μπερμπάτοφ.
«Η επιτυχία δεν είναι τυχαία. Προϋποθέτει σκληρή δουλειά, επιμονή, μάθηση, μελέτη, θυσίες και το σημαντικότερο απ' όλα αγάπη για ό,τι κάνει ή μαθαίνεις να κάνεις», είχε πει ο μεγάλος Πελέ.
Την παραπάνω φράση ενστερνίστηκε ο Μαγκντί Τολμπά. Ο πρώτος«Φαραώ» του ΠΑΟΚ, ο οποίος στις 4,5 σεζόν που αγωνίστηκε με τον «Δικέφαλο Αετό» στο στήθος αποτέλεσε υπόδειγμα επαγγελματία.
Ο Αιγύπτιος ζογκλέρ αφίχθη στην Τούμπα το καλοκαίρι του 1989 πραγματοποιώντας μαγικές εμφανίσεις. Μπαλαδόρος από τους λίγους, έγραψε ιστορία με τον κόσμο του ΠΑΟΚ να αναπολεί τις μοναδικές στιγμές που πρόσφερε χάρη στην αψεγάδιαστη τεχνική κατάρτιση του.
Εξαιρετικός ντριμπλέρ και ασταμάτητος στις επελάσεις του ο Μαγκντί Τολμπά ήταν εκείνος που δημιούργησε μία παράδοση που θέλει τον ΠΑΟΚ να επενδύει στην αιγυπτιακή αγορά δημιουργώντας παροικία.
Ο αγαπημένος της εξέδρας και κατά πολλούς κορυφαίος Αφρικανός που πέρασε ποτέ από τον ΠΑΟΚ αγωνίστηκε σε 112 ματς (86 για το πρωτάθλημα, 20 για το Κύπελλο και 6 για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ) σημειώνοντας 17 γκολ.
Ο Μαγκντί Τολμπά στα 53 του συνεχίζει να μιλάει με την ίδια θέρμη για τον αγαπημένο του ΠΑΟΚ, ενώ ενημερώνεται ανά τακτά διαστήματα για τα τεκταινόμενα στον σύλλογο της Θεσσαλονίκης.
Ο Αιγύπτιος «μάγος» μίλησε στο gazzetta.gr για τους Σαββίδη, Ουάρντα, Μπερμπάτοφ, Βουλινό, τον ΠΑΟΚ της δικής του εποχής, το ιστορικό ματς με την Μαλίν, ενώ έδωσε την δική του εξήγηση για το γεγονός πως ο ΠΑΟΚ έχει μείνει δίχως πρωτάθλημα από το 1985.
«Όταν ήρθα στον ΠΑΟΚ ήθελα να δείξω τις δυνατότητες μου, ήθελα να βοηθήσω την ομάδα και με βοήθησε πολύ ο Θεός.
Από την πρώτη στιγμή βρισκόμουν δίπλα σε καλούς χαρακτήρες. Η ομάδα και η διοίκηση με φιλοξένησαν θερμά.
Ο κόσμος με αγάπησε πάρα πολύ. Από την πρώτη στιγμή δέθηκα με τον κόσμο και έβλεπαν το πάθος μου και την θέληση μου να προσφέρω στον ΠΑΟΚ. Το θέμα δεν είναι να είσαι μόνο καλός παίκτης, αλλά και καλός άνθρωπος.
Έρχονται κάποιοι στον ΠΑΟΚ μόνο για να πάρουν λεφτά και να φύγουν. Δεν δείχνουν τίποτα. Εμένα με ενδιέφερε πρώτα από όλα να τα δώσω όλα για τον ΠΑΟΚ».
Ο Μαγκντί θυμάται ακόμη την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στην Τούμπα, αλλά και τα εκτός έδρας ντέρμπι του ΠΑΟΚ.
