Το αναλυτικό pregame του ΠΑΟΚ-Σαραγόσα
SHARE:
Έχει εκτός έδρας ρεκόρ 3-2, νίκησε τη Μπαρτσελόνα στο σπίτι της 89-83, ενώ το μεγαλύτερο στραβοπάτημά της είναι η εντός έδρας ήττα (η μοναδική φέτος), από την Μπανταλόνα με 92-90.
Ο Ροντρίγκο Σαν Μιγκέλ είναι 5ος στη λίστα των ασίστ στην ACB με 5μ.ο.
Διαθέτει την 4η καλύτερη άμυνα της ισπανικής Λίγκας με 76.8 πόντους, ενώ είναι η δεύτερη
καλύτερη ομάδα στα ριμπάουντ με 40.2. (4η στα επθετικά με 12.4).
Σκοράρει 81.6 πόντους στην ACB (8η θέση) και 72.6 πόντους στο BCL (28η θέση).
Στο BCL επιτρέπει 75.6 πόντους και προέρχεται από την βαριά ήττα στη Βαλένθια με 92-74.
TEXNIKH ANAΛΥΣΗ
Η Σαραγόσα είναι μία ομάδα που έχει τεράστια συγκέντρωση και στόχευση στο παιχνίδι της.
Διαθέτει πολύ ισχυρό επιθετικό ταλέντο και ιδιαίτερο στο transition παιχνίδι, όπου προσπαθεί να βγάλει πολλές φάσεις. Βεβαίως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η απουσία του Σαν Μιγκέλ, που δεν αγωνίζεται λόγω τραυματισμού, στερεί από το transition παιχνίδι της ένα σημαντικό μέρος του.
Αυτό βεβαίως δεν αναιρεί το γεγονός ότι ως ομάδα έχει στόχευση στο transition και επιχειρεί να βγάζει φάσεις γρήγορες ακόμα και μετά από καλάθι. Βασικό υλικό στην υπηρεσία αυτής της φιλοσοφίας είναι ο νεαρός γκαρντ Αλοθέν, που παίζει θαυμάσια σε γρήγορο ρυθμό. Γενικώς η Σαραγόσα, έστω κι αν δεν παίρνει πολλούς πόντους στο ανοιχτό γήπεδο, θέλει να τρέξει. Στο playbook τους έχουν πολλές pick n roll επιθέσεις, αλλά και off screen.
Επίσης είναι πολύ ισχυροί στα επιθετικά ριμπάουντ. Με τη Βαλένθια, μάλιστα, στο τελευταίο παιχνίδι τους, είχαν κάποια στιγμή είχαν περισσότερα επιθετικά, παρά αμυντικά ριμπάουντ. Παίζουν επιθετικά στην άμυνά τους και τους ευνοεί το γεγονός ότι τα περισσότερα παιδιά της πεντάδας είναι πάνω από 1.95 με αθλητικές ικανότητες.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΣΕΡΧΙΟ ΛΑΜΟΥΑ (ΑΣΙΣΤΑΝΤ ΚΟΟΥΤΣ):
“Ως ομάδες είμαστε διαφορετικές, αλλά σε αυτό το επίπεδο οι ομάδες είναι πολύ καλές. Ο ΠΑΟΚ πέρσι έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Φέτος βέβαια τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Ο ΠΑΟΚ είναι μία περίεργη ομάδα που διαθέτει πολλούς αμερικάνους στην περιφέρεια και οι οποίοι έχουν δυνατότητα να σκοράρουν. Παίζουν πολύ χρόνο. Επίσης είναι πολύ δυνατή ομάδα στη θέση “4”. Μην ξεχνάμε την εμφάνιση που έκανε στη Γαλλία, όπου έχασε στο τελευταία λεπτό και τη νίκη κόντρα στην Μπρίντιζι. Για εμάς μία πιθανή νίκη θα μας δώσει τεράστια ώθηση στη βαθμολογία”.
