CONFERENCE LEAGUE: Εξόριστοι; Όχι, δα…
SHARE:
Δεν υπάρχει λόγος να κλαίει κανείς πάνω από το χυμένο γάλα. Ό,τι έγινε, έγινε. Η Ελλάδα υποχώρησε οριστικά στην 17η θέση της βαθμολογίας χωρών της UEFA (μπορεί να γίνει και 18η) και μέχρι νεοτέρας (μέχρι να μπει ξανά στην πρώτη 15άδα δηλαδή) ξεχνά τις δύο ομάδες στο Champions League (από την σεζόν 2021-22) και βλέπει τα ευρωπαϊκά εισιτήρια να μειώνεται από πέντε σε τέσσερα. Το σημαντικότερο όμως. Από την επόμενη ευρωπαϊκή σεζόν, οι τρεις από τις τέσσερις εκπρόσωποι στην Ευρώπη θα αγωνίζονται στο νεοσύστατο UEFA Conference League, που αποτελεί την μετεξέλιξη του Europa League, το οποίο θα μετατραπεί σε κάτι που θα μοιάζει με το παλιό Κύπελλο Κυπελλούχων, με την προσθήκη κάποιων ομάδων που θα αποκλείονται από τα προκριματικά του Champions League. Ξεπεσμός; Όχι απαραίτητα.
ΕΚΚΙΝΗΣΗ
Επειδή η διοργάνωση είναι η καινούργια και άγνωστη, η FORZA θα προσπαθήσει την εξηγήσει όσο πιο απλά γίνεται, ξεκινώντας από τα ευρωπαϊκά εισιτήρια που θα δώσει το προσεχές πρωτάθλημα της Super League. Ο πρωταθλητής λοιπόν θα ξεκινήσει την προσπάθεια του από τον 2ο προκριματικό του Champions League και σε περίπτωση που αποκλειστεί θα συνεχίσει την πορεία του στον 3ο προκριματικό του Europa League.
Άλλη ελληνική ομάδα στο Europa League δεν θα υπάρχει, αφού εκεί θα συμμετέχουν απευθείας μόνο ομάδες από τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη 15άδα της βαθμολογίας χωρών της UEFA.
Από εκεί και μετά, ο 2ος και ο 3ος του επόμενου ελληνικού πρωταθλήματος μαζί με τον Κυπελλούχο (ή τον τέταρτο αν ο κυπελλούχος είναι κάποιος εξ’ αυτών ή ο πρωταθλητής) θα ξεκινάνε την ευρωπαϊκή προσπάθεια τους από τον 2ο προκριματικό του νέου UEFA Conference League και θα πρέπει να περάσουν τρεις γύρους (χωρίς περιθώριο λάθους) σε διπλά νοκ-άουτ παιχνίδια, όπου ο χαμένος πάει σπίτι του και τελειώνει εκεί την ευρωπαϊκή του πορεία!
ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ
Το μεγάλο ερώτημα είναι άλλο. Τι είδους αντιπάλους θα αντιμετωπίσουν οι ελληνικές ομάδες σε αυτά τα προκριματικά; Η διοργάνωση θα είναι επιπέδου Ιντερτότο ή Κυπέλλου Ράπαν; Η απάντηση είναι «όχι». Το επίπεδο δυσκολίας θα είναι πολύ ανεβασμένο και θα προσπαθήσουμε να το εξηγήσουμε όσο πιο απλά γίνεται.
Ο 2ος προκριματικός της νεοσύστατης διοργάνωσης (όπου θα ξεκινήσουν και οι ελληνικές ομάδες) χωρίζεται σε δύο μονοπάτια. Αυτό των πρωταθλητών (20 ομάδες που αποκλείονται από τον πρώτο προκριματικό του Champions League, κάτι δεν μας ενδιαφέρει) και αυτό των μη πρωταθλητών, όπου θα συμμετάσχουν 90 ομάδες: οι 14 κυπελλούχοι των χωρών που βρίσκονται στις θέσεις 14-29 (ανάμεσα τους και η ελληνική), οι 14 δεύτεροι των χωρών που βρίσκονται στις θέσεις 14-29, οι οι 16 τρίτοι των χωρών που βρίσκονται στις θέσεις 14-29, οι 9 τέταρτοι των χωρών που βρίσκονται στις θέσεις 7-15 και ο πέμπτος της χώρας που βρίσκεται στην 6η θέση (αν γινόταν φέτος θα ήταν η Ρίο Άβε).