«Αυτό που πάντα θυμάμαι από εκείνη την εποχή είναι τα ντέρμπι. Αυτά μένουν στη μνήμη κάθε ποδοσφαιριστής, αφού έπρεπε εκεί να κάνουμε την διαφορά. Θυμάμαι το πρώτο μου ντέρμπι με την ΑΕΚ στην Αθήνα, ένα άλλο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Τρομερή ατμόσφαιρα».
Ματς-σταθμός στην καριέρα του αν μη τι άλλο, η νίκη-πρόκριση επί της Μαλίν το 1991 για το Κύπελλο UEFA. Οι Βέλγοι τρία χρόνια νωρίτερα είχαν κατακτήσει το Κύπελλο Κυπελλούχων.
«Είχα τραυματιστεί σοβαρά πριν από την ρεβάνς με την Μαλίν στο Βέλγιο, αλλά δεν το ήξερα.
Το πρόβλημα ήταν στο γόνατο. Τους έλεγα πως δεν μπορώ, αλλά μου ζητούσαν να παίξω. Ταξίδεψα για να στηρίξω την ομάδα κυρίως ψυχολογικά, αλλά ο κόουτς μου είπε πως θα με βάλει να παίξω σε περίπτωση που με χρειαστεί η ομάδα στην εξέλιξη της αναμέτρησης.
Ήθελαν να κάνω ένεση, αλλά είχα αρνηθεί. Τελικά αγωνίστηκα εφτά λεπτά στο τέλος. Το ματς ήταν στο 0-0 και είχα ευκαιρία με τετ-α-τετ. Δεν μπορούσα να παίξω, αλλά κατάφερα και έβγαλα την μπαλιά στη φάση που μπήκε το γκολ του Μπορμπόκη με το οποίο νικήσαμε την Μαλίν και προκριθήκαμε. Είμαι χαρούμενος για όλες αυτές τις στιγμές. Έμειναν για πάντα στο μυαλό μου.
Ποτέ δεν ήθελα να μείνω εκτός προπόνησης. Ακόμη και όταν ήμουν τραυματίας ζητούσα από τον γυμναστή να μου δώσει ειδικό πρόγραμμα για να κάνω κοιλιακούς και ραχιαίους.
Θυμάμαι πως είχα τραυματιστεί στον αστράγαλο και ο Μαλιούφας με το Λαγωνίδη μου ζητούσαν να μην επιβαρυνθώ για να είμαι έτοιμος στο επόμενο ματς».
Ο Μαγκντί Τολμπά δεν κρύβει την αισιοδοξία για τον ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη, επισημαίνοντας ωστόσο πως ο «Δικέφαλος του Βορρά» θα πρέπει να αποφύγει στο μέλλον λάθη τύπου Μπερμπάτοφ.
«Για τον Σαββίδη ακούω πολύ καλά πράγματα και εύχομαι να πάει καλά ο ΠΑΟΚ. Είδα πάντως κάποια πράγματα πριν από ένα-δύο χρόνια που δεν μου άρεσαν.
Για παράδειγμα την περίπτωση του Μπερμπάτοφ. Το θέμα είναι ένας παίκτης να παίζει για την ομάδα και όχι μία ομάδα για τον παίκτη.
Εμένα δεν μου άρεσε ούτε την εποχή που έπαιζε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το είχα πει πριν τον πάρει ο ΠΑΟΚ πως δεν πίστευα πως θα βοηθήσει. Δεν τρέχει και σε αυτή την περίπτωση πρέπει κάποιος να τον καλύπτει. Δεν μπορείς να πεις στον άλλο τρέχα και για τον Μπερμπάτοφ.
Θα πρέπει να φέρνει ο ΠΑΟΚ όσους μπορούν να βοηθήσουν. Χρειάζονται σκάουτερ σε Αφρική, Ευρώπη και Αμερική να ψάξουν και να ασχοληθούν για να φέρουν τους κατάλληλους παίκτες στην ομάδα».
