Σφραγίζονται λέσχες οπαδών – Δειγματοληπτικός έλεγχος στα εισιτήρια
SHARE:
Πιο αναλυτικά:
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, συναντήθηκε με τους προέδρους των ΕΠΟ, Ευάγγελο Γραμμένο και Super League 1, Μηνά Λυσάνδρου, ο οποίος συνοδευόταν από τον νομικό σύμβουλο του Συνεταιρισμού, Γιάννη Οικονομάκη, αλλά και τον εκπρόσωπο του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, αντιστράτηγο ε.α. Γιώργο Γαλιάτσο και τον προϊστάμενο της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, Νίκο Πετρόπουλο, με αντικείμενα το επικείμενο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των Λεσχών Φιλάθλων, των μετακινήσεων και άλλων συναφών ζητημάτων που άπτονται στην αντιμετώπιση της βίας.
Αποτιμήθηκαν οι δράσεις του τελευταίου διμήνου, έπειτα από την ψήφιση του 4639/2019, όπως:
* Ο εν εξελίξει έλεγχος περί νόμιμης ή μη λειτουργίας των πλέον των 150 Λεσχών, Γραφείων και Εντευκτηρίων Φιλάθλων ανά την επικράτεια.
* Ήδη, σε τρεις (3) εξ αυτών υπήρξε σφράγιση, σε 17 έχουν υποβληθεί μηνύσεις και επίκειται η σφράγισή τους, ενώ σε άλλες 35 περιπτώσεις έρευνας περαιώνεται ο έλεγχος δικαιολογητικών για την εξακρίβωση του καθεστώτος λειτουργίας τους.
* Η παροχή του απαραίτητου εξοπλισμού των αστυνομικών υπηρεσιών με τεχνικά μέσα καταγραφής, τα οποία ενεργοποιήθηκαν.
* Επιπλέον, από τούδε και στο εξής θα διενεργείται ο δειγματοληπτικός έλεγχος ταυτοποίησης των κατόχων εισιτηρίων, λίγο προτού εισέλθουν στις αθλητικές εγκαταστάσεις.
* Μνεία έγινε και στην αποτελεσματική εκκίνηση του θεσμού του «αθλητικού συνδέσμου» της ΕΛ.ΑΣ. σε κάθε νομό της χώρας, που καθιερώθηκε στην τρέχουσα σεζόν.
Όλοι οι παριστάμενοι συμφώνησαν στην αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου προκειμένου οι κανόνες λειτουργίας των Λεσχών Φιλάθλων, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ποδοσφαίρου, να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και να προσιδιάζουν στα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Συζητήθηκαν οι προτάσεις της Super League 1, που πρόσφατα κατατέθηκαν, τα πεδία ευθύνης των συναρμόδιων Υπουργείων (Αθλητισμού, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Πολιτικής) και των ποδοσφαιρικών φορέων. Ο διάλογος θα εντατικοποιηθεί περαιτέρω και τις προσεχείς ημέρες θα διαμορφωθεί το τελικό πλαίσιο με στόχο την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας στις κερκίδες και τη συνύπαρξη αντιπάλων φιλάθλων σε κάθε γήπεδο.
Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Super League 1, Μηνάς Λυσάνδρου, δήλωσε:
«Ολοκληρώσαμε μία ακόμη συνάντηση που είχε βασικό θέμα τη λειτουργία των Λεσχών Φιλάθλων. Είναι ευχάριστο ότι συμφωνούμε σε αρκετά σημεία, σχεδόν σε όλα. Κάποια άλλα, δεν είναι σημεία διαφωνίας, αλλά επεξεργασίας και συζήτησης, δηλαδή υπάρχει η βάση συμφωνίας. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει ένα πλαίσιο το οποίο θα είναι λειτουργικό, αποτελεσματικό, εφαρμόσιμο, σύγχρονο, με την έννοια ότι θα λαμβάνει υπόψη και τις ιδιαιτερότητες τις κοινωνικές, τις αθλητικές, όπως έχουν διαμορφωθεί και σίγουρα θα είναι η βάση για να οδηγήσει και σε ένα γενικότερο καλύτερο πλαίσιο, που αφορά την παρουσία των φιλάθλων στα γήπεδα.