ΝΙΚΟΛΑ ΜΠΡΟΥΣΙΝΟ:
“Πρέπει να είμαστε πολύ συγκεντρωμένοι. Γενικώς η διοργάνωση έχει ομάδες με πολύ ταλέντο, έχει ομάδες που προετοιμάζονται άριστα για κάθε παιχνίδι. Είναι μία διοργάνωση που διακρίνεται για τη δύναμή της, έχει επαφές και σίγουρα είναι πιο διαφορετική σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά σε αυτούς τους τομείς. Ο ΠΑΟΚ παίζει στην έδρα του, στον κόσμο του και θα έχει μεγάλο κίνητρο. Εμείς θα είμαστε προετοιμασμένοι. Θέλουν, μάλλον έχουν ανάγκη αυτή τη νίκη, αλλά εμείς είμαστε έτοιμοι να παίξουμε πολύ καλή άμυνα. Εμείς δεν πρέπει να σκεφτόμαστε τον κόσμο του ΠΑΟΚ, αλλά τους εαυτούς μας”.
ΤΟ ΜΑΤΣ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
Ήταν ένα τυπικό αραγονέζικο απόγευμα, ζεστό, υγρό, χαρούμενο, αλλά όχι αισιόδοξο. Η ομάδα ποδοσφαίρου της πόλης, βασανιζόταν στην τελευταία θέση της La Liga και υπέμενε βασανιστικά το φινάλε για να οριστικοποιηθεί ο υποβιβασμός της στην 2η κατηγορία απ’όπου δεν έχει επιστρέψει ποτέ έκτοτε. Η ομάδα μπάσκετ, 11 χρόνια μετά την αναγέννησή της, θα συμμετείχε για πρώτη φορά σε πλέι οφς, αλλά δεν υπήρχε προσμονή για κάτι εντυπωσιακό. Η Σαραγόσα με τον Χοσέ Λουίς Αμπός στον πάγκο της, είχε πάρει την 5η θέση στην κανονική περίοδο, αλλά κάθε σκέψη για την υπέρβαση είχε εγκαταληφθεί στο πρώτο ματς της σειράς πλέι οφ με τη Βαλένθια. Σκορ; 80-42!!!
Όλοι στην Αραγονία περίμεναν τον αργό θάνατο. Όλοι; Στα αποδυτήρια του Πρενθίπε Φελίπε, ο σενιόρ Αμπός είχε κάτι να πει στους παίκτες του. Και ξάφνου, όλα αλλάζουν. Φάση στη φάση, μάχη στη μάχη, βουτιά στη βουτιά. Το παιχνίδι της 26ης Μαΐου 2013, δεν έμεινε στην ιστορία της Σαραγόσα. Έμεινε στην ιστορία του ισπανικού μπάσκετ. Τέλος της κανονικής διάρκειας. 90-90 αφού στην τελευταία περίοδο η Σαραγόσα χρειάστηκε να επανέλθει από το -9 σκοράροντας 30 πόντους!
1η παράταση 100-100. 2η Παράταση 109-109. Το παρκέ του Πρενθίπε Φελίπε είχε μετατραπεί σε αρένα. Οι αντίπαλοι έμοιαζαν αθάνατοι. Μέχρι που στην 3η παράταση, η Σαραγόσα με καλάθι του Ρούντεζ προηγήθηκε 122-120. Νίκησε. Όχι μόνο τον αγώνα, αλλά τη σειρά. Μετά το σχεδόν εξευτελιστικό 80-42 του πρώτου αγώνα, η Σαραγόσα στο επικό ματς, που σημειώθηκαν οι περισσότεροι πόντοι στην ιστορία των πλέι οφς, νίκησε και στη Βαλένθια και προκρίθηκε στα ημιτελικά. Ήταν το τυπικό “this is why we are playing for” παιχνίδι στην ιστορία του ισπανικού μπάσκετ.
