Βαρούχας, ένας γυρολόγος τηλεκριτικός!
SHARE:
Ο Παναγιώτης Βαρούχας αποτελεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες έναν γυρολόγο της εγχώριας τηλεκριτικής των διαιτητικών αποφάσεων. Για μικρό διάστημα, στα μέσα της δεκαετίας του ’90, υπήρξε διαιτητής Α΄ Εθνικής. Συγκεκριμένα για έναν χρόνο και τρεις μήνες έπαιξε σε μόλις 13 αγώνες της μεγάλης κατηγορίας. Νωρίτερα υπήρξε επόπτης.
Αποτέλεσε για χρόνια πρόεδρο του Συνδέσμου Αθηναίων Διαιτητών και απ’ ότι δείχνει η πορεία του έχει «μπάρμπες στην Κορώνη της Τηλεόρασης», διαφορετικά δεν εξηγείται η δεύτερη καριέρα του ως τηλεκριτικός ΔΙΧΩΣ να είναι καθηγητής διαιτησίας.
Η πορεία του ξεκίνησε το 2000 από το (παλιό) MEGA Channel. Εκεί έμεινε για δύο σεζόν, στη συνέχεια μετακινήθηκε στον ALPHA όπου έμεινε για τρία χρόνια, ενώ το 2006 αρχίσαμε να τον βλέπουμε στην «Αθλητική Κυριακή» της (τότε) ΝΕΤ.
Στο ερώτημα γιατί πρέπει να γίνεται τηλεκριτική στις αποφάσεις των διαιτητών, είχε πει τότε ότι «η τηλεθέαση απαντά στο γιατί πρέπει να γίνεται τηλεκριτική. Σε αυτό το κομμάτι της εκπομπής χτυπάει «κόκκινο». Κάποτε, σε έναν αγώνα του Ολυμπιακού στην Έδεσσα, διαβεβαίωνε τον Πέτρο τον Κόκκαλη: «Είμαι Ολυμπιακάρα»! Αυτά του έγραφαν οι εφημερίδες «ερυθρόλευκης» απόχρωσης όταν βρισκόταν στο… απέναντι (πράσινο) στρατόπεδο.
«Δεν έχει καμία πρόσβαση στις εξελίξεις, οι γνώσεις του έχουν μείνει στάσιμες από την εποχή του Τριβέλα» έλεγαν στο διάστημα που πήγαινε κόντρα στο κόκκινο σύστημα σχολιάζοντας τις αμφισβητούμενες φάσεις στον ΣΚΑΙ του Αλαφούζου που τον «φιλοξενούσε» στην εκπομπή «Kick Off».
ΑΛΛΑΞΕ ΤΟ ΤΡΟΠΑΡΙΟ
Τελευταία ο «γυρολόγος» τηλεδιαιτητής των καναλιών το άλλαξε και πάλι το τροπάριο. Καταρχήν, τάχθηκε από την πρώτη στιγμή κατά των ξένων διαιτητών. Φρόντισε από τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας το 2018, ΑΕΚ – ΠΑΟΚ (0-2), να βγάλει άχρηστο τον Ισπανό Μπορμπαλάν, που κατά γενική ομολογία είχε πάρει άριστα, ενώ την επομένη έκανε δηλώσεις εναντίον του Περέιρα. Αναλύοντας τις επίμαχες φάσεις του περσινού Άρης – ΠΑΟΚ (1-2) «τσεκούρωσε» τον Ιταλό Ντανιέλε Ντοβέρι, βρήκε τα πέντε λεπτά καθυστερήσεων που κράτησε ο Σλοβένος Βίντσιτς στο ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός (2-2) ότι ήταν υπερβολικά, γενικά έχει ένα θέμα με τους ξένους ρέφερι. Μόνον τον Γκεστράνιους βρήκε ολόσωστο στο πρόσφατο Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. Τυχαίο κι αυτό;
«Μιλούσανε για πέναλτι στο ντέρμπι κάτι περίεργοι. Ευτυχώς βγήκε ο κύριος Βαρούχας και είπε “ποιο πέναλτι;” και μπράβο του», αναφώνησε πρόσφατα ο επίτιμος πρόεδρος (ένας είναι ο… επίτιμος), την ώρα που ο Φινλανδός διαιτητής δεν έδωσε πέναλτι σε δύο περιπτώσεις, στην ανατροπή του Μπουζούκη και στο πάτημα του Μπα εντός περιοχής στον Μακέντα. Πώς λοιπόν να μην τον δικαιώσει ο Βαρούχας το ίδιο βράδυ στην «Αθλητική Κυριακή»;
Νωρίτερα, από το ίδιο βήμα προσπάθησε να πείσει το κοινό ότι είχε δίκιο ο Ολυμπιακός που φώναζε για τη διαιτησία του Διαμαντόπουλου στο παιχνίδι με τη Ξάνθη. Εκεί, «είδε» πέναλτι του Άμπαντ στον Ελ Αραμπί και συνέχισε το θεάρεστο έργο του δικαιώνοντας τους Πειραιώτες για τις διαμαρτυρίες τους στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ ζητώντας και δεύτερο πέναλτι σε ανατροπή του Ποντένσε από τον Ελ Καντουρί!
