«Οι τρεις περιπτώσεις που προβλέπονται από το CAS»
SHARE:
Αναλυτικά όσα δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Sport FM:
Για την επιστροφή στην κανονικότητα με την επανέναρξη του ποδοσφαίρου:
«Το θέλει ο κόσμος το να ξεκινήσει το ποδόσφαιρο. Να υπάρχει κάτι στην τηλεόραση για να περνάει η ώρα τώρα που μένουμε σπίτι. Αλλά μπάλα χωρίς θεατές στο γήπεδο δεν έχει την ίδια χάρη. Είναι άχαρο»
Για τη συμμετοχή του στο CAS:
«Το CAS λειτουργεί με... αναβολές. Όλοι για τις δίκες που γίνονταν τώρα ζήτησαν αναβολές. Το CAS δεν αφορά μόνο το ποδόσφαιρο, αλλά όλα τα αθλήματα εκτός από το μπάσκετ. Μετά τις αναβολές, πρέπει να πούμε ότι λειτουργεί με τηλεδιασκέψεις, αλλά ακόμα δεν έχουμε εικόνα για το πως θα γίνονται οι δίκες. Η Ελβετία πλήττεται, γιατί οι Ελβετοί έχουν ανοικτά σύνορα με τη Βόρεια Ιταλία. Πρέπει να καταγραφεί και αυτός ο παράγοντας για τη λειτουργία του CAS»
Για την υπόθεση του ΠΑΟΚ:
«Μπορεί από το CAS να ζητήσεις ότι πρέπει να τρέξει η υπόθεση σου και να έχει λάβει απόφαση σε συγκεκριμένη ημερομηνία. Θα υπάρξει εκτίμηση από το CAS και θα αποφασίσει για το αν θα γίνει η δεν θα γίνει. Ζητάς επί της ουσίας μια πιο γρήγορη διαδικασία. Θα σας θυμίσω υποθέσεις που προκύπτουν εν ώρα Ολυμπιακών Αγώνων. Ας πούμε κάποιος αθλητής συλλαμβάνεται ντοπαρισμένος, το CAS σε τέτοιες περιπτώσεις παίρνει απόφαση ακόμα και σε μια μέρα. Εγώ ήμουν σε περίπτωση ουκρανικού πρωταθλήματος, που λήφθηκε απόφαση μέσα σε πέντε μέρες. Αν βγει η απόφαση γρήγορα θα βγει χωρίς το σκεπτικό»
Για την ουσία των αποφάσεων και τον τρόπο εκδίκασης:
«Μπορεί και να μπει και να μην μπει. Το CAS είναι διαιτησία γιατί έχουν εξαντληθεί όλες οι βαθμίδες τις τοπικής δικαιοσύνης. Όταν εξαντλείται στην Εφέσεων έρχεται η προσφυγή στο CAS. Εκεί λοιπόν ο ΠΑΟΚ δεν πάει κατά της ΕΕΑ. Ο ΠΑΟΚ κινείται εναντίον της απόφασης της Εφέσεων της ΕΠΟ. Ο ΠΑΟΚ στο CAS με την ΕΠΟ θα είναι αντίπαλοι. Θα μπορούσε να ζητήσει να μην υπάρχουν τρεις δικαστές, αλλά μόνο ο πρόεδρος αλλά είναι δύσκολο. Αυτό το αίτημα γίνεται μόνο για οικονομικούς λόγους και όχι για λόγους ταχύτητας»
Για τη σύνθεση του CAS:
«Ο Ολυμπιακός αν θέλει να παρέμβει μπορεί να πάει και εκείνος στο CAS. Αν κάνει και εκείνος έφεση ως έχων έννομο συμφέρον θα γίνουν δύο δίκες για τις δύο εφέσεις που θα έχουν προκύψει. Τώρα, όσον αφορά τις αποφάσεις του CAS και αν μπορούν αυτές να αναιρεθούν πρέπει να τονίσουμε κάποια πράγματα. Στατιστικά, ούτε το 3% των αποφάσεων του CAS δεν έχει αλλάξει. Δύσκολα υπάρχουν αποφάσεις του CAS που μπορούν να αναιρεθούν»
Για το πως θα ενεργήσει το CAS:
«Το βασικό ερώτημα είναι πιο δίκαιο θα εφαρμόσει το CAS. Πρέπει να πούμε λοιπόν ότι εφαρμόζει τους κανονισμούς της ΕΠΟ και όπου δεν καλύπτεται θα εφαρμόσει τον ελληνικό νόμο. Δεν έχει καμία σχέση με τις υποθέσεις όπως της Λειψίας και της Σάλσμπουργκ. Το CAS ή θα πει ότι η απόφαση της ΕΕΑ είναι «οκ», ή θα πει ότι διαπίστωση παράβασης ανήκει στην Εφέσεων. Το CAS μπορεί να επιστρέψει την υπόθεση στην Εφέσεων της ΕΠΟ και να της πει να δικάσει την ουσία της υπόθεσης. Αν γυρίσει πίσω η υπόθεση θα πάει στην ΕΠΟ και όχι στην ΕΕΑ. Δεν ξέρω αν υπάρχει πιθανότητα να αθωωθεί ο ΠΑΟΚ. Μιλάω εκ πείρας για το τι γίνεται στο CAS και όχι για την υπόθεση γιατί δεν την έχω μελετήσει. Από την στιγμή που στο καταστατικό της ΕΠΟ δεν υπάρχει η περίπτωση πολυιδιοκτησίας θα αποφασιστεί με βάση το ελληνικό δίκαιο. Το CAS θα πάει να εξαφανίσει, ή να επικυρώσει το -7, ή να παραπέμψει εκ νέου την απόφαση της Εφέσεων. Αυτές είναι οι τρεις περιπτώσεις που προβλέπονται»