Μίσιτς Vs Σάκχοφ: Η σύγκριση!

Από forza: Ο Μίσιτς μπαίνει στα «παπούτσια» του Σάκχοφ
Πηγή: forza
Μίσιτς Vs Σάκχοφ: Η σύγκριση!

Η FORZA ΣΥΓΚΡΙΝΕΙ ΤΟΝ ΟΥΚΡΑΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΚΡΟΑΤΗ

Για πρώτη φορά στη καριέρα του, ο Γιόζιπ Μίσιτς έκανε σερί τεσσάρων αγώνων πρωταθλήματος στους οποίους είχε συμμετοχή σε γκολ, είτε πετυχαίνοντάς το, είτε δημιουργώντας του, επιβεβαιώνοντας την ανοδική αγωνιστική του πορεία. Ο Κροάτης μέσος ετοιμάζεται να κλείσει χρόνο στη Τούμπα, και το δεύτερο μισό αυτού έχει ξεκινήσει με τους καλύτερους δυνατούς οιωνούς. Όλα αυτά για έναν ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται στον άξονα, ο οποίος έχει βρεθεί στο μικροσκόπιο όλων από τη στιγμή που σε αυτόν καταγράφηκαν οι περισσότερες αλλαγές στο ρόστερ του ΠΑΟΚ. Ο Μίσιτς δείχνει να ακολουθεί τα «χνάρια» του Εβγέν Σάκχοφ, ειδικά από τη στιγμή που άρχισε να βρίσκει το τρόπο να συνδεθεί με την αντίπαλη εστία. Η σύγκριση των δυο ποδοσφαιριστών έχει να κάνει καθαρά με το τρόπο με τον οποίο καλούνται να εξυπηρετήσουν το πλάνο του προπονητή τους, και το πόσο επηρεάζουν θετικά το παιχνίδι του ΠΑΟΚ όταν το καταφέρουν.

Η FORZA επιχειρεί ένα τετ-α-τετ ανάμεσα στον Κροάτη και τον Ουκρανό, καταγράφοντας βήμα προς βήμα τα κοινά και τις διαφορές τους, μέσω των αριθμών τους, του τρόπου παιχνιδιού και την συμμετοχής τους σε όλα τα αγωνιστικά κομμάτια.

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ

Όλα ξεκινούν από την διαφορά τακτικής ανάμεσα σε Ραζβάν Λουτσέσκου και Αμπέλ Φερέιρα. Στο 4-2-3-1 του Ρουμάνου τεχνικού, ο Εβγέν Σάκχοφ αγωνιζόταν είτε ως εσωτερικός μέσος στο πλευρό του Χοσέ Κάνιας, είτε ως επιτελικός μέσος. Στο 4-4-2 του Πορτογάλου τεχνικού, ο Γιόζιπ Μίσιτς έχει αγωνιστεί κυρίως ως εσωτερικός μέσος, ενώ υπήρχε φορά που τοποθετήθηκε σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον επιθετικό. Έχει μεγάλη σημασία να καταγραφούν οι «χώροι ευθύνης» του καθενός – αν μπορεί έστω και αδόκιμα να τους ονομάσει κάνεις έτσι – στη τακτική που κλήθηκαν να υπηρετήσουν. Θεωρητικά, ο Σάκχοφ ξεκινούσε λίγο κάτω από τη μεσαία γραμμή είχε πάντα έναν παίκτη δίπλα του, και πάνω από τη μεσαία γραμμή υπήρχε ο επιτελικός μέσος. Ο Μίσιτς έχει έναν εσωτερικό μέσο διπλά του και ο ποδοσφαιριστής που παίζει μπροστά του έχει ρόλο δεύτερου επιθετικού. Με ενδιαφέρον αναμένεται ο τρόπος με τον οποίο θα δομηθεί η μεσαία γραμμή του ΠΑΟΚ όταν στην εξίσωση θα προστεθεί και ο Ζοσέ Μαουρίσιο, με τον Βραζιλιάνο να αγωνίζεται στην ίδια θέση με τον Κροάτη αλλά να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά στο παιχνίδι του.