Ο «Φαραώ» του ΠΑΟΚ υποστηρίζει στο gazzetta.gr πως ένας από τους λόγους που οι Θεσσαλονικείς δεν κατάκτησαν το πρωτάθλημα την εποχή που διέπρεπε ήταν επειδή ο τότε πρόεδρος Θωμάς Βουλινός δεν τηρούσε τις υποσχέσεις προς τους παίκτες.
«Είχαμε τον Βουλινό πρόεδρο εκείνη την εποχή. Νομίζω πως έκανε πράγματα τα οποία δεν ήταν σωστά στα οικονομικά. Δεν έδινε τα ίδια σε όλους τους παίκτες, αλλά το θέμα είναι πως υποσχόταν πράγματα τα οποία τελικά δεν τηρούσε με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα μεταξύ των παικτών.
Επίσης φτάσαμε στον τελικό του Κυπέλλου, όμως εκείνη την εποχή ήταν πάντα στην Αθήνα με αποτέλεσμα να νιώθουμε πως παίζουμε εκτός έδρας.
Εγώ είχα την θέληση να κάνουμε το κάτι παραπάνω με τον ΠΑΟΚ και να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα. Θέλαμε με τον Σκαρτάδο, τον Μητσιμπόνα και τα άλλα παιδιά να πάμε πιο ψηλά, αλλά δεν τα καταφέραμε».
Ο Ουάρντα αποτελεί τον όγδοο Αιγύπτιο στην ιστορία του ΠΑΟΚ με τον Μαγκντί Τολμπά να δίνει τις δικές του συμβουλές για τον πρώην παίκτη του Παναιτωλικού.
«Με τον Ουάρντα δεν έχει τύχει να μιλήσω ακόμα. Θεωρώ πως είναι καλός παίκτης, διαθέτει προσόντα, αλλά χρειάζεται ανθρώπους γύρω του για να τον βοηθήσουν να εξελιχθεί. Δεν μπορεί μόνος του».
Ο Μαγκντί Τολμπά θεωρεί πως η πειθαρχία αποτελεί απαραίτητο συστατικό για να κάνει ο ΠΑΟΚ πορεία πρωταθλητισμού ενώ δηλώνει στρατιώτης του συλλόγου.
«Για τον ΠΑΟΚ θα μπορούσα να κάνω τα πάντα αν μου ζητηθεί. Ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να κατακτά το πρωτάθλημα κάθε χρόνο, αρκεί να υπάρχει πειθαρχία στο στην ομάδα, στο γήπεδο και στα αποδυτήρια. Αυτό χρειάζεται, να έχουν χαρακτήρα οι ποδοσφαιριστές».
Ο παλαίμαχος μέσος έφτασε στο peak της καριέρας του, το 1990 όταν εκπροσώπησε στο Μουντιάλ της Ιταλίας την εθνική Αιγύπτου. Έκτοτε οι «Φαραώ» δεν έχουν καταφέρει να πάρουν μέρος σε τελική φάση Μουντιάλ.
«Στην Εθνική ομάδα πρέπει να είσαι κατάλληλα προετοιμασμένος για να δίνεις ένα ματς κάθε δύο μήνες για τα προκριματικά. Πρέπει να είσαι πάντα ετοιμοπόλεμος. Η Εθνική Αιγύπτου άλλαξε προπονητές, στη χώρα σημειώθηκαν πολιτικές εξελίξεις, ενώ έγινε και η επανάσταση. Όλα αυτά επηρέασαν την εθνική ομάδα.
Σαν χώρα ελπίζουμε πως θα είναι καλύτερα τα πράγματα τα επόμενα χρόνια. Είναι η πατρίδα μου και θέλουμε όλοι να είμαστε καλύτερα. Μαζί με την Ελλάδα έχουμε τους αρχαιότερους πολιτισμούς. Τεράστια κουλτούρα και ιστορία».
Δείτε εν δράσει τον Μαγκντί Τολμπά...