Εμείς ως διοργανώτρια αρχή, είμαστε ίσως o πιο σημαντικός παίκτης αφού τα δικά μας μέλη έχουν τη συντριπτική πλειοψηφία των φιλάθλων πανελληνίως, ενδεχομένως και εκτός Ελλάδος, άρα είμαστε πάντα διαθέσιμοι και παρόντες στις συζητήσεις, διότι θα κληθούμε να μετέχουμε στην εφαρμογή του οποιουδήποτε πλαισίου συμφωνηθεί και νομοθετηθεί».
– (ερώτηση) αν υπάρχει πρόσφορο έδαφος να σταματήσουν οι απαγορεύσεις μετακινήσεων:
«Είμαστε Ιανουάριο και έχει περάσει ο μισός και παραπάνω αριθμός αγώνων της διοργάνωσης του πρωταθλήματος. Καταμετρώντας τις μετακινήσεις των οπαδών σήμερα, με τον εξορθολογισμό των αποφάσεων εκ μέρους του Υπουργείου, που πλέον είναι και πιο σαφείς, άρα ευνοούν το να υπάρχει μια διαδικασία μετακίνησης, βλέπουμε ότι οι μετακινήσεις έχουν αυξηθεί.
Η ουσία της ερώτησης έχει να κάνει προφανώς με κάποια παιχνίδια που είναι υψηλότερης επικινδυνότητας, δεν έχει να κάνει με παιχνίδια όπως είδαμε για παράδειγμα στο Πανιώνιος –Άρης, όπου υπήρχε παρουσία οπαδών του Άρη στη Νέα Σμύρνη. Ακόμη και αυτό όμως τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν αυτονόητο. Πλέον έχει μπει μια βάση που σιγά σιγά χτίζεται και γίνεται. Βλέπουμε για παράδειγμα τους φιλάθλους της Λαμίας να μετακινούνται.
Αντιλαμβάνομαι βέβαια ότι η ουσία της ερώτησης είναι για τα παιχνίδια υψηλότερης επικινδυνότητας που χρειάζονται μεγαλύτερη ασφάλεια. Είναι στόχος. Αν δεν ήταν στόχος προφανώς, τότε τι κάνουμε εδώ; Και πρέπει να ναι στόχος άμεσος, όχι βιαστικός ωστόσο για να είναι υπεύθυνο το πλαίσιο το οποίο θα οριστεί και εγώ είμαι αισιόδοξος ότι θα φτάσει αυτή η στιγμή».
– (ερώτηση) αν οι ΠΑΕ θα έχουν ευθύνη για τις Λέσχες Φιλάθλων:
«Υπάρχουν πολλά επίπεδα ευθύνης και νομικά και ουσιαστικά. Υπάρχει ένα πλαίσιο το οποίο είναι υπό επεξεργασία που ξεκινά από το πρώτο βήμα και φτάνει μέχρι το 12ο. Δεν μπορεί να απαντηθεί αυτή η ερώτηση με ένα «ναι» ή ένα «όχι». Στο στάδιο που βρίσκεται η διαδικασία αυτή τη στιγμή θα ήταν μεγάλη ανευθυνότητα εκ μέρους μου να αρχίσω και να συζητώ δημόσια ένα θέμα το οποίο είναι εξαιρετικά σοβαρό. Όχι γιατί φοβάται κάποιος να το ακουμπήσει, αλλά διότι είναι υπό επεξεργασία προκειμένου να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό πλαίσιο».
Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Ευάγγελος Γραμμένος, από την πλευρά του τόνισε:
«Συζητάμε για τον εκσυγχρονισμό ενός πλαισίου που αναφέρεται στη λειτουργία των Λεσχών Φιλάθλων και εξ αυτού και κάποια κομμάτια της οπαδικής βίας, αυτό είναι το μόνο βέβαιο. Σε αυτή την κατεύθυνση λοιπόν τα μέρη κάθισαν σήμερα στο τραπέζι, σε μια πρώτη προσέγγιση όλων των θεμάτων. Δεν έχει υπάρξει οριστικό τέλος σε αυτόν τον διάλογο, θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες. Η λογική και η κατεύθυνση είναι να εκσυγχρονιστεί σύμφωνα με τις ανάγκες των καιρών πλέον, όλο αυτό το σύστημα που διέπει τις Λέσχες Φιλάθλων, με 2-3 νομοθετήματα διάσπαρτα και την εξ αυτού του λόγου, οπαδική βία. Έχει και άλλα ζητήματα, περισσότερο νομοτεχνικά, τα οποία θα δούμε τις επόμενες μέρες. Το ζητούμενο είναι να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα και αυτό το νομικό πλαίσιο που θα νομοθετηθεί να μπορεί να είναι ρεαλιστικό και κυρίως εφαρμόσιμο. Διότι σήμερα που μιλάμε μετά από τόσα χρόνια, μεγάλο μέρος του νομοθετήματος αυτού δεν έχει εφαρμοστεί.