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΦΑΣΕΩΝ

Στην καταγραφή της συγκεκριμένης κατηγορίας, κάποιες πρώτες απαντήσεις μπορεί να δώσει ο θερμικός χάρτης του καθένα. Ο χάρτης του Σάκχοφ δείχνει έναν ξεκάθαρο «box to box» μέσο, ο οποίος κινούταν κάτω από τη μεσαία γραμμή είτε για να πάρει εκείνος τη μπάλα είτε να είναι έτοιμος να δώσει βοήθειες σε εκείνον που την «παραλαμβάνει» από την άμυνα, και έφτανε μέχρι έξω από τη μεγάλη περιοχή εκεί που έψαχνε το τρόπο να τροφοδοτήσει όποιον συμπαίκτη του βρισκόταν εντός αυτής. Ο θερμικός χάρτης του Γιόζιπ Μίσιτς δείχνει έναν ποδοσφαιριστή που έχει παρόμοιο χώρο δράσης, αλλά διαφορετικό τρόπο στον οποίο κινείται μέσα σε αυτόν. Ο Κροάτη, με βάση το πλάνο του Αμπέλ Φερέιρα κείνται πολλές φορές προς τις γωνίες της αντίπαλης μεγάλη περιοχή, για να αναζητήσει είτε ένα γέμισμα είτε να δώσει βοήθεια στη προσπάθεια πλαγιοκόπησης.

ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΜΑ ΦΑΣΕΩΝ

Ο Εβγέν Σάκχοφ ήταν ένας ποδοσφαιριστής που είχε εξαιρετική αίσθηση του χώρου στον οποίο θα κινηθεί η μπάλα. Ένα από τα χαρακτηριστικά του Ουκρανού ήταν κάποια τέρματα που πέτυχε σε «ριμπάουντ» μετά από στατική φάση, ή μετά από γύρισμα στη μεγάλη περιοχή. Ο Γιόζιπ Μίσιτς έχει δείξει πως διαθέτει αξιόπιστο διαγώνιο σουτ. Τόσο το γκολ που σημείο με αντίπαλο τον Παναιτωλικό όσο και αυτό κόντρα στον Αρη, έχουν μεγάλο και διαφορετικό βαθμό δυσκολίας. Το πρώτο είναι διαγώνιο σουτ στη κίνηση, στη κλειστή γωνία, και το δεύτερο είναι σουτ εν στάση, με υπολογισμό της πορείας της μπάλας που έρχεται με βαθιά μπαλιά. Για κάθε ομάδα, το ιδεατό είναι να έχει μέσους που εμπιστεύονται τα πόδια τους και γενικότερα συμμετέχουν ενεργό στο επιθετικό κομμάτι, όχι μόνο της σύνδεσης των γραμμών. Ο Εβγέν Σάκχοφ ολοκλήρωσε τη θητεία του στον ΠΑΟΚ έχοντας κατά μέσο όρο 6 γκολ και 4 ασίστ ανά σεζόν. Ο Μίσιτς φέτος, πριν καν βγει ο Σεπτέμβριος, μετρά ήδη 2 γκολ και 4 ασίστ δείχνοντας πως μπορεί να ξεπεράσει τον Ουκρανό σε αυτό το επίπεδο.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Η σύγκριση ανάμεσα στους Εβγέν Σάκχοφ και Γιόζιπ Μίσιτς σε επίπεδο αριθμών έχει να κάνει με τους μέσους όρους τους ανά 90λεπτο με βάση τις επιδόσεις τους στις αναμετρήσεις πρωταθλήματος, με αυτούς του Σάκχοφ να προκύπτουν από την περσινή σεζόν, και αυτούς του Μίσιτς από αυτούς στους οποίους έχει αγωνιστεί επί Φερέιρα. Η διάθεση του ΠΑΟΚ για πιο άμεσο παιχνίδι με μεταφορά της μπάλας στα άκρα, σε σχέση με το πιο σετ παιχνίδι του περσινού ΠΑΟΚ, με κυκλοφορίας της μπάλας στον άξονα, καταγράφεται στις 53 πάσες κατά μέσο όρο που είχε ο Σάκχοφ έναντι των 44 του Μίσιτς. Για να γίνει αντιληπτό αυτό, ο μέσος όρος του Μίσιτς επί Λουτσέσκου ήταν στις 54 πάσες, κοντά δηλαδή στα νούμερα του Σάκχοφ. Στο κομμάτι του τρόπου δημιουργίας φάσεων τα στατιστικά μας λένε, αυτή τη φορά την αλήθεια. Ο Σάκχοφ είχε κατά μέσο όρο 2,36 γεμίσματα ενώ ο Μίσιτς έχει 4, ενώ όσον αφορά τις σέντρες, ο Ουκρανός είχε μέσο όρο 0,66 και ο Κροάτης 1,72. Eπιστρέφοντας στην ανάλυση των ανασταλτικών δεδομένων, η διαφορά ανάμεσα σε Σάκχοφ και φετινού Μίσιτς είναι μεγαλύτερη ανάμεσα σε αυτή του Σάκχοφ με τον περσινό Μίσιτς. Ο Σάκχοφ πέρυσι είχε κατά μέσο όρο 5 κλεψίματα, ο Μίσιτς πέρυσι είχε κατά μέσο όρο 4,4 κλεψίματα, ενώ φέτος έχει 3,8 κλεψίματα. Μπορεί η διαφορά να φαίνεται μικρή, όμως δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, ειδικά όταν η αμυντική συμπεριφορά του ΠΑΟΚ φέτος απέχει πολύ από την αντίστοιχη περσινή.