Απίστευτα πράγματα από έναν άνθρωπο που έχει «φίλους και εχθρούς» παντού και μια θέση σε εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης, όπου προσπαθεί να διαμορφώσει τις απόψεις του ποδοσφαιρικού κοινού. Οι «εχθροί» του λένε πως έχει βγει στην σύνταξη, μετά από χρόνια ενασχόλησης με την εταιρεία αλουμινίου που διατηρούσε στον Κολωνό.
Και εδώ τίθεται ένα σημαντικό ερώτημα προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιο για θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Στέλιο Πέτσα, αλλά και τον επικεφαλής της ΕΡΤ, Κωνσταντίνο Ζούλα.
Ποια είναι η σχέση εργασίας του κ. Βαρούχα; Κάτω από ποιο καθεστώς ένας συνταξιούχος πληρώνεται από την ΕΡΤ για τον σχολιασμό των αμφισβητούμενων φάσεων; Εκτός, αν προσφέρει τις «υπηρεσίες» του αμισθί. Και φυσικά, με βάση ποια κριτήρια, απέκτησε το… στασίδι στην δημόσια τηλεόραση;
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Οι ξένοι και εδώ μας βάζουν τα γυαλιά
Η τηλεκριτική δεν αποτελεί ελληνικό φαινόμενο υπάρχει και σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Εξαίρεση αποτελούσε μέχρι πριν από λίγα χρόνια η Γερμανία, όπου προ VAR απέφευγαν τον σχολιασμό αμφισβητούμενων φάσεων.
Στην Αγγλία κάθε Σάββατο βράδυ στο BBC γίνεται σχολιασμός διαιτητικών αποφάσεων χωρίς συμμετοχή πρώην διαιτητή, αλλά από τον δημοσιογράφο και τους καλεσμένους ποδοσφαιριστές που κρίνουν με βάση αυτό που βλέπουν. Το ίδιο ισχύει και στο SKY. Οταν όμως υπάρχει θέμα ερμηνείας κανονισμών, τότε εμφανίζονται ο Γράχαμ Πολ ή ο Τζεφ Γουίντερ και δίνουν εξηγήσεις.
Στην Ιταλία η τηλεκριτική από τον παλιό διαιτητή Κάρλο Λόνγκι στην εκπομπή Ντομένικα Σπορτίβα του RAI DUE, ήταν θεσμός, ενώ στην Ισπανία η τηλεκριτική άρχισε στη δεκαετία του ’90. Τόσο το κρατικό La Secta, όσο και το συνδρομητικό κανάλι έδιναν χρόνο σε παλιούς διαιτητές (Ράμος Μάρκος) για τον σχολιασμό των αποφάσεων των πρώην συναδέλφων τους. Αργότερα το κομμάτι της τηλεκριτικής άρχισε και εκεί να γίνεται από δημοσιογράφους και καλεσμένους πρώην ποδοσφαιριστές.