– (ερώτηση) αν θα δούμε τελικό Κυπέλλου με κόσμο:
«Ο τελικός του Κυπέλλου θα γίνει με κόσμο στην Ελλάδα. Είναι ρητή δήλωση».
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκη, επισήμανε:
«Αποτελεί σταθερή θέση της Κυβέρνησης ότι οι Λέσχες Φιλάθλων, οι νόμιμες, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ποδοσφαιρικής και αθλητικής κοινότητας και πρέπει να λειτουργούν σωστά, οργανωμένα και επαναλαμβάνω, νόμιμα.
Το θέμα της βίας είναι ένα θέμα που απασχολεί όλα τα συναρμόδια υπουργεία. Το Προστασίας του Πολίτη -για αυτό είχαμε, σε μία ακόμη συνάντηση, ως εκπροσώπους κορυφαία στελέχη του υπουργείου- το Δικαιοσύνης, το Ψηφιακής Πολιτικής και βεβαίως το Υπουργείο Αθλητισμού, αλλά και τη Super League και την ΕΠΟ με τις οποίες βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία.
Προσπάθεια όλων μας είναι να φτιάξουμε ένα πλαίσιο λειτουργικό, αλλά κυρίως εφαρμόσιμο και ρεαλιστικό. Η προσπάθεια συνεχίζεται, η δουλειά συνεχίζεται και στο τέλος αυτής της διαδρομής είμαστε βέβαιοι ότι όλες οι πλευρές θα είναι ικανοποιημένες, αλλά θα έχουμε πάρει και το κομμάτι της ευθύνης που μας αναλογεί, για να υπάρξει μια καλύτερη εικόνα στην ποδοσφαιρική κοινότητα της χώρας μας. Δουλεύουμε γι’ αυτό τον σκοπό, δεν είναι εύκολη διαδικασία, ωστόσο είμαστε αποφασισμένοι να φέρουμε αποτελέσματα και αυτό με ικανοποιεί.
Θέλω να ευχαριστήσω τόσο τον πρόεδρο της ΕΠΟ όσο και της Super League 1 αλλά και τους εκπροσώπους, ιδιαιτέρως του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που με την παρουσία τους έχουν βοηθήσει τα μέγιστα ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο που θα είναι εφαρμόσιμο, ρεαλιστικό και θα αγκαλιαστεί απ’ όλους τους εμπλεκόμενους».
– (ερώτηση) για την μηνιαία προθεσμία που είχε δοθεί από το Υπουργείο προκειμένου όλες οι λειτουργούσες Λέσχες Φιλάθλων να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες νομιμοποίησής τους.
«Η προθεσμία δόθηκε. Ήδη ενημερώθηκε η Ελληνική Αστυνομία και η πολιτική ηγεσία του Προστασίας του Πολίτη η οποία έχει κάνει πάρα πολλή δουλειά και αξιόλογη. Έχουν γίνει αρκετές έρευνες, υπάρχουν αποτελέσματα για τα οποία φυσικά το λόγο και την ευθύνη έχει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Ήδη οι διατάξεις οι οποίες πέρασαν ύστερα από τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών στον προηγούμενο νόμο, για την κάμερα, τον έλεγχο εισιτηρίων, είναι σε εφαρμογή. Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά και θα γίνουν γνωστά και σε σας πολύ σύντομα.
Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω για την άψογη συνεργασία που έχουμε, τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον κ. Χρυσοχοίδη, τον Υφυπουργό, κ. Οικονόμου και τους συνεργάτες τους, αλλά και όλα τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας, με τους οποίους δουλεύουμε για να προετοιμάσουμε το νομικό πλαίσιο που συζητάμε».