Η ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Στο συγκεκριμένο κομμάτι, η σύγκριση ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές έρχεται να δώσει συνέχεια στη σύγκριση ανάμεσα στη προσέγγιση του κάθε προπονητή. Επί Λουτέσκου, ο Μίσιτς είχε κατά μέσο όρο 20 μονομαχίες, ενώ επί Φερέιρα έχει 12. Ο Σάκχοφ, την περσινή σεζόν είχε κατά μέσο όρο 17 μονομαχίες, ένας αριθμός που δεν απέχει πολύ από αυτόν του περσινού Μίσιτς, αλλά απέχει αρκετά σε σχέση με τον φετινό Μίσιτς. Ο Μίσιτς δείχνει να είναι πιο αποτελεσματικός στα μαρκαρίσματα έναντι του Σάκχοφ. Μπορεί ο καθένας να είχε δίπλα του έναν παίκτη με ανασταλτικά χαρακτηριστικά (ο Σάκχοφ τον Κάνιας και ο Μίσιτς τον Εσίτι) όμως, επαναλαμβάνουμε, πως παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτό και ο τρόπος που στήνεται μια ομάδα στον αγωνιστικό χώρο, τα μέτρα στο γήπεδο που χρειάζεται να καλύψει ο κάθε ποδοσφαιριστής και η συνολικότερη φιλοσοφία της ομάδας σε αυτό το τομέα.

ΟΙ ΣΤΑΤΙΚΕΣ ΦΑΣΕΙΣ

Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε Εβγέν Σάκχοφ και Γιόζιπ Μίσιτς αναφορικά με τις στατικές φάσεις είναι πως ο Ουκρανός είχε σειρά πετυχημένων συμμετοχών σε αυτές ως σκόρερ, και ο Κροάτης δείχνει να είναι ένας από τους πλέον ιδανικούς εκτελεστές, έχοντας δώσει ασίστ τόσο με εκτέλεση κόρνερ όσο και με εκτέλεση φάουλ. Ο Σάκχοφ είχε σκοράρει τόσο σε πρώτο χρόνο όσο και σε εξέλιξη στατικής φάσης, έχοντας καλή θέση για το «ριμπάουντ». Ο Μίσιτς μετρά διαδοχικές ασίστ φέτος, δείχνοντας να δίνει λύσεις σε ένα θέμα που σήκωσε μεγάλη συζήτηση. Ο ΠΑΟΚ έδειχνε ανήμπορος να αξιοποιήσει τις στατικές φάσεις στα πρώτα φετινά παιχνίδια, κάτι που αρχίζει να αλλάζει και σε αυτό δεν μπορεί να μη καταγραφεί η συμβολή του Κροάτη, που όλα δείχνουν πως θα καθιερωθεί ως πρώτος εκτελεστής όταν θα είναι στην 11άδα.

Διαβάστε ακόμη...