Ένας… ξένος στην Τούμπα
SHARE:
Χωρίς τέλος ήταν οι μεταγραφικές κινήσεις του ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 1999. Μόνο που η δραστηριότητα του Γιώργου Μπατατούδη δεν εξαντλούνταν στην απόκτηση ποδοσφαιριστών, αλλά και… παραγόντων!
Πακτωλό εκατομμυρίων δραχμών είχε ξοδέψει ο τότε μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ για να φέρει στην Τούμπα παίκτες, όπως ο Νίκος Φρούσος (300 εκ. δρχ. στον Ιωνικό και άλλα τόσα στον παίκτη για τετραετές συμβόλαιο), ο Στέλιος Βενετίδης (230 εκ. δρχ. στην Ξάνθη), ο Γιώργος Γεωργιάδης (200 εκ. δρχ. στη Νιούκαστλ, 450 εκ. δρχ. στον παίκτη για τριετές συμβόλαιο), ο Λουκάς Καραδήμος (200 εκ. δρχ. στην Καβάλα και άλλα 150 εκ. δρχ. στον παίκτη για πενταετές συμβόλαιο). Και όχι μόνο αυτοί, αφού είχαν αποκτηθεί και ο Αμπντελσατάρ Σάμπρι από την Τιρόλο, ο Ομάρι Τετράτζε (ελεύθερος από τη Ρόμα), ο Στέφανος Βοσκαρίδης από τον Απόλλωνα Λεμεσού, o Aντε Κόβιτς από τη Μαρκόνι Αυστραλίας και ο Κρίστιαν Ντόλμπεργκ (δανεικός από την Μπόκα Τζούνιορς). Το σίριαλ, βέβαια, εκείνου του καλοκαιριού είχε πρωταγωνιστή τον Μαρσέλο Ζαλαγιέτα. Για τον Ουρουγουανό επιθετικό υπήρχε η προοπτική του δανεισμού του από τη Γιουβέντους, αλλά τελικά παραχωρήθηκε στη Σεβίλη.
Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Εκτός από (πολλές) μεταγραφές παικτών, ο Γιώργος Μπατατούδης έκανε εκείνο το καλοκαίρι και μεταγραφές…παραγόντων! Ετσι, μετά την αποχώρηση του Νίκου Βεζυρτζή, έχρισε γενικό αρχηγό του ποδοσφαιρικού τμήματος τον Στράτο Γιδόπουλο, παρακάμπτοντας τις σχετικές αντιδράσεις μερίδας οπαδών. Ο Γιδόπουλος, άλλωστε, είχε ταυτίσει την παραγοντική του καριέρα με την ΑΕΚ, όντας, φυσικά, δηλωμένος φίλος της Ένωσης. Μάλιστα, η κλήρωση του πρωταθλήματος είχε βγάλει στην πρεμιέρα το ντέρμπι μεταξύ των δύο Δικεφάλων στην Τούμπα, που είχε ολοκληρωθεί με το εντυπωσιακό 4-4.
Ηταν 7 Ιουλίου 1999, όταν έγινε η συνάντηση Μπατατούδη-Γιδόπουλου στην Αθήνα και συμφωνήθηκε η εν λευκώ ανάληψη της ευθύνης του ποδοσφαιρικού τμήματος από τον έμπειρο παράγοντα για ένα χρόνο. Και, σύμφωνα, με τον Γιδόπουλο η συνεργασία ήταν αφιλοκερδής για τον ίδιο, αφού θα ήταν άμισθος.
«Δεν ήρθα στον ΠΑΟΚ για να βοηθήσω την ομάδα να βγει μόνο στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά για να κατακτήσουμε και το πρωτάθλημα. Θα δείτε και τα έργα, όχι μόνο τα λόγια» είχε τονίσει με την ανάληψη των υπηρεσιών του.
Ο Γιδόπουλος αρέσκονταν σε βαρύγδουπες δηλώσεις. «Η ομάδα είναι ικανή και έτοιμη να πάρει το πρωτάθλημα» τόνιζε σε συνέντευξη Τύπου στις 20 Αυγούστου 1999, παραμονές έναρξης της σεζόν. Και ακόμη ότι «ο ΠΑΟΚ θα λειτουργήσει φέτος κάτω από ένα ξεχωριστό, σωστό καθεστώς συνεργασίας με ομάδες που θα λειτουργούν σαν εκκολαπτήρια ταλέντων από την περιφέρεια».
ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΥΝΙΕΣ
Ο Γιδόπουλος είχε πολυδιαφημίσει και την περίπτωση του Μίλτον Νούνιες, ενός βραχύσωμου φορ από τις Ονδούρες. Ο ίδιος ταξίδεψε στο Μοντεβιδέο, προκειμένου να έρθει σε συμφωνία με τη Νασιονάλ για την απόκτηση του ποδοσφαιριστή με τη μορφή του δανεισμού. Η σεζόν στην Ελλάδα είχε ήδη αρχίσει και, προκειμένου ο Νούνιες να έχει δικαίωμα συμμετοχής μεσούσης της περιόδου, άρχισε την εδώ καριέρα του με δελτίο… ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή. Ο ποδοσφαιριστής πέρασε απαρατήρητος από την Τούμπα και μετά από μόλις έντεκα συμμετοχές (και χωρίς ούτε ένα γκολ), παραχωρήθηκε το Μάρτιο του 2000 στη Σάντερλαντ.
Η ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ ΟΛΛΑΝΔΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΚΑΙ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ
Βίοι παράλληλοι με τον Αρι Χάαν
H πρώτη του κίνηση του Γιδόπολου με την ανάληψη των καθηκόντων του ήταν να μεταβεί στα Τρία Πέντε Πηγάδια της Νάουσας, όπου ο ΠΑΟΚ είχε αρχίσει το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας του, και να γνωριστεί με τον Αρι Χάαν και τους ποδοσφαιριστές.
Σε κάθε περίπτωση, η μετέπειτα πορεία της ομάδας του Χάαν δεν δικαίωσε τις προσδοκίες του. Κι όταν στις αρχές Δεκεμβρίου ο Ολλανδός προπονητής απομακρυνόταν από τον πάγκο (μετά από δέκα αγωνιστικές ο ΠΑΟΚ ήτα μόλις 10ος με 12 βαθμούς, ισόβαθμος με τους Πανιώνιο, Παναχαϊκή και Εθνικό Αστέρα…), ο Γιδόπουλος επέκρινε το σύστημα λειτουργίας και οργάνωσης της ομάδας: «Στον ΠΑΟΚ υπάρχει μια ασύμφορη πολυφωνία, που δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα απ’ όσα λύνει. Κανονικά ο πρόεδρος και προπονητής θα έπρεπε να έχουν λόγο στις αποφάσεις, και όχι όπως τώρα ο κάθε σύμβουλος του προέδρου. Εδώ είναι το λάθος του προέδρου και εάν δεν αλλάξει η αντίληψη, τότε μάταια γίνεται όλη αυτή η προσπάθεια». Είχε πλέον ανοίξει την πόρτα της εξόδου και μετά από λίγες ημέρες υπέβαλλε την παραίτηση του. Άλλωσυε, δεν θα ήταν εύκολο να συμβιώσει με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, η έλευση του οποίου στην Τούμπα είχε ήδη δρομολογηθεί, έστω κι αν ο Μπατατούδης επέμενε στην παραμονή του Γιδόπουλου στην Τούμπα, ακόμη και με τον Μπάγεβιτς στον πάγκο.
Ο ΓΙΑΠΩΝΕΖΟΣ ΚΑΙ ΤΑ…ΤΣΑΡΤΕΡ
Στα τέλη Νοεμβρίου του 1999 έφθασε στη Θεσσαλονίκη ο Γιαπωνέζος μεσοεπιθετικός Μασακίγιο Μαεζόνο, την απόκτηση του οποίου είχε σπεύσει να προαναγγείλει ο Γιδόπουλος: «Η μεταγραφή είναι στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει συνάψει ο κ. Μπατατούδης με ιαπωνική εταιρεία, η οποία θα αναλάβει το σπόνσορινγκ της ομάδας για τρία χρόνια, έναντι ενός δισ. δρχ. Ο παίκτης κοστίζει γύρω στα 400 εκατομμύρια δρχ., αλλά θα δοθεί σαν δώρο από την ιαπωνική εταιρεία. Υπάρχει η προοπτική, σε κάθε παιχνίδι του ΠΑΟΚ, η συγκεκριμένη εταιρεία να φέρνει χίλιους Ιάπωνες φιλάθλους στην Τούμπα με πτήσεις τσάρτερ για να παρακολουθούν τον Μασακίγιο». Φυσικά, τίποτα από τα παραπάνω δε συνέβη. Κάτι για το οποίο ήταν εκ των προτέρων σίγουρος ο Αλέξης Κρυσταλλίδης, δικηγόρος του Μπατατούδη: «Τα μόνα ιαπωνικά πράγματα στην ομάδα είναι το βίντεο και η τηλεόραση στα γραφεία της!»