Ο ΣΤΑΡ – ΚΑΡΛΟΣ ΑΛΟΘΕΝ
Ήταν η 30η Οκτωβρίου. Τρία χρόνια πριν. Ο θρύλος του Σέρχι Γκαρσία ήταν έτοιμος να
καταρριφθεί. Ένα πιτσιρίκι, κουβαλώντας το DNA μίας γνήσιας μπασκετικής ράτσας, ήταν έτοιμο να θέσει το ρεκόρ του Σέρχι (νυν παίκτη της Ράστα Βέχτα) στο χρονοντούλαπο. Σε ηλικία 15 ετών και 10 μηνών, στον αγώνα εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης, ο Κάρλος Αλοθέν, γιος του Αλμπερτο Αλοθέν, που ήταν συμπαίκτης του Φερνάντο Ρομάι και του Χουάνμα Ιτουριάγκα στις εφηβικές ομάδες της Ρεάλ κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ Εφήβων του 1978, έγινε ο νεαρότερος παίκτης στην ιστορία της Σαραγόσα που έπαιξε στην ACB.
A, και ταυτόχρονα έγινε ο τρίτος στην ιστορία της ACB, πίσω από τον Ανχελ Ρεμπόλο και τον Ρίκι Ρούμπιο. Σήμερα, σε ηλικία 19 ετών, ο Κάρλος Αλοθέν, δεν είναι απλά ο βασικός πλέι μέικερ της ομάδας-έκπληξη της ACB. Είναι ο αρχηγός της! Και ήδη παίκτης της ομάδας που συνάντησε στο ντεμπούτο του, της Ρεάλ Μαδρίτης, που μετά την παρουσία του στα Παράθυρα με την Εθνική Ισπανίας, τον υπέγραψε και τον άφησε δανεικό για ένα χρόνο στην αγαπημένη ομάδα του.
Ο ΘΡΥΛΟΣ – ΧΟΣΕ ΛΟΥΙΣ ΑΜΠΟΣ
Μία από τις πιο θλιβερές ιστορίες του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ένας αληθινός κύριος, μία
περισπούδαστη προσωπικότητα, ο άνθρωπος που έγινε ο αναμορφωτής του αραγονέζικου
μπάσκετ, έφυγε, έχοντας λυγίσει στη μάχη με τον καρκίνο. “Ευχαριστώ την CAI μου, που μου πρόσφερε όλη την ευτυχία μου. Ευχαριστώ το Πρενθίπε Φελίπε, όπου θα βρίσκεται η καρδιά μου αιώνια. Ευχαριστώ τη ζωή, που μου τα πρόσφερε όλα”.
Αυτές ήταν οι τελευταίες λέξεις του, πριν κλείσει τα μάτια του στις 20/10/2014. Σε ηλικία μόλις 53 ετών. Ήταν ο άνθρωπος που ανέβασε την Σαραγόσα στην Liga ACB. Για λογαριασμό του έγινε αίτημα στο Δήμο της πόλης να μετονομαστεί το γήπεδο Πρενθίπε Φελίπε… Ο Χοσέ Λουίς Αμπός ήταν κάτι περισσότερο από ένας προπονητής.
Ήταν ένας δάσκαλος. “Είναι δύσκολο μονοπάτι να είσαι προπονητής. Ο ατζέντης μου έλεγε ότι θα υπάρξουν στιγμές που θα αναρωτηθώ γιατί εγκατέλειψα τη θέση μου στην General Motors. Τώρα όμως ξέρω γιατί το έκανα. Έφτασα εκεί κι ένιωσα αυτά, που πολλοί συνάδελφοί μου δεν έφτασαν ακόμα. Ήμουν τυχερός” είπε ο Χοσέ Λουίς Αμπός μετά από εκείνο το απίθανο ματς με τη Βαλένθια. RIP coach!!!
ONE MOMENT IN TIME
“Θυμάμαι εκείνο, το πρώτο ματς, που είχαμε χάσει με διπλό σκορ. Σχεδόν. Είχαμε απογοητεύσει τους πάντες και κυρίως τους εαυτούς μας. Η σεζόν ήταν θαυμάσια για εμάς μέχρι εκείνο το σημείο. Τι πάθαμε άραγε; Ξέραμε ότι μπορούσαμε να παίξουμε πολύ καλύτερα και να φτάσουμε ψηλότερα. Στην επιστροφή, σιωπή. Δε μιλούσε κανείς. Τι να πούμε; Την επόμενη ημέρα, ο κόουτς Αμπός (εύχομαι να αναπαύεται εν ειρήνη) μας είπε μόνο τέσσερις λέξεις: “Ξεχάστε το! Ξεχάστε το!”. Στην προπόνηση, μόνο, έβρισκε ευκαιρία να μας λέει: “Το παρελθόν είναι παρελθόν. Και τώρα έχουμε ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι στην έδρα μας. Αυτό είναι το ιστορικό ματς για εμάς, όχι το προηγούμενο”.
Στα αποδυτήρια μόνο ένα πράγμα είχαμε στο μυαλό μας: “Νίκη!!!”. Χρειάστηκε να παίξουμε τρεις παρατάσεις, αλλά να σου πω κάτι; Αξιζε τον κόπο. Ημουν ο αρχηγός της Σαραγόσα
τότε. Τα συναισθήματα με πλημμύρισαν. Και σήμερα που το σκέφτομαι αυτό το ματς θα μπορούσε να είναι το τελευταίο μου εκεί. Δεν ήταν όμως, ακολούθησαν λίγα ακόμα. Αλλά θα είμαι πάντα ευγνώμων σε αυτή την πόλη, στην πόλη που γνώρισα τη γυναίκα μου και συνάντησα πολλούς φίλους. Αυτή η πόλη είναι το σπίτι μου”.
CONNECTIONS
Το 2013 ο πρώτος σκόρερ της Σαραγόσα στο ισπανικό πρωτάθλημα, ο Νεμάνια Ράντοβιτς, είχε αγωνιστεί για μικρό διάστημα στον ΚΑΟΔ. Ο Ρεϊνάλντας Σεϊμπούτις είναι τραυματίας και δεν έχει αγωνιστεί φέτος, αλλά είναι γνωστός στο ελληνικό κοινό από το πέρασμά του από τον Ολυμπιακό και το Μαρούσι Αθλητικός διευθυντής της Σαραγόσα, είναι ο Πεπ Καργκόλ που αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ τη σεζόν 2000-2001.
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ
Μπορεί η διαφορά των δύο ομάδων στον βαθμολογικό πίνακα να είναι σχετικά μεγάλη, αυτό όμως, δε σημαίνει ότι και η στατιστική θέση τους είναι παρόμοια. Οι δύο ομάδες σουτάρουν με παρόμοια ποσοστά στα σουτ εντός παιδιάς, καθώς οι Ισπανοί έχουν 40% έναντι 42% του ΠΑΟΚ. Θα πίστευε κανείς ότι το πενιχρό 27% στα τρίποντα του ΠΑΟΚ θα δημιουργούσε χάσμα με την αντίστοιχη της Σαραγόσα, αλλά όχι μόνο δε συμβαίνει αυτό, αλλά στην πραγματικότητα ο ΠΑΟΚ εκτελεί άσχημα, αλλά καλύτερα από τους αντιπάλους του, που έχουν το φτωχικό 26% στα σουτ τριών πόντων. Η Σαραγόσα υπερτερεί στα ριμπάουντ παίρνοντας 9 περισσότερα (46 έναντι 37), όμως ο ΠΑΟΚ συγκεντρώνει περισσότερους πόντους από λάθη αντιπάλων, σχεδόν τα διπλάσια (18.2 έναντι 9.8).
Παρά το γεγονός ότι η Σαραγόσα είναι μία ισπανική ομάδα, ο ΠΑΟΚ σκοράρει περισσότερο στον αιφνιδιασμό (13.6π. έναντι 11) ενώ έστω κι αν παίρνει λιγότερα επιθετικά ριμπάουντ, πετυχαίνει περισσότερους πόντους σε δεύτερη ευκαιρία (11.8 έναντι 10.6 των Ισπανών). Οι δύο ομάδες εισπράττουν σχεδόν ίδιους πόντους μέσα από το ζωγραφιστό (35.6 ο ΠΑΟΚ, 34.4 η Σαραγόσα), ενώ από τους παίκτες του πάγκου η ομάδα του Κώστα Χαραλαμπίδη παίρνει 3 περισσότερους (26.2 έναντι 23.8).
ΤΑ 10 ΣΗΜΕΙΑ
– Η Casademont Zaragoza είναι χωροθετικά μετεξέλιξή της, αλλά δεν έχει καμία σχέση με την γνωστή μας ως CAI Zaragoza που αντιμετώπισε και νίκησε ο ΠΑΟΚ στον τελικό του Κυπελλούχων το 1991.
– Η CAI Σαραγόσα, η παλιά, εξαφανίστηκε το 1995, όταν παραχώρησε τη θέση της στην ACB στην Παμέσα Βαλένθια. Το 2008 επανιδρύθηκε και αγωνίζεται σε τοπικά πρωταθλήματα.
– Παρότι, υπάρχουν πολλοί κοινοί δεσμοί, γήπεδο, χορηγός, κόσμος, εργαζόμενοι, γίνεται
προσπάθεια από τη νυν ομάδα να μη συγχέεται σε τίποτα με την CAI του παρελθόντος.
– Πριν από 4 χρόνια η διοίκηση της Σαραγόσα κατέθεσε αίτημα να μετονομαστεί το Πρενθίπε
Φελίπε σε Χοσέ Λουίς Αμπός, αλλά δεν έγινε δεκτό από την κυβέρνηση της Αραγονίας.
– Ο Χοσέ Λουίς Αμπός θεωρείται αναμορφωτής της Σαραγόσα γιατί την ανέλαβε σε μία πολύ
δύσκολη περίοδο, αλλά στην πρώτη του χρονιά κιόλας κατάφερε και την ανέβασε στην ACB.
– Μετά το θάνατο του Χοσέ Λουίς Αμπός η Σαραγόσα πέρασε πολύ δύσκολες στιγμές και ήταν πολύ δύσκολο να επανέλθει από το σοκ. Για αυτό και μέχρι πέρσι, πάλευε για την παραμονή.
– Πρώτος προπονητής στη νέα εποχή της Σαραγόσα, στην LEB Oro (αγωνίστηκε εκεί παίρνοντας τη θέση της Κορούνια), το 2002, ήταν ο αείμνηστος Ράνκο Ζεράβιτσα, θρύλος του γιουγκλοσλάβικου μπάσκετ.
– Το 2016, μετά από 14 ολόκληρα χρόνια, η CAI έπαψε να είναι χορηγός της ομάδας μπάσκετ. Τη θέση της πήρε η η εταιρία Tecnyconta.
– O προπονητής της Σαραγόσα, Πορφίριο Φίσακ, που την οδήγησε πέρσι στην 4η θέση της Λίγκας ACB είναι ταυτόχρονα και προπονητής της Εθνικής Σενεγάλης.
– Την προηγούμενη CAI Zaragoza, ο ΠΑΟΚ είχε αντιμετωπίσει πέντε φορές, οι τρεις εκ των οποίων τη θριαμβευτική χρονιά του 1991, καθώς οι δύο ομάδες είχαν παίξει και στον όμιλο.