Στον 3ο προκριματικό θα μπουν οι 45 νικητές των ζευγαριών του 2ου προκριματικού συν οι έξι ομάδες που κατέκτησαν την τρίτη θέση στις χώρες που βρίσκονται από τις θέσεις 7-12 (Ρωσία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ουκρανία, Τουρκία, Αυστρία), συν ο τέταρτος της χώρας που βρίσκεται στην 6η θέση (αν γινόταν φέτος θα ήταν η Σπόρτινγκ Λισσαβόνας).
Από αυτά τα 52 ζευγάρια θα προκύψουν 26 νικητές που θα προκριθούν στα πλέι-οφ και θα μπουν στην κληρωτίδα μαζί: με τον πέμπτο της χώρας που βρίσκεται στην 5η θέση (Νις αν γινόταν φέτος), τέσσερις ομάδες που τερμάτισαν στην 6η θέση από τις χώρες 1-4 (Τότεναμ, Ρεάλ Σοσιεδάδ, Χόφενχαϊμ, Μίλαν, αν γινόταν φέτος) και τρεις ομάδες που θα έχουν αποκλειστεί από τον τρίτο προκριματικό του Europa League από το μονοπάτι των μη πρωταθλητών.
Αυτοί θα δημιουργήσουν 34 ζευγάρια που θα δώσουν 17 ομάδες που θα μπουν στους ομίλους, στις οποίες θα προστεθούν τα 5 εισιτήρια από το μονοπάτι πρωταθλητών, συν άλλες 10 που θα έχουν αποκλειστεί από τα πλέι-οφ του Europa League! Το σύνολο 32! Αυτές θα χωρίσουν σε 8 ομίλους και η συνέχεια της διαδικασίας θα είναι η γνωστή.
ΠΡΟΚΛΗΣΗ
Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, το επίπεδο μόνο χαμηλό δεν θα είναι. Η πρόκληση θα παραμένει μεγάλη και η ευθύνη όλων των ελληνικών ομάδων μεγάλη. Κάθε αποτέλεσμα (θετικό ή αρνητικό) θα μετράει πολύ. Όχι μόνο γιατί θα επηρεάζει την βαθμολογία της χώρας μας, αλλά γιατί θα έχει τρομακτικό αντίκτυπο στο club ranking που μπορεί να φέρει πιο βατές κληρώσεις, άρα πιο εφικτές προκρίσεις, άρα περισσότερα χρηματικά μπόνους.
TO RANKING ΣΕ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΠΤΩΣΗ
Ο ΠΑΟΚ είναι «υποχρεωμένος» να κάνει μία καλή σεζόν φέτος στην Ευρώπη και για να μην διολισθήσει κι άλλο το ranking του συλλόγου, που μετράει για τις κληρώσεις, αφού του χρόνου αφαιρείται από την βαθμολογία πενταετίας η πολύ παραγωγική σεζόν 2015-16 (6.000), σχεδόν όσους συγκέντρωσε ο Δικέφαλος αθροιστικά τα τρία τελευταία χρόνια (7.000). Για να καταλάβει κανείς την τάση, αρκεί να δει κανείς τούτο. Το 2015 ο ΠΑΟΚ βρέθηκε στην 53η θέση της Ευρώπης σε ότι αφορά το ranking (40.880), νούμερo που σχεδόν υποδιπλασιάστηκε λόγω των άσχημων πορειών στην Ευρώπη: 37.440 (2016), 35.080 (2017), 29.500 (2018), 23.500 (2019), 21.000 (2020), με ότι αυτό συνεπάγεται.
ΛΕΦΤΑ;
Το μεγαλύτερο κίνητρο για τις ομάδες που συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, δεν είναι το περιθώριο διάκρισης, η εμπειρία, αλλά τα χρήματα. Εκεί βρίσκεται όλο το ζουμί. Προς το παρόν η UEFA δεν έχει ανακοινώσει τα ακριβή χρηματικά μπόνους για την νεοσύστατη διοργάνωση, αφού δεν έχει ολοκληρώσει τις συζητήσεις της με τους υποψήφιους χορηγούς, αλλά και τα τηλεοπτικά δίκτυα που θα αποκτήσουν τα δικαιώματα. Μπορεί η εποχή να μοιάζει δύσκολη και πολύπλοκη λόγω Covid-19, όμως εικάζεται ότι τουλάχιστον στο ξεκίνημα τα χρήματα δεν θα διαφέρουν πολύ από αυτά του Europa League, αφού η ευρωπαϊκή ομοσπονδία θα θελήσει να στηρίξει το κύρος της νέας διοργάνωσης.
ΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΛΑΜΠ ΚΑΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΠΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ 15ΗΣ ΘΕΣΗΣ
Ας είμαστε ειλικρινείς. Όλες, μα όλες, οι αλλαγές που εισάγει η UEFA για τις διοργανώσεις της, έχουν ως σκοπό να κάνουν τους μεγάλους, μεγαλύτερους και τους μικρούς να παλεύουν για ένα… ξεροκόμματο. Η δημιουργία του Conference League στην ουσία κάνει ακόμα πιο κλειστή λίγκα για την ελίτ το Champions League και μετατρέπει το Europa League σε ένα εκλεπτυσμένο παλιό Κύπελλο Κυπελλούχων, όπου δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο εκπρόσωποι από τις 15 πρώτες χώρες σε βαθμολογία.
Για να το κάνουμε ακόμα πιο κατανοητό και με αριθμούς. Τα 24 από τα 32 εισιτήρια για τους ομίλους του Champions League είναι καπαρωμένα χωρίς προκριματικά για τους εκπροσώπους των 10 πρώτων χωρών, δύο είναι κρατημένα για τους νικητές των δύο ευρωπαϊκών διοργανώσεων και όλες οι άλλες ομάδες που θα μπουν στα προκριματικά, ενώ οι υπόλοιπες 56 ομάδες θα παλέψουν για τα 6 υπόλοιπα εισιτήρια.
Το ίδιο και για το Europa League της σεζόν 2021-22. Τα 11 από τα 32 εισιτήρια είναι επίσης ρεζερβέ για τις ομάδες από τις 6 πρώτες χώρες και οι υπόλοιπες θέσεις θα προκύψουν είτε από τις αποκλεισμένες από τα προκριματικά του Champions League, είτε από τους λοιπούς κυπελλούχους (από τις χώρες που βρίσκονται στις θέσεις 7-15) που θα μπουν στα προκριματικά.
Με άλλα λόγια, η UEFA θέλει να έχει ικανοποιημένες τις ομάδες των μεγάλων πρωταθλημάτων, τις οποίες θέλει στους ομίλους με το λιγότερο δυνατό ρίσκο, κάτι που σημαίνει εξασφαλισμένα οικονομικά μπόνους για αυτές.
Και τι γίνεται για την Ελλάδα; Καταστραφήκαμε; Σαφώς και όχι. Απλώς, τώρα απαιτείται τεράστια προσπάθεια από όλους για να ανακτηθούν τα μέχρι πρότινος κεκτημένα. Η ευθύνη Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Άρη και ΟΦΗ που θα παίξουν φέτος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι τεράστια, όσοι περισσότεροι μπουν στους ομίλους, τόσο καλύτερα, αφού στόχος θα πρέπει να είναι η επανάκτηση της 15ης θέσης.
Μάλιστα, το γεγονός ότι την σεζόν 2021-22 θα παίξουμε με τέσσερις ομάδες στην Ευρώπη, ίσως αποτελέσει εφαλτήριο ανάκαμψης, αφού οι συνολικοί βαθμοί θα διαιρούνται διά του τέσσερα (κι όχι διά του πέντε), επομένως ο ελληνικός συντελεστής μπορεί να ανέβει πιο γρήγορα. Αρκεί, οι ελληνικές ομάδες να κάνουν στοιχειώδη πορεία και να μην αποκλείονται από τα προκριματικά. Διότι, σε αυτό το ενδεχόμενο η βαθμολογία μας εύκολα μπορεί να διολισθήσει κι άλλο, με ακόμα χειρότερες συνέπειες.
* Οι αγώνες του νεοσύστατου UEFA Conference League θα διεξάγονται τις Πέμπτες και με ώρες έναρξης τις 19:45 και 22:00, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα δημιουργηθούν νέες συνθήκες / συνήθειες με αυτές που προϋπήρχαν με